Noord-Korea lanceert raketten vlak bij grens

Harry

Noord-Korea heeft zondag op slechts twintig kilometer afstand van de grens met Zuid-Korea twee korteafstandsraketten gelanceerd. De projectielen werden afgeschoten vanuit de stad Kaesong en kwamen vijfhonderd kilometer verderop in zee terecht.

Experts noemen het 'hoogst ongewoon' dat Pyongyang raketten afvuurt vanuit een stad die slechts twintig kilometer van de zwaarbewaakte grens met Zuid-Korea ligt. Het noorden lanceert raketten meestal vanuit de oostelijke havenstad Wonsan, zo'n 130 kilometer van de grens. Volgens de experts kunnen de spanningen tussen de twee Korea's oplopen door de actie van het noorden.

Japan heeft de rakettest veroordeeld. "Dit is een duidelijke schending van resoluties van de VN-Veiligheidsraad", zei kabinetssecretaris Yoshihide Suga. "De Japanse regering heeft protest aangetekend via haar diplomatieke kanalen in China." Eerder deze maand haalde Tokyo de banden met Pyongyang nog aan en werden de sancties tegen het communistische land verzacht.

Noord-Korea vuurde woensdag ook al twee korteafstandsraketten af. Ook die kwamen terecht in zee. Bij beide acties is vermoedelijk gebruik gemaakt van Scud-raketten, die een bereik van vijfhonderd kilometer hebben.