Ongeloof in Braziliaanse media na nieuwe blamage

Een tweede nederlaag op rij voor het Braziliaanse elftal heeft voor ongeloof gezorgd. De Braziliaanse media hebben na het pijnlijke 3-0 verlies tegen Oranje geen goed woord over voor de prestaties van de Goddelijke Kanaries. "De machine kampte nog steeds met pech. Niets werkte", luidde het commentaar van de krant Globo.

Met tien tegengoals in de laatste twee wedstrijden bezorgden de Brazilianen hun landgenoten een kater van jewelste. "Nooit was een wedstrijd om de derde en vierde plaats zo belangrijk voor Brazilië", stelde de sportwebsite UOL. "Na de vernedering tegen Duitsland, was dit een kans op eerherstel. Maar daar kwam tegen Nederland helemaal niets van terecht."

De meeste media zien bondscoach Felipe Scolari het liefst zo snel mogelijk vertrekken. De verantwoordelijkheid voor het fiasco wordt voornamelijk bij hem gezocht. "In tegenstelling tot wat Scolari zei na het verlies tegen Duitsland dat het een ongelooflijke en onbegrijpelijke kortsluiting was, gebeurde het nu tegen Nederland weer", stelde UOL, dat het niet kon nalaten om ook nog even de arbitrage een trap na te geven. "De penalty had niet gegeven mogen worden en bij de tweede goal werd buitenspel over het hoofd gezien."

"Het is te hopen dat de Brazilianen leren van hun fouten en ze hierdoor in de toekomst beter spelen. Er valt niets meer te zeggen over het optreden van deze selectie", schrijft de sportwebsite Terra vol frustratie. "Het was dan wel niet zo erg als tegen Duitsland, maar het kwam er wel akelig dicht bij in de buurt." De krant Folha de S§ao Paulo sprak van een hernieuwd fiasco. "Met een enorm zwakke verdediging en arbitrale dwalingen eindigde Brazilië het toernooi in stijl, zonder overtuiging, kracht en passie en op een vierde plaats."

De Brazilianen hadden met veertien tegendoelpunten de slechtste verdediging van een gastland ooit en doelman Júlio César werd met achttien tegengoals op twee WK's de meest gepasseerde keeper op een WK in de Braziliaanse historie. De 7-1 nederlaag tegen Duitsland ging de boeken in als de grootste ooit. Al met al waren de Braziliaanse media eensgezind in hun conclusie dat dit WK maar snel vergeten moet worden, iets wat echer niet zo makkelijk is.