Duitsland en VS 'werken aan relatieproblemen'

Redactie

Duitsland en de Verenigde Staten doen er alles aan om te voorkomen dat de onmin over veronderstelde Amerikaanse spionage hun samenwerking schade berokkent. Dat hebben de ministers van buitenlandse zaken van beide grootmachten zondag gezegd.

De Amerikaanse minister John Kerry en zijn Duitse ambtgenoot Frank-Walter Steinmeier riepen zondag om het hardst hoe noodzakelijk het is dat ze samen optrekken in de vele hoofdpijndossiers die de internationale diplomatie telt. Alleen als de twee landen nauw samenwerken kunnen ze een oplossing voor de talloze conflicten 'minstens wat dichterbij brengen', zei Steinmeier volgens persbureau dpa.

Kerry noemde de Amerikaans-Duitse betrekkingen van 'strategisch' belang. Hij prees de 'grote politieke samenwerking en nauwe vriendschap' tussen Washington en Berlijn. De twee ministers spraken samen de pers toe na een onderonsje in Wenen, waar ze met enkele collega's bijeen zijn voor overleg over het Iraanse atoomprogramma.

Steinmeier erkende dat Duitsland en de VS wat relatieproblemen doormaken. Maar 'op basis van vertrouwen en wederzijds respect' gaan de twee grote mogendheden volgens de Duitse minister hun betrekkingen een nieuwe impuls geven. Hij noemde de affaires rond twee opgepakte verdachten van spionage voor de VS niet met zoveel woorden. Kerry vermeed de onderlinge onmin al helemaal.