Ophef om zwartgeschminkte Belgische BuZa-minister

In België is ophef ontstaan rond minister van buitenlandse zaken Didier Reynders, omdat hij met een zwartgeschminkt gezicht geld heeft ingezameld voor de armen. Reynders beriep zich op traditie, maar mensenrechtengroepen spraken schande.

"Deze man presenteert een beeld van ons land in het buitenland", zei Wouter Van Bellingen van het Minderhedenforum. "Dit is onaanvaardbaar."

Reynders zette een foto van zichzelf met zwart gelaat op zijn website. De bewindsman vermeldde op zijn Facebookpagina dat hij graag 'deel uitmaakt van de folklore in de carnavalstijd (...) zoals de traditie wil'. Hij doelde op een Belgisch gebruik uit het einde van de negentiende eeuw, de beginperiode van het kolonialisme, waarbij mensen hun gezicht zwart maakten om anoniem te blijven bij het inzamelen van geld voor arme kinderen.

"Het was een grote schok om een minister van buitenlandse zaken dat te zien doen", zei Andrew Stroehlein van Human Rights Watch. "Willen wij dit het gezicht laten zijn dat wij aan de buitenwereld presenteren?"