[Finale] Goal Götze geeft Duitsland vierde wereldtitel

Frank (franklop)

Duitsland heeft voor de vierde keer in de historie het WK voetbal gewonnen. Een goal van Mario Götze in de verlenging van het spannende duel was goed voor een 1-0 zege. Het gaf de Duitsers een nieuwe titel na 1954, 1974 en 1990, toen Argentinië met dezelfde cijfers werd geklopt. 

In de eerste helft lag het tempo hoog, waardoor de Argentijnen veel meer ruimte kregen van de Duitsers dan dat ze in de halve finale van het Nederlands elftal hadden gekregen. Dit leidde tot een grote kans na twintig minuten, toen Kroos bij een terugkopbal in de fout ging en de bal onderschept zag worden door Higuaín. De Argentijn had zijn vizier echter niet op scherp en schoot in kansrijke positie naast. Tien minuten later was het wel raak voor de spits van Real Madrid, maar die goal werd terecht afgekeurd wegens buitenspel.

Beste kans in de reguliere speeltijd was voor Höwedes, die op de paal kopte. (PRO SHOTS/Action Images)

Het favoriete Duitsland kon daar lang niks tegenoverstellen en kreeg een nieuwe tegenvaller te verduren nadat het vlak voor het duel Khedira geblesseerd zag afhaken. Zijn vervanger Kramer knalde na een duw tegen de schouder van Garay en moest zich niet veel later laten vervangen door Schürrle. Die wissel zorgde gelijk voor een aanvallende impuls, want plots waren de Duitsers voor het doel van Romero te vinden. De oud-doelman van AZ moest eerst een schot van de invaller pareren en kon een schot van Kroos eenvoudig tegenhouden. Hij was echter kansloos op een kopbal van de geheel vrijstaande Höwedes in de blessuretijd van de eerste helft, die gelukkig voor de doelman op de paal belandde.

Direct na rust liet Messi van zich spreken. Hij werd op tijd weggestuurd en liep af op Neuer. De doelman van Bayern München maakte zijn doel echter goed klein, waardoor de Argentijn geen kans zag de bal tussen de palen te schieten. De spanning was daarna om te snijden in het duel, maar het tempo lag wel lager dan in de eerste helft. Duitsland nam het initiatief over van Argentinië, maar buiten een slap schot en zachte kopbal van Klose en een bal die bij Schürrle van de voet schoot leverde het niks. De Argentijnen zorgden alleen voor gevaar via Messi, wiens schot een meter naast ging.

Neuer had nog een 'Toni Schumacher'-moment in de tweede helft, toen hij Higuaín vol raakte. (PRO SHOTS/Action Images)

Ondanks nog een geplaatst schot van de Duitser Kroos, die naast ging, en de aanvallende intenties van beide ploegen ging de finale voor de derde keer op rij naar een verlenging. In die verlenging ging Duitsland sterk van start en kreeg het binnen de minuut al een grote kans via alweer Schürrle, die echter weer op de vuisten van Romero schoot. Aan de andere kant was het Palacio die alleen voor Neuer werd gezet, maar de speler met het slechtste kapsel kreeg de bal wel over de doelman heen, maar ging ook naast de paal.

Duitsland probeerde alles om penalties te voorkomen en dat lukte ze ook. Een fraaie actie van Schürrle aan de linkerkant zorgde ervoor dat invaller Götze vrij kwam te staan en hij wist in de 113e minuut de Duitsers op een 1-0 voorsprong te brengen. De Argentijnen kregen enkel nog een kans via hun ster Messi, die eerst een kopbal net over zag gaan en zijn vrije trap in de laatste seconde ging ver over en naast. Na vier minuten blessuretijd floot de Italiaan Rizzoli af en had Duitsland hun vierde wereldtitel binnen.

Götze scoorde in de 113e minuut het beslissende doelpunt. (PRO SHOTS/Henk Jan Dijks)

Duitsland

1 - 0

Argentinië

 113' Götze    
 
 Gele kaart: Höwedes, Schweinsteiger (Duitsland), Agüero, Macherano (Argentinië)
 
Stadion: Maracanã, Rio de Janeiro
Toeschouwers: 78.838
Arbiter: Rizzoli (ITA)
 
Opstelling:   Opstelling:
Neuer
Lahm
Boateng
Hummels
Höwedes
Kramer (Schürrle/32)
Schweinsteiger
Kroos
Müller
Klose (Götze/88)
Özil (Mertesacker/120)
  Romero
Zabaleta
Demichelis
Garay
Rojo
Lavezzi (Agüero/46)
Biglia
Macherano
Pérez (Gago/86)
Messi
Higuaín (Palacio/78)