Mysterieuze slaapziekte in Kazachstan

Het plaatsje Kalachi in Kazachstan is een slaapstadje te noemen. Letterlijk. De inwoners van het toch al slaapverwerkende stadje vallen te pas en te onpas in slaap op de meest rare plekken. Soms zijn ze daarna dagen niet wakker te schoppen en ontwaken ze met geheugenverlies en hoofdpijn.

Een kwart van de 600-koppige bevolking van het gehucht is al getroffen door de slaapziekte. Er zijn al diverse onderzoeken geweest naar de oorzaak, maar die hebben tot niets geleid.

Er is niets te vinden ter land, ter zee of in de lucht. Geen zware metalen, geen verhoogd stralingsniveau, geen nieuwe cd van Marco Borsato, geen ongebruikelijke hoeveelheden bacteriën, geen virussen. De autoriteiten staan voor een raadsel. Ook de wetenschappers weten het niet.

Niet alleen inwoners van Kalachi worden tijdelijk naar droomland gezonden. Ook bezoekers vallen zo nu en dan ten prooi aan de klauwen van Hypnos. De onvrijwillige slaapsessies worden afgewisseld met andere narigheid zoals hallucinaties, verhoogde bloeddruk en misselijkheid. Zo dacht een van de snurkers dat er slakken op zijn lichaam kropen. Een andere schone slaper was ervan overtuigd vliegende paarden te zien en dacht dat zijn moeder vier paar ogen had.

Bij gebrek aan een verklaring, zijn de bewoners maar zelf op zoek gegaan naar een oorzaak. Vooral de theorieën die gaan over Ufo's, insectenbeten en massapsychose doen het goed. Tevens wordt er met een beschuldigend vingertje gewezen naar een oude uraniummijn, die in de buurt ligt. Dichter dan Kalachi bij de uraniummijn ligt echter het plaatsje Krasnogorsk, waar niemand last heeft van de slaapaanvallen. Dat kan het dus niet zijn, maar ook niet wezen.

Kortom: men weet het niet. Wel heeft de Kazachse regering een oplossing bedacht. Het plan is om een stukje verderop op de steppe een compleet nieuw dorp uit de grond te stampen en daar het hele dorp naartoe te verhuizen.

Niet iedereen is echter even enthousiast over die optie. De meeste bewoners zijn niet van plan om te vertrekken.


Sleep, sleep...