[Tour] Etappe van vandaag

De eerste rit met wat serieus klimwerk zit erop en Alberto Contador lijkt in prima vorm te zijn. De Spanjaard kon Nibali weliswaar slechts op enkele seconden rijden, maar steeg wel van plek zestien naar zes. Bauke Mollema verloor wat tijd op de favorieten, maar kon toch naar de negende plek stijgen. Vandaag klimmen we meer, maar zal het toch een totaal andere etappe zijn.

Startplaats
De start ligt in Gérardmer. Nog niet zo lang geleden eindigde hier een touretappe, ongeveer twintig uur voor de start van vandaag. Blel Kadri volgde Pieter Weening op, die hier in 2005 de zege wist te pakken. In de Tour de l'Avenir, de Ronde van de Toekomst, wordt Gérardmer regelmatig aangedaan. Baden Cooke won hier ooit een rit, voor hij later de groene trui in de Tour zou pakken. 

De finishplaats van gisteren, Gérardmer - La Mauseleine, is het bergdorp, vandaag starten we bij het meer. Het is dan ook niet verwonderlijk dat de lokale sporten hier vooral watersporten zijn. Zo zijn er een aantal roeiverenigingen en doet men graag aan zeilen en duiken. Ook liefhebbers van kanovaren kunnen hier terecht en dus zal Maarten Ducrot ongetwijfeld proberen om hier een dagje extra te verblijven.

Finishplaats
Mulhouse is een stad die regelmatig opduikt in de Tour de France. Vandaag is het de zestiende keer, twaalf keer eerder kwam hier een etappe aan. De laatste keer was in 2005, toen Michael Rasmussen een solo afsloot met de zege. Jens Voigt pakte in die etappe trouwens de gele trui, maar dat zal vandaag lastig worden voor de oude Duitser. Nog nooit won er een Nederlander in Mulhouse, dat moet dan maar eens een keer gebeuren.

Een opvallend historisch verhaal in Mulhouse is het volgende: In 1926 won Jules Buysse hier de openingsetappe van de Tour en dus kreeg hij het geel. De Tour werd uiteindelijk gewonnen door zijn broer Lucien Buysse, waardoor er voor het eerst in de geschiedenis twee broers tijdens dezelfde Tour in het geel reden. Alleen in 1939 werd dit kunstje nagedaan, destijds door Romain en Sylvère Maes.

Een koe ziet Jules Buysse passeren in 1926, onderweg naar winst in Mulhouse (Foto: WikiCommons/Tekstman)
Een koe ziet Jules Buysse passeren in 1926, onderweg naar winst in Mulhouse (Foto: WikiCommons/Tekstman)

Etappebeschrijving
We bevinden ons vandaag voor een deel in Lotharingen, wat veel Duitse namen van dorpen en bergen verklaart. De rit gaat over 170 kilometer en kent toch al zes beklimmingen. De eerste is de Col de la Schlucht van de tweede categorie. Met 8,6 kilometer en gemiddeld 4,5% is het geen monster, maar echt fijn is het niet om vanaf de start direct te klimmen. Na de afdaling volgt de Col du Wettstein van de derde categorie. Redelijk vergelijkbaar, maar iets minder lang en iets minder steil dan de Schlucht. Na de afdaling van de Wettstein volgen gelijk de Côte des Cinq Châteaux (derde categorie) en de Côte de Gueberschwihr (tweede categorie).

Na de twee klimmen komt de tussensprint en dan hebben we ruim honderd kilometer achter de rug. Na de tussensprint begint al bijna de beklimming van de eerste berg uit de eerste categorie van deze Tour, Le Markstein. Bovenop deze berg is twee keer een World Cup alpineskiën gehouden, met zeges voor de legendarische Ingemar Stenmark. Het is vanaf de top maar een minieme afdaling, voor we klimmen naar de Grand Ballon van de derde categorie. Deze is slechts anderhalve kilometer lang, maar gemiddeld wel tegen de 9%. Na de top van de Grand Ballon is het nog ruim twintig kilometer afdalen en twintig kilometer vlak, alvorens de finish in Mulhouse bereikt wordt.

Profiel etappe 9 (Bron: letour.fr)
Profiel etappe 9 (Bron: letour.fr)

Favorieten
Weinig etappes zijn lastiger te voorspellen dan die van vandaag. Het zou zomaar weer een groep vluchters kunnen worden waar de winnaar uit komt. Misschien dat Tom Dumoulin dit keer mee kan gaan. Of wellicht doet Peter Sagan een poging om voorin de koers aan te komen bij de tussensprint. Of hij daarna nog met de besten mee kan tot in Mulhouse is een tweede. Ook Thomas Voeckler kan zich vandaag laten zien, hoewel het waarschijnlijker is dat hij wacht om morgen, op de nationale feestdag, ten aanval te trekken. 

Voor het klassement zal er waarschijnlijk niet veel gebeuren. De kans lijkt dan ook niet heel groot dat er een klassementsrenner gaat winnen. Ten eerste is het profiel daar vandaag simpelweg niet geschikt voor, ten tweede volgt morgen de aankomst op La Planche des Belles Filles en dus zal men toch wat krachten willen sparen.