Oud-renner Kroon mist nomadenleven geen dag

Redactie

Hij was zestien jaar beroepsrenner, het leven van een nomade. Karsten Kroon zegt het nog geen dag gemist te hebben. "Eigenlijk ben ik dolblij dat ik niet meer fiets", vertelt hij, thuis in het Belgische Rekem. De toekomst is ongewis. "Er loopt een sollicitatie." Een deel van zijn tijd vult hij als co-commentator bij Eurosport, zoals afgelopen week bij de Tirreno-Adriatico. Kroon kan goed zonder Milaan-Sanremo.

"Ik kijk zondag gewoon tv." De interesse in zijn sport is onverminderd groot maar het feit dat hij op 18 oktober in de Japan Cup zijn laatste wedstrijdkilometers fietste, heeft Kroon (39) geen leeg gevoel bezorgd. "Eigenlijk denk ik nu elke ochtend: goh, ik hoef geen vijf uur te trainen vandaag. Of: ik hoef vandaag het vliegtuig niet te pakken."

Hij woont sinds drie maanden alleen. "Het is een ingewikkelde tijd, we hebben twee kinderen. Het contact is gelukkig goed. Het was moeilijk. Ik had me mijn pensioen iets anders voorgesteld." Kroon ziet het om zich heen vaker. "Veel renners zijn gescheiden na hun carrière. Een relatie onderhouden als je opeens wel altijd thuis bent blijkt voor beide partijen vaak moeilijk."

Even was er nog de overweging een jaartje door te fietsen. Hij werd veelvuldig gelinkt aan Team Roompot. "Het zou niet verstandig zijn geweest", weet hij nu. "Ik had er eigenlijk geen zin meer in, dat zagen zij ook wel in." De fiets bleef binnen, het plotselinge stoppen leidde tot lichte hartritmestoornissen die weer onder controle zijn. "Dat is het gevaar van opeens stoppen na jaren zo extreem te hebben gesport."

Onbevangen stapte hij het nieuwe leven in. Commentaar geven bij Eurosport, hij deed het gewoon. "Dat was een vergissing. Het is verstandig je goed voor te bereiden. Het is moeilijk; je moet heel ad rem zijn om een situatie in koers meteen te kunnen duiden. Ook renners herkennen valt tegen. Ja, de jongens met wie ik gefietst heb, maar het verloop is groot. Ik maak nu dus vooraf mijn huiswerk."

Voor Milaan-Sanremo, zondag de eerste grote klassieker van dit voorjaar, hoeft dat niet. Kroon is vrij. "Voor deze maand ben ik klaar. Het bevalt nu even prima zo. Ik hoef me nergens druk over te maken en dat na twintig tropenjaren." Jaren waarin hij een keer of twaalf de Primavera reed. De veertiende plek in 2009 was de hoogste klassering. "Milaan-Sanremo lag me wel." Bij zijn debuut, in 2000, belandde hij meteen in een kopgroep. "Met ook Bart Voskamp. Aan de voet van de Cipressa was ik alleen over. Michele Bartoli vloog me voorbij. Ben ik nog heel even in zijn wiel gaan zitten."

Karsten Kroon geniet van zijn ouwe dag. (PRO SHOTS/Paul Roling)
Karsten Kroon geniet van zijn ouwe dag. (PRO SHOTS/Paul Roling)