Hoax?

Thako (Okaht)

Hoax! Een veel gebruikte term in de wereld van de complottheorieën. De moord op Kennedy was een hoax. 9/11 was een hoax. IS is een hoax. De aanslag op Charlie Hebdo ook. De mondiale financiële crisis is verzonnen. Allemaal nep en allemaal opgezet door een select groepje wereldleiders, om de gehele wereldbevolking onder de duim te krijgen.

Natuurlijk hebben deze complotdenkers hier bewijzen voor. Hoofdzakelijk vage foto's en korrelige video's, aangevuld met de meest wilde samenraapsels van nog vagere artikelen. Artikelen die meestal weer van andere complotdenkers worden gejat. En dat laatste maakt het dan weer nog complexer.

De ene complotdenker heeft als basis de theorie dat illuminatie al sinds de middeleeuwen een plan uitwerken om de wereldheerschappij over te nemen. De ander gaat uit van de vrijmetselarij. Sommige groepen gaan uit van Bijbelse voorspellingen en anderen wijzen religie juist aan als 'het grote kwaad'. Andere theorieën lijken hierop, maar mixen daar buitenaardse wezens doorheen. Weer een andere groep noemt die buitenaardse wezens reptilians en komt met de meest beroerde video's om te laten zien hoe ogen en gezichten van wereldleiders veranderen. En dan zijn er nog een hele zooi mafkezen die er niet voor terugdeinzen om de joden achter ieder stukje tegenslag te herkennen. Deze zouden samen met de Amerikanen zelfs aardbevingen en tsunami's op kunnen wekken.

Kijk. Als je een theorietje hebt, moet je daar wel aan vast houden. Dan moet je de bewijzen echter niet jatten van andere figuren die jouw theorie nooit kunnen ondersteunen, om de simpele reden dat ze een andere theorie hebben. Al je niet gelovig bent, kun je lastig de 'bewijzen' van een christenhond overnemen. Als je gelooft dat de illuminatie zo'n vijf eeuwen bezig zijn met hun streven naar de wereldheerschappij, wordt het lastig om ook de joden de schuld te geven. En je gaat dan wel heel ver als je de VS ineens als kapstok gaat gebruiken, want dat land bestaat pas tweeënhalve eeuw.

Wat ik nog gekker vind is de suggestie dat zo'n select groepje mensen inderdaad zo'n enorme invloed zou hebben, maar nog steeds de wereldheerschappij niet echt over heeft kunnen nemen. Alleen al in de vorige eeuw hebben verschillende landen voldoende macht, geld en militaire middelen gehad om verrekte veel ellende te veroorzaken. En toch zijn ze ofwel ten onder gegaan aan hun eigen expansiedrang of gewoon door hun eigen bevolking teruggefloten. Sommige landen zijn rijker of machtiger dan andere landen, maar een werkelijke wereldoverheersing is zelfs de VS of Rusland nooit echt gelukt.

Stel je nu voor dat een select groepje mensen de macht heeft om de wereldwijde politiek en economie, alle regeringen, alle media, alle terroristische organisaties en zelfs de natuur te beheersen? Waarom grijpen ze dan niet hier en nu de macht? Als ik een beetje hagedismens zou zijn, zou ik niet echt het geduld hebben om weer een paar eeuwen te wachten. Schijt aan die nietige mensjes!

De grootste hoax is natuurlijk de suggestie dat alleen een bepaald groepje mensen slecht en de rest van de mensheid alleen maar slachtoffer is. Feit blijft dat ieder mens in exact dezelfde mate in staat is om zowel goed als slecht te zijn. Ieder mens kan psychopaat worden. Ieder mens kan een held of heldin worden.

Complotdenken is echt geen kritisch kijk op de werkelijkheid. Complotdenken is gewoon ontkennen dat je zelf ook wel eens slecht zou kunnen zijn. Als je een select groepje de schuld van alles kunt geven, troost je jezelf met de gedachte dat jij vreselijk goed bent.