Moldavië weert Russische journalisten

Moldavië heeft twee Russische journalisten die er een documentaire over de Krim wilden introduceren de toegang tot het land ontzegd. Documentairemaker Andrej Kondrasjov en directeur Dmitri Kiselev van Ruslands belangrijkste staatspersbureau Rossija Segodnya mogen vijf jaar Moldavië niet in.

Het tweetal staat op een lijst van buitenlanders voor wie de Moldavische grenzen gesloten blijven, liet het ministerie van binnenlandse zaken donderdag weten. Woensdagavond sommeerden de Moldavische luchthavenautoriteiten al een Russische cameraploeg die de verkiezingen in de pro-Russische autonome regio Gagaoezië wilde verslaan rechtsomkeert te maken.

De Moldavische regering doet er al langer alles aan om de invloed van Rusland in het land terug te dringen. Moskou is fel gekant tegen de wending van Moldavië naar het Westen. Onlangs trad in Chisinau een pro-Europese coalitieregering aan.

De Moldavische Inlichtingen- en Veiligheidsdienst gaf het hoofd van het Moldavische filiaal van het Russische persbureau RIA Novosti, dat onder Kiselevs Rossija Segodnya valt, te verstaan dat de documentaire 'De Krim. De Weg Terug naar Huis' niet welkom is in Moldavië. Novosti Moldavië had een vertoning van de documentaire georganiseerd.