[Tour] Martin soleert naar zege, Gallopin naar geel

Tony Martin heeft de negende touretappe van Gerardmér naar Mulhouse gewonnen. Hij won nadat hij met Alessandro de Marchi ontsnapt was uit het peloton. Een grote achtervolgende groep ontsnapte ook uit het peloton, maar wist nooit bij de Duitser te komen. Tony Gallopin zat in deze groep en wist voldoende tijd te nemen om morgen in de gele trui van start te mogen.

In het begin van de etappe was het gelijk vuurwerk. Renners probeerden weg te komen, onder andere Tom Dumoulin, Laurens ten Dam, Leopold König en Gallopin trokken ten aanval. Deze vlucht werd echter snel teruggepakt, en Martin en de Marchi trokken ten aanval. Daarachter probeerde weer een grote groep aan te vallen, met onder andere Tony Gallopin, Tiago Marchado, Pierre Rolland en Joaquim Rodriguez. De groep kreeg niet al te veel ruimte, het gat met het peloton bleef ongeveer twee minuten op de eerste drie cols. Het slechte nieuws voor de achtervolgers was echter dat ze het gat met Martin en De Marchi niet konden dichten, zeker omdat Europcar hun minder sterke mannen op kop zette omdat zij vijf renners in de tweede groep hadden zitten.

Langzaam liet het peloton de groepen toch gaan, maar Martin bleef vooruit. Gallopin kwam wel virtueel in het geel terecht. Op de zwaarste klim van de dag wist Martin de Marchi te lossen. De achtervolgers kwamen in die fase ook langzaam dichterbij. Martin bleef echter goed doorrijden en wist zich zo in ieder geval zeker van de bollentrui. Hij kreeg een voorsprong van 3 minuten op Rolland en Gallopin, die vijf minuten voorsprong hielden op het peloton op de top van de zwaarste berg van de dag. De groep zelf bleef echter afwachten.

In het peloton was Thibaut Pinot de eerste die voor een aanvalletje ging. Het leek echter een vrij kansloze aanval, met slechts een afdaling en 20 kilometer vlak rijden te gaan. De Marchi was intussen teruggepakt door de groep met achtervolgers. In de laatste afdaling probeerde Gallopin ook nog wat extra tijd te pakken om een wat groter gat te krijgen voor het klassement. Pinot kon niet echt wegkomen van het peloton en werd weer ingerekend. Ook Gallopin werd op het vlakke weer ingerekend.

Martin soleerde zo eenvoudig naar de etappezege. Daarachter probeerden ze in de laatste 20 kilometer nog wel te rijden, maar toen was het eigenlijk al te laat. In die groep werd er nog gesprint om de ereplaatsen. Fabian Cancellara werd nog nipt tweede in de sprint op bijna drie minuten, en Greg van Avermaet werd derde. Tom Dumoulin werd met opnieuw een vierde plaats de beste Nederlander, en ook Gallopin zat in deze groep. Het grote peloton kwam precies vijf minuten later over de streep, waardoor Nibali de tweede plaats in het klassement inneemt. Ook Machado doet goede zaken door zijn aanwezigheid in de achtervolgende groep, hij staat nu derde. Pierre Rolland komt door zijn aanwezigheid in die groep ook de top tien binnen.