TenneT voorbereid op zonsverduistering

Redactie

Hoogspanningsnetbeheerder TenneT heeft de nodige voorbereidingen getroffen voor de zonsverduistering van vrijdagochtend. Er is extra noodvermogen ingekocht omdat er in een klap heel veel stroom kan wegvallen die wordt opgewekt met zonnepanelen.

Op verzoek van TenneT hebben diverse gas- en kolencentrales gedurende de eclips in totaal 500 megawatt meer capaciteit beschikbaar. Dat staat volgens de netbeheerder gelijk aan het vermogen van de kerncentrale in Borsele.

In heel het land is vrijdag tussen 09.30 uur en 11.48 uur een gedeeltelijke zonsverduistering te zien. Het gaat om de grootste gedeeltelijke verduistering in ons land sinds augustus 1999.

Elders in Europa waar het verschijnsel ook te zien is, zijn vergelijkbare maatregelen getroffen. In Duitsland bijvoorbeeld is wel 17.000 megawatt aan noodvermogen veiliggesteld.

Voorbereid of niet, voor het controlecentrum van TenneT in Arnhem gaat het om een spannende dag. De energienetten in Europa zijn allemaal met elkaar verbonden. Het kan dus gebeuren dat verstoringen die zich in andere landen voordoen, hier ook voor hinder zorgen.