FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zondag 13 juli 2014

Vriendelijke fan verstoort WK-finale

Een toeschouwer in het Maracanã-stadion heeft zondag de WK-finale tussen Duitsland en Argentinië verstoord. De onbekende man liep in de 83e minuut ineens het veld op, alleen gekleed in een korte broek.

Hij gaf de Duitse verdediger Benedikt Höwedes een hand en rende vervolgens hard weg voor de stewards, die opvallend laat in actie kwamen. De veiligheidsmensen kregen de baldadige fan halverwege het veld te pakken. Hij werd hardhandig van de grasmat gesjouwd, maar niet voordat hij nog wat kushandjes naar het publiek wierp.

Het incident werd buiten beeld gehouden voor alle tv-kijkers.

Baldadige fan verstoort WK-finale
Vriendelijke fan verstoort WK-finale (Foto: ANP)

FOK!toen: Ramones

Gisteren overleed Tommy Ramone, het laatste nog levende bandlid uit de eerste bezetting van de legendarische Amerikaanse punkband Ramones. Zoals we de invloed van Black Sabbath terug kunnen horen bij zo ongeveer elke stonerband was ook de Ramones een ontzettend grote inspiratiebron voor vele latere punkbands. In deze FOK!toen blikken we terug op het bestaan van deze punkpioniers. Hey Ho, Let's Go.

Ramones

De vroege jaren
Voor het ontstaan van de band moeten we terug naar 1964. Het was namelijk in dat jaar dat Thomas Erdelyi de band The Tiger 5 opricht. De dan 14-jarige muzikant is net als velen een groot Beatlesfan en het repertoire van de band bestaat dan ook grotendeels uit nummers van die band. In 1966 ontmoet Thomas de bassist John Cummings. Cummings was een fanatieke Rolling Stones-fan en rekende ook bands als The Who, The Yardbirds en The Stooges tot zijn favoriete bands. Datzelfde jaar zijn de twee jongens terug te vinden in het bandje The Tangerine Puppets.

The Tangerine Puppets nemen in hetzelfde jaar een demo op met de liedjes 'Drop in the Bucket' en 'He's Got the Whole World in his Hands' en werden al snel een beruchte naam in de scene. Ook niet zo vreemd als je nagaat dat Cummings tijdens het eerste grote optreden van de band de zanger een flink pak slaag gaf, nadat deze zijn basversterker kapot had getrapt. De groep zou tot 1967 blijven bestaan en had vooral succes met hun versie van het liedje 'Satisfaction' van The Rolling Stones.

Uit de Sarasota Herald-Tribune van 29 augustus 1976
Uit de Sarasota Herald-Tribune van 29 augustus 1976

De geboorte van de punkmuziek
De jongens raken bevriend met Douglas Colvin, zoon van een in Berlijn gestationeerde Amerikaanse soldaat. Begin 1974 richten ze een nieuwe band op met Colvin op zang en gitaar, Cummings op gitaar en Jeffrey Hyman, de voormalige zanger van de band Sniper, op drums. Colvin zou al snel de basgitaar gaan bespelen en was ook het eerste bandlid die de naam Ramone zou gaan gebruiken. De muzikant liet zich hiervoor inspireren door Paul McCartney die in de tijd van The Silver Beatles de artiestennaam Paul Ramon gebruikte. Daarnaast vormden de initialen van zijn artiestennaam Dee Dee Ramone de afkorting DDR, het toenmalige Oost-Duitsland. Colvin weet ook de andere bandleden over te halen om de naam te gebruiken en niet lang daarna heet de groep The Ramones. Hyman was vanaf dat moment Joey Ramone en Cummings luisterde voortaan naar de naam Johnny Ramone.

Erdelyi zou in eerste instantie als manager voor de band aan het werk maar nadat Joey de zanger van de band was geworden zat de groep zonder drummer. Erdelyi was al regelmatig ingevallen als drummer tijdens audities en men was het er wel over eens dat hij de meest geschikte drummer voor de groep zou zijn. Erdelyi was het daar wel mee eens en gaf zichzelf de naam Tommy Ramone.

In maart 1974 doet de groep haar allereerste optreden in de Performance Studios in Manhattan, New York. Vier mannen in zwarte leren jassen en versleten spijkerbroeken lieten een korte maar explosieve set horen met harde nummers die veelal niet langer dan twee minuten duurden. Daarbij werden tussen alle nummers afgeteld en was er bijna geen ruimte voor stilte tussen de liedjes. In een tijd dat er nog veel hippiebands in Amerika rondliepen was de band Ramones een ongekende verschijning in de muziekwereld.

Het was in dezelfde tijd dat er ook een nieuwe scene ontstond rondom een tweetal clubs in Manhattan: Max's Kansas City en CBGB's. Ramones werd al snel de huisband van CBGB's en werd zo één van de grondleggers van een muziekgenre dat al snel de naam punk zou gaan krijgen. Eind 1975 krijgt de groep een platencontract bij het label Sire Records.

The Ramones
Begin 1976 neemt de groep met een budget van 6400 dollar hun eerste elpee Ramones op. In nog geen half uur ragt de groep door 14 liedjes heen, waarvan het langste nummer 'I Don't Wanna Go Down to the Basement' 2 minuten en 38 seconden duurt. Ondanks alle lovende kritieken in de pers was het eerste album van de groep Ramones geen groot succes. De singles 'Blitzkrieg Bop' en 'I Wanna Be Your Boyfriend' werden geen hits en bij het eerste grote optreden buiten New York, in Youngstown, Ohio, was maar 10 man publiek aanwezig.

Uit het Nieuwsblad van het Noorden van 6 mei 1977
Uit het Nieuwsblad van het Noorden van 6 mei 1977

Journalist van Nieuwsblad van het Noorden zet zichzelf voor lul
Journalist van Nieuwsblad van het Noorden zet zichzelf voor lul

De doorbraak van de groep zou volgen in juli 1976 als de Ramones een korte tour in Groot Brittannië doen, als voorprogramma van the Flamin' Groovies. Een maand later stonden The Flamin' Groovies en Ramones in een bomvolle Roxy in Los Angeles. In 1977 brengt de groep de album Leave Home en Rocket to Russia uit. Ook Leave Home had weinig succes in de hitlijsten maar bevatte wel het nummer 'Pinhead', waaruit de tekst 'Gabba Gabba Hey' een lijfspreuk van de groep zou worden.

Zowel Leave Home als Rocket to Russia werden geproduceerd door Tommy Ramone en Tony Bongiovi, een achterneef van Jon Bon Jovi. Met Rocket to Russia had de groep al meer succes. De plaat zou de 49e plaats halen in de Billboard 200. Met de single 'Sheena Is a Punk Rocker' scoorde de groep een bescheiden hitje en ook de daaropvolgende single 'Rockaway Beach' zou met een 66e plaats de bestscorende single van de groep worden. 1977 wordt vervolgens afgesloten met een optreden in het Rainbow Theatre in Londen. Van het concert wordt een opname gemaakt die in april 1979 zou worden uitgebracht als het brute live-album It's Alive.

It's Alive

'Speel of ik schiet'
Begin 1978 verlaat Tommy de band. Hij gaat wel verder als producer van de band maar zijn plaats wordt overgenomen door Marc Bell, de voormalige drummer van onder meer Dust, Wayne County and the Backstreet Boys en Richard Hell & the Voidoids. Bell heet vanaf dat moment Marky Ramone en is voor het eerst te horen op het vierde studio-album Road To Ruin.

Road to Ruin

Op Road To Ruin kregen we een nieuwe kant van de groep te horen. Zo was er plaats voor ballades en waren er zelfs een tweetal liedjes die langer dan 3 minuten duurden. Commercieel gezien scoorden de Ramones niet met het album, maar het liedje 'I Wanna Be Sedated' zou uitgroeien tot één van de meest geliefde nummers van de band. In 1979 speelt de groep een klein rolletje in de film Rock 'n' Roll High School van Roger Corman. Het liedje zou in maart 1980 in Nederland op single uit worden gebracht en zou 11 weken in de Top 40 blijven staan. De single zou de 5e plaats halen.

In mei 1979 gaan de mannen naar de Gold Star Studios in Hollywood om daar aan de slag te gaan met de opnames van hun volgende plaat. End of the Century zou worden geproduceerd door Phil Spector. Het zou een ervaring worden die de mannen niet snel zouden vergeten. Spector hield er nogal onconventionele methodes op na om de in zijn ogen perfecte opname te maken. Zo kan de producer urenlang met een koptelefoon op zitten te luisteren naar Marky Ramone terwijl deze één noot aansloeg op zijn drumstel.

Op een gegeven moment trok de enigszins gestoorde producer zijn pistool en liet de band een hele nacht het liedje 'Baby, I Love You' zingen. Vreemd genoeg werd de door Spector geprocuceerde plaat wel de meest succesvolle elpee van de Ramones. Ook was het de eerste plaat van de groep die ook wist te scoren in de Nederlandse albumcharts.

End of the Century

Powerpop
In juli 1981 verschijnt het album Pleasant Dreams. Op het door Graham Gouldman (10CC) geproduceerde album horen we weinig meer terug van het oorspronkelijke geluid van de band. De opnames van de plaat gingen ook niet zonder slag of stoot. Dee Dee had zijn cocaineverslaving en zowel Marky als Joey kampten met een alcoholverslaving. Dit alles zorgde vervolgens weer voor de nodige frustraties bij Johnny. Pleasant Dreams was de eerste plaat waarop geen liedjes te vinden waren die gezamelijk waren geschreven. Ondanks de aanwezigheid van Deborah Harry (Blondie), Kate Pierson en Cindy Wilson (B-52's) in het achtergrondkoortje wist de groep met de plaat wederom niet te scoren in hun thuisland.

In 1983 volgt het album Subterranean Jungle, waarop de Ramones weer terugkeren naar de muziek waarmee ze destijds zo bekend werden. Naast een negental eigen composities, waaronder de klassieker 'Psycho Therapy', treffen we op deze plaat ook fraaie uitvoeringen aan van 'Little Bit O' Soul' van The Little Darlings en The Chambers Brothers' 'Time Has Come Today'. Subterranean Jungle was de laatste elpee van de band Ramones die de top 100 in de Billboard 200 zou halen.

Too Tough To Die

Too Tough To Die
Na het verschijnen van de plaat Subterranean Jungle was Marky vanwege zijn alcoholisme uit de band gezet. Nadat hij met zijn dronken kop een optreden van de groep was vergeten was de maat vol. De drumstokjes werden overgenomen door Richard Reinhardt, die vanaf dat moment door het leven zou gaan als Richie Ramone. Richie was een grote aanwinst voor de band. Zo was hij de eerste drummer die ook kon zingen en schreef hij fijne nummers zoals het bij Ramones-fans zo gewaardeerde 'Somebody Put Something in my Drink', een nummer dat nog lang op de setlists van de groep te vinden zou zijn.

In 1984 is Richie voor het eerst te horen op het album Too Tough to Die. De plaat was op dezelfde manier opgenomen als hun eerste elpee destijds op de gevoelige band was vastgelegd. Hierdoor klonken nummers alsof ze terplaatse waren bedacht. Op de hoes van de plaat zien we een foto van de band, gemaakt bij de dierentuin van New York. Johnny liet zich voor de foto inspireren door de legendarische cultfilm A Clockwork Orange. De foto die uiteindelijk voor de hoes werd gebruikt ontstond door een foutje van de fotograaf. De fliser van de camera van George DuBose weigerde dienst en zo ontstond de fraaie silhouettefoto.

1985 zou vooral het jaar worden van de single 'Bonzo Goes to Bitburg'. Het liedje was een protest van de groep tegen de Amerikaanse president Ronald Reagan, die in Duitsland een bezoek bracht aan een kerkhof waar ook leden van de SS lagen begraven. Het liedje zou als 'My Brain Is Hanging Upside Down (Bonzo Goes to Bitburg)' terug te vinden zijn op het album Animal Boy, dat in 1986 zou verschijnen. Op de door Jean Beauvoir (ex-The Plasmatics) geproduceerde elpee hoorden we dat Ramones zich ook prima wisten te redden met ouderwetse fuzzpunk.

Het daaropvolgende jaar verscheen het laatste album met Richie Ramone. Richie was nogal pissig dat hij na 4 jaar nog steeds niet mee mocht delen in de verkoop van t-shirts van de band en werd vervangen door Clem Burke, de voormalige drummer van Blondie. Elvis Ramone, zoals Burke zichzelf noemde, werd na 2 rampzalige optredens alweer uit de band gegooid en een inmiddels broodnuchtere Marky Ramone keerde terug op het oude nest. Terwijl de groep begon aan de opnames van hun elfde studioplaat Brain Drain besloot Dee Dee om de groep te verlaten. Zijn plaats werd overgenomen door bassist Christopher Joseph Ward oftewel CJ Ramone. Dee Dee deed een poging om rapmuziek te maken onder de naam Dee Dee King maar keerde gelukkig snel weer terug naar de voor hem zo vertrouwde punkmuziek.

Acid Eaters

De laatste jaren
Na 15 jaar namen de Ramones afscheid van het Sire-label en gingen verder met het label Radioactive Records. In 1992 verscheen op dat label de elpee Mondo Bizarro. Mondo Bizarro was ook het eerste album met C.J. Ramone op basgitaar. Alhoewel Dee Dee de band had verlaten schreef hij nog wel liedjes voor de groep. De heerlijke plaat, met gastbijdrages van onder meer Flo & Eddie (The Turtles) en Vernon Reid (Living Colour) was vooral in Brazilië een groot succes.

In het daaropvolgende jaar zijn de bandleden van de band Ramones te zien in de serie The Simpsons en brengt de groep ook de elpee Acid Eaters uit, waarop de favoriete liedjes van de groep worden gespeeld. Zo horen we nummers voorbijkomen van Amboy Dukes, The Who, The Rolling Stones, The Troggs, The Animals en The Byrds. Naast Pete Townshend horen we ook Traci Lords op de plaat meezingen.

Adios Amigos

In 1995 verschijnt het veertiende en eveneens laatste studioplaat van Ramones. ¡Adios Amigos! De groep kondigde haar afscheidstournee aan en was onder meer bij het zesde Lollapalooza festival te zien. Op 6 augustus 1996 is de groep voor de allerlaatste keer te zien in the Palace in Hollywood. Van het optreden, met gastbijdrages van Motörhead's Lemmy, Pearl Jam's Eddie Vedder, Soundgarden's Chris Cornell en Rancid's Tim Armstrong en Lars Frederiksen, zal later ook op VHS en dvd worden uitgebracht.

Op 20 juli 1999 waren Dee Dee, Johnny, Joey, Tommy, Marky en C.J. voor het laatst samen bij elkaar tijdens een handtekeningensessie in een zaak van de Virgin Megastore in New York City. Op 15 april 2001 overlijdt Joey aan de gevolgen van lymfklierkanker. In 2002 krijgt de band Ramones zeer terecht een plaats in de Rock and Roll Hall of Fame. Het zou ook het laatste publieke optreden van Dee Dee zijn die op 5 juni 2002 zou overlijden aan een overdosis heroine. Vlak nadat in 2004 de film End of the Century: The Story of the Ramones was verschenen verloor ook Johnny Ramone zijn strijd met prostaatkanker. Op dezelfde dag opende in Berlijn het officiële Ramones museum.

Driemaal is scheepsrecht voor Hewitt in Newport

Lleyton Hewitt heeft het ATP-toernooi van Newport op zijn naam geschreven. De Australiër, als derde geplaatst, rekende in de finale af met de Kroaat Ivo Karlovic (2): 6-3, 6-7 (4) en 7-6 (3). De partij nam 2,5 uur in beslag. Hewitt had de afgelopen twee jaar de eindstrijd op het Amerikaanse gras verloren.

Voor de voormalig nummer één van de wereld, die momenteel 43e staat, is het de tweede titel van het jaar en de dertigste in zijn loopbaan. Karlovic blijft op vijf toernooizeges staan.

[Finale] Goal GŲtze geeft Duitsland vierde wereldtitel

Duitsland heeft voor de vierde keer in de historie het WK voetbal gewonnen. Een goal van Mario Götze in de verlenging van het spannende duel was goed voor een 1-0 zege. Het gaf de Duitsers een nieuwe titel na 1954, 1974 en 1990, toen Argentinië met dezelfde cijfers werd geklopt. 

In de eerste helft lag het tempo hoog, waardoor de Argentijnen veel meer ruimte kregen van de Duitsers dan dat ze in de halve finale van het Nederlands elftal hadden gekregen. Dit leidde tot een grote kans na twintig minuten, toen Kroos bij een terugkopbal in de fout ging en de bal onderschept zag worden door Higuaín. De Argentijn had zijn vizier echter niet op scherp en schoot in kansrijke positie naast. Tien minuten later was het wel raak voor de spits van Real Madrid, maar die goal werd terecht afgekeurd wegens buitenspel.

Beste kans in de reguliere speeltijd was voor Höwedes, die op de paal kopte. (PRO SHOTS/Action Images)

Het favoriete Duitsland kon daar lang niks tegenoverstellen en kreeg een nieuwe tegenvaller te verduren nadat het vlak voor het duel Khedira geblesseerd zag afhaken. Zijn vervanger Kramer knalde na een duw tegen de schouder van Garay en moest zich niet veel later laten vervangen door Schürrle. Die wissel zorgde gelijk voor een aanvallende impuls, want plots waren de Duitsers voor het doel van Romero te vinden. De oud-doelman van AZ moest eerst een schot van de invaller pareren en kon een schot van Kroos eenvoudig tegenhouden. Hij was echter kansloos op een kopbal van de geheel vrijstaande Höwedes in de blessuretijd van de eerste helft, die gelukkig voor de doelman op de paal belandde.

Direct na rust liet Messi van zich spreken. Hij werd op tijd weggestuurd en liep af op Neuer. De doelman van Bayern München maakte zijn doel echter goed klein, waardoor de Argentijn geen kans zag de bal tussen de palen te schieten. De spanning was daarna om te snijden in het duel, maar het tempo lag wel lager dan in de eerste helft. Duitsland nam het initiatief over van Argentinië, maar buiten een slap schot en zachte kopbal van Klose en een bal die bij Schürrle van de voet schoot leverde het niks. De Argentijnen zorgden alleen voor gevaar via Messi, wiens schot een meter naast ging.

Neuer had nog een 'Toni Schumacher'-moment in de tweede helft, toen hij Higuaín vol raakte. (PRO SHOTS/Action Images)

Ondanks nog een geplaatst schot van de Duitser Kroos, die naast ging, en de aanvallende intenties van beide ploegen ging de finale voor de derde keer op rij naar een verlenging. In die verlenging ging Duitsland sterk van start en kreeg het binnen de minuut al een grote kans via alweer Schürrle, die echter weer op de vuisten van Romero schoot. Aan de andere kant was het Palacio die alleen voor Neuer werd gezet, maar de speler met het slechtste kapsel kreeg de bal wel over de doelman heen, maar ging ook naast de paal.

Duitsland probeerde alles om penalties te voorkomen en dat lukte ze ook. Een fraaie actie van Schürrle aan de linkerkant zorgde ervoor dat invaller Götze vrij kwam te staan en hij wist in de 113e minuut de Duitsers op een 1-0 voorsprong te brengen. De Argentijnen kregen enkel nog een kans via hun ster Messi, die eerst een kopbal net over zag gaan en zijn vrije trap in de laatste seconde ging ver over en naast. Na vier minuten blessuretijd floot de Italiaan Rizzoli af en had Duitsland hun vierde wereldtitel binnen.

Götze scoorde in de 113e minuut het beslissende doelpunt. (PRO SHOTS/Henk Jan Dijks)

Duitsland

1 - 0

Argentinië

 113' Götze    
 
 Gele kaart: Höwedes, Schweinsteiger (Duitsland), Agüero, Macherano (Argentinië)
 
Stadion: Maracanã, Rio de Janeiro
Toeschouwers: 78.838
Arbiter: Rizzoli (ITA)
 
Opstelling:   Opstelling:
Neuer
Lahm
Boateng
Hummels
Höwedes
Kramer (Schürrle/32)
Schweinsteiger
Kroos
Müller
Klose (Götze/88)
Özil (Mertesacker/120)
  Romero
Zabaleta
Demichelis
Garay
Rojo
Lavezzi (Agüero/46)
Biglia
Macherano
Pérez (Gago/86)
Messi
Higuaín (Palacio/78)

Slechte generale golfer Luiten

Het was niet de week van Joost Luiten. De Nederlandse golfer zei dat zelf op zijn website na het Schots Open in Aberdeen. De Nederlandse prof eindigde het toernooi uit de Europese Tour op de matige 51e positie. "Toch een hele hoop nuttige dingen opgepikt om mee te nemen naar The Open", aldus de Bleiswijker. Hij maakt zich op voor het Brits Open, de prestigieuze major die donderdag begint op de Royal Liverpool in Hoylake.

Luiten noteerde zondag in de slotronde 70 slagen, 1 onder par. "Ik liep een prima, solide ronde, maar maak op de 18e hole een double bogey. Balen." Hij kwam uit op een totaal van 285 slagen,één slag boven par.

Die score stak schril af tegen de 268 slagen van winnaar Justin Rose. De Engelsman leverde op de slotdag een vlekkeloze score van 65 af (-6) en eindigde het toernooi op -16. Hij had 2 slagen minder dan de Zweed Kristoffer Broberg, de nummer twee in de eindstand. De winstpremie van Rose bedroeg 627.000 euro.

Slechte generale golfer Luiten
Slechte generale golfer Luiten (Foto: ANP)

Paus: 2% geestelijken is pedofiel

Een op de vijftig rooms-katholieke geestelijken is pedofiel. Dat blijkt volgens paus Franciscus uit onderzoek van het Vaticaan.

De paus noemde het percentage van twee procent in een zondag verschenen vraaggesprek met La Repubblica. Hij zou een ieder die voor een veel hoger getal vreesde, hebben willen geruststellen. Dat doet echter niets af aan de vastberadenheid waarmee Franciscus de 'lepra' van kindermisbruik door geestelijken wil uitroeien, zei hij tegen de Italiaanse krant.

Onder de pedofiele geestelijken zijn ook bisschoppen en kardinalen, lijkt de paus in het vraaggesprek te zeggen. Maar volgens het Vaticaan is dat verkeerd opgetekend door de interviewer. Dat geldt ook voor Franciscus' uitspraken over het priestercelibaat, waarvoor de paus volgens La Repubblica 'oplossingen' aankondigt.

Smulders Europees kampioene BMX

Laura Smulders is in het Deense Roskilde Europees kampioene BMX geworden. Tien dagen voor het wereldkampioenschap in eigen land steekt ze in een uitstekende vorm.

Vorig weekeinde werd Smulders nog tweede bij het Nederlands kampioenschap achter Merle van Benthem. In de finale was ze nu de beste. Van Benthem werd in de finale achtste en laatste. Naast Smulders mochten de Française Manon Valentino en Simone Christensen uit Denemarken plaatsnemen op het podium. Valentino werd tweede en Cristensen derde. 

Bij de mannen was er brons voor Martijn Jaspers. Ook Jelle van Gorkom en Twan van Gendt stonden in de finale. Zij werden respectievelijk vierde en achtste. Bij de junioren werd Niek Kimmann Europees kampioen. Het Nederlands team lijkt klaar te zijn voor het wereldkampioenschap dat van 23 juli tot en met 27 juli plaats heeft in het Rotterdamse Ahoy.

Cuevas wint eerste ATP-titel in BŚstad

Pablo Cuevas heeft het tennistoernooi van Båstad gewonnen. De Uruguayaanse nummer 111 van de wereld maakte in de finale gehakt van Joao Sousa (5). Het werd op het Zweedse gravel binnen het uur 6-2 en 6-1. Cuevas veroverde de eerste ATP-titel uit zijn loopbaan.

Cuevas ging in totaal liefst vijfmaal door de service van zijn opponent heen. Sousa stelde daar één break tegenover. De Portugees blijft door de nederlaag op een titel staan. De mondiale nummer veertig staat op de wereldranglijst 71 plekken hoger dan Cuevas.

Veertig procent donaties voor Filipijnen besteed

Ruim veertig procent van de 36 miljoen euro die op Giro555 is binnengekomen voor wederopbouw in de Filipijnen is tot nu toe besteed. Dat melden de Samenwerkende Hulporganisaties (SHO) zondag. Hulporganisaties hebben tot nu toe zestien miljoen euro uitgegeven.

Met het geld wordt twee jaar hulp geboden in het gebied dat ruim acht maanden geleden werd getroffen door een verwoestende tyfoon. De wederopbouw is volgens de SHO in volle gang. "Huizen worden gebouwd, vissers krijgen nieuwe boten, kinderen gaan weer naar school. De noodhulpfase waarin levensreddende hulp nodig was is afgesloten. De focus ligt nu op het bieden van toekomstperspectief aan de meer dan veertien miljoen slachtoffers."

Omdat de Filipijnen vaak te maken hebben met extreme weersomstandigheden, zorgen de hulporganisaties er bij de wederopbouw voor dat mensen in de toekomst minder kwetsbaar zijn voor de gevolgen. Zo krijgen huizen verstevigde bevestigingsmaterialen en kunnen schoolgebouwen straks dienst doen als evacuatiecentrum.

De grootste zorg voor mensen blijkt het gebrek aan manieren om een inkomen te verdienen. "De kokossector is totaal verwoest, waardoor miljoenen mensen hun inkomen hebben verloren. Ook fabrieken zijn gesloten", meldt de SHO. Een ander probleem is de onduidelijkheid over eigendomsrechten van land. Ook is niet helder wat het overheidsbeleid is over herbouw langs de kuststroken, waar veel vissers wonen.

Minister Lilianne Ploumen (PvdA) van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking brengt zondag en maandag een bezoek aan het getroffen gebied.

[Upd] ArgentiniŽ zonder Di MarŪa, Khedira geblesseerd

Duitsland treedt in de finale van het WK voetbal aan met de 36-jarige Miroslav Klose in de basis. De spits speelt zijn laatste WK-duel en kan daarin dus, na dertien jaar voor Die Mannschaft te zijn uitgekomen, voor het eerst wereldkampioen worden.

Klose werd dit toernooi WK-topscorer allertijden met zestien doelpunten. Hij ging daarmee Braziliaan Ronaldo (vijftien) voorbij. Verder kent de Duitse opstelling geen verrassingen.

Argentinië moet het in de finale stellen zonder Ángel Di María, die nog te veel hinder ondervindt van zijn spierblessure. Ook Sergio Agüero ontbreekt, voor hem speelt Ezequiel Lavezzi. Daardoor is de line-up bij Argentinië vanavond precies hetzelfde als in de halve finale tegen Nederland.

De opstellingen:

Duitsland: Neuer; Lahm, Hummels, Boateng, Höwedes; Schweinsteiger, Khedira; Müller, Kroos, Özil; Klose
Argentinië: Romero; Zabaleta, Demichelis, Garay, Rojo; Biglia, Mascherano, Pérez; Lavezzi, Messi, Higuaín

Update 20.55 uur

Sami Khedira zal niet kunnen spelen. De middenvelder van Real Madrid heeft een kuitblessure opgelopen. Hij zal vervangen worden door Christoph Kramer van Borussia Mönchengladbach. 

Feestelijke sluitingsceremonie voor WK-finale

Het WK in Brazilië nadert zijn einde. Op feestelijke en kleurrijke wijze werd zondag in Maracanã de sluitingsceremonie afgewerkt. De Braziliaanse Sangalo sloot de ceremonie af. Ook Shakira, Carlos Santana en Wyclef Jean waren van de partij. Om 21.00 uur Nederlandse tijd begint de WK-finale tussen Duitsland en Argentinië.

Duitsland begint na de galavoorstelling tegen Brazilië als torenhoge favoriet aan de eindstrijd. De Duitsers jagen op hun vierde wereldtitel. Argentinië heeft twee WK-titels in zijn bezit. Vier jaar geleden in Zuid-Afrika was Spanje de beste.

Agressieve wielrenner meldt zich bij politie

De wielrenner die zaterdagmiddag werd gefilmd toen hij drie personen aanviel heeft zich zondag bij de politie gemeld. De 59-jarige man uit een klein dorp in de Drentse gemeente Noordenveld wordt verhoord, laat de politie weten.

Een van de slachtoffers had een filmpje van de aanval op Facebook gezet. Op de video is te zien hoe de 31-jarige vrouw de wielrenner na een botsing aanspreekt op zijn rijgedrag, waarna hij op haar af komt lopen en begint te slaan. Het filmpje is meer dan 29 duizend keer gedeeld op Facebook.

De racefietser wilde na de botsing doorfietsen, liet de politie eerder weten. Hij schopte meermalen tegen de auto van de slachtoffers aan en ging daarna door het lint. De man mishandelde de drie en ging er daarna vandoor.

Agenten zochten na het incident tevergeefs naar de man. De politie plaatste vervolgens een opsporingsbericht. Het drietal werd overgebracht naar het ziekenhuis waar ze werden behandeld aan hun verwondingen.

Nederlandse schaaktitels voor Van Wely en Haast

Loek van Wely heeft zich zondag voor de zevende keer in zijn loopbaan gekroond tot Nederlands kampioen schaken. De 41-jarige grootmeester wist Sergei Tiviakov in de barrage te verslaan. Beide heren hadden na zeven partijen 4,5 punten. 

Van Wely en Tiviakov wonnen zondag hun laatste partij. Van Wely was te sterk voor Dimitri Reinderman en Tiviakov rekende af met Erwin L'Ami. Beide spelers wisten met hun winstpartij Wouter Spoelman te passeren in het klassement. Spoelman begon de dag als klassementsleider, maar hij verloor zondag verrassend van Benjamin Bok. Spoelman werd daardoor uiteindelijk derde. 

Anne Haast was de beste schaker bij de dames. Zij verdedigde haar koppositie zondag haar directe concurrent Zhaoqin Peng in een onderling te verslaan. De dertienvoudig Nederlands kampioene Peng moest door die nederlaag genoegen nemen met brons. Het zilver ging naar Bianca de Jong-Muhren, die in de eindklassement een plekje opschoof door Lisa Hortensius te verslaan.

Van Gaal onderscheiden door de KNVB

Louis van Gaal is onderscheiden door de KNVB. Het bestuur van de voetbalbond heeft de scheidend bondscoach van Oranje Lid van verdienste gemaakt. Dat gebeurde zondagavond tijdens de afsluiting in Noordwijk. Van Gaal eindigde met Oranje als derde op het WK in Brazilië.

"Sinds Van Gaal in 1972 onderdeel is van het betaald voetbal, heeft hij ontzettend veel betekend voor de sport", zegt directeur betaald voetbal Bert van Oostveen. "Afgelopen WK is daar een voorbeeld van. Net als al zijn successen in clubverband. Maar deze onderscheiding is ook vanwege zijn voortrekkersrol in de organisatie rondom het voetbal. Hij was de eerste voorzitter van de Centrale Spelersraad, was actief voor de Vereniging van Contractspelers en was voorzitter van de Coaches Betaald Voetbal."

Oranje won zaterdag de troostfinale met 3-0 van Brazilië. Zondagmiddag zette de selectie voet op Nederlandse bodem. Tijdens de afsluiting van het team, de staf en een afvaardiging van de KNVB in Grand Hotel Huis ter Duin werd de onderscheiding door Van Oostveen uitgereikt aan Van Gaal, die coach van Manchester United wordt.

Amerikaanse Martin wint British Open

Golfster Mo Martin heeft de Women's British Open gewonnen, het derde majortoernooi van het jaar. De Amerikaanse dankte haar zege in Southport aan een ijzersterke slotronde. Op de achttiende hole noteerde ze een eagle, waardoor ze met een totaal van 287 (-1) slagen als enige onder par eindigde.

De Noorse Suzann Pettersen en Shanshan Feng uit China eindigden op de gedeelde tweede plaats. Zij hadden een slag achterstand op Martin. De Zuid-Koreaanse Inbee Park, een viervoudig majorwinnares, begon als koploper aan de slotdag, maar kwam niet verder dan de derde plaats met 289 slagen. Haar beste eindresultaat op de Women's British Open blijft daardoor een tweede plek in 2012.

Door de titel van Martin hebben de Amerikaanse golfsters dit jaar de eerste drie majors op de LPGA Tour gewonnen. Lexi Thompson was de beste op het Kraft Nabisco Championship en Michelle Wie schreef de US Women's Open op haar naam.

"Ik denk dat ik nog moet worden geknepen", liet de 31-jarige Martin weten. Ze won niet eerder een toernooi op de LPGA Tour. "Dit is een droom die uitkomt. Ik kan rustig zeggen dat dit de beste week van mijn leven is."

Lakers halen Jeremy Lin binnen

Jeremy Lin vervolgt zijn basketbalcarrière bij Los Angeles Lakers. Dat heeft de Amerikaanse basketbalclub zondag bekendgemaakt. Lin komt over van Houston Rockets. Hij werd in 2012 groot in de NBA bij New York Knicks.

De Lakers kunnen wel wat vers bloed gebruiken. Afgelopen seizoen wist de grootmacht de play-offs niet te bereiken. Eerder zondag werd bekend dat Pau Gasol de Lakers gaat verlaten. Hij verkast naar Chicago Bulls.

[Tour] Martin: "Bijzondere ervaring"

Het gevoel bij zijn ritzege in de Ronde van Frankrijk was ditmaal heel anders voor Tony Martin. De Duitser won in eerdere edities twee tijdritten in de Tour, maar nu de lastige bergrit naar Mulhouse.

"Een heel bijzondere ervaring. In die tijdritten moest ik vroeg op de dag rijden en dan de hele middag wachten om te zien of ik gewonnen had. Nu reed ik in de laatste kilometers met de wetenschap dat ik een rit ging winnen. Dit is een van de mooiste momenten uit mijn wielerloopbaan", meende de renner van Omega Pharma-QuickStep zondag in Mulhouse.

Martin reed lange tijd voorop met de Italiaan Alessandro de Marchi, maar soleerde de laatste 55 kilometer naar de finish. "De achtervolgers kwamen steeds dichterbij. Daarom besloot ik alleen weg te rijden. Het was een ongelooflijke rit, met enorm veel Duitse fans langs de weg."

Siem de Jong meteen reserveaanvoerder bij Newcastle

Siem de Jong is aangesteld als reserve-aanvoerder van Newcaste United. Dat vertelt manager Alan Pardew zondag in zijn column in de Britse krant The Independent. De keuze voor De Jong is opvallend, aangezien hij nieuw is in Newcastle. De aanvallende middenvelder werd begin vorige week overgenomen van Ajax, waar hij de afgelopen seizoenen de aanvoerdersband droeg.

"Bij Newcastle heb ik veel vertrouwen in Fabricio Coloccini", vertelt Pardew. "Maar we hebben deze week met Cheick Tiote en Siem de Jong ook twee reserveaanvoerders aangesteld. Daarmee hebben we drie spelers op verschillende posities in het veld die dat extra beetje verantwoordelijk met zich meedragen."

Ook in Noordwijk veel belangstelling voor Oranje

De bus met het Nederlands elftal is zondag aan het begin van de avond aangekomen in Noordwijk. Onder grote belangstelling arriveerde het team bij Grand Hotel Huis ter Duin. Ook langs de route van het vliegveld in Rotterdam naar Noordwijk stonden fans.

Oranje landde zondag rond 16.55 uur op het vliegveld in Rotterdam na een vlucht van ruim twaalf uur. Twee bluswagens zorgden voor een waterboog waar het vliegtuig doorheen reed. Na een korte ereronde langs het toegestroomde publiek vertrok de selectie richting Noordwijk.

In Hotel Huis ter Duin nemen staf en spelers officieel afscheid van elkaar. Daarmee zit het WK er echt op voor Nederland, dat door de zege op het thuisland in de troostfinale met een bronzen medaille terugkeerde uit Brazilië.

[Tour] Kruijswijk: "Respect voor Martin"

Steven Kruijswijk was onder de indruk van de wijze waarop Tony Martin de negende etappe van de Tour de France op zijn naam schreef. "Als je de hele dag vooruit rijdt en zo'n grote groep bijna drie minuten voor kan blijven, is dat indrukwekkend", zei de Belkin-renner, die zelf bij de achtervolgers zat, tegenover de NOS. "Daar kun je alleen respect voor hebben."

Tom Dumoulin deed het nog iets beter dan Kruijswijk (zevende) met de vierde plaats achter Fabian Cancellara en Greg van Avermaet. De Giant-renner dacht dat Martin wel teruggepakt had kunnen worden. "Het was aan Europcar om het gat dicht te rijden, maar zij reden niet echt. Ik zat alleen, dus als ik vol was gegaan, had ik in de finale geen benen meer gehad. Achter Martin heb ik het maximale eruit gehaald."

Het was de tactiek van Belkin om bij de beslissende ontsnapping te zitten. "We wilden attent zijn", zei Kruijswijk. "Laurens ten Dam reageerde bij de eerste demarrage, daarna Lars Boom en ik. We deden het goed, alleen hebben we er eentje nooit meer terug gezien."

De klassementsrenners deden het relatief rustig aan op de zes cols die in de negende etappe moesten worden bedwongen. Vincenzo Nibali hield zijn concurrenten onder controle en gunde de gele trui aan Tony Gallopin. Bauke Mollema finishte ook in het peloton. "Het was een relatief makkelijke etappe vandaag", zei de nummer twaalf van het huidige klassement tegen Eurosport.

Halep wint titel voor eigen publiek

Simona Halep heeft de eerste editie van het WTA-toernooi van Boekarest gewonnen. De nummer drie van de wereld had voor eigen publiek weinig moeite met de Italiaanse Roberta Vinci. Het werd 6-1 en 6-3 voor de verliezend Roland Garros-finaliste, die de partij na ruim een uur besliste.

De ontmoeting tussen Halep en Vinci was er een tussen de nummers één en twee van de plaatsingslijst, maar van spanning was geen moment sprake op het Roemeense gravel. Halep brak haar tegenstandster in de hele partij vijf keer en leverde zelf alleen in de tweede set een keer haar opslag in.

Voor Halep is het de tweede titel van het jaar en de achtste in haar loopbaan. In februari was de 22-jarige Roemeense de beste in Doha.

Vandenbergh tot 2016 door bij Quick-Step

Wielrenner Stijn Vandenbergh blijft langer verbonden aan Omega Pharma-Quick-Step. De Belg heeft zijn contract met twee jaar verlengd en ligt nu tot eind 2016 vast. Vandenbergh is bezig aan zijn derde seizoen bij de Belgische wielerploeg. Hij reed eerder voor onder meer Katusha en AG2R.

"Ik ben blij", aldus Vandenbergh. "Het is geweldig nieuws voor mij. Als Belg ben ik er trots op deel uit te maken van een Belgisch team met een internationaal karakter." Vandenbergh eindigde dit voorjaar in de top vijf van de Ronde van Vlaanderen, de E3 Prijs en de Omloop het Nieuwsblad. Hij werd niet geselecteerd voor de Tour.

Ploegleider Patrick Lefevere is blij met de contractverlenging. "Stijn is een betrokken, loyaal persoon. Hij verbetert nog steeds. Ik weet dat we op hem kunnen rekenen als renner, maar ook als persoon."

Honkballers te sterk voor Taiwan

Nederland heeft zich zondag gerevancheerd voor een teleurstellend begin van de Haarlemse honkbalweek. Daags na de nederlaag tegen de Verenigde Staten was Oranje met 6-3 te sterk voor Taiwan. De Taiwanees Chih Chieh Su sloeg wel de eerste homerun van het toernooi.

De Nederlandse honkballers gingen zaterdag met 3-0 onderuit tegen de Amerikanen, maar krijgen woensdag de kans om dat goed te maken. Dan treffen beide landen elkaar opnieuw. Maandag speelt Nederland het eerste duel tegen Japan.

1 op 3 burgerdoden Gaza is kind

Van de Palestijnse doden in de Gazastrook door Israëlische aanvallen was tot zaterdag 70 procent burger. Bijna één op de drie gedode burgers was een kind. Dat blijkt uit cijfers van de Verenigde Naties over de situatie in de Gazastrook.

Het VN-bureau voor de coördinatie van humanitaire zaken (Unocha) is bezorgd over de naleving van het internationale humanitaire recht. De VN hebben ook kritiek op de aanhoudende willekeurige raketbeschietingen op Israëlische steden door Palestijnse militanten. Daardoor zijn tot zaterdag zeker zeven gewonden gevallen aan Israëlische zijde.

Volgens de VN is de schade aan de elektriciteits- en watervoorziening in de Gazastrook en sanitaire voorzieningen reden voor zorgen. Zaterdag zaten 400.000 mensen in de Gazastrook zonder elektriciteit en waren 750 huizen vernietigd. Duizenden Palestijnse kinderen hebben psychologische hulp nodig, aldus de VN.

Het dodental in de Gazastrook was op het moment van de VN-cijfers 126, terwijl ruim 900 mensen gewond waren geraakt. Zondag is het dodental opgelopen tot boven de 160.

Boko Haram steunt Al-Qaida, Taliban en ISIS

De Nigeriaanse terreurbeweging Boko Haram steunt Al-Qaida en de Taliban. Ook de soennitische rebellen van ISIS kunnen op hun steun rekenen. Dat heeft leider Abubakar Shekau in een videoboodschap gezegd, meldt AFP zondag. Ook eiste Shekau twee terreuraanslagen op.

Shekau zei dat Boko Haram achter een aanval zat op een winkelcentrum in Abuja, waarbij 22 mensen om het leven kwamen. Ook eiste hij een explosie in Lagos op, die de Nigeriaanse autoriteiten eerder afdeden als een ongeluk. "Jullie kunnen dit proberen te verbergen voor jullie bevolking", zei Shekau in een sneer tegen de regering. "Maar je kunt je niet verbergen voor Allah.

De rebellenleider maakte in de videoboodschap ook de mondiale twittercampagne 'Bring back our girls' belachelijk. Wereldwijd spraken duizenden mensen zich uit voor de vrijlating van de honderden tienermeisjes die Boko Haram in april ontvoerde. Onder meer de Amerikaanse presidentsvrouw Michelle Obama en acteur Mel Gibson steunden de campagne. Shekau diende hen van repliek met de slogan 'Bring back our army', een verwijzing naar de strijders van Boko Haram die door het regeringsleger gevangen zijn genomen.

Het is opmerkelijk dat Boko Haram zowel Al-Qaida als ISIS steunt. Laatstgenoemde splitste zich vorig jaar af van Al-Qaida. Sindsdien staan beide organisaties elkaar naar het leven. In Syrië breken regelmatig gevechten uit tussen ISIS en het door Al-Qaida gesteunde Jabhat al-Nusra.

Boko Haram voert geregeld aanvallen en terroristische aanslagen uit. Het geweld van de terreurbeweging heeft dit jaar alleen al aan meer dan tweeduizend mensen het leven gekost. Zo'n 750 duizend Nigerianen zijn hun huizen ontvlucht. Boko Haram, wat 'Westers onderwijs is zondig' betekent, wil een strengislamitische staat stichten in Nigeria.

Sytze van der V: beveiliging 'een lachertje'

Sytze van der V. vindt de bescherming van zijn flat in Amersfoort een 'lachertje'. "Het mag duidelijk zijn dat de beveiliging van zowel de oudjes hier als van mij helemaal niets voorstelt", schrijft de veroordeelde pedofiel op zijn weblog. Vorige maand werd bekend dat hij boven een kinderopvang woont, tot onvrede de gemeente en van een groep buurtbewoners.

"De beveiliging is hier is teruggebracht tot twee veldwachters", schrijft Van der V. "Naast hen een laptop waarop ze soms (als ie werkt tenminste) kunnen zien of er iemand voor mijn deur staat", gaat hij verder. De 'veldwachters' bekommeren zich volgens Van der V. niet over zijn bezoekers. Hij wilde zondag verder niets zeggen over zijn onvrede.

De politie laat weten niet in te willen gaan op eventuele beveiligingsmaatregelen die zijn getroffen rond de flat van Van der V. Honderden buurtbewoners gingen aan het begin van de maand de straat op om te protesteren tegen de komst van Van der V. naar de stad.

De gemeente Amersfoort wil dat hij een andere woning zoekt 'met het oog op zijn eigen veiligheid gezien de spanningen in de wijk'. Van der V. schreef eerder op zijn blog 'prettig en legaal' te wonen.

Bautista Agut sterkste in Stuttgart

Roberto Bautista Agut is winnaar geworden van het tennistoernooi van Stuttgart. De als derde geplaatste Spanjaard klopte Lukas Rosol met 6-3, 4-6 en 6-2. Voor Bautista Agut is het zijn tweede toernooizege uit zijn carrière. Vorige maand won hij het grastoernooi van Rosmalen.

Bautista Agut was in de halve finale nog te sterk voor het eerste reekshoofd Fabio Fognini en ook tegen Rosol begon de Spanjaard sterk. De Tsjech kwam in de tweede set echter goed terug, maar kon die lijn vervolgens niet doortrekken. Door twee breaks in de beslissende set ging de toernooizege naar Bautista Agut.

Duitsland en VS 'werken aan relatieproblemen'

Duitsland en de Verenigde Staten doen er alles aan om te voorkomen dat de onmin over veronderstelde Amerikaanse spionage hun samenwerking schade berokkent. Dat hebben de ministers van buitenlandse zaken van beide grootmachten zondag gezegd.

De Amerikaanse minister John Kerry en zijn Duitse ambtgenoot Frank-Walter Steinmeier riepen zondag om het hardst hoe noodzakelijk het is dat ze samen optrekken in de vele hoofdpijndossiers die de internationale diplomatie telt. Alleen als de twee landen nauw samenwerken kunnen ze een oplossing voor de talloze conflicten 'minstens wat dichterbij brengen', zei Steinmeier volgens persbureau dpa.

Kerry noemde de Amerikaans-Duitse betrekkingen van 'strategisch' belang. Hij prees de 'grote politieke samenwerking en nauwe vriendschap' tussen Washington en Berlijn. De twee ministers spraken samen de pers toe na een onderonsje in Wenen, waar ze met enkele collega's bijeen zijn voor overleg over het Iraanse atoomprogramma.

Steinmeier erkende dat Duitsland en de VS wat relatieproblemen doormaken. Maar 'op basis van vertrouwen en wederzijds respect' gaan de twee grote mogendheden volgens de Duitse minister hun betrekkingen een nieuwe impuls geven. Hij noemde de affaires rond twee opgepakte verdachten van spionage voor de VS niet met zoveel woorden. Kerry vermeed de onderlinge onmin al helemaal.

[Tour] Martin soleert naar zege, Gallopin naar geel

Tony Martin heeft de negende touretappe van Gerardmér naar Mulhouse gewonnen. Hij won nadat hij met Alessandro de Marchi ontsnapt was uit het peloton. Een grote achtervolgende groep ontsnapte ook uit het peloton, maar wist nooit bij de Duitser te komen. Tony Gallopin zat in deze groep en wist voldoende tijd te nemen om morgen in de gele trui van start te mogen.

In het begin van de etappe was het gelijk vuurwerk. Renners probeerden weg te komen, onder andere Tom Dumoulin, Laurens ten Dam, Leopold König en Gallopin trokken ten aanval. Deze vlucht werd echter snel teruggepakt, en Martin en de Marchi trokken ten aanval. Daarachter probeerde weer een grote groep aan te vallen, met onder andere Tony Gallopin, Tiago Marchado, Pierre Rolland en Joaquim Rodriguez. De groep kreeg niet al te veel ruimte, het gat met het peloton bleef ongeveer twee minuten op de eerste drie cols. Het slechte nieuws voor de achtervolgers was echter dat ze het gat met Martin en De Marchi niet konden dichten, zeker omdat Europcar hun minder sterke mannen op kop zette omdat zij vijf renners in de tweede groep hadden zitten.

Langzaam liet het peloton de groepen toch gaan, maar Martin bleef vooruit. Gallopin kwam wel virtueel in het geel terecht. Op de zwaarste klim van de dag wist Martin de Marchi te lossen. De achtervolgers kwamen in die fase ook langzaam dichterbij. Martin bleef echter goed doorrijden en wist zich zo in ieder geval zeker van de bollentrui. Hij kreeg een voorsprong van 3 minuten op Rolland en Gallopin, die vijf minuten voorsprong hielden op het peloton op de top van de zwaarste berg van de dag. De groep zelf bleef echter afwachten.

In het peloton was Thibaut Pinot de eerste die voor een aanvalletje ging. Het leek echter een vrij kansloze aanval, met slechts een afdaling en 20 kilometer vlak rijden te gaan. De Marchi was intussen teruggepakt door de groep met achtervolgers. In de laatste afdaling probeerde Gallopin ook nog wat extra tijd te pakken om een wat groter gat te krijgen voor het klassement. Pinot kon niet echt wegkomen van het peloton en werd weer ingerekend. Ook Gallopin werd op het vlakke weer ingerekend.

Martin soleerde zo eenvoudig naar de etappezege. Daarachter probeerden ze in de laatste 20 kilometer nog wel te rijden, maar toen was het eigenlijk al te laat. In die groep werd er nog gesprint om de ereplaatsen. Fabian Cancellara werd nog nipt tweede in de sprint op bijna drie minuten, en Greg van Avermaet werd derde. Tom Dumoulin werd met opnieuw een vierde plaats de beste Nederlander, en ook Gallopin zat in deze groep. Het grote peloton kwam precies vijf minuten later over de streep, waardoor Nibali de tweede plaats in het klassement inneemt. Ook Machado doet goede zaken door zijn aanwezigheid in de achtervolgende groep, hij staat nu derde. Pierre Rolland komt door zijn aanwezigheid in die groep ook de top tien binnen.

Petkovic wint toernooi van Bad Gastein

Andrea Petković heeft voor de tweede keer in haar carrière het WTA-toernooi van Bad Gastein gewonnen. De Duitse tennisster, als vierde geplaatst, was op het Oostenrijkse gravel in de finale met 6-3 en 6-3 te sterk voor de Amerikaanse qualifier Shelby Rogers. Petković boekte in 2009 in Bad Gastein de eerste titel in haar loopbaan.

Voor Petković staat de teller nu in totaal op vier titels. Deze behaalde ze allemaal op gravel. Vorige maand haalde de 26-jarige Duitse op diezelfde ondergrond de halve finale van Roland Garros, onder meer door in de vierde ronde de Nederlandse Kiki Bertens uit te schakelen.

Zondebok Fred is helemaal klaar met BraziliŽ

Fred heeft dinsdag tegen Duitsland mogelijk zijn 39ste en laatste interland voor Brazilië gespeeld. De aanvaller is alle kritiek meer dan zat.

"Ik ben wel klaar met de selectie", zei Fred zondag volgens het ANP in de Braziliaanse media. In de troostfinale tegen het Nederlands elftal zat Fred negentig minuten op de bank. In de voorgaande zes WK-duels van de Goddelijke Kanaries kreeg hij wel telkens speelminuten.

Fred speelde een teleurstellend toernooi en met name tegen Duitsland werd hij uitgefloten door het thuispubliek. "Ik begrijp het niet. Als team win je samen en verlies je samen. Het is toch allemaal niet alleen mijn schuld?"

Zelfs toen Fred tegen Oranje op de bank zat, riep dat felle reacties van sommige supporters op. Volgens de speler van Fluminense speelde Brazilië best een aardig toernooi. "Alleen in de laatste twee wedstrijden waren we niet goed genoeg.''

Vorig jaar was Fred op de Confederations Cup nog één van de uitblinkers bij de thuisploeg. Hij scoorde vijf keer, waarmee hij samen met Fernando Torres topscorer van het toernooi werd. De Gouden Schoen ging naar de Spanjaard, omdat hij minder speelminuten had gemaakt.

Nederlands elftal geland in Rotterdam

Het Nederlands elftal is zondag na het succesvol verlopen WK in Brazilië teruggekeerd op Nederlandse bodem. De equipe van bondscoach Louis van Gaal landde rond 16.50 uur op het vliegveld van Rotterdam, waar ze door enkele honderden fans werden onthaald.

De selectie stapte zondagochtend om 04.30 uur Nederlandse tijd op het vliegtuig in Brasilia en vloog via Kaapverdië terug naar Nederland. Op Rotterdam The Hague Airport werden de spelers geëerd met een watersaluut. Direct na aankomst reist Oranje naar Grand Hotel Huis ter Duin. Daar nemen staf en spelers afscheid van elkaar.

De ontvangst in Nederland gebeurde in tegenstelling tot vier jaar geleden zonder groot ceremonieel. Toen werd het team boven Nederland nog geëscorteerd door twee oranje F-16's.

Nederland keerde met een bronzen medaille huiswaarts. Door doelpunten van Robin van Persie, Daley Blind en Georginio Wijnaldum werd gastland Brazilië zaterdag in de troostfinale met 3-0 verslagen.

Wright wint European Darts Open

Peter Wright heeft de European Darts Open op zijn naam geschreven. In Düsseldorf was hij in de finale. met 6-2 te sterk voor Simon Whitlock. De European Darts Open is het zesde toernooi van de European Tour van de PDC. Wright is ook de zesde verschillende winnaar van een toernooi op de European Tour. 

In de finale was Wright duidelijk de betere. Hij kwam 2-0 voor, Whitlock brak nog terug tot 2-2, maar was in de overige legs steeds de mindere. Nadat Whitlock zijn kansen op een dubbel niet benutte was het Wright die het direct afstrafte. Zijn gemiddelde lag met 99 ook zeven punten hoger dan dat van Whitlock. 

Op weg naar de finale won Snikebite van Kevin Andy Hamilton (6-2) en Kevin Painter (6-5). Hij pakt 20.000 Britse pond, ongeveer 25.000 euro. Whitlock won op eerder vandaag van Dave Chisnall (6-3) en Gary Anderson (6-5). Hij mag 8.000 Britse pond bijschrijven (10.000 euro). Michael van Gerwen was de beste Nederlander. Hij verloor in de derde ronde van Jamie Caven.

Ronde Darter Darter Uitslag
Kwartfinale Simon Whitlock Dave Chisnall 6-3
Kwartfinale James Wade Gary Anderson 5-6
Kwartfinale Andy Hamilton Peter Wright 2-6
Kwartfinale Kevin Painter Jamie Caven 6-2
Halve finale Simon Whitlock Gary Anderson 6-5
Halve finale Peter Wright Kevin Painter  6-5 
Finale Simon Whitlock Peter Wright  2-6 

Kerkhove wint ITF-toernooi

Lesley Kerkhove heeft voor de tweede keer in haar carrière een ITF-toernooi gewonnen. In de finale van het toernooi in het Duitse Aschaffenburg was de 22-jarige Nederlandse te sterk voor de als eerste geplaatste thuisspeelster Carina Witthöft: 7-5, 6-3.

De finale in Aschaffenburg ging tussen de nummers drie en een van de plaatsingslijst. In de halve finale had Kerkhove ook de nummer twee Viktorija Golubic verslagen. Cindy Burger en Bibiane Weijers werden in de tweede ronde uitgeschakeld.

Kerkhove won drie jaar geleden voor het eerst een ITF-toernooi, het niveau net onder de WTA-tour. Destijds was ze de sterkste in Albufeira.

Belgische bond tevreden met Wilmots

De Belgische voetbalbond is blij dat Marc Wilmots nog vier jaar bondscoach van de Rode Duivels is. Wilmots kreeg voor aanvang van het WK een nieuw contract, dat na de eindronde van 2018 afloopt.

Tijdens het toernooi in Brazilië kreeg de bondscoach kritiek te horen. België haalde weliswaar de kwartfinales, maar behalve tegen de Verenigde Staten liet de ploeg geen sprankelend voetbal zien. Bij monde van CEO Steven Martens krijgt Wilmots steun vanuit de bond. "We zijn blij dat we beslist hebben om het contract van coach Marc Wilmots te verlengen met vier jaar", zei Martens tegen VTM Nieuws.

"Marc is natuurlijk de man die naast de lijn staat, dat zien de mensen. Maar hij is ook bijvoorbeeld de man die er achter de schermen voor gezorgd heeft dat zijn spelers de juiste keuzes gemaakt hebben, bijvoorbeeld voor welke clubs ze zouden spelen", aldus Martens. "En hij heeft Origi gescout. Wilmots beheert ook de staf: hij doet al die mensen samenwerken, hij geeft ze verantwoordelijkheid, dat doet hij heel goed."

Tweede plaats Verstappen in Moskou

Max Verstappen heeft in het Europees Formule 3-kampioenschap een tweede plek gepakt op de Moscow Raceway. De zestienjarige Nederlander was in Rusland niet goed genoeg om te winnen, maar liet wederom zien dat hij bij de beste coureurs in de klasse hoort.

Verstappen kende net als in de andere twee races een lastige start, maar wist ook dit keer zijn startpositie vast te houden, de derde plek. Al in de eerste ronde ging het achterin het veld fout, met de safety car als gevolg. Bij de herstart kende Verstappen wat problemen, maar ook nu wist hij zijn plek vast te houden in een gevecht met Antonio Fuoco.

Een ronde later kreeg de Nederlander de tweede plek in de schoot geworpen, want Tom Blomqvist moest vanwege een valse start een drive through penalty ondergaan. Verstappen bleef vervolgens lang in de buurt van leider Esteban Ocon en kwam zelfs erg dichtbij. Op het moment dat hij binnen een halve seconde van de Fransman zat ging het echter weer fout achterin het veld en kwam de safety car de baan op.

Doordat de maximale tijdsduur van 35 minuten overschreden leek te worden werd er na de safety car nog één laatste ronde gereden. Verstappen kende een zeer goede herstart en ging Ocon zelfs even voorbij, maar dat kon hij niet langer dan één bocht volhouden. Ocon kwam terug en pakte de zege, voor Verstappen en Fuoco.

Kennaugh wint Ronde van Oostenrijk

Peter Kennaugh heeft de Ronde van Oostenrijk op zijn naam geschreven. De Britse renner van Team Sky reed in de afsluitende achtste etappe van Podersdorf naar Wenen onbedreigd naar de eindzege.

De ritwinst ging zondag naar Marco Haller. De Oostenrijker (Katjoesja) won de massasprint waarin de Nederlander Raymond Kreder beslag legde op de derde plaats.

Kennaugh won de eerste etappe in Oostenrijk en stond zijn leidende positie niet meer af. In het eindklassement gaf de nummer twee Javier Moreno (Movistar) ruim een minuut toe. Damiano Caruso eindigde als derde. Beste Nederlander werd Marco Minaard op de 29e positie.

Goffin verovert titel in Scheveningen

David Goffin heeft zondag het challengertoernooi van Scheveningen gewonnen. De Belg, die zaterdag al over titelverdediger Jesse Huta Galung walste, was in de finale met 6-3 en 6-2 te sterk voor Andreas Beck. De partij nam een uur en tien minuten in beslag.

De 23-jarige Goffin staat 106e op de wereldranglijst, 25 plaatsen hoger dan de Duitser Beck. De Luikenaar is de derde Belgische winnaar op de banen van de Mets-tennisclub. In 2009 pakte Kristof Vliegen de titel en drie jaar geleden was Steve Darcis de beste.

Schippers: "Er zit nog meer in"

Dafne Schippers liep gisteren in Glasgow twee Nederlandse atletiekrecords uit de boeken. De 22-jarige sprintster en meerkampster liep eerst de 100 meter in 11,03 seconden en haalde hiermee vijf honderdste af van de oude toptijd van Nellie Cooman uit 1986. Daarna verbeterde ze op de dubbele afstand met 22,34 seconden haar eigen toptijd met een honderdste.

Op de website van atletiekfederatie IAAF liet een vrolijke Schippers optekenen: "Ik ben zo blij met deze twee races. Natuurlijk was ik wel wat vermoeid na de eerste afstand, maar ik weet dat ik soms sneller kan lopen als ik vermoeid ben. Ik ben 22 en heb een Diamond Leaguewedstrijd gewonnen. Dat is niet normaal."

Met de toptijd op de 200 meter klopte Schippers onder meer wereldtopper Allyson Felix met een honderdste. "Dat zijn niet de minsten tegen wie ik liep. Om dan met zo'n klein verschil te winnen, is wel heel leuk. Zeker ook omdat ik als meerkamper niet gewend ben om heel veel races te lopen."

Ook de 100 meter liep zeer goed. "Ik wist wel dat het er aan zat te komen. Alleen had ik dit seizoen op de 100 meter nog geen goede race gelopen. Nu wel. Dan is het fijn dat het lukt. Maar in beginsel ben ik meer gemaakt voor de 200. Ik kom pas wat later op snelheid. Dan is de 200 een mooie afstand om dat nog even vast te houden."

Wat Schippers op het Europees kampioenschap atletiek in Zürich zal gaan doen weet ze nog niet, zo laat de Nederlandse de NOS weten. "Ik twijfel nog of ik de meerkamp ga doen, of toch de 100 en 200 meter. Die beslissing maak ik aanstaande maandag op basis van mijn gevoel." De sprint lijkt haar in ieder geval wel een interessante keuze. "Ik weet dat er nog meer in zit."

Maassen over schorsing Menchov: "Wij wisten van niks"

Zaterdag werd bekend dat oud Rabobank-renner Denis Menchov dit jaar is gestopt met wielrennen omdat hij met terugwerkende kracht een schorsing tot 2015 uit moest zitten. Hij werd geschorst op basis van schommelende waarden in het bloedpaspoort en is de resultaten van de Tour de France van 2009, 2010 en 2012 kwijt.

In 2010 werd de Rus derde in de Tour, wat na de schorsing van Alberto Contador een tweede plek werd. Hij reed destijds voor de Rabobankploeg van ploegleider Frans Maassen. "Dit bericht was een enorme verrassing, vooral de manier waarop het gecommuniceerd werd, heel vreemd", aldus Maassen tegenover de camera van de NOS.

"Wij wisten bovendien van niks, het is een hele vreemde situatie eigenlijk. Ik zat tijdens de etappe gisteren in de auto en hoorde het van een mechanieker, ook van Carlos Barredo. Er is ook destijds nooit een officiële verklaring geweest naar ons als ploeg, dus het is erg vreemd allemaal", toont Maassen zich niet blij met het bericht.

"Persoonlijk vraag ik me af wat dit nou weer oplevert met een renner die al gestopt is. Foute dingen moeten gestraft worden natuurlijk, maar hier wordt niemand beter van. Wielrennen staat weer in een verkeerd daglicht. Ik vind het ook maar ingewikkelde materie met zo'n bloedpaspoort, je weet eigenlijk niet waar Menchov nou precies van beschuldigd wordt", spreekt de huidige ploegleider van Belkin.

Wielerploegen houden zelf ook een bloedpaspoort bij van hun renners, maar volgens Maassen is Menchov op basis daarvan nooit verdacht geweest. "Wij als ploegleiders zijn dat bloedpaspoort nooit. In een ver verleden konden we nog wel meekijken als de renners hun whereabouts in moesten vullen, maar dat doen we al een jaar of acht niet meer. De bloedwaardes ook, die zijn wij nooit. Dat is iets wat alleen de renners en de artsen van de ploeg zien", ontkent Maassen enige betrokkenheid bij de zaak.

Door de schorsing is Maassen een tweede plek kwijt als ploegleider in de Tour van 2010. "Heel gek, nu is Gesink bijvoorbeeld vierde. Als ze zo doorgaan..tja. Gesink is er zelf ook niet blij mee, hier is niemand bij gebaat. Met Robert heb ik nog geen contact gehad, hij is aan het trainen in Amerika. Ik ben zelf met de Tour bezig en dan krijg je ineens zo'n raar bericht, dat is sowieso niet leuk natuurlijk."

Enkele jaren geleden bracht de Franse krant L'Équipe een lijst naar buiten met renners die door de UCI verdacht zouden worden. Menchov stond hier op de derde plek, terwijl Barredo bovenaan stond als meest verdachte renner. Volgens Maassen heeft dat nooit tot enige discussie geleid: "Niet dat ik weet. Ik vond Menchov altijd een prachtige renner, heb nooit een raar gevoel erbij gehad. Ik vind het gewoon jammer, zo'n mooie Tour en dan gaat het weer alleen maar over doping. Moet dat nou echt net tijdens de Tour? Het leidt alleen maar af..mooie wielersport wil je zien, niet dat gezeur over doping", aldus een boze Maassen.

Volgens de ploegleider bestond er nog wel enige hoop over het terugkrijgen van het tourpodium van 2010: "Tja, Gesink staat nu dus vierde. Als ze zo doorgaan..wie weet komt hij dan wel op het podium. Een Nederlander op het podium van de Tour, dat zou toch een tijd geleden zijn al."

Marianne Vos wint Giro Rosa

Marianne Vos heeft voor de derde keer de Giro Rosa gewonnen. Haar leidende positie kwam in de laatste etappe niet meer in gevaar. De negende en laatste rit over tachtig kilometer van Trezzo sull'Adda naar Magreglio leverde een overwinning op voor de Britse Emma Pooley. Zij kwam solo aan op de top van de slotklim.

De grootste etappekoers van het jaar werd dit jaar gedomineerd door Rabobank-Liv. De ploeg won in Italië zes van de negen ritten en bezet het complete erepodium. Achter Vos eindigde Pauline Ferrand-Prévot uit Frankrijk op de tweede plaats, de Nederlandse Anna van der Breggen werd derde.

Vos won de Italiaanse rittenkoers eerder in 2011 en 2012.

[MotoGP] Uitslag Grand Prix van Duitsland

Marc Márquez heeft op de Sachsenring de Grand Prix van Duitsland in de MotoGP gewonnen. Voor de Spanjaard was het na negen races in 2014 alweer de negende overwinning, een ongekende prestatie. De race was zeer chaotisch, maar de regerend wereldkampioen was ook nu weer het best bestand tegen de omstandigheden.

De race begon op een zelden vertoonde manier. Door de weersomstandigheden stond iedereen op regenbanden, maar kort voor de race werd het droog. Daardoor besloot bijna iedereen om na de opwarmronde de pits in te gaan voor droogweerbanden, met als gevolg dat zij allemaal uit de pits moesten starten. Op de grid stond Stefan Bradl in zijn eentje voorin, met alleen enkele mindere goden in het achterveld die ook vanaf de grid startten.

Márquez, de winnaar van de kwalificatie, wist zich als eerste uit de pitstraat te vechten, gevolgd door Aleix Espargaró, Valentino Rossi en Dani Pedrosa. Voorin speelde de curieuze situatie zich af dat Bradl op kop reed, met Michael Laverty en Danilo Petrucci achter hem aan. 

Al na een kleine vijf ronden hadden Márquez en Pedrosa alle rijders ingehaald die normaal gesproken achterin het veld rondrijden, waardoor ze Bradl al in het vizier hadden. De Duitser was een stuk langzamer dan de twee Spaanse teamgenoten, die met rasse schreden naderden. Een ronde later was de aansluiting een feit, waarna Márquez er makkelijk voorbij kwam. Pedrosa had wat meer moeite, maar wist Bradl ook snel te verschalken.

Negen ronden na de start begon het veld zich wat te normaliseren. Márquez en Pedrosa lagen op kop, gevolgd door Bradl en Yamaha-teamgenoten Jorge Lorenzo en Rossi, die de aansluiting bij de Duitser al snel vonden en hem allebei relatief makkelijk passeerden. Niet veel later moest Bradl er ook aan geloven in de strijd met Andrea Iannone, die zo naar plek vijf op kon schuiven.

Na de chaotische openingsfase gebeurde er bijzonder weinig meer in de race. Márquez had een ruime voorsprong op Pedrosa, die op zijn beurt weer ver voor Lorenzo lag. Ook tussen Lorenzo, Rossi, Iannone en Espargaró waren de gaten veel te groot om voor spanning te zorgen. Alleen om plek zeven werd gevochten tussen teamgenoten Andrea Dovizioso en Cal Crutchlow, met Pol Espargaró daarachter. 

Bij de eerste zes posities gebeurde in de rest van de race niks meer, waardoor Márquez zijn negende overwinning in negen races kon pakken. Zijn teamgenoot Pedrosa en landgenoot Lorenzo mochten mee naar het podium. Bradl, die in het begin de leiding had, moest uiteindelijk genoegen nemen met de zestiende plek. De Duitser reed de hele race op een motor die was afgesteld op de regen en was dus kansloos.

Márquez gaat nog altijd op voor een score van 100% in het kampioenschap. Pedrosa is door zijn tweede plek in de race gestegen naar de tweede positie in de titelstrijd door Rossi in te halen. Andrea Dovizioso staat vierde, voor Lorenzo en de broertjes Aleix en Pol Espargaró.

Juncker: spionage VS en gas Rusland zorgelijk

De aanstaande voorzitter van de Europese Commissie, de Luxemburger Jean-Claude Juncker, denkt dat de Amerikaanse spionagepraktijken in Europa voor een vertrouwensbreuk kunnen zorgen. Ook vindt hij dat Europa te afhankelijk is van Russisch gas en dat meer Europese samenwerking nodig is om die afhankelijkheid te verminderen.

Juncker zei dat in een interview met de Duitse krant Bild. Hij stelt dat "men de Amerikanen moet uitleggen dat vrienden naar elkaar luisteren en niet elkaar afluisteren". De Luxemburgse oud-premier vreest niet alleen een breuk van "het trans-Atlantische vertrouwen, maar ook van het vertrouwen tussen burgers en de staat".

Minder bezoekers op eerste dag Vierdaagsefeesten

De eerste dag van de Vierdaagsefeesten in Nijmegen heeft zaterdag minder bezoekers getrokken dan vorig jaar. Dat meldt de Stichting Vierdaagsefeesten zondag. Overdag was het erg druk, maar 's avonds waren er minder bezoekers.

De organisatie denkt dat de troostfinale die het Nederlands elftal speelde op het WK in Brazilië er wellicht iets mee te maken heeft. "Hoewel ook veel bezoekers ervoor kozen om de wedstrijd gezellig in de stad op groot scherm te volgen."

De politie spreekt zondag van 'een gezellige drukte', maar laat weten desondanks zaterdagavond en -nacht zeventien personen te hebben aangehouden. Vier daarvan worden verdacht van mishandeling. Een verdachte was vermoedelijk onder invloed van drugs en gedroeg zich zo agressief dat agenten pepperspray tegen hem moesten gebruiken.

Verder zijn twee mannen aangehouden die een gestolen bromfiets bij zich hadden. De overige arrestaties werden verricht voor openbare dronkenschap, belediging, het verstoren van de openbare orde en het overtreden van de Wet wapens en munitie.

Een ander incident dat de feestelijkheden ontsierde, was een steekpartij voor de ingang van het Valkhofmuseum. Een 19-jarige man uit Arnhem raakte daarbij gewond. De verdachte zou, in het bijzijn van nog een andere man, vier vrouwen hebben laster gevallen. Toen de man daar iets van zei kreeg hij een klap en daarna werd hij gestoken. De dader verdween vervolgens in de menigte. De politie is naar hem op zoek.

De Nijmeegse Vierdaagse gaat dinsdag voor de 98e keer van start.

Judoka Polling ook de beste in Tyumen

Judoka Kim Polling heeft goud gewonnen tijdens de Grand Slam in het Russische Tyumen.  De judoka in de klasse tot 70 kilogram was in de finale met waza-ari te sterk voor de Canadese Kelita Zupancic.

Op weg naar de finale versloeg Polling achtereenvolgens de Duitse Szaundra Diedrich, de Chinese Fei Chen en de Zuid-Koreaanse Kim Seong-yeon. Vorig jaar op het WK verloor Polling in de kwartfinale nog van Kim. Voor Polling is het de tweede Grand Slam-finale van dit jaar. In mei was ze al de beste in Baku. 

Roy Meyer eindigde zondag in de klasse boven 100 kilogram als zevende. Zaterdag kwamen Carla Grol (-57 kg) en Dex Elmont (-57 kg) al in actie. Voor beiden duurde het toernooi slechts één wedstijd. Deze Grand Slam was de laatste test voor het wereldkampioenschap eind augustus in het Russische Chelyabinsk. 

AZ ziet af van Freddy Adu

Freddy Adu is alweer weg bij AZ. De Amerikaanse aanvaller trainde de afgelopen week mee met de selectie van trainer Marco van Basten, maar heeft geen contract kunnen afdwingen. De Alkmaarse club meldt op de website dat Adu geen aanvulling voor de huidige selectie bleek.

Adu maakte in 2004 op 14-jarige leeftijd zijn profdebuut in de Amerikaanse Major League Soccer. Hij werd al benoemd tot de nieuwe Pelé en de voetballende Michael Jordan, maar heeft die belofte nooit kunnen inlossen. De inmiddels 25-jarige Adu speelde in Europa onder meer voor Benfica, AS Monaco, Belenenses en Aris Saloniki.

Kerry in Wenen voor crisisoverleg

De Amerikaanse minister van buitenlandse zaken John Kerry is zondag in de Oostenrijkse hoofdstad Wenen geland om overleg te voeren met Iran en enkele andere landen over het atoomprogramma van Teheran.

Naast Kerry schuiven delegaties uit het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Duitsland, Iran, China en Rusland aan. Ook wordt gesproken over het Israëlische offensief op Gaza en een Amerikaans spionageschandaal in Duitsland.

"Het is duidelijk dat er nog grote meningsverschillen zijn, dus we moeten kijken of we vooruitgang kunnen boeken", zei Kerry zondag. "Het belangrijkste is om te kunnen garanderen dat Iran geen kernwapens ontwikkelt en dat hun nucleaire programma vreedzaam is. Dat is wat we hier proberen te bereiken."

Het Westen heeft met Iran afgesproken dat op 20 juli een akkoord op tafel zou liggen. Het lijkt onwaarschijnlijk dat die deadline wordt gehaald aangezien vorige gespreksrondes nauwelijks resultaat opleverden. Mede om die reden hebben de VS, Groot-Brittannië, Iran, Duitsland en Frankrijk hun ministers van buitenlandse zaken gestuurd in de hoop een doorbraak te forceren. China en Rusland stuurden echter een lagere vertegenwoordiger, waarmee zij vooruit lijken te lopen op het opschuiven van de deadline.

De belangrijkste twistappel is hoeveel uranium Teheran mag verrijken. Het land wil tienduizenden centrifuges bouwen om meer uranium te verrijken, terwijl de internationale gemeenschap slechts bereid is een fractie van dit aantal toe te staan. Het Westen vreest dat Teheran in het geheim werkt aan een kernwapen. Iran ontkent dit in alle toonaarden en zegt dat zijn nucleaire programma puur voor vreedzame doeleinden is bedoeld.

In januari sloten de partijen een interim-akkoord, waarbij Iran tijdelijk zijn nucleaire programma bevroor. In ruil hiervoor werden sancties ter waarde van ruim vijf miljard euro verlicht. De deadline van 20 juli is informeel en kan eventueel tot zes maanden worden uitgesteld.

De ministers maken gebruik van het feit dat zo veel van hun ambtgenoten in Wenen aanwezig zijn. Kerry heeft gezegd met zijn Europese collega's te overleggen over het escalerende geweld tussen Israël en de Palestijnse terreurbeweging Hamas. Bij het offensief zijn al meer dan honderdzestig Palestijnen om het leven gekomen.

De Duitse minister van buitenlandse zaken Frank-Walter Steinmeier gaat Kerry aan de tand voelen over de voortdurende Amerikaanse spionage op Duits grondgebied. Donderdag gelastte Berlijn de hoogste vertegenwoordiger van de Amerikaanse inlichtingendiensten het land te verlaten.

Afgelopen week werd bekend dat een medewerker van de Duitse defensie waarschijnlijk geheime documenten doorverkocht aan de Verenigde Staten. De week ervoor werd een medewerker van de Duitse inlichtingendienst BND opgepakt, eveneens op verdenking van spionage voor de Amerikanen.

Buitenlanders vluchten uit Gaza

Palestijnen met buitenlandse paspoorten zijn zondag begonnen aan een exodus uit Gaza. Zij steken de grens bij Erez over nadat de Israëlische luchtmacht eerder die dag inwoners waarschuwde om hun woningen te verlaten. Onder meer mensen met de Australische, Britse en Amerikaanse nationaliteit ontvluchtten het zwaar belegerde gebied.

De Amerikaanse staatsburger Agmed Mohana zei gemengde gevoelens te hebben bij zijn besluit. Hij moest zijn familie achterlaten in de Gazastrook. "Het is erg moeilijk, het is erg zwaar", aldus Mohana. "We laten onze familieleden, onze broeders en zusters achter in deze verschrikkelijke situatie. We moeten doen wat we moeten doen."

Eerder zondagochtend waren grondtroepen voor het eerst de grens met Gaza overgestoken om in het noorden een raketlanceerplatform te vernietigen. Hierbij raakten vier militairen gewond. Sinds de beschietingen over en weer zes dagen geleden zijn begonnen, zijn al meer dan honderdzestig Palestijnen om het leven gekomen. Vanuit Gaza zijn zo'n zevenhonderd raketten op Israël afgevuurd, maar die hebben geen levens geëist.

Rusland belooft hard tegen OekraÔne op te treden

Rusland heeft beloofd streng te zullen reageren op een aanval van het Oekraïense leger op Russisch grondgebied. Dat heeft de Russische onderminister van defensie Grigori Karasin zondag gezegd. Bij de beschieting kwam een persoon om het leven en raakte een ander gewond.

"Vanzelfsprekend zal deze actie niet onbeantwoord blijven", aldus Karasin. "Gesprekken met Oekraïne hierover worden ernstig en zwaar." Het is het eerste sterfgeval op Russisch grondgebied sinds het begin van het conflict.

Zondagochtend raakte een Oekraïense granaat een woning in het dorp Donetsk, dat in de Zuid-Russische regio Rostov ligt. Volgens Karasin bewijst het incident dat ook burgers in Rusland gevaar lopen door het conflict in Oost-Oekraïne. Hij riep op tot een einde aan alle bloedvergieten in de regio en tot hervatting van vredesbesprekingen.

Sinds het begin van de antiterreuroperatie van de Oekraïense krijgsmacht tegen de pro-Russische separatisten in het oosten zijn tot nu toe 478 burgers om het leven gekomen en 1392 gewond geraakt. Hoewel eerder gebouwen beschadigd raakten doordat granaten de grens over vlogen kwam nog niet eerder iemand in Rusland om het leven.

'WK levert 17,3 miljoen op'

Het Nederlands elftal heeft op het WK 17,3 miljoen euro aan winstpremies weten te behalen. Dat is het resultaat na de winst in de troostfinale tegen gastland Brazilië. Bij verlies had de KNVB het met anderhalf miljoen euro minder moeten doen. Dat meldt de NOS zondag.

Directeur betaald voetbal van de KNVB Bert van Oostveen had eerder al laten weten dat het WK een winst van ruim een miljoen euro zou opleveren. Dit vanwege de hoge kosten voor de selectie en de 28-koppige begeleidingsstaf. Ook gaf de voetbalbond geld uit aan innovaties om de fitheid van de spelers te bevorderen.

Vier jaar geleden bij het WK in Zuid-Afrika bedroeg de winst van Oranje nog drie miljoen euro. De nieuwe wereldkampioen, Duitsland of Argentinië, krijgt van de FIFA een bedrag van 26,8 miljoen.

Media trots op derde plaats Oranje

De zondagkranten kijken met een goed gevoel terug op de derde plaats van het Nederlands elftal op het WK. De Telegraaf spreekt van een oppermachtig Oranje in de wedstrijd tegen Brazilië. Door doelpunten van Robin van Persie, Daley Blind en Georginio Wijnaldum kan de groep van bondscoach Louis van Gaal met een opgeheven hoofd terug naar Nederland.

AD Sportwereld ziet de bronzen medaille als 'een kroon op een prachtig WK'. Met vijf, zes of soms wel zeven spelers uit de Eredivisie is de ploeg van Van Gaal volgens de krant boven zichzelf uitgestegen. Opvallend feit is ook dat vier van de zeven duels van Nederland door wisselspelers werden beslist.

[Moto2] Uitslag Grand Prix van Duitsland

De Grand Prix van Duitsland in de Moto2 heeft een overwinning opgeleverd voor Dominique Aegerter. De Zwitser was op de Sachsenring de sterkste en de slimste en wist in zijn 129e grand prix en negende WK-jaar eindelijk zijn eerste zege te pakken. 

De start was voor polesitter Aegerter, die Mika Kallio en Jordi Torres achter zich aan kreeg. Al in de tweede ronde kon Kallio de Zwitser voorbij, terwijl ook Torres langs Aegerter kwam. Dat duurde echter niet langer dan een ronde, want Aegerter passeerde de Spanjaard weer. Torres, vorig jaar nog winnaar op de Sachsenring, ging twee ronden later vanaf de vijfde plek zelfs onderuit.

Na vijf ronden leek de race om de zege te gaan tussen Kallio en Aegerter, die een gat hadden geslagen naar Simone Corsi, Franco Morbidelli en Esteve Rabat, de kampioenschapsleider. De twee koplopers konden hun voorsprong uitbreiden en met zeven ronden te gaan waren ze ruimschoots buiten bereik van de rest. Maverick Viñales had inmiddels de aansluiting gevonden bij Corsi, Morbidelli en Rabat, waardoor de strijd om plek drie tussen vier rijders ging.

Met vier ronden te gaan leek de strijd eindelijk los te barsten, doordat Aegerter voorbij zijn Finse medekoploper reed. Een ronde verder pakte Kallio hem weer terug en leek hij direct een gaatje te slaan. Dat stond de Zwitser niet toe en in de slotronde kroop Aegerter razendsnel dichterbij. In de voorlaatste bocht van de race passeerde hij Kallio, die nog een vergeefse poging deed om terug te komen. Corsi legde uiteindelijk beslag op plek vier, voor Rabat, Viñales en Morbidelli.

In het kampioenschap blijft de top negen volledig ongewijzigd. Rabat blijft aan de leiding, maar Kallio loopt door zijn tweede plek in op de Spanjaard. Viñales ligt nog altijd op plek drie, voor Aegerter, Corsi en Tom Lühti.

Blu-ray: 300: Rise of an Empire

De gebeurtenissen die voorafgingen aan de eerste film, worden in deze prent duidelijker gemaakt door de achtergrondverhalen te vertellen van onder meer Xerxes en (wijlen) King Leonidas. Wanneer de machtige Perzen, onder leiding van deze Xerxes worden aangevallen door de moordzuchtige vloot van Artemisia, moet Themistokles op zee laten blijken dat hij de Griekse held is die hij belooft te zijn. Gevuld met extra's is deze film een leuke toevoeging aan de verzameling actiefilms.

Verstappen valt uit in tweede race Moskou

Max Verstappen heeft op de Moscow Raceway het einde niet gehaald tijdens de tweede race van het weekend in het Europees Formule 3-kampioenschap. De zestienjarige Nederlander, die de zes races voor dit weekend won, kende mechanische problemen. 

Verstappen startte vanaf de vierde positie, net als een dag eerder. Evenals zaterdag kwam hij niet lekker weg, maar wist hij wel zijn vierde positie vaste te houden. Vervolgens leek hij niet echt een dreiging te vormen voor de mannen voor hem, maar zijn vierde positie leek ook niet in gevaar te komen.

In de twaalfde ronde sloeg het noodlot toe. Door mechanische problemen moest Verstappen de pits in en was zijn race voorbij. Het was de zevende keer in twintig races dat hij de finish niet haalde, maar de eerste zes uitvalbeurten zaten allemaal bij de eerste tien races van het seizoen. Dennis van de Laar startte als achtste en kwam op plek negen over de finish, Jules Szymkowiak ving de race op plek vijftien aan en won twee posities.

De race werd gewonnen door Esteban Ocon, voor Antonio Fuoco, Tom Blomqvist en Lukas Auer. In het kampioenschap kan Ocon zijn voorsprong nogmaals uitbreiden, terwijl Verstappen zijn tweede plek nog niet bedreigd zag worden. Auer en Blomqvist kwamen wel een stapje dichterbij de Nederlander.

[Moto3] Uitslag Grand Prix van Duitsland

Jack Miller heeft op de Sachsenring de Grand Prix van Duitsland in de Moto3 gewonnen. De Australiër vertrok van poleposition en kwam geen moment echt serieus in gevaar. Het is de vierde zege van het seizoen voor Miller. De Nederlanders Scott Deroue en Bryan Schouten haalden de finish niet.

De Australische kampioenschapsleider Miller vertrok van poleposition en wist ook als leider de eerste bocht in te duiken. Hij werd gevolgd door Álex Márquez, met Alexis Masbou daarachter. Al in een van de eerste bochten ging vicewereldkampioen Álex Rins onderuit, waardoor zijn race voorbij was. 

Niet veel later gingen ook beide Nederlanders, Schouten en Deroue, onderuit. Schouten maakte zich bijzonder boos tegen zijn landgenoot. Het bleef niet bij wegwerpgebaren, want de negentienjarige Schouten besprong zijn leeftijdsgenoot en probeerde hem tegen de grond te werken, zonder succes. In dezelfde ronde ging ook Romano Fenati onderuit. De nummer twee in de titelstrijd kende al een moeilijk weekend, want hij was gestart als 25e.

Miller en Márquez leken al snel wat weg te rijden, alleen Masbou, Brad Binder en Danny Kent konden op een afstandje volgen. Na een kleine tien ronden sloten de drie weer aan bij de koplopers en het duurde niet lang voor Binder de tweede positie overnam van Márquez. Met nog negen ronden te rijden kon Miller weer wat wegrijden, met dit keer alleen Binder die hem kon volgen. 

Zes ronden voor het einde leken de vijf voorste rijders weer bij elkaar te komen, maar niet veel later konden Miller en Binder opnieuw wegrijden van de rest. De twee vochten het vervolgens uit om de zege, waar Binder het in de laatste bocht nog een keer probeerde. Dat was zonder succes en dus pakte Miller de zege. Voor de Zuid-Afrikaan Binder was de tweede plek wel zijn eerste Moto3-podium ooit. Masbou pakte de derde positie.

In het kampioenschap breidt Miller zijn leiding uit. De tweede positie is door Márquez overgenomen van Efrén Vázquez, die zesde werd en twee plaatsen stijgt naar plek drie. Fenati valt van twee terug naar vier en ook Rins moet een plekje inleveren.

[NBA] Pau Gasol verruilt Lakers voor Bulls

Pau Gasol komt vanaf komend seizoen uit voor Chicago Bulls. De 34-jarige Spaanse basketballer speelde de afgelopen zeven jaar voor Los Angeles Lakers en verhuist transfervrij naar Chicago. De center heeft zijn overstap via Twitter wereldkundig gemaakt.

Gasol verlaat Los Angeles naar eigen zeggen met pijn in het hart. "We hebben drie keer de NBA Finals gehaald en zijn twee keer kampioen geworden. Ik ben zeer dankbaar dat ik samen met een van de grootste spelers uit de NBA-geschiedenis heb gespeeld." Gasol doelde daarmee op teamgenoot Kobe Bryant.

Gasol speelt sinds 2001 in de hoogste Amerikaanse basketbalcompetitie. De eerste zeven seizoenen kwam de Spanjaard uit voor Memphis Grizzlies. Daarna verdedigde de center eveneens zeven jaar de kleuren van de Lakers waarmee hij in 2009 en 2010 kampioen werd.

Wilde achtervolging door Rotterdam

Een 25-jarige man heeft in de nacht van zaterdag op zondag verwoede pogingen gedaan om uit handen van de politie te blijven. Tevergeefs; hij klapte met zijn auto op een wegafzetting en werd na een korte vlucht te voet alsnog opgepakt, zo liet de politie zondag weten.

De man reed in een gestolen auto, met een vuurwapen en een bivakmuts als bagage. Vandaar dat hij vluchtte, toen hij rond kwart over twee een politieauto zag op de Prinsenlaan. Hij reed tijdens de korte achtervolging veel te hard en door rood, ramde uiteindelijk de blokkade en kwam verderop tot stilstand.

Wilde achtervolging door Rotterdam
Wilde achtervolging door Rotterdam (Foto: ANP)

Gevechten rond internationaal vliegveld Tripoli

Rond het internationale vliegveld van de Libische hoofdstad Tripoli zijn zondag explosies en geweervuur te horen. Het is onduidelijk wie er bij de gevechten, die zondagochtend uitbraken, betrokken zijn. Onder meer British Airways en Turkish Airlines zagen zich genoodzaakt enkele vluchten te annuleren.

Zaterdag lieten de autoriteiten nog weten dat de luchthaven weer in handen van de centrale Libische regering zou komen. Sinds de burgeroorlog van 2011 waarbij korte metten werd gemaakt met dictator Moammar Gadhafi bevechten rivaliserende milities elkaar in Libië. De regering is grotendeels afhankelijk van deze strijdgroepen om de veiligheid in het land te garanderen. Een functionerend nationaal veiligheidsapparaat ontbreekt in Libië.

Het vliegveld was tot nu toe in handen van de anti-islamistische Zintanbrigade. Zij vergaarden in 2011 landelijke bekendheid door de zoon van Gadhafi, Saif al-Islam, gevangen te zetten. Onbekend is of zij aan de gevechten rond het vliegveld deelnemen.

Noord-Korea lanceert raketten vlak bij grens

Noord-Korea heeft zondag op slechts twintig kilometer afstand van de grens met Zuid-Korea twee korteafstandsraketten gelanceerd. De projectielen werden afgeschoten vanuit de stad Kaesong en kwamen vijfhonderd kilometer verderop in zee terecht.

Experts noemen het 'hoogst ongewoon' dat Pyongyang raketten afvuurt vanuit een stad die slechts twintig kilometer van de zwaarbewaakte grens met Zuid-Korea ligt. Het noorden lanceert raketten meestal vanuit de oostelijke havenstad Wonsan, zo'n 130 kilometer van de grens. Volgens de experts kunnen de spanningen tussen de twee Korea's oplopen door de actie van het noorden.

Japan heeft de rakettest veroordeeld. "Dit is een duidelijke schending van resoluties van de VN-Veiligheidsraad", zei kabinetssecretaris Yoshihide Suga. "De Japanse regering heeft protest aangetekend via haar diplomatieke kanalen in China." Eerder deze maand haalde Tokyo de banden met Pyongyang nog aan en werden de sancties tegen het communistische land verzacht.

Noord-Korea vuurde woensdag ook al twee korteafstandsraketten af. Ook die kwamen terecht in zee. Bij beide acties is vermoedelijk gebruik gemaakt van Scud-raketten, die een bereik van vijfhonderd kilometer hebben.

Recordaantal hulpverleners ingezet bij vierdaagse

Een recordaantal van zeshonderd hulpverleners wordt de komende week ingezet bij de Nijmeegse Vierdaagse. Daarvan gaan 357 vrijwilligers aan de slag om klein letsel zoals blaren te behandelen. Acht artsen en 31 verpleegkundigen helpen wandelaars bij kleine en grote ongevallen en de rest van de vrijwilligers wordt ingezet om onder meer de hulpposten te bevoorraden. Dat meldt het Rode Kruis zondag.

De eerste hulpposten van het Rode Kruis konden de drukte vorig jaar nauwelijks aan. Daarom heeft de organisatie dit jaar besloten maatregelen te nemen. Zo komt er een medische post op de start- en finishlocatie en worden meer verpleegkundigen ingezet.

Na het terugtrekken van het defensiepersoneel vorig jaar is het Rode Kruis de enige overgebleven organisatie die hulp verleent langs de route. Naast het personeel zet de hulporganisatie vijftig busjes, drie ambulances en een golfkar in om patiënten naar het behandelcentrum te vervoeren. Ook op de bezemwagens zijn verpleegkundigen van het Rode Kruis aanwezig.

Naar verwachting zal het eind volgende week warm worden. Het Rode Kruis roept wandelaars daarom op om goed voorbereid op pad te gaan. De hulporganisatie adviseert zonnebrand en petjes mee te nemen en genoeg te drinken.

[Tour] Etappe van vandaag

De eerste rit met wat serieus klimwerk zit erop en Alberto Contador lijkt in prima vorm te zijn. De Spanjaard kon Nibali weliswaar slechts op enkele seconden rijden, maar steeg wel van plek zestien naar zes. Bauke Mollema verloor wat tijd op de favorieten, maar kon toch naar de negende plek stijgen. Vandaag klimmen we meer, maar zal het toch een totaal andere etappe zijn.

Startplaats
De start ligt in Gérardmer. Nog niet zo lang geleden eindigde hier een touretappe, ongeveer twintig uur voor de start van vandaag. Blel Kadri volgde Pieter Weening op, die hier in 2005 de zege wist te pakken. In de Tour de l'Avenir, de Ronde van de Toekomst, wordt Gérardmer regelmatig aangedaan. Baden Cooke won hier ooit een rit, voor hij later de groene trui in de Tour zou pakken. 

De finishplaats van gisteren, Gérardmer - La Mauseleine, is het bergdorp, vandaag starten we bij het meer. Het is dan ook niet verwonderlijk dat de lokale sporten hier vooral watersporten zijn. Zo zijn er een aantal roeiverenigingen en doet men graag aan zeilen en duiken. Ook liefhebbers van kanovaren kunnen hier terecht en dus zal Maarten Ducrot ongetwijfeld proberen om hier een dagje extra te verblijven.

Finishplaats
Mulhouse is een stad die regelmatig opduikt in de Tour de France. Vandaag is het de zestiende keer, twaalf keer eerder kwam hier een etappe aan. De laatste keer was in 2005, toen Michael Rasmussen een solo afsloot met de zege. Jens Voigt pakte in die etappe trouwens de gele trui, maar dat zal vandaag lastig worden voor de oude Duitser. Nog nooit won er een Nederlander in Mulhouse, dat moet dan maar eens een keer gebeuren.

Een opvallend historisch verhaal in Mulhouse is het volgende: In 1926 won Jules Buysse hier de openingsetappe van de Tour en dus kreeg hij het geel. De Tour werd uiteindelijk gewonnen door zijn broer Lucien Buysse, waardoor er voor het eerst in de geschiedenis twee broers tijdens dezelfde Tour in het geel reden. Alleen in 1939 werd dit kunstje nagedaan, destijds door Romain en Sylvère Maes.

Een koe ziet Jules Buysse passeren in 1926, onderweg naar winst in Mulhouse (Foto: WikiCommons/Tekstman)
Een koe ziet Jules Buysse passeren in 1926, onderweg naar winst in Mulhouse (Foto: WikiCommons/Tekstman)

Etappebeschrijving
We bevinden ons vandaag voor een deel in Lotharingen, wat veel Duitse namen van dorpen en bergen verklaart. De rit gaat over 170 kilometer en kent toch al zes beklimmingen. De eerste is de Col de la Schlucht van de tweede categorie. Met 8,6 kilometer en gemiddeld 4,5% is het geen monster, maar echt fijn is het niet om vanaf de start direct te klimmen. Na de afdaling volgt de Col du Wettstein van de derde categorie. Redelijk vergelijkbaar, maar iets minder lang en iets minder steil dan de Schlucht. Na de afdaling van de Wettstein volgen gelijk de Côte des Cinq Châteaux (derde categorie) en de Côte de Gueberschwihr (tweede categorie).

Na de twee klimmen komt de tussensprint en dan hebben we ruim honderd kilometer achter de rug. Na de tussensprint begint al bijna de beklimming van de eerste berg uit de eerste categorie van deze Tour, Le Markstein. Bovenop deze berg is twee keer een World Cup alpineskiën gehouden, met zeges voor de legendarische Ingemar Stenmark. Het is vanaf de top maar een minieme afdaling, voor we klimmen naar de Grand Ballon van de derde categorie. Deze is slechts anderhalve kilometer lang, maar gemiddeld wel tegen de 9%. Na de top van de Grand Ballon is het nog ruim twintig kilometer afdalen en twintig kilometer vlak, alvorens de finish in Mulhouse bereikt wordt.

Profiel etappe 9 (Bron: letour.fr)
Profiel etappe 9 (Bron: letour.fr)

Favorieten
Weinig etappes zijn lastiger te voorspellen dan die van vandaag. Het zou zomaar weer een groep vluchters kunnen worden waar de winnaar uit komt. Misschien dat Tom Dumoulin dit keer mee kan gaan. Of wellicht doet Peter Sagan een poging om voorin de koers aan te komen bij de tussensprint. Of hij daarna nog met de besten mee kan tot in Mulhouse is een tweede. Ook Thomas Voeckler kan zich vandaag laten zien, hoewel het waarschijnlijker is dat hij wacht om morgen, op de nationale feestdag, ten aanval te trekken. 

Voor het klassement zal er waarschijnlijk niet veel gebeuren. De kans lijkt dan ook niet heel groot dat er een klassementsrenner gaat winnen. Ten eerste is het profiel daar vandaag simpelweg niet geschikt voor, ten tweede volgt morgen de aankomst op La Planche des Belles Filles en dus zal men toch wat krachten willen sparen. 

Luiz: "Hoofden nu weer omhoog"

Brazilië-verdediger David Luiz wil zich niet meer teveel bezig houden met de decepties op het WK voetbal. Met de 3-0 nederlaag in de troostfinale tegen Nederland bleek nog maar eens hoe zwak het Braziliaanse voetbal op dit moment is. Luiz vindt desalniettemin dat de ploeg een knappe prestatie heeft neergezet door de halve finale van het toernooi te behalen.

"Voor een spelersgroep die pas sinds anderhalf jaar met elkaar samenwerkt, hebben we het uitstekend gedaan. Er zijn teams die al zes, acht jaar samen spelen. Natuurlijk kunnen we niet blij zijn, als je weet dat de Braziliaanse fans de passie hebben om iedere wedstrijd te winnen", zegt hij tegen SporTV.

Brazilië ging in de halve finale tegen Duitsland met 1-7 ten onder. Een historische nederlaag voor de Seleção. "We konden wel door de grond zakken. Tegen Nederland hoopten we revanche te nemen, maar we wisten dat het niet makkelijk zou worden."

"We hebben opnieuw een wedstrijd op het WK verloren, maar het is nu tijd om de hoofden weer omhoog te richten. Er komen nog genoeg kansen om de Braziliaanse ploeg te vertegenwoordigen op het hoogste niveau", verklaart de zomeraankoop van Paris Saint-Germain.

Scolari kijkt met trots terug

Felipe Scolari kijkt met trots terug op het WK voetbal dat hij heeft afgewerkt met Brazilië. De bondscoach kreeg veel kritiek over zich heen na de 1-7 oorwassing door Duitsland in de halve finale van het WK. De troostfinale tegen Nederland had voor een ommekeer moeten zorgen, maar ook gisteravond stonden de Brazilianen al vroeg op een ruime achterstand.

"Het was een gelijkwaardige wedstrijd, maar Nederland had meer mazzel. We speelden niet slecht. Of ik nu mijn biezen ga pakken als bondscoach? Dat is nog niet gezegd. De president van de Braziliaanse bond gaat daarover. Voor het WK hebben we afgesproken dat ik, of we nou winnen of verliezen, me beschikbaar zal stellen."

Scolari heeft de dreun tegen Duitsland allang weer verwerkt, vertelt hij op een persconferentie. "Ik heb drie WK's meegemaakt en ben telkens bij de laatste vier geëindigd. Ik won één keer, verloor twee keer. Zo is voetbal. Ik denk geen moment meer na over wat er op dit WK is gebeurd."

"De nederlaag tegen Duitsland is, zoals iedereen weet, historisch. Zo ruim is er nog nooit verloren. Maar we moeten niet meer achterom kijken. De laatste twee toernooien zijn we niet zo hoog geëindigd als op dit WK. Dat is dus een compliment naar de ploeg en mij."

Kuijt: "Missen van de finale blijft pijn doen"

Hoewel Dirk Kuijt blij is met de derde plek, had hij het liever anders gezien. Oranje werd in de halve finale van het WK voetbal in Brazilië uitgeschakeld door Argentinië. Gisteravond werd revanche genomen met een 3-0 overwinning op Brazilië in de troostfinale.

"Na de grote teleurstelling in de halve finale moeten we nu blij zijn met derde plek. Het missen van de finale blijft pijn doen", zegt Kuijt voor de camera's van de NOS.

Kuijt was in Brazilië met niets anders bezig dan het WK. Hij veroverde een basisplaats als rechtervleugelverdediger. "Ik heb me gefocust op dit toernooi. Ik ben blij met mijn rol buiten, maar vooral binnen het veld."

Met zijn 33 jaar zou het zomaar het laatste WK kunnen zijn geweest voor Kuijt. "Ik heb er nog niet bij stilgestaan", geeft hij aan. "Ik ben niet iemand die zomaar zou bedanken. Maar mijn leeftijd gaat wel een issue zijn."

"Ik moet er de komende tijd over nadenken en het is ook belangrijk wat de nieuwe bondscoach er van denkt. Ondanks dat ik bijna 34 ben, kan ik twee keer 120 minuten spelen en daarna nog eens 90 minuten."

Vlaar toch nog blij met derde plek

Ron Vlaar kon de teleurstelling tegen Brazilië snel weer omzetten naar tevredenheid. Het duel om de derde plaats op het WK voetbal in Brazilië werd door Nederland met 3-0 gewonnen. Al na zestien minuten zat Oranje in een zetel, door een benutte strafschop van aanvoerder Robin van Persie en een goal van middenvelder Daley Blind.

"Ze hebben wel een tikkie gehad", zei Vlaar na afloop van de wedstrijd voor de camera's van de NOS. "We wisten wel dat ze zouden komen en druk zetten. Gelukkig komen we in de derde minuut al op voorsprong. Het had ook rood moeten zijn voor Brazilië."

Voor Oranje was het achteraf niet al te moeilijk om zich op te laden voor de troostfinale, ondanks de teleurstellende uitschakeling in de halve finale tegen Argentinië. "Hiervoor moet je mentale weerbaarheid hebben. Het is een fantastisch voorbeeld hoe we dit opgepakt hebben."

"We hebben twee keer 120 minuten gespeeld. Een compliment naar de ploeg. We hebben geen goals weggegeven tegen steeds betere tegenstanders. De bronzen plak geeft een fijn gevoel."

Vlaar speelde een opvallend toernooi en zou daardoor zomaar kunnen vertrekken bij zijn club Aston Villa. "Geen idee", zegt hij. "Ik meld me 2 augustus gewoon op de club. Ik weet verder van niks.

Maxwell: "Tactisch lopen we achter"

Brazilië-verdediger Maxwell verloor zaterdag met 3-0 van Nederland. De oud-Ajacied kwam enkele voormalig teamgenoten tegen. Maxwell speelde tussen 2001 en 2005 bij Ajax en speelde daar onder meer samen met Wesley Sneijder en Nigel de Jong. Deze twee waren er tegen Brazilië echter door blessures niet bij. Maar Maxwell kwam meer bekenden tegen in Brasilia.

Na het duel met Oranje schoof hij aan bij de NOS en zat de linkspoot naast Ron Vlaar. "De laatste keer dat ik Ron zag, was hij nog een kleine jongen. Nu is hij een heel goede verdediger. Datzelfde geldt voor Daley Blind, die zag ik bij Ajax als jochie in de jeugd rondlopen."

Nadat Brazilië dinsdag door Duitsland werd afgedroogd, was Nederland nu met 0-3 te sterk. "Het was een verdiende zege. Na het verlies tegen Duitsland was het voor ons mentaal heel zwaar."

Maar Maxwell bekeek het positief. "We leren veel van dit soort wedstrijden. Met name in tactisch opzicht, want daarin lopen we achter op ploegen uit Europa. De fans hebben gelukkig gezien dat we wel bleven vechten, daarom bleven ze ons steunen. Laat dit een basis zijn voor de toekomst."

De Vrij tevreden over eigen groei op WK

Stefan de Vrij kan terugkijken op een ijzersterk WK met Oranje. De verdediger vindt zichzelf een stuk betere speler geworden. Voorafgaand aan het WK was er twijfel of de defensie van Oranje zich kon meten met de wereldtop. Maar de achterste linie van Oranje was nauwelijks te passeren op deze eindronde. De ploeg kreeg slechts vier doelpunten tegen, waarvan twee dubieuze strafschoppen.

"Ik ben heel blij. Zeker de manier waarop we gespeeld hebben, daar mogen we echt trots op zijn", zegt verdediger Stefan de Vrij na afloop van het duel met Brazilië. "Als je ziet wat voor individuele kwaliteit ze hebben, dan kunnen we tevreden over ons spel zijn."

"Het is lekker dat je snel voor komt. De tweede kwam er snel achteraan, dus dan voetbal je wat makkelijker", vervolgt hij tegen NOS. Over zijn eigen spel was De Vrij eveneens tevreden. De Feyenoorder maakte een goede indruk, zoals bijna het gehele WK.

"Ik heb altijd wel veel zelfvertrouwen gehad. Ik merk wel dat ik in het toernooi gegroeid ben. Elke wedstrijd ging het beter. Maar we hebben als team heel goed gespeeld. Ook de Braziliaanse fans hebben respect voor ons als je ziet hoeveel mensen waren blijven zitten."

IsraŽl roept inwoners Gaza op huizen te verlaten

Israël heeft inwoners van het noorden van de Gazastrook zondag opgeroepen om hun huizen te verlaten. Het land zinspeelt op een vervolgaanval nadat grondtroepen zondagochtend vroeg Gaza al waren binnengetrokken.

De Israëlische luchtmacht heeft folders gedropt waarin burgers tot evacuatie worden opgeroepen. Een woordvoerder van het leger heeft laten weten dat later in de ochtend 'een korte en tijdelijke aanval' verwacht kan worden in het noorden.

Eerder zondagochtend waren grondtroepen voor het eerst de grens met Gaza overgestoken om in het noorden een raketlanceerplatform te vernietigen. Hierbij raakten vier militairen gewond.

Sinds de beschietingen over en weer zes dagen geleden zijn begonnen, zijn al meer dan honderdzestig Palestijnen om het leven gekomen. Vanuit Gaza zijn zo'n zevenhonderd raketten op Israël afgevuurd, maar die hebben geen levens geëist.

Raadslid Nouhi houdt vast aan kritiek

Het Bredase raadslid Jamal Nouhi, dat afgelopen donderdag uit de plaatselijke PvdA-fractie werd gezet na uitspraken over homorechten, blijft bij zijn kritiek op de werkwijze van Human Rights Watch. De benadering van HRW zorgt ervoor dat een land als Marokko de deur volledig sluit voor commentaar op de mensenrechten, zo stelt Nouhi zaterdag in een verklaring.

Hij herhaalt dat hij niet de bedoeling had iemand te krenken met zijn uitlatingen. Nouhi kwam in opspraak nadat hij op een internetforum had gezegd dat HRW, dat de vloer aanveegde met de veroordeling van zes Marokkaanse homo's vanwege hun geaardheid, zich niet moet bemoeien met de mensenrechten in Marokko. Ook trok hij een parallel tussen homoseksualiteit en pedofilie, wat hij nu "een manke vergelijking" noemt.

Nouhi zegt geschrokken te zijn van de heftigheid van de reacties en van "de verkeerde wending die de discussie heeft gekregen". Hij spreekt tegen dat hij homofoob is en zegt dat hij altijd heeft gestreden tegen discriminatie en ongelijkheid. "De homogemeenschap draag ik een warm hart toe en ik neem daarom mijn woorden terug."

Vrijdag bleek dat Nouhi niet van plan is zijn zetel in de Bredase gemeenteraad op te geven. Hij blijft in elk geval lid van de PvdA, zo liet hij weten.

Raadslid Nouhi houdt vast aan kritiek
Raadslid Nouhi houdt vast aan kritiek (Foto: ANP)

Inafune reageert op tweede kickstarter voor Mighty No. 9

Keiji Inafune, de geest achter MegaMan en spirituele opvolger Mighty No. 9, heeft gereageerd op de ophef over de tweede kickstarter voor laatstgenoemde game. Hij noemt feedback van gamers als grootste reden.

Inafune: ''The only difficulty I've been facing is, as we make the game, we're constantly talking to the backers and we get new feedback every day. We try our best to incorporate the ideas, but sometimes that feedback goes beyond what I expected. In that case, it can be difficult to explain that, while the feedback is appreciated, certain ideas would require us to ask for extra budget. That's a difficulty, because I never experienced that at Capcom."

In hoeverre Inafune eraan heeft gedacht om sommige ideeën simpelweg niet toe te voegen, is niet bekend.

Mighty no.9

Download demo's en koop de volledige versie op Xbox One

Microsoft heeft de mogelijkheid beschikbaar gemaakt om demo's te downloaden voor Xbox One en daarin de volledige versie te kopen. Hierna hoef je de volledige game niet opnieuw te betalen.

Deze mogelijkheid was al jaren beschikbaar op Xbox 360 en maakt nu dus ook zijn weg naar Xbox One. Baas van Microsoft ID@Xbox Chris Charla wist er het volgende over te melden: ''In the same way that we update the Xbox One OS every month, they update the development system every month – or regularly, anyway. So that’s something that we recently turned on. I don’t think we’ve seen any ID@Xbox games yet that have shipped with trials, but we may well in the future. It’s something that’s open to everybody.''

Ook wist Charla te melden dat er honderden ID@Xbox-games in ontwikkeling zijn.

Xbox One

WK vandaag - Zondag 13 juli

Het is weer bijna voorbij, de laatste dag van het WK is ingegaan. Maar de laatste dag is nooit de minste, want nu wordt er antwoord gegeven op die ene prangende vraag: wie o wie wordt er wereldkampioen, Duitsland of Argentinië? Om 21.00 Nederlandse tijd wacht het antwoord in Maracanã, gelegen in Rio de Janeiro, waar 64 jaar geleden Uruguay de wereldtitel pakte en Brazilië in rouw dompelde.

Duitsland

Duitsland begon het toernooi in op het oog een zware groep, Groep G. Portugal, Ghana en de VS waren de tegenstanders. Portugal werd relatief gemakkelijk opzij gezet, geholpen door een rode kaart voor Pepe in de 38e minuut. Duitsland stond toen al met 2-0 voor en verdubbelde die voorsprong in de resterende speeltijd. Tegen Ghana verliep het echter veel moeilijker voor de Duitsers. Miroslav Klose wist het doelpuntenrecord van Ronaldo te evenaren, maar Ghana kwam zelfs met 2-1 voor en Duitsland moest zich tevreden stellen met een punt. Een overwinning op de Verenigde Staten was echter ruimschoots voldoende voor een plaats bij de laatste 16.

Daar bleek Algerije een lastige horde, want de Noord-Afrikanen dwongen de Duitsers tot een verlenging. Algerije werd nooit echt gevaarlijk tot nadat Duitsland al uitgelopen was tot 2-0. Het werd nog 2-1, de gemakzucht van de Duitsers aantonend, maar er was te weinig tijd voor de Algerijnen om er nog iets aan te doen. In de kwartfinale was Mats Hummels beslissend voor de Duitsers. Hij scoorde de enige goal tegen Frankrijk, dat gevaarlijker was dan Duitsland, maar ook niet de kracht leek te hebben om erdoor te komen. Duitsland excelleerde nog niet, maar hoe anders was dat in de halve finale. Brazilië, dat overigens ook niet al te sterk oogde in de troostfinale, werd met 7-1 opgerold na vier goals binnen zeven minuten. Over de afgelopen wedstrijden leek Toni Kroos een belangrijke schakel in het Duitse elftal. Hij verzette in de wedstrijden veel werk op het middenveld. De goals komen vooral van Thomas Müller, die met één goal nog topscorer op dit WK kan worden. Duitsland zal ook tevreden zijn met een fitte Hummels: zowel in standaardsituaties als verdedigend was hij zeer belangrijk op dit WK.

Argentinië

Argentinië liet nooit een onuitwisbare indruk achter op dit toernooi. Groep F was een makkelijke groep, maar een nipte overwinning op Bosnië door een eigen doelpunt en een bevlieging van Messi enerzijds en opnieuw een bevlieging van Messi in de laatste seconden tegen Iran spraken niet tot de verbeelding. Nigeria scoorde twee keer tegen een matige Argentijnse verdediging, maar twee goals en een assist van Messi waren voldoende voor weer een overwinning. In de achtste finale werd Zwitserland na verlenging met 1-0 verslagen, hoewel ook de Zwitsers meer verdienden.

Daarna werd het iets beter. Tegen België werd vrijwel niets weggegeven en de Belgen mochten van geluk spreken dat het bij 1-0 bleef. Ook tegen Nederland leken de Argentijnen iets sterker, hoewel beide ploegen erg pover speelden. De Argentijnen namen de penalties beter en zo zijn zij de tegenstander van Duitsland. Alles lijkt van Messi te moeten komen bij Argentinië, de Argentijn kwam al tot vier goals. Het blijven echter flitsen van de Messi die Barcelona in 2009 en 2011 naar de Champions League leidde. Mascherano is verdedigend zeer belangrijk voor Argentinië, maar zijn deelname is nog altijd twijfelachtig. De verdedigende middenvelder kampt met een gescheurde anus, waardoor het niet duidelijk is of hij mee kan doen.

Historie

(West-)Duitsland - Argentinië is een van de vaakst gespeelde wedstrijden op een WK. Al zeven keer eerder werd de wedstrijd gespeeld op een WK. In 1986 won Argentinië voor de enige keer, maar dit was wel één van de twee finales. Argentinië kwam met 2-0 voor, maar West-Duitsland wist in het laatste kwartier de stand gelijk te trekken. Argentinië scoorde echter alsnog de 3-2 en won zo het WK. Vier jaar later was er opnieuw een finale tussen de beide landen, maar nu was het West-Duitsland dat via een laat doelpunt won, nota bene uit een penalty.

In 2006 en 2010 waren de Duitsers ook al de laatste tegenstander van Argentinië. Nooit eerder speelde een team drie WK's achter elkaar zijn laatste wedstrijd tegen dezelfde tegenstander. In 2006 wonnen de Duitsers na strafschoppen, terwijl 2010 eerder een afstraffing was: Duitsland won met 4-0. Ondanks dat toernooiploeg Duitsland vaker won op WK's, wist Argentinië in de historie negen keer van Duitsland te winnen, omgekeerd was dit slechts zes keer. Ze kúnnen het dus wel.

Opmerkelijk

Sinds 1990 worden de finales altijd medio juli gespeeld, met uitzondering van de finale in 2002 (30 juni). Daarvoor was dit minder gebruikelijk, en was er kans dat het toernooi medio juni al afgelopen was, of zelfs dat de finale pas tegen het einde van juli werd gespeeld. Dit jaar is de finale op 13 juli, de dag dat het allemaal begon in 1930. Frankrijk - Mexico en Vernigde Staten - België begonnen toen om 15.00 lokale tijd in Uruguay. Argentinië verloor toen de finale met grote cijfers...

Man neemt 'selfie' bij stierenrennen Pamplona

De Spaanse politie is op zoek naar een man die tijdens de stierenrennen in Pamplona een 'selfie' nam. Het is verboden om tijdens de stierenrennen camera's mee te nemen. De man wacht waarschijnlijk dan ook een boete van tussen de 750 en 1500 euro, melden Spaanse media.

Mogelijk loopt de boete zelfs op tot 3000 euro voor het in gevaar brengen van anderen. Op tv-beelden is te zien hoe de man een foto van zichzelf en de stieren probeert te nemen met zijn mobieltje, terwijl hij voor de stieren uitrent.

Tijdens de jaarlijkse San Fermínfeesten rennen de deelnemers in de nauwe straten van Pamplona in witte kostuums en rode sjaals voor de stieren uit. Woensdag werd de Amerikaanse co-auteur van het boek 'Hoe de stierenrennen te overleven' door een stier op de horens genomen en gespietst.

Man neemt'selfie' bij stierenrennen Pamplona
Man neemt'selfie' bij stierenrennen Pamplona (Foto: ANP)

Sony en Microsoft overwegen Early Access

Sony en Microsoft zijn de mogelijkheden aan het bekijken om, net zoals te vinden is op Steam, Early Access mogelijk te maken op PlayStation 4 en Xbox One. VP developer relations Adem Boyes noemt het zelfs een ''massive conversation''.

''We’re working through that right now,we’re figuring out what’s okay. We obviously have our tech requirement checklist that people have to adhere to. We’re internally discussing [what the list will] look like and what are the caveats. At what point does [a game meet standards of release]? We still at some point ensure that we’re being mindful of the consumer''

Hoewel Sony dus plannen aan het opzetten is, duurt het nog wel even voor we van Early Access gebruik kunnen maken: ''We don’t want somebody to stumble across that title and expect a full product, and have a negative experience. So it’s still a project that a lot of minds are considering. No details yet, but it’s something on the top of my mind every day.''

Phil Spencer weet te melden dat Microsoft onderzoek doet naar Early Access, al komt hij voorlopig een stuk sceptischer over: ''I’ve started to think about: ‘Is there a way to more programmatically think about what betas mean on a console?’ I don’t have a plan that’s locked on that, but just having a bunch of betas happening, I’m not sure if that’s the best way to run a console, either.''

playstation 4 controller

IsraŽlische grondtroepen trekken Gaza binnen

Israëlische grondtroepen zijn zondagochtend vroeg voor het eerst Gaza binnengetrokken. Bij de actie waren speciale eenheden betrokken. Het lijkt niet te gaan om een breder grondoffensief. Bij de aanval in het noorden van Gaza raakten vier Israëlische soldaten gewond.

De militairen hebben een raketlanceerplatform vernietigd. Het leger heeft laten weten dat de troepen daarna zijn teruggekeerd naar Israëlisch grondgebied. Israël heeft zaterdagavond en -nacht ook luchtaanvallen op Gaza uitgevoerd. De aanvallen hebben tot nu toe aan meer dan 156 Palestijnen het leven gekost. Daarnaast zijn zo'n 1060 mensen gewond geraakt.

Israël heeft daarmee de internationale oproep tot een wapenstilstand genegeerd. Bij het bombardement waren vooral civiele instellingen, die vermoedelijk banden hebben met Hamas, het doelwit. Zo werd een gehandicaptencentrum geraakt waarbij twee doden en vier gewonden vielen. Ook het huis van een politiechef en een moskee werden gebombardeerd tijdens het avondgebed. Daarbij zijn minstens achttien doden en vijftig gewonden gevallen, stellen de autoriteiten.

De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties deed zaterdag een oproep tot een wapenstilstand in Israël en de Gazastrook. De raad vraagt beide regeringen zich te onthouden van verder geweld en weer met elkaar te gaan praten over vrede. De Veiligheidsraad stelt zich 'ernstig zorgen te maken over de crisis in verband met Gaza en de bescherming en het welzijn van burgers aan beide zijden'.

'Man doodgeschoten op parkeerplaats in Amsterdam'

Op een parkeerplaats in Amsterdam is zaterdagnacht een man doodgeschoten. Stadszender AT5 maakt melding van een 'vermoedelijke liquidatie'. Het incident zou rond 01.40 uur hebben plaatsgevonden. Buurtbewoners zouden toen meerdere schoten hebben gehoord, meldt de lokale omroep.

De schietpartij gebeurde in de Conradstraat in het centrum van de stad. Nadat de schoten gelost waren, zou een grijze auto zijn weggereden. Enkele minuten na de schietpartij werd op de Flevoweg een brandende, grijze Volkswagen Golf gevonden. Onduidelijk is volgens AT5 of beide zaken iets met elkaar te maken hebben.

Over de identiteit van het slachtoffer is nog niets bekend. Ook is nog onduidelijk of er verdachten in beeld zijn. De politie doet volgens de stadszender op beide locaties onderzoek. Een woordvoerder laat weten nog niets te kunnen zeggen over de zaak. "Wij komen later zondagochtend met berichtgeving."

Dode en vier gewonden bij auto-ongeluk Haaften

Bij een auto-ongeluk in Haaften is zaterdagavond een 31-jarige man uit Herwijnen om het leven gekomen. Vier andere inzittenden, allemaal mannen uit Herwijnen, raakten gewond. Drie van hen zijn er volgens de politie zeer ernstig aan toe.

Het ongeval gebeurde rond 18.00 uur op de Graaf Reinaldweg in de Gelderse plaats. De auto was op weg naar Herwijnen. Uit een eerste onderzoek is gebleken dat het voertuig vermoedelijk aan de rechterzijde van de weg in de berm is gekomen waarna de bestuurder de macht over het stuur is kwijtgeraakt. De auto is vervolgens aan de linkerkant van de weg tegen een boom gebotst.

De 31-jarige man uit Herwijnen is ter plekke aan zijn verwondingen overleden. De vier anderen, in de leeftijd van 21 tot 29 jaar, zijn met ambulances overgebracht naar een ziekenhuis. De brandweer heeft geholpen bij het bevrijden van de inzittenden. Ook was er een traumahelikopter ter plaatse.

De politie doet onderzoek naar de oorzaak van het ongeval. Het is nog onduidelijk wie de bestuurder van de auto was.

In brand gestoken drugsafval gevonden in Bunde

De politie heeft vrijdagavond tien in brand gestoken vaten met drugsafval aangetroffen in Bunde. Daarbij zijn twee van de vaten volledig vergaan. De vaten zijn door de brandweer geblust, zo meldt de politie zondag.

Er zijn geen gevaarlijke stoffen vrijgekomen. De vaten werden rond 21.30 uur gevonden in een bosperceel aan de Voulwamesweg in de Limburgse plaats. Een gespecialiseerd bedrijf heeft de vaten geruimd. De politie heeft een onderzoek ingesteld naar de herkomst van het afval.

In Noord-Brabant en Limburg wordt de afgelopen jaren steeds vaker drugsafval gedumpt. Vorig jaar verdubbelde het totale aantal dumpingen naar 150, van 69 in 2012.

Ongeloof in Braziliaanse media na nieuwe blamage

Een tweede nederlaag op rij voor het Braziliaanse elftal heeft voor ongeloof gezorgd. De Braziliaanse media hebben na het pijnlijke 3-0 verlies tegen Oranje geen goed woord over voor de prestaties van de Goddelijke Kanaries. "De machine kampte nog steeds met pech. Niets werkte", luidde het commentaar van de krant Globo.

Met tien tegengoals in de laatste twee wedstrijden bezorgden de Brazilianen hun landgenoten een kater van jewelste. "Nooit was een wedstrijd om de derde en vierde plaats zo belangrijk voor Brazilië", stelde de sportwebsite UOL. "Na de vernedering tegen Duitsland, was dit een kans op eerherstel. Maar daar kwam tegen Nederland helemaal niets van terecht."

De meeste media zien bondscoach Felipe Scolari het liefst zo snel mogelijk vertrekken. De verantwoordelijkheid voor het fiasco wordt voornamelijk bij hem gezocht. "In tegenstelling tot wat Scolari zei na het verlies tegen Duitsland dat het een ongelooflijke en onbegrijpelijke kortsluiting was, gebeurde het nu tegen Nederland weer", stelde UOL, dat het niet kon nalaten om ook nog even de arbitrage een trap na te geven. "De penalty had niet gegeven mogen worden en bij de tweede goal werd buitenspel over het hoofd gezien."

"Het is te hopen dat de Brazilianen leren van hun fouten en ze hierdoor in de toekomst beter spelen. Er valt niets meer te zeggen over het optreden van deze selectie", schrijft de sportwebsite Terra vol frustratie. "Het was dan wel niet zo erg als tegen Duitsland, maar het kwam er wel akelig dicht bij in de buurt." De krant Folha de S§ao Paulo sprak van een hernieuwd fiasco. "Met een enorm zwakke verdediging en arbitrale dwalingen eindigde Brazilië het toernooi in stijl, zonder overtuiging, kracht en passie en op een vierde plaats."

De Brazilianen hadden met veertien tegendoelpunten de slechtste verdediging van een gastland ooit en doelman Júlio César werd met achttien tegengoals op twee WK's de meest gepasseerde keeper op een WK in de Braziliaanse historie. De 7-1 nederlaag tegen Duitsland ging de boeken in als de grootste ooit. Al met al waren de Braziliaanse media eensgezind in hun conclusie dat dit WK maar snel vergeten moet worden, iets wat echer niet zo makkelijk is.

Van Rijn houdt handhaving alcoholwet in de gaten

Gemeenten die nog niet of nauwelijks optreden tegen de verkoop van alcohol aan minderjarigen worden in de komende maanden strenger in de gaten gehouden. Ook kroegen, supermarkten, slijterijen en sportkantines worden nogmaals onder de loep gehouden of ze zich houden aan de nieuwe alcoholwet. Dat zegt een woordvoerder van staatssecretaris van Volksgezondheid Martin van Rijn (PvdA) zaterdag in een reactie op berichtgeving hierover van de NOS.

De gemeenten hadden op 1 juli hun plannen klaar moeten hebben hoe ze met de nieuwe wetgeving omgaan. Volgens de woordvoerder hebben veel gemeenten daar iets meer tijd voor nodig. "Daar is niets mis mee. Daar hebben we ook begrip voor, maar we houden wel een vinger aan de pols. Het is wel belangrijk dat het af komt."

Ook een onderzoek naar horecagelegenheden en supermarkten wordt herhaald om te kijken hoe het er voor staat. De resultaten worden in het najaar verwacht. De Tweede Kamer debatteert dan ook over de kwestie.

De NOS meldde zaterdagochtend dat gemeenten dit jaar nog nauwelijks iets hebben gedaan tegen de verkoop van alcohol aan minderjarigen. In de tweehonderd onderzochte gemeenten is geen enkele horecagelegenheid gesloten vanwege verkoop aan jongeren onder de 18 jaar. Negen procent van de gemeente heeft boetes uitgedeeld en meer dan de helft heeft nog geen enkele waarschuwing uitgedeeld.

Cliff Bleszinski maakt BlueStreak

Na Cliff Bleszinski's spannende aankondiging van een aankondiging, is er nu dan eindelijk meer informatie over zijn project. Zijn volgend game wordt een free-to-play sci-fi arena shooter genaamd BlueStreak. De uitgever wordt het Koreaanse Nexon, bekend van MapleStory.

Bleszinski werkt samen met Arjan Brussee, mede-oprichter van Guerrilla Games. Daarnaast hebben ze twee ontwikkelaars aangenomen die beiden werkten bij Neversoft (ondertussen gefuseerd met Infinity Ward).

Modden en zelfgemaakte arena's komen zeker naar het spel, maar deze functionaliteit is waarschijnlijk niet aanwezig bij de launch. Boss Key wil er eerst voor zorgen dat ze een solide game neerzetten zodat meer mensen het spel gaan spelen. Zo kan er een hechte community ontstaan.

Over microtransacties is nog niet veel bekend. Het team gaat wat experimenteren om te zien wat het beste werkt zonder daarbij de community te beschadigen. Bleszinski heeft nog nooit gewerkt aan een free-to-play game en is nu vooral aan het kijken naar games die het volgens hem goed doen, zoals League of Legends. Grote kans dus dat de microtransacties om cosmetische items gaan draaien.

BlueStreak draait om de skills van de speler. Een speler die écht goed is moet boven anderen uitstijgen en zal bijna niet te verslaan zijn door minder goede spelers. De wapens zijn allemaal makkelijk om op te pikken, maar je moet precies weten hoe en waar je ze het beste kunt gebruiken om de beste speler te worden.

De eerste concept art van BlueStreak is ook al tevoorschijn gekomen.

BlueStreak

Na vijf jaar eindelijk shiny Mewtwo

Na vijf jaar is het Joe O'Connell eindelijk gelukt om een shiny Mewtwo te vangen. Na tienduizenden, zo niet honderdduizenden pogingen heeft hij eindelijk zijn prijs te pakken. De kans op een shiny Pokémon, dat zijn Pokémon met een andere kleur dan normaal, is normaal gesproken één op 8092 dus veel geluk heeft hij tijdens zijn pogingen niet gehad.

Vijf jaar lang heeft Joe O'Connell gezocht naar zijn shiny Mewtwo. Elke keer als hij tijd had, deed hij één ding: tegen Mewtwo vechten. Elke keer als hij tegen een normale Mewtwo vocht, herstartte hij zijn spel met start+select+A+B om weer in het menu te komen en het proces te herhalen.

Afgelopen woensdag was het dan zover; hij had eindelijk zijn Mewtwo met groene staart te pakken. Na ruim vijfhonderd uur op de klok en tienduizenden pogingen heeft hij het dan eindelijk voor elkaar. Spijt van zijn daad heeft hij niet, zijn Mewtwo is al volledig getraind en Joe gaf aan hem te zullen gebruiken tot de dag dat hij sterft.

Shiny Mewtwo
Shiny Mewtwo

PlayStation 4 bevriest

Sony komt dit jaar al met een witte PlayStation 4. De kans dat het kleurenpalet nog verder wordt uitgebreid is groot gezien de PlayStation 3. Maar vandaag is er een zwarte PlayStation 4 aangekondigd. “Wat is daar dan zo speciaal aan?”.

Het betreft een zwarte PlayStation 4 waar een afbeelding van Frozen, de film, is ingegraveerd. Helaas pindakaas als je deze PlayStation 4 wilt bemachtigen, deze limited edition PlayStation 4 zal volgende week woensdag alleen in Japan uitkomen. Dus mocht je er één willen hebben, dan zal je aan importeren moeten denken.

Frozen PS4

Halilhodzic van Algerije naar Trabzonspor

Vahid Halilhodzic is de nieuwe coach van Trabzonspor. Dat meldt de Turkse club. De Bosniër leidde Algerije op het WK in Brazilië voor het eerst in zijn geschiedenis naar de knockoutfase. Halilhodzic had Trabzonspor in 2005-2006 al een seizoen onder zijn hoede.

De trainer zwaaide verder de scepter bij onder meer Paris Saint-Germain, Dinamo Zagreb en de nationale ploeg van Ivoorkust. Met Algerije sleepte hij er op het WK in de achtste finale tegen Duitsland nog een verlenging uit, maar bleek Die Nationalelf daarin een maatje te groot.

Wissel Vorm zorgt voor unicum

Het inbrengen van Michel Vorm in de troostfinale tegen Brazilië heeft voor een uniek feit gezorgd in de WK-historie. Alle 23 spelers in de selectie van bondscoach Louis van Gaal zijn tijdens het toernooi in actie gekomen. Dat kwam nooit eerder voor. Sinds 1998 bestaan selecties van deelnemende landen aan het WK uit 23 spelers.

Reservekeeper Vorm kwam in de blessuretijd van de met 3-0 gewonnen wedstrijd als vervanger van Jasper Cillessen in het veld. "De spelers hadden daar zelf om gevraagd", zei Van Gaal aan de NOS. "Ze wilden zelfs dat ik hem in de basis zou zetten, maar dat kon niet. Ik wilde gewoon spelen in de sterkste opstelling."

Van Persie haalt hard uit naar Van Hooijdonk

Robin van Persie is niet te spreken over Pierre van Hooijdonk, die het spel van de spits meerdere keren heeft bekritiseerd. "Hij moet lekker gaan golfen", zei Van Persie na afloop van de gewonnen troostfinale tegen de NOS. "Ik kan heel goed tegen kritiek, maar dit is onrust zaaien zonder argumenten. Bij Pierre komt het niet uit een goed hart."

Analist en oud-spits Van Hooijdonk reageerde ingetogen op Van Persies uitspraken. "Volgens mij zit de wrok niet bij mij maar bij Van Persie. Ik heb slechts een mening over wat we in heel Nederland hebben gezien."

Van Persie, die de openingstreffer scoorde tegen Brazilië, was evenwel tevreden over het WK. "Ik kijk terug met een fantastisch, trots gevoel", zei de aanvoerder. "We zijn als een citroentje uitgeknepen, op een goede manier. We hebben alles gegeven en dit is het resultaat."

Vorm: "Ik had er drie gehouden"

Michel Vorm was blij dat hij nog even in actie mocht komen voor Oranje. De keeper werd in de laatste wedstrijd van het Nederlands elftal op het WK voetbal in Brazilië binnen de lijnen gebracht voor Jasper Cillessen. Daardoor mocht hij toch nog zijn minuten maken tijdens het toernooi. Tegen Costa Rica had Tim Krul ook al zijn opwachting gemaakt als invaller.

"Uiteindelijk gaat het niet om mij, Tim of Jasper. Uiteindelijk is alles gewoon helemaal goed gegaan", zegt hij voor de camera's van de NOS. "Hoeveel ik er had gehouden in de strafschoppenserie tegen Costa Rica? Drie. Dat zeg ik ook altijd tegen Tim", lacht hij.

"Ik denk sowieso dat ik Jasper goed scherp heb gehouden. Het groepsproces is heel belangrijk geweest. Ik denk dat ik wel een rol heb gespeeld", aldus de doelman van Swansea City.

Brazilië werd met 3-0 verslagen. Vorm vindt dat geen vanzelfsprekendheid. "Ondanks dat het 2-0 stond, hadden we het toch af en toe een beetje moeilijk. Het was geen heel makkelijke wedstrijd."

Van Gaal: "We verdienden het als geen ander"

Louis van Gaal was na afloop van de gewonnen troostfinale trots op zijn spelersgroep. "De wijze waarop wij beginnen is geweldig. We verdienden het als geen ander", zei de bondscoach tegen de NOS over de 3-0 overwinning op Brazilië en de bronzen medaille.

Nederland kwam na drie minuten al op voorsprong door een door Robin van Persie benutte penalty, nadat Arjen Robben door de Braziliaanse defensie heen was gebroken. "De Brazilianen gaven heel veel ruimte weg", zei Van Gaal. "We waren erg vast in middenveld en we bereikten Robben en Van Persie veel meer dan in de vorige wedstrijd."

De coach stuurde doelman Michel Vorm, die als enige Nederlandse speler nog geen minuut had gespeeld op het WK, in de slotfase het veld op en werd daarmee de eerste trainer ooit die al zijn spelers gebruikte op een mondiaal eindtoernooi. "Ja, vind ik mooi. De selectie vroeg er zelf om", zei Van Gaal.

De geboren Amsterdammer complimenteerde zijn spelers ten slotte uitgebreid. "Het is veruit de beste groep die ik ooit getraind heb. Hoe je met elkaar omgaat en allemaal aan hetzelfde touwtje trekt", zei Van Gaal. "Ze hebben ongelooflijk veel doelpunten gemaakt, tegenover vier tegengoals."

Wijnaldum: "We hebben veerkracht getoond"

Georgino Wijnaldum was na afloop trots op de derde plek van het Nederlands elftal op het WK. "We hadden van tevoren afgesproken dat we er een mooie wedstrijd van wilden maken. We zijn vol voor de derde plaats gaan. Dat we dan op deze manier winnen, is natuurlijk prachtig", zei Wijnaldum voor de camera's van de NOS.

De teleurstelling was bij de spelers groot na de uitschakeling in de halve finale tegen Argentinië. Voor de 23-jarige Wijnaldum en zijn ploeggenoten was het even lastig om de knop om te zetten. "In het begin vonden we het lastig om vol voor die derde plek te gaan. We wilden de finale spelen, maar we hebben de koppen bij elkaar gestoken en gezegd dat we vol voor die derde plek zouden gaan. We hebben veerkracht getoond, dat we ons zo herpakken vind ik echt het mooiste", sprak een blije Wijnaldum.

Robben: "Deze derde plek is zo verdiend"

Arjen Robben was na afloop van de troostfinale moegestreden, maar trots op de prestatie van zijn team. "Ik val een beetje in herhaling, maar ik ben zo trots op wat deze jongens dit toernooi hebben gepresteerd", zei Robben tegen de NOS over de 3-0 zege op Brazilië.

De Groninger kijkt met veel genoegen terug op het afgelopen WK. "Het is een feest om met deze ploeg te werken. Dit hebben we verdiend. We hebben er een feest van gemaakt, dan verdien je eigenlijk de finale. Maar deze derde plek is zo verdiend."

Toch bleef de teleurstelling over het mislopen van de WK-finale hangen. "Je kan met deze wedstrijd de kater wegspoelen, maar de teleurstelling blijft. Toch is deze derde plek al met al een mooi einde."

Maik de Boer op Spaans strand bestolen

Maik de Boer is tijdens zijn vakantie in Barcelona beroofd van zijn mobiele telefoon. Dat laat de modegoeroe zaterdag weten aan RTL Boulevard.

De stylist kwam op het strand een bekende tegen en nam even de tijd voor een praatje. Toen hij zich weer omdraaide naar zijn handdoek en tas, bleek dat zijn mobieltje was verdwenen. Van de dief ontbreekt nog ieder spoor.

Maik de Boer was, vanzelfsprekend, niet bereikbaar voor commentaar.

Laatste reviews en specials
special
Foto's om je op te vrolijken - Fun Saturday #159
special
Weekend gifdump #120
special
VrijMiBabes #159 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #946
special
Random Pics van de Dag #945
special
Random Pics van de Dag #944
©FOK.nl e.a.