Goudse Marokkanen voelen zich beroofd

De Marokkaanse gemeenschap die per gezin 1500 euro, goud of sieraden had gedoneerd om de bouw van de El-Wahda megamoskee te financieren, voelt zich beroofd nu het plan door ophef niet doorgaat.

Ze willen weten wat er nu met de investering gaat gebeuren. Het bestuur van El-Wahda wil wel nog steeds een islamitisch centrum neerzetten, maar dan wel véél kleinschaliger. Daardoor moeten nu de drie moskeeën die eerst zouden opgaan in de megamoskee openblijven.

Niet alleen Rutte en Samsom hebben koersproblemen. Ook het bestuur van El-Wahda zit nu in onstuimig vaarwater. Bij de grootste initiatiefnemer, de conservatieve moskee Nour, was de woede zaterdag zo hoog opgelopen dat een vrijwillige gezant van het bestuur die was gestuurd om de nieuwe koers uit te leggen, de nodige klappen kreeg en het spreken verder onmogelijk werd gemaakt door zijn microfoon af te nemen.

Later op de avond deed gemeenteraadslid Khalid Tatou (PvdA) een poging om de golven van boosheid te temperen. Dit was echter tevergeefs, een luid gejoel was zijn deel. Khalid heeft wel meer problemen. Zo was hij trots op de foto gegaan met de omstreden prediker Tarik ibn Ali die het liefst heel Europa vol moskeeën wil zetten. De veel geplaagde PvdA'er wordt daarom ook nog eens beschuldigd van het dragen van meerdere hoofdbedekkingen. Zo is hij onder andere ook nog directeur van de islamitische school An-Noer.

Mede daarom is het nog niet duidelijk of Tatou aankomende woensdag nog woordvoerder is. De Goudse oppositie heeft het inmiddels wel gehad met de politieke intriges rondom de omstreden megamoskee.

Update: 22.30 uur.
De belastingdienst heeft ondertussen óók intresse om een graantje mee te pikken van het vermogen en de schenkingen van de vrome moslims.