Far Cry 4: Valley of the Yetis

Far Cry 4 was een herhalingsoefening van Far Cry 3. Valley of the Yetis is een herhalingsoefening van Far Cry 4. Als de Ubi-gameplaymechanieken en Far Cry je nog niet de strot uitkomen, dan valt er wel het een en ander te beleven in de besneeuwde bergen van Kyrat.

Ajay Ghale crasht met een helikopter op die bergen en raakt niet alleen buiten bewustzijn, maar hij raakt ook al zijn skills en wapens kwijt. Hiermee probeert Ubisoft Montreal de speler te motiveren om de vallei te verkennen. Ze vergeten daarbij alleen dat het niet bepaald spannend is om een wapen te vinden dat je al in de hoofdgame hebt.

Desondanks is het verkennen van de vallei op een sneeuwscooter, terwijl je achtervolgd wordt door wolven, best leuk. De vallei is een kleine open wereld op zich en de bevroren omgevingen zijn letterlijk een frisse verandering ten opzichte van Kyrat. Naast verkennen kun je natuurlijk weer verhaalmissies doen, maar die zijn net als de optionele sidequests ongeïnspireerd en zelfs saai. Het is dezelfde oude koek die je al tig keer eerder hebt gedaan.

Gelukkig zijn er nog wel twee elementen die iets nieuws brengen. Allereerst kun je natuurlijk vechten tegen de verschrikkelijke sneeuwman. De Yeti, hier vormgegeven als een uit de kluiten gewassen gorilla, is een gevaarlijk beest dat hier en daar in de open wereld en in bepaalde verhaalmissies rondzwerft. Wat een spannend gevecht had kunnen zijn, wordt echter tenietgedaan door een quick time event.

Door het mythische beest een paar keer door het hoofd te schieten, zakt hij op zijn knieen, waarna je een QTE kunt activeren om hem af te maken. Een Yeti is op deze manier binnen dertig seconden te verslaan. Niet moeilijker dan de gemiddelde tijger of beer dus. Erg teleurstellend, want de Yeti werd vooraf door Ubisoft gehypet als een imposante vijand.

De uitbreiding wordt nog enigszins gered dankzij het tweede nieuwe element. Ditmaal hoef je geen basiskampen te veroveren, je bouwt er zelf een. Het is namelijk de bedoeling dat je, terwijl je op een reddingsploeg wacht, vijf nachten overleeft in de bergen. Elke nacht word je aangevallen door een gestoorde sekte die Ajay een kopje kleiner wil maken.

Je overleeft die belegeringen door je basiskamp uit te bouwen. Door sidequests te doen en geld te verdienen kun je allerlei vallen kopen voor je kamp. Denk aan mijnenvelden, wilde dieren die je kunt loslaten, ontploffende tonnen op strategische plekken en meer. Je moet elke kant van je kamp op deze manier versterken om de vijanden, die elke nacht sterker en sterker worden, tegen te houden. Het heeft wat weg van het tower defense-genre. Een verrassende toevoeging die goed uitpakt.

Far Cry 4: Valley of the Yetis voelt als een moetje voor de ontwikkelaar, zoals zoveel DLC-uitbreidingen tegenwoordig. Het is gemaakt omdat er een season pass verkocht moest worden. Deze DLC is vaak erg doorsnee en voorspelbaar. Al brengen de tower defense-missies nog wat leven en originaliteit in de brouwerij. Als geheel is het alleen wel erg teleurstellend, zeker omdat Ubisoft zelf heeft bewezen dat het veel beter kan met het geweldige Far Cry 3: Blood Dragon. Sla deze DLC over tenzij je echt geen genoeg van Far Cry kunt krijgen.

Pluspunten
Minpunten
  • Tower defense-missies zijn tof
  • Nieuwe map en omgevingen
  • Wederom vooral meer van hetzelfde
  • Yeti is uitermate zwak
  • Skills en wapens opnieuw verdienen
Gespeeld op PS4. Ook verkrijgbaar voor PS3, Xbox 360, Xbox One en pc.