Buitenlanders vluchten uit Gaza

Harry

Palestijnen met buitenlandse paspoorten zijn zondag begonnen aan een exodus uit Gaza. Zij steken de grens bij Erez over nadat de Israëlische luchtmacht eerder die dag inwoners waarschuwde om hun woningen te verlaten. Onder meer mensen met de Australische, Britse en Amerikaanse nationaliteit ontvluchtten het zwaar belegerde gebied.

De Amerikaanse staatsburger Agmed Mohana zei gemengde gevoelens te hebben bij zijn besluit. Hij moest zijn familie achterlaten in de Gazastrook. "Het is erg moeilijk, het is erg zwaar", aldus Mohana. "We laten onze familieleden, onze broeders en zusters achter in deze verschrikkelijke situatie. We moeten doen wat we moeten doen."

Eerder zondagochtend waren grondtroepen voor het eerst de grens met Gaza overgestoken om in het noorden een raketlanceerplatform te vernietigen. Hierbij raakten vier militairen gewond. Sinds de beschietingen over en weer zes dagen geleden zijn begonnen, zijn al meer dan honderdzestig Palestijnen om het leven gekomen. Vanuit Gaza zijn zo'n zevenhonderd raketten op Israël afgevuurd, maar die hebben geen levens geëist.