Rusland belooft hard tegen Oekraïne op te treden

Rusland heeft beloofd streng te zullen reageren op een aanval van het Oekraïense leger op Russisch grondgebied. Dat heeft de Russische onderminister van defensie Grigori Karasin zondag gezegd. Bij de beschieting kwam een persoon om het leven en raakte een ander gewond.

"Vanzelfsprekend zal deze actie niet onbeantwoord blijven", aldus Karasin. "Gesprekken met Oekraïne hierover worden ernstig en zwaar." Het is het eerste sterfgeval op Russisch grondgebied sinds het begin van het conflict.

Zondagochtend raakte een Oekraïense granaat een woning in het dorp Donetsk, dat in de Zuid-Russische regio Rostov ligt. Volgens Karasin bewijst het incident dat ook burgers in Rusland gevaar lopen door het conflict in Oost-Oekraïne. Hij riep op tot een einde aan alle bloedvergieten in de regio en tot hervatting van vredesbesprekingen.

Sinds het begin van de antiterreuroperatie van de Oekraïense krijgsmacht tegen de pro-Russische separatisten in het oosten zijn tot nu toe 478 burgers om het leven gekomen en 1392 gewond geraakt. Hoewel eerder gebouwen beschadigd raakten doordat granaten de grens over vlogen kwam nog niet eerder iemand in Rusland om het leven.