Maassen over schorsing Menchov: "Wij wisten van niks"

heywoodu

Zaterdag werd bekend dat oud Rabobank-renner Denis Menchov dit jaar is gestopt met wielrennen omdat hij met terugwerkende kracht een schorsing tot 2015 uit moest zitten. Hij werd geschorst op basis van schommelende waarden in het bloedpaspoort en is de resultaten van de Tour de France van 2009, 2010 en 2012 kwijt.

In 2010 werd de Rus derde in de Tour, wat na de schorsing van Alberto Contador een tweede plek werd. Hij reed destijds voor de Rabobankploeg van ploegleider Frans Maassen. "Dit bericht was een enorme verrassing, vooral de manier waarop het gecommuniceerd werd, heel vreemd", aldus Maassen tegenover de camera van de NOS.

"Wij wisten bovendien van niks, het is een hele vreemde situatie eigenlijk. Ik zat tijdens de etappe gisteren in de auto en hoorde het van een mechanieker, ook van Carlos Barredo. Er is ook destijds nooit een officiële verklaring geweest naar ons als ploeg, dus het is erg vreemd allemaal", toont Maassen zich niet blij met het bericht.

"Persoonlijk vraag ik me af wat dit nou weer oplevert met een renner die al gestopt is. Foute dingen moeten gestraft worden natuurlijk, maar hier wordt niemand beter van. Wielrennen staat weer in een verkeerd daglicht. Ik vind het ook maar ingewikkelde materie met zo'n bloedpaspoort, je weet eigenlijk niet waar Menchov nou precies van beschuldigd wordt", spreekt de huidige ploegleider van Belkin.

Wielerploegen houden zelf ook een bloedpaspoort bij van hun renners, maar volgens Maassen is Menchov op basis daarvan nooit verdacht geweest. "Wij als ploegleiders zijn dat bloedpaspoort nooit. In een ver verleden konden we nog wel meekijken als de renners hun whereabouts in moesten vullen, maar dat doen we al een jaar of acht niet meer. De bloedwaardes ook, die zijn wij nooit. Dat is iets wat alleen de renners en de artsen van de ploeg zien", ontkent Maassen enige betrokkenheid bij de zaak.

Door de schorsing is Maassen een tweede plek kwijt als ploegleider in de Tour van 2010. "Heel gek, nu is Gesink bijvoorbeeld vierde. Als ze zo doorgaan..tja. Gesink is er zelf ook niet blij mee, hier is niemand bij gebaat. Met Robert heb ik nog geen contact gehad, hij is aan het trainen in Amerika. Ik ben zelf met de Tour bezig en dan krijg je ineens zo'n raar bericht, dat is sowieso niet leuk natuurlijk."

Enkele jaren geleden bracht de Franse krant L'Équipe een lijst naar buiten met renners die door de UCI verdacht zouden worden. Menchov stond hier op de derde plek, terwijl Barredo bovenaan stond als meest verdachte renner. Volgens Maassen heeft dat nooit tot enige discussie geleid: "Niet dat ik weet. Ik vond Menchov altijd een prachtige renner, heb nooit een raar gevoel erbij gehad. Ik vind het gewoon jammer, zo'n mooie Tour en dan gaat het weer alleen maar over doping. Moet dat nou echt net tijdens de Tour? Het leidt alleen maar af..mooie wielersport wil je zien, niet dat gezeur over doping", aldus een boze Maassen.

Volgens de ploegleider bestond er nog wel enige hoop over het terugkrijgen van het tourpodium van 2010: "Tja, Gesink staat nu dus vierde. Als ze zo doorgaan..wie weet komt hij dan wel op het podium. Een Nederlander op het podium van de Tour, dat zou toch een tijd geleden zijn al."