[MotoGP] Uitslag Grand Prix van Duitsland

heywoodu

Marc Márquez heeft op de Sachsenring de Grand Prix van Duitsland in de MotoGP gewonnen. Voor de Spanjaard was het na negen races in 2014 alweer de negende overwinning, een ongekende prestatie. De race was zeer chaotisch, maar de regerend wereldkampioen was ook nu weer het best bestand tegen de omstandigheden.

De race begon op een zelden vertoonde manier. Door de weersomstandigheden stond iedereen op regenbanden, maar kort voor de race werd het droog. Daardoor besloot bijna iedereen om na de opwarmronde de pits in te gaan voor droogweerbanden, met als gevolg dat zij allemaal uit de pits moesten starten. Op de grid stond Stefan Bradl in zijn eentje voorin, met alleen enkele mindere goden in het achterveld die ook vanaf de grid startten.

Márquez, de winnaar van de kwalificatie, wist zich als eerste uit de pitstraat te vechten, gevolgd door Aleix Espargaró, Valentino Rossi en Dani Pedrosa. Voorin speelde de curieuze situatie zich af dat Bradl op kop reed, met Michael Laverty en Danilo Petrucci achter hem aan. 

Al na een kleine vijf ronden hadden Márquez en Pedrosa alle rijders ingehaald die normaal gesproken achterin het veld rondrijden, waardoor ze Bradl al in het vizier hadden. De Duitser was een stuk langzamer dan de twee Spaanse teamgenoten, die met rasse schreden naderden. Een ronde later was de aansluiting een feit, waarna Márquez er makkelijk voorbij kwam. Pedrosa had wat meer moeite, maar wist Bradl ook snel te verschalken.

Negen ronden na de start begon het veld zich wat te normaliseren. Márquez en Pedrosa lagen op kop, gevolgd door Bradl en Yamaha-teamgenoten Jorge Lorenzo en Rossi, die de aansluiting bij de Duitser al snel vonden en hem allebei relatief makkelijk passeerden. Niet veel later moest Bradl er ook aan geloven in de strijd met Andrea Iannone, die zo naar plek vijf op kon schuiven.

Na de chaotische openingsfase gebeurde er bijzonder weinig meer in de race. Márquez had een ruime voorsprong op Pedrosa, die op zijn beurt weer ver voor Lorenzo lag. Ook tussen Lorenzo, Rossi, Iannone en Espargaró waren de gaten veel te groot om voor spanning te zorgen. Alleen om plek zeven werd gevochten tussen teamgenoten Andrea Dovizioso en Cal Crutchlow, met Pol Espargaró daarachter. 

Bij de eerste zes posities gebeurde in de rest van de race niks meer, waardoor Márquez zijn negende overwinning in negen races kon pakken. Zijn teamgenoot Pedrosa en landgenoot Lorenzo mochten mee naar het podium. Bradl, die in het begin de leiding had, moest uiteindelijk genoegen nemen met de zestiende plek. De Duitser reed de hele race op een motor die was afgesteld op de regen en was dus kansloos.

Márquez gaat nog altijd op voor een score van 100% in het kampioenschap. Pedrosa is door zijn tweede plek in de race gestegen naar de tweede positie in de titelstrijd door Rossi in te halen. Andrea Dovizioso staat vierde, voor Lorenzo en de broertjes Aleix en Pol Espargaró.