Israëlische grondtroepen trekken Gaza binnen

Harry

Israëlische grondtroepen zijn zondagochtend vroeg voor het eerst Gaza binnengetrokken. Bij de actie waren speciale eenheden betrokken. Het lijkt niet te gaan om een breder grondoffensief. Bij de aanval in het noorden van Gaza raakten vier Israëlische soldaten gewond.

De militairen hebben een raketlanceerplatform vernietigd. Het leger heeft laten weten dat de troepen daarna zijn teruggekeerd naar Israëlisch grondgebied. Israël heeft zaterdagavond en -nacht ook luchtaanvallen op Gaza uitgevoerd. De aanvallen hebben tot nu toe aan meer dan 156 Palestijnen het leven gekost. Daarnaast zijn zo'n 1060 mensen gewond geraakt.

Israël heeft daarmee de internationale oproep tot een wapenstilstand genegeerd. Bij het bombardement waren vooral civiele instellingen, die vermoedelijk banden hebben met Hamas, het doelwit. Zo werd een gehandicaptencentrum geraakt waarbij twee doden en vier gewonden vielen. Ook het huis van een politiechef en een moskee werden gebombardeerd tijdens het avondgebed. Daarbij zijn minstens achttien doden en vijftig gewonden gevallen, stellen de autoriteiten.

De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties deed zaterdag een oproep tot een wapenstilstand in Israël en de Gazastrook. De raad vraagt beide regeringen zich te onthouden van verder geweld en weer met elkaar te gaan praten over vrede. De Veiligheidsraad stelt zich 'ernstig zorgen te maken over de crisis in verband met Gaza en de bescherming en het welzijn van burgers aan beide zijden'.