[Tour] Kruijswijk: "Respect voor Martin"

Steven Kruijswijk was onder de indruk van de wijze waarop Tony Martin de negende etappe van de Tour de France op zijn naam schreef. "Als je de hele dag vooruit rijdt en zo'n grote groep bijna drie minuten voor kan blijven, is dat indrukwekkend", zei de Belkin-renner, die zelf bij de achtervolgers zat, tegenover de NOS. "Daar kun je alleen respect voor hebben."

Tom Dumoulin deed het nog iets beter dan Kruijswijk (zevende) met de vierde plaats achter Fabian Cancellara en Greg van Avermaet. De Giant-renner dacht dat Martin wel teruggepakt had kunnen worden. "Het was aan Europcar om het gat dicht te rijden, maar zij reden niet echt. Ik zat alleen, dus als ik vol was gegaan, had ik in de finale geen benen meer gehad. Achter Martin heb ik het maximale eruit gehaald."

Het was de tactiek van Belkin om bij de beslissende ontsnapping te zitten. "We wilden attent zijn", zei Kruijswijk. "Laurens ten Dam reageerde bij de eerste demarrage, daarna Lars Boom en ik. We deden het goed, alleen hebben we er eentje nooit meer terug gezien."

De klassementsrenners deden het relatief rustig aan op de zes cols die in de negende etappe moesten worden bedwongen. Vincenzo Nibali hield zijn concurrenten onder controle en gunde de gele trui aan Tony Gallopin. Bauke Mollema finishte ook in het peloton. "Het was een relatief makkelijke etappe vandaag", zei de nummer twaalf van het huidige klassement tegen Eurosport.