EU geeft Griekenland weinig hoop op snel geld

Redactie

Griekenland gaat de Europese top in Brussel niet verlaten met een zak geld. Die illusie, of wens van de Grieken, werd door menig Europees leider aan diggelen geslagen voorafgaand aan de bijeenkomst van regeringsleiders en staatshoofden in Brussel. Officieel is Griekenland geen agendaonderwerp, maar er is spoedberaad gepland in de marge van de top.

Griekenland kon de afgelopen jaren op miljardensteun rekenen uit Europa om niet kopje-onder te geraken. De nieuwe Griekse linkse regering van Alexis Tsipras wil echter af van het door de geldschieters opgelegde bezuinigingsbeleid in ruil voor die leningen. De geldschieters houden vast aan de mantra dat er alleen geld komt als Griekenland zich houdt aan de nog zelfs recent gemaakte afspraken. "De bal ligt op de Griekse speelhelft", zei premier Mark Rutte. Hij vindt dat de Grieken vertragend bezig zijn met alle extra overleggen en vergaderingen.

Het extra overleg donderdagavond komt er op verzoek van Tsipras. Het water staat Griekenland aan de lippen en het land wil snel geld van Europa. Bij dat overleg met enkele Europese leiders onder wie de Duitse bondskanselier Angela Merkel en Franse president Francois Hollande schuift ook de voorzitter van de eurogroep Jeroen Dijsselbloem aan.

De Belgische premier Charles Michel was niet te spreken over dit aparte onderonsje. "Ik heb geen mandaat gegeven aan Frankrijk en Duitsland om in mijn naam te onderhandelen. Dit is niet aanvaardbaar." Voor Rutte is het 'niet zo'n punt' dat hij niet aanschuift bij het overleg. Als maar duidelijk wordt gemaakt dat de Grieken de afspraken nakomen.

Merkel liet weten dat het overleg 'geen oplossing, geen doorbraak' zal opleveren. "Beslissingen worden in de eurogroep genomen en dat blijft ook zo", zei Merkel.