FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van dinsdag 13 mei 2014

[upd] 'D66+VVD+PvdA+SP in A'dam'

D66 en VVD in Amsterdam moeten met PvdA en SP om de tafel gaan zitten om een nieuw college te vormen. Dat adviseert informateur Thom de Graaf, zo bevestigt D66-leider Jan Paternotte dinsdag.

Of de partijen zijn raad opvolgen moet nog blijken. De D66-fractie praat dinsdagavond over het advies. "Ik kan dan ook nog niet zeggen of we voor zijn", zegt Paternotte, die de raadsverkiezingen glansrijk won. Hij snapt het advies wel, samenwerking met een van de twee is namelijk geen optie. "De PvdA wilde geen paarse coalitie, en de SP als meest linkse partij geniet ook niet meteen de eerste voorkeur", aldus de D66'er.

Als de vier partijen daadwerkelijk gaan praten en tot een akkoord komen, betekent dit dat de SP voor het eerst in het stadsbestuur komt.

Daarnaast zou de PvdA dan toch weer in het hoofdstedelijk college komen ondanks het forse verlies bij de gemeenteraadsverkiezingen van maart. De sociaaldemocraten stelden zich afwachtend op en hielden er rekening mee dat zij genoegen moesten nemen met een plek in de oppositie. De PvdA zat sinds de Tweede Wereldoorlog onafgebroken in het stadsbestuur.

De Graaf (D66) ging zondagmiddag om tafel met de fractievoorzitters van D66, PvdA, SP en VVD om een 'doorbraak te bewerkstelligen'. Beoogd coalitiegenoot GroenLinks stapte vorige week donderdag plotseling uit de onderhandelingen met D66 en de VVD. De partij kon zich niet vinden in de plannen die de VVD voor de stad heeft. Dat kwam voor D66 als een verrassing aangezien er al een deelakkoord met GroenLinks was gesloten.

Update 23.55 uur
GroenLinks vindt het advies om D66 en de VVD met de PvdA en de SP te laten onderhandelen 'buitengewoon merkwaardig', schrijft Het Parool. Volgens fractieleider Rutger Groot Wassink is zijn partij maandag nog door D66 gepolst voor een variant van de vierpartijencoalitie met GroenLinks in plaats van de PvdA. Blijkbaar heeft de partij voor de eer bedankt.

Volgens Groot Wassink is het 'duidelijk' dat een coalitie zonder de VVD voor D66 onacceptabel is. Hij vindt het verder vreemd dat de democraten eerder aangaven nog niet met de PvdA om de tafel te willen omdat GroenLinks dan overbodig zou zijn voor een meerderheid. "In deze vierpartijencoalitie zijn twee partijen overbodig."

Ook de SP heeft twijfels over het vierpartijenplan. "Dan is er een meerderheid van 36 zetels. Het is niet goed als je zo weinig oppositie hebt", zegt fractievoorzitter Laurens Ivens. De Amsterdamse gemeenteraad telt 45 zetels.

Ondertussen begint de tijd voor D66 te dringen. Vier jaar geleden verspeelde de partij tot ieders verbazing collegedeelname door stuntelige kritiek van de toenmalige fractievoorzitter op de benoeming van Lodewijk Asscher tot locoburgemeester. Verschillende partijen laten nu al doorschemeren dat het moment nadert waarop D66 het initiatief kwijtraakt. De PvdA, GroenLinks en de SP kunnen uit twee eenmansfracties kiezen om een meerderheid in de gemeenteraad te smeden.

Vietnamese arbeiders vernielen fabrieken Chinezen

Duizenden Vietnamese arbeiders hebben dinsdag bij fabrieken van Chinezen gedemonstreerd tegen Chinese olieboringen in de Zuid-Chinese Zee. Bij sommige fabrieken die probeerden door te draaien werden vernielingen aangericht.

Vietnam heeft bij China fel tegen de olieboringen bij de Paraceleilanden geprotesteerd. Die worden door China beheerst, maar ook door Vietnam opgeëist. Vietnam heeft marinevaartuigen erop afgestuurd om de Chinese booractiviteiten te hinderen, waarbij het tot botsingen is gekomen met Chinese schepen die het olieplatform proberen te beschermen. De autoritaire Vietnamese regering gaf in het weekeinde toestemming voor protestdemonstraties tegen China. Maar de protesten lijken nu toch uit de hand te lopen, met ondertonen die zich direct tegen buitenlandse investeringen lijken te richten.

Een fabrieksdirecteur op een bedrijvenpark zei dat de protesten maandagavond begonnen en zich dinsdag tot vier bedrijvenparken hadden uitgebreid. Ondanks de aanwezigheid van de politie gingen de protesten dinsdag door, zei hij.

Aantal XP-gebruikers in maand met kwart gedaald

Ruim een kwart van de Nederlandse bedrijven en consumenten wier computer begin april nog op Windows XP draaide, is inmiddels afgestapt van het verouderde besturingssysteem. Het percentage XP-gebruikers stond dinsdag op 5,4 procent, tegen 7,4 procent begin april. Dat heeft Microsoft gemeld.

Een jaar geleden draaide nog 13,7 procent van de computers in Nederland op XP. In andere landen in Europa stond dat aandeel vorige maand nog rond de veertien procent.

Sinds 2001 stuurde Microsoft elke tweede dinsdag van de maand beveiligingsupdates aan de XP-gebruikers. Op 8 april deed Microsoft dat voor het laatst. Dinsdag was de eerste updatedag waarop bij XP geen lekken meer werden gedicht. Wel werd vorige maand nog een update uitgebracht voor een zeer ernstig lek in Internet Explorer.

Twee jaar geleden maakte Microsoft bekend te stoppen met de ondersteuning van het besturingssysteem. Consumenten en bedrijven die nu nog met van wie de computer nog met XP werken, krijgen het advies actie te ondernemen. Zij kunnen bijvoorbeeld overstappen naar het open source besturingssysteem Linux. XP-computers zijn nu een eenvoudiger prooi voor hackers en virussen, waarschuwt Microsoft de achterblijvers.

Opvang asielzoekers in lege kazerne

In een leegstaande legerkazerne in Budel kunnen per direct ruim 1200 asielzoekers terecht. Het college van de gemeente Cranendonck is dinsdag akkoord gegaan met de tijdelijke opvang van asielzoekers. Dat meldt locoburgemeester Jan van Tulden in een verklaring.

De Brabantse gemeente kreeg begin mei een verzoek van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) om de voormalige Nassau-Dietzkazerne te mogen gebruiken. Vanwege de nog aanwezige faciliteiten is het gebouw bijzonder geschikt voor opvang. Het COA huurt het pand voor minstens een, en maximaal twee jaar.

Het COA komt momenteel opvanglocaties tekort. Alleen al in april kwamen er duizend Eritreeërs naar Nederland, terwijl dat aantal normaal in een jaar binnenkomt. Vorige week werd al bekend dat extra asielzoekerscentra worden gevestigd in voormalige gevangenissen in het Utrechtse Overberg en het Drentse Veenhuizen.

Noodkreet reders om beveiliging op schepen

De Tweede Kamer zou alsnog private beveiligers moeten toestaan op schepen. Reders, de vakbond van maritiem personeel en families van zeevarenden deden dit klemmende beroep in de vorm van een petitie aan de defensiespecialisten van de Kamer. De PvdA, die een sleutelpositie inneemt, wil echter eerst een nieuwe brief van de minister van Defensie Jeanine Hennis-Plasschaert (VVD) afwachten.

Mascha Bongenaar van de Vereniging Maritiem Gezinskontakt (VMG) maande de Kamer tot spoed. "Ik slaap heel slecht als mijn man door de Golf van Aden vaart." Hij loopt 'extra gevaar' zolang particuliere beveiligers niet worden toegestaan op de schepen, zei de hoogzwangere Bongenaar, die haar jonge zoontje had meegebracht naar de Kamer. Vakbondsman Marcel van den Broek deed specifiek een beroep op de PvdA, die eerder nog akkoord leek te gaan met de inzet van private beveiligers.

PvdA-Kamerlid Sultan Günal-Gezer keerde zich vorige maand opeens tegen het kabinetsvoornemen. Zij vindt dat het geweldsmonopolie bij de overheid dient te liggen en dat de mogelijkheden om koopvaardijschepen met militairen te beveiligen nog niet zijn uitgeput. "We waren enorm blij met de opening die de PvdA leek te bieden", zei Van den Broek. Het licht aan het eind van de tunnel is volgens hem echter een aanstormende trein gebleken. "Dat is heel erg zuur."

"Dit is echt een noodkreet", zei voorzitter van redersvereniging KVNR Tineke Netelenbos. "Help ons alsjeblieft, laat ons niet in de steek. Het gaat om deze gezinnen." Zij wees erop dat de petitie is ondertekend door 2100 zeevarenden en driehonderd reders. Netelenbos heeft begrip voor het standpunt van haar partijgenote Günal-Gezer, maar wees erop dat de zogeheten zwaardmacht ook kan worden gedelegeerd aan private beveiligers. Daarmee kunnen de bezwaren worden weggenomen.

Günal-Gezer wilde nog niet zeggen of de petitie voor haar reden is om alsnog akkoord te gaan met de inzet van particuliere beveiligers, ofschoon ook haar partij zegt op te komen voor de veiligheid van zeevarenden. De politica wil eerst een nieuwe brief van Hennis afwachten over de kwestie. Maar zij blijft er voorlopig bij dat de zwaardmacht in handen van de overheid moet blijven. "Als er problemen blijven, moet dat worden opgelost door de overheid."

Netelenbos zei dat ze 'echt helemaal niets' snapt van het standpunt van Günal-Gezer. "Ik vind dat de PvdA moet staan voor mensen die werken op zee." Netelenbos heeft de kwestie ook op een hoger niveau aangekaart binnen haar partij, maar heeft daar bot gevangen. Toch heeft ze goede hoop dat de PvdA alsnog tot inkeer komt. "Nederland kan uiteindelijk zeevarenden niet aan hun lot overlaten op zee. Ik geloof in mijn land." Bovendien is het slecht voor de economie en werkgelegenheid wanneer de zeevarenden in de steek worden gelaten.

Eerste testdag Barcelona (13/5/2014)

Vandaag werd er voor het eerst dit jaar getest op het circuit van Barcelona. Max Chilton zette verrassend de snelste tijd neer tijdens deze eerste van in totaal twee dagen op het Spaanse circuit. Charles Pic reed de tweede tijd, gevolgd door Lewis Hamilton. Kimi Räikkönen zette de vierde tijd op de klokken.

De dag begon vanmorgen nat, maar in de loop van de dag klaarde het weer op. Om ook op een droog circuit voldoende te kunnen testen is de sessie van vandaag met een uur verlengd.

Pos Coureur Team Tijd Verschil Ronden
1 M. Chilton Marussia 1:26.434 -.--- 60
2 C. Pic Lotus 1:26.661 +0.227 70
3 L. Hamilton Mercedes 1:26.674 +0.240 79
4 K. Räikkönen Ferrari 1:26.965 +0.531 21
5 J.-E. Vergne Toro Rosso 1:27.724 +1.290 52
6 N. Hülkenberg Force India 1:27.727 +1.293 53
7 F. Massa Williams 1:27.756 +1.322 55
8 J. Button McLaren-Mercedes 1:28.333 +1.899 74
9 K. Kobayashi Caterham 1:30.101 +3.667 72
10 S. Buemi Red Bull Racing 1:31.440 +5.006 54
11 G. van der Garde Sauber 1:31.783 +5.349 86

1,3 miljard EU-euro's naar Oekraïne

De Europese Unie en Oekraïne hebben dinsdag officieel een akkoord ondertekend over een hulppakket van de EU aan Kiev ter waarde van 1,3 miljard euro. Met het geld kan de Oekraïense regering de energierekening betalen, de strijd met corruptie aangaan en haar instituties hervormen. "Oekraïne kan op ons rekenen, nu en in de toekomst", zei voorzitter van de Europese Commissie José Manuel Barroso.

De Oekraïense premier Arseni Jatsenjoek was aanwezig bij het ondertekenen van de overeenkomsten. Hij bedankte de EU en zei dat 'Rusland er niet in zal slagen om van Oekraïne een mislukte staat te maken'. Barroso zei op een gezamenlijke persconferentie met Jatsenjoek dat in Brussel overleg is gevoerd over manieren om 'de politieke, economische en financiële stabiliteit in Oekraïne te steunen'.

In maart kwamen de 28 lidstaten van de EU overeen om Oekraïne met in totaal elf miljard euro aan hulp te steunen. Dinsdag werd een memorandum ondertekend voor een miljoen euro aan macro-economische hulp. De eerste zeshonderd miljoen euro worden overgemaakt als het Oekraïense parlement zijn goedkeuring heeft gegeven. Ook wordt er 365 miljoen euro overgemaakt om Oekraïne te helpen in de strijd tegen corruptie, bij het doorvoeren van hervormingen op diverse vlakken en het uitbreiden van het ambtenarenapparaat.

Wesley Sneijder: beslaglegging is opgeheven

Het beslag dat een bouwbedrijf onlangs liet leggen op het huis van Yolanthe Sneijder-Cabau in Hilversum en het salaris van Wesley Sneijder bij de KNVB is opgeheven. "Dat is allemaal geregeld via de advocaat. Blijkbaar zijn er soms mensen die iets te hoog van de toren blazen", zei de voetballer dinsdag in RTL Boulevard.

STB Exclusive Projects uit Etten-Leur nam de maatregel omdat het naar eigen zeggen een betalingsconflict had met het echtpaar. De twee zouden het bedrijf hebben ingeschakeld voor de renovatie van hun huis op Ibiza, maar de klus hebben geannuleerd om vervolgens de reeds gemaakte kosten niet te betalen.

"Als er straks nog een zaak komt, dat zien we dan wel. Ik heb er geen slapeloze nachten van", vervolgde Sneijder. "Wij leven gewoon lekker verder. We zijn alweer een stukje verder met het huis, wat een prachtig huis is en waar ook zeker onze toekomst gaat liggen."

Het is niet de eerste keer dat het echtpaar een betalingsconflict heeft met een bedrijf. Nadat ze elkaar in de zomer van 2010 eeuwige trouw hadden beloofd, kregen ze het aan de stok met The Class Company. Het evenementenbureau organiseerde de bruiloft in Italië, waarvan de kosten hoger uitvielen dan vooraf de bedoeling was.

[vid] Tanja Nijmeijer in rapnummer FARC

De Nederlandse FARC-strijdster Tanja Nijmeijer zingt mee in een rapnummer dat de Colombiaanse guerrillabeweging maandag op Youtube plaatste. De 36-jarige strijdster neemt naast drie mannelijke rappers het zanggedeelte voor haar rekening.

Het rapnummer heet, vrij vertaald, Alle Colombianen naar de Onderhandelingstafel, waarmee wordt verwezen naar de vredesbesprekingen die de FARC en de Colombiaanse regering in Havana voeren. Nijmeijer maakt sinds eind 2012 deel uit van de onderhandelingsdelegatie van de FARC op Cuba.

Nijmeijer levert vaker muzikale bijdragen voor FARC. Onlangs zong zij nog een ode aan de overleden commandant Manuel Marulanda. Er bestaan opnames uit de Colombiaanse jungle waar de Denekampse ook zelf rapt.

Vluchtelingenbeleid verdeelt EU-lijsttrekkers

De vraag hoe Europa vluchtelingen moet opvangen verdeelt de politieke partijen. Dat bleek dinsdagavond tijdens het tweede lijsttrekkersdebat in aanloop naar de Europese verkiezingen, dat werd gehouden in de oude vergaderzaal in de Tweede Kamer.

GroenLinks en de PvdA pleitten ervoor om vluchtelingen naar rato te verdelen over de verschillende EU-lidstaten. Bas Eickhout (GroenLinks) hekelde de manier hoe nu wordt omgegaan met de vluchtelingen, die vaak in gammele bootjes de oversteek maken over de Middellandse Zee naar Italië, waarbij veel doden vallen. Hij sprak van 'mensonterende situaties'.

De regels schrijven nu voor dat Italië hen dan moet opvangen, omdat ze daar als eerste de EU binnenkwamen. "Nu is de last oneerlijk verdeeld", zei Eickhout die bijval kreeg van Paul Tang (PvdA). Die pleitte er eveneens voor om de vluchtelingen naar rato te verdelen over Europa. De PVV, CDA, ChristenUnie en VVD zien daar echter niets in.

Marcel de Graaff (PVV) wil dat de EU niets te zeggen heeft over het asielbeleid. Alleen Nederland moet daar over gaan. Wat hem betreft worden niet meer dan duizend asielzoekers per jaar toegelaten. Bovendien moeten landen in de regio meer vluchtelingen opvangen. Hij verwees naar Saoedi-Arabië, een steenrijk land dat niemand toelaat.

Bovendien moet eerst worden gekeken naar de problemen in het land van herkomst. Dat vond Peter van Dalen (ChristenUnie) ook, die in dat opzicht pleitte voor betere ontwikkelingssamenwerking. Wat Hans van Baalen (VVD) betreft wordt vooral steun gegeven in landen in de regio die Syrische vluchtelingen opvangen, zoals Libanon. CDA'er Esther de Lange vindt dat de buitengrenzen van de EU beter moeten worden bewaakt.

Tijdens het debat kreeg De Graaff verder kritiek op zijn uitspraak dat Marokko een 'minderwaardige cultuur' kent. Tang noemde deze uitspraak 'verwerpelijk' en ook Eickhout nam afstand van De Graaffs woorden.

Ilja Leonard Pfeijffer wint Libris Literatuur Prijs

De Nederlandse schrijver Ilja Leonard Pfeijffer heeft de Libris Literatuur Prijs gewonnen voor zijn boek La Superba. Hij kreeg de prijs dinsdagavond uit handen van juryvoorzitter Paul Witteman in het Amstel Hotel in Amsterdam. De uitreiking werd live uitgezonden in het programma Nieuwsuur. Pfeijffer wint met de prijs vijftigduizend euro.

De jury noemt Pfeijffers boek 'een belangrijke roman met universele zeggingskracht, die de komende jaren vele nieuwe lezers verdient'. De auteur wordt geprezen om de manier waarop hij met de lezer een superieur spel van werkelijkheid en literaire verbeelding speelt.

La Superba, een verhaal over een liefde in een labyrintische stad, stond eerder al op de shortlist van zowel de AKO Literatuurprijs als de Vlaamse Gouden Boekenuil.

De Libris Literatuur Prijs geldt met de AKO Literatuurprijs als de belangrijkste onderscheiding in de Nederlandstalige literatuur. Vorig jaar won Tommy Wieringa de prijs met zijn boek Dit Zijn de Namen.

Drie Vlamingen en drie Nederlanders maakten dit jaar kans op de prestigieuze prijs. Tot de Nederlandse genomineerden behoorden behalve Pfeijffer ook Marente de Moor en Robbert Welagen. Ook de Vlaamse Stefan Hertmans, Tom Lanoye en Jeroen Theunissen maakten kans op de prijs. Met de nominatie wonnen de schrijvers al elk 2500 euro.

De 55-jarige Lanoye gold als grote favoriet voor de prijs. Hij werd al een paar keer voor de prijs genomineerd, maar won hem nooit.

Kamer: vergoeding voor ouders misbruikt kind

Ouders van misbruikte kinderen die kosten hebben gemaakt die ze zonder het misbruik nooit zouden hebben gehad, moeten financieel tegemoet worden gekomen door de dader. Dat zeiden Kamerleden van VVD, PvdA en CDA dinsdagavond in het televisieprogramma Dit is de Dag Reportage van de EO.

Omdat alleen de kinderen als slachtoffer worden aangemerkt, komen hun ouders nu nog niet in aanmerking voor schadevergoeding van allerlei kosten waar ze tegenaan kunnen lopen. Maar die ouders hebben ook niet voor al die narigheid en de gevolgen ervan gekozen, vinden ze in de Kamer.

Kamer: vergoeding voor ouders misbruikt kind
Kamer: vergoeding voor ouders misbruikt kind (Foto: ANP)

UEFA wil speelsteden EK 2020 goed verdelen

De Europese voetbalbond heeft als doel om de wedstrijden van het EK in 2020 zo goed mogelijk over heel Europa te verdelen. Het EK wordt over zes jaar in dertien verschillende stadions afgewerkt.

De UEFA verdeelt Europa in geografische zones. In elk deel zal ten minste één stad EK-duels toegewezen krijgen. UEFA-secretaris Gianni Infantino heeft dat volgens het ANP naar buiten gebracht. De bond vergaderde in Turijn over de procedure bij de toewijzing van de wedstrijden. Namens Nederland is de Amsterdam ArenA kandidaat voor drie groepsduels en één achtste finale.

In 2020 wordt het EK in verschillende landen gespeeld, omdat de UEFA dan zestig jaar bestaat. Op 19 september maakt de bond bekend welke stadions zijn uitgekozen. In totaal hebben negentien nationale voetbalbonden zich aangemeld voor een 'pakket'. Ook het aanstaande EK is anders dan voorgaande eindrondes, want dan doen voor het eerst 24 in plaats van zestien landen mee aan het eindtoernooi. Nederland is voor de kwalificatiereeks ingedeeld in een poule met Tsjechië, Turkije, Letland, IJsland en Kazachstan.

Zack Snyder onthult Batman en nieuwe Batmobile

Het internet is rumoerig sinds Zack Snyder gisteren een glimp vrijgaf van wat waarschijnlijk de nieuwe Batmobile zou worden. Hij postte een foto op Twitter van wat een bijzonder lijkende auto was met een zeil erover. "Zou het morgen tijd zijn het zeil eraf te trekken?" voegde Snyder er speels aan toe. Het antwoord: ja, daar was het tijd voor.

Zijn eerste teaserfoto toonde de nieuwe Batmobile van de achterkant, met een groot zeil erover. Het liet zien dat het een stoer voertuig is, zoals het natuurlijk hoort te zijn, en dat het wellicht wat van de flair terugkrijgt die in de Nolan-films afwezig was.

Man of Steel 2: Batmobile

Vierentwintig uur later hield Snyder woord. Wederom op Twitter postte hij een foto van niet alleen de nieuwe Batmobile, maar ook Ben Affleck in zijn nieuwe Batman-outfit. Ook deze afbeelding is puur een teaser. Alsof Snyder een hobbyist op een fotosite is, is zijn enige toelichting "Ik heb dit geschoten met mijn Leica M Monochrom."

Man of Steel 2: Batman en Batmobile

De Batmobile ziet er hier uit als een functioneel, gesloten voertuig met een cockpit en doet inderdaad denken aan de mobiles uit de eerdere films. Hoeveel deze er daadwerkelijk op lijkt zal natuurlijk nog moeten blijken uit aanvullende beelden. Batman zelf lijkt volledig voor zwart te gaan, hoewel dat in een non-kleurenfoto natuurlijk lastig te bevestigen is: zijn riem lijkt niet echt af te steken tegen het pak, en de bekende gele (of gouden) tint zou dus afwezig kunnen zijn. Het Bat-logo op de borst is groter dan dat van Christian Bale: hoewel het even breed is lijkt het een stuk hoger. In feite komt het overeen met het Bat-logo zoals Snyder dat vorig jaar op San Diego Comic-Con toonde.

Superman/Batman logo

Daarnaast zijn de oren wat kleiner en daarmee wat subtieler, waardoor deze Batman wat ruwer lijkt dan we eerder gezien hebben. Qua stijl lijkt deze meer te passen bij de stijl die Frank Miller wist neer te zetten in The Dark Knight Returns, waaruit tijdens de onthulling van bovenstaand logo een passage werd voorgelezen.

Update: in een bewerkte, lichtere versie van de foto zijn meer details van het Batman-pak te zien. Het lijkt een stuk duidelijker dat de riem bijvoorbeeld donkerder is dan het pak zelf, dat op zichzelf ook weer nauwer op het lichaam van Affleck lijkt te sluiten.

Ben Affleck als Batman (uitsnede/bewerking)

Man of Steel 2, nog immer zonder officiële titel, geregisseerd door Snyder en geschreven door Chris Terrio op basis van een verhaal van Snyder en David S. Goyer, verschijnt op 6 mei 2016 in de Amerikaanse bioscopen en is rond die tijd ook in Nederland te zien.

Meer klachten op tweede dag eindexamens

De middelbare scholieren die bezig zijn met hun eindexamens hebben dinsdag opnieuw veel geklaagd over hun toetsen. Rond 20.00 uur waren bijna tienduizend klachten binnen, iets meer dan de ruim 8700 van maandag. Dat blijkt uit cijfers van het Landelijk Aktie Komitee Scholieren (LAKS).

In navolging van de vwo'ers maandag vonden ook de havisten hun examen Nederlands te moeilijk. Op het vwo werd nu vooral geklaagd over scheikunde.

Eindexamenkandidaten die woensdag naar de klachtenlijn van het LAKS bellen, lopen de kans staatssecretaris van Onderwijs Sander Dekker (VVD) aan de lijn te krijgen. Dekker bezoekt op de derde dag van de examens de klachtenlijn en behandelt daarbij een aantal telefonische klachten van eindexamenkandidaten.

Australië trekt 60 miljoen euro uit voor zoektocht

Australië trekt 90 miljoen Australische dollar (61 miljoen euro) uit voor de zoektocht naar het Maleisische verkeersvliegtuig dat op 8 maart is verdwenen. Dat blijkt uit begrotingscijfers die dinsdag bekend zijn gemaakt.

Australië leidt de speurtocht naar de Boeing 777 van Malaysia Airlines, die met 239 inzittenden op weg was van Kuala Lumpur naar Beijing. Op grond van radargegevens wordt vermoed dat het toestel is omgekeerd en in de Indische Oceaan is gestort. Om de zeebodem af te speuren worden nu gespecialiseerde commerciële bedrijven ingehuurd.

Franse diplomaat stapt op om 'racisme'

De Franse ambassadeur in Andorra is opgestapt, omdat hij meent het slachtoffer te zijn van racisme in de Franse diplomatieke dienst.

"Er zijn mensen op het ministerie van buitenlandse zaken die geen diversiteit accepteren, die posities onder elkaar doorgeven, als een soort adellijke stand", zei Zaïr Kédadouche, die van Algerijnse komaf is, tegen Radio France Info.

Het ministerie noemt de kritiek van Kédadouche ongegrond en onacceptabel. Het zegt dat Kédadouche in zijn werk alle steun heeft gekregen. Het ministerie zegt ook geen formele klacht van de voormalige gezant te hebben ontvangen.

Solange ging niet voor het eerst door het lint

Solange Knowles springt wel vaker uit haar vel. Maandag verschenen beelden op internet waarop was te zien dat het zusje van Beyoncé diens man Jay-Z aanviel. "Solange is eerder op die manier door het lint gegaan", zegt een bron tegen het Amerikaanse blad Us Weekly.

"Dit is niet de eerste keer dat het gebeurde", zegt ook een andere bron. "Dat is waarom Bey en Jay zo kalm waren." Op de video was te zien dat de rapper zich niet gek liet maken door de agressieve Solange en Beyoncé zonder iets te doen toekeek.

Het incident vond vorige week plaats in een lift van het Standard Hotel in New York, waar het gezelschap het Met Gala bezocht. De beelden werden gemaakt met de beveiligingscamera. Het hotel onderzoekt hoe de video uit kon lekken.

Justitie moet reiskosten stalkslachtoffer betalen

Justitie moet de reiskosten van een buitenlandse man betalen die jarenlang werd gestalkt en tevergeefs voor het proces van de verdachte naar Nederland kwam. Dat staat in een dinsdag gepubliceerd rapport van de Nationale Ombudsman Frank van Dooren. De zitting ging niet door waardoor de man voor niets overgevlogen kwam.

De verdachte bleek al een transactievoorstel te hebben betaald waardoor vervolging door het Openbaar Ministerie kwam te vervallen. Dat was echter niet gecommuniceerd naar het slachtoffer die ruim 2200 euro aan kosten maakte voor zijn reis en verblijf in Nederland.

Het OM wilde de man in eerste instantie een vergoeding van vijfhonderd euro geven, maar dat is volgens de ombudsman te weinig omdat de fout bij justitie ligt. Als het OM dat op tijd gecommuniceerd had, was de man ook niet naar Nederland gekomen, zo oordeelt Van Dooren. Het ministerie heeft inmiddels aangegeven de reiskosten van de man alsnog te betalen.

Frankrijk: 'Syrië voerde 14 gifgasaanvallen uit'

De Syrische regering heeft sinds 25 oktober veertien keer een gifgasaanval uitgevoerd. Daar heeft de Franse minister van buitenlandse zaken Laurent Fabius het regime in Syrië dinsdag van beschuldigd. De laatste aanslag zou enkele weken geleden zijn uitgevoerd. Volgens Fabius zijn er geloofwaardige ooggetuigenverklaringen die zijn beschuldiging onderschrijven.

Er wordt vanuit gegaan dat vorige maand bij een aanval chloorgas is ingezet. Tientallen mensen zijn daarbij ziek geworden. Vooralsnog heeft het Westen nog geen harde bewijzen voor de aanvallen of bewijzen dat het Syrische regeringsleger de aanvallen zou hebben uitgevoerd. Dat komt volgens Fabius omdat chloorgas te snel verdampt om concrete bewijzen te kunnen verzamelen.

Afgelopen zomer werd een akkoord gesloten met de Syrische regering, waarin werd vastgelegd dat het Syrische chemische wapenarsenaal zou worden vernietigd. Inmiddels zou 92 procent van het arsenaal zijn vernietigd. Fabius zei er dinsdag echter van overtuigd te zijn dat de fabrieken waar chemische wapens worden geproduceerd nog niet gesloten zijn. Hij beschuldigde Damascus ervan geen open kaart te spelen. De chloorgasaanvallen laten volgens Fabius 'zien dat het regime van Bashar Assad nog steeds in staat is om chemische wapens te produceren en vastbesloten is deze te gebruiken'.

Eerder dinsdag zei ook mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch dat er chloorgas is ingezet. De organisatie zei daar 'krachtige bewijzen' voor te hebben. Getuigen vertelden dat ze een helikopter een vatbom zagen laten vallen of kort voor een explosie een helikopter hoorden vliegen en daarna een eigenaardige geur roken. Ook beschreven zij volgens HRW tekenen en symptomen bij slachtoffers van blootstelling aan een gifgas. De Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens deelde eind april mee een onderzoek in te stellen naar het mogelijke gebruik van chloorgas.

Fabius, die dinsdag in Washington was, maakte nogmaals duidelijk gefrustreerd te zijn over de weigering van de Verenigde Staten en Groot-Brittannië om augustus vorig jaar luchtaanvallen tegen het regime uit te voeren. Hij wees nog eens op de uitspraken van de Amerikaanse president Barack Obama die het inzetten van chemische wapens tegen de Syrische bevolking een 'rode lijn' noemde die niet moest worden overschreden. Zonder de steun van Washington en Londen wilde Parijs echter niet overgaan tot actie. "Het was uitgesloten dat Frankrijk alleen zou handelen", zei Fabius. "We betreuren dat, omdat we geloven dat het veel dingen in veel opzichten zou hebben veranderd."

Frankrijk heeft er bij de Verenigde Naties op aangedrongen om Assad en enkele hoge regeringsfunctionarissen te laten berechten door het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag voor misdaden tegen de menselijkheid. De Veiligheidsraad kan daar volgens Fabius dinsdag al een beslissing over nemen. Het is echter waarschijnlijk dat Rusland zijn vetorecht gebruikt om te voorkomen dat Assad voor de rechters van het ICC moet verschijnen.

Van Gaal maakt voorlopige WK-selectie bekend

Louis van Gaal heeft vanavond de dertig namen die in de voorlopige selectie voor het WK in Brazilië zitten bekendgemaakt. De grootste afwezigen zijn verdedigers Gregory van der Wiel en John Heitinga en doelman Kenneth Vermeer.

Van de dertig namen zullen nog zeven spelers afvallen voordat de definitieve selectie op 2 juni vast wordt gesteld.

Voorlopige selectie Nederland

Doel: Jasper Cillessen (Ajax), Tim Krul (Newcastle United), Michel Vorm (Swansea City) en Jeroen Zoet (PSV)

Verdediging: Patrick van Aanholt (Vitesse), Daley Blind (Ajax), Daryl Janmaat, Terence Kongolo, Bruno Martins Indi (allen Feyenoord), Karim Rekik (PSV), Joël Veltman (Ajax), Paul Verhaegh (FC Augsburg), Ron Vlaar (Aston Villa) en Stefan de Vrij (Feyenoord)

Middenveld: Jordy Clasie (Feyenoord), Leroy Fer (Norwich City), Jonathan de Guzmán (Swansea City), Nigel de Jong (AC Milan), Quincy Promes (FC Twente), Wesley Sneijder (Galatasaray), Tonny Trindade de Vilhena (Feyenoord), Rafael van der Vaart (HSV) en Georginio Wijnaldum (PSV)

Aanval: Jean-Paul Boëtius (Feyenoord), Memphis Depay (PSV), Klaas Jan Huntelaar (Schalke 04), Dirk Kuyt (Fenerbahçe), Jeremain Lens (Dinamo Kiev), Robin van Persie (Manchester United) en Arjen Robben (Bayern München)

Homorechten in Nederland beter geregeld

Nederland scoort dit jaar beter op het gebied van homorechten. Dankzij twee nieuwe wetten stijgt het op een Europese lijst van de achtste naar de vierde plaats, zo maakte de internationale LGBT-organisatie ILGA dinsdag bekend.

Op de ILGA-Europe Index is te zien welke Europese landen hoe goed of slecht de wetgeving en administratieve praktijken zijn voor homo's, lesbiennes, bi's en transgenders. Het Verenigd Koninkrijk voert de lijst aan, gevolgd door België en Spanje. Rusland, Azerbeidzjan en Armenië vormen de hekkensluiters van de lijst met 49 landen.

Nederland doet het vooral beter dankzij de Wet Erkenning Genderidentiteit, waardoor het wijzigen van de geslachtsregistratie een stuk eenvoudiger is, en de Wet Lesbisch Ouderschap die er voor zorgt dat de vrouwelijke partner van een moeder haar kind kan erkennen. Tot nu toe moest dat nog via een lange en omslachtige procedure bij de rechter.

Minister van Emancipatie Jet Bussemaker (PvdA) is blij met de goede resultaten maar dat is nog geen reden om achterover te leunen, vindt ze. "We moeten blijven optreden tegen intolerantie. Tegen mensen die niet willen begrijpen, niet willen accepteren dat mensen wezenlijk anders kunnen zijn dan jijzelf", aldus de minister in een verklaring.

Met name de houding van veel jongeren tegenover homoseksuelen baart Bussemaker zorgen. "Jongeren bepalen met elkaar de toekomst van onze samenleving. Sociale acceptatie begint bij hen."

Celstraf geëist tegen lippenvullende beunhaas

Een 53-jarige vrouw die illegaal bijbeunde als schoonheidsspecialiste en daarbij zeker vijftien mensen verminkte gaat als het aan justitie ligt 22 maanden de cel in. Ook mag ze vijf jaar geen behandelingen meer uitvoeren, vindt het Openbaar Ministerie in Den Haag.

De vrouw uit Wijchen had geen vergunning maar bracht toch permanente make-up aan met een tatoeëerpen en vulde lippen en rimpels op terwijl alleen artsen dat mogen doen. Het OM verdenkt haar behalve van mishandeling met letsel ook van oplichting, valsheid in geschrifte en overtreding van de Geneesmiddelenwet.

Zo wekte de vrouw de indruk dat ze voor een groot bedrijf werkte dat diverse vestigingen door het hele land heeft. Ze hield zich daarnaast onvoldoende aan de hygiëneregels en ze gebruikte geneesmiddelen voor haar behandeling die worden gebruikt voor plaatselijke verdovingen. Daarnaast konden klanten alleen contant betalen.

Justitie noemt de praktijken van de vrouw 'schokkend'. Volgens de officier leek het welzijn van haar klanten de verdachte totaal niet te interesseren. De slachtoffers kregen onder meer zwellingen en harde bulten in hun gezicht, ontstekingen, littekens en ondraaglijke pijn. Sommigen moesten zelfs naar een echte specialist om de schade te herstellen.

De verdachte werkte tussen 2010 en 2013 vanuit woningen en kantoren in Leiden, Den Haag, Amsterdam, Schiphol en Nijmegen. Haar klanten kwamen vanuit het hele land naar haar toe omdat zij goedkoper leek dan haar 'collega's'.

De rechtbank in Den Haag doet over veertien dagen uitspraak.

Gele vertrekstaten op stations verdwijnen toch niet

De gele overzichtsborden met vertrektijden op de NS-stations blijven voorlopig toch hangen. De NS vond de vertrekstaten niet meer van deze tijd, maar de vervoerder heeft nu op advies van consumentenorganisaties besloten dat ze nog niet verdwijnen. De partijen gaan de toekomst van de combinatie van normale en digitale borden bekijken.

Na een gesprek met de consumentenorganisaties, verenigd in het Landelijk Overleg Consumentenbelangen Openbaar Vervoer (Locov), komt de NS nu terug van zijn beslissing. In de komende gesprekken staat volgens het Locov niet het afschaffen van maar het verbeteren van de informatievoorziening centraal.

De NS kondigde in december aan dat de gele borden geleidelijk gingen verdwijnen omdat ze niet meer van deze tijd zouden zijn. Reizigers zouden hun reis vooral online plannen en op de stations zouden naar de digitale borden kijken.

Volgens Locov maakt nog ongeveer drie tot vijf procent gebruik van de gele borden. "Dat is te veel om te negeren. Gelukkig ziet NS ook het belang van statische reisinformatie", aldus de belangenvereniging.

Vooral toeristen, mensen zonder smartphone en reizigers die zoeken naar een totaaloverzicht, gebruiken de vertrekstaten nog. Bovendien kwamen ze goed van pas toen vorige maand door een storing alle digitale informatieschermen op de perrons uitvielen.

In heel Nederland hangen ongeveer 3400 informatieborden. De NS wilde dat in eerste instantie terugbrengen tot zevenhonderd. Daarna zouden ze allemaal verdwijnen.

KLM-vlucht strandt in Norwich na 'vreemde geur'

Een KLM-toestel dat onderweg was van Amsterdam naar Manchester heeft in het Engelse Norwich een voorzorgslanding gemaakt. Een woordvoerder van KLM zegt dinsdag dat de passagiers niet in gevaar zijn geweest.

Achter in de Boeing werd een vreemde geur geroken. Daarop besloot de piloot rond half drie 's middags voor de zekerheid te landen. De 114 passagiers zijn van boord gegaan. Zij zijn of worden omgeboekt naar een andere vlucht.

Technici bekijken of het toestel later dinsdag veilig terug kan vliegen naar Amsterdam.

'Respectloze' Verlinde eet kruk

Albert Verlinde heeft dinsdagavond zijn belofte ingelost. De showbizzdeskundige zag het niet zitten in Calm after the Storm, waarmee Ilse DeLange en Waylon meededen aan het Eurovisie Songfestival, en zei dat hij zijn kruk zou opeten als ze zouden winnen. Ze werden uiteindelijk tweede, maar Verlinde besloot zijn tegenprestatie toch in te lossen.

De kruk werd versnipperd en topkok Pierre Wind verwerkte de houtsnippers in gerechten als een soufflé, mousse en soep, was te zien in RTL Boulevard. "Ilse, op jouw verjaardag", zei de showbizzdeskundige.

Vooral de zangeres, die dinsdag haar 37e verjaardag viert, was niet te spreken over zijn eerdere kritiek. Ze noemde hem 'een beetje respectloos'.

PVV'er noemt Marokkaanse cultuur minderwaardig

PVV-lijsttrekker Marcel de Graaff vindt de Marokkaanse cultuur minderwaardig. Dat heeft De Graaff dinsdag gezegd in het tv-programma Eenvandaag.

Volgens De Graaff toont de Marokkaanse cultuur geen respect voor niet-moslims. "Op het moment dat iemand ongelovig, afvallige of vrouw is, dan ben je in hun ogen minderwaardig. Dat kan ik niet rijmen met westerse waarden." De Graaff, PVV-lijsttrekker bij de verkiezingen voor het Europees Parlement, zei vervolgens 'ja' op de vraag of hij de Marokkaanse cultuur minderwaardig vindt.

De Graaff, nu PVV-fractievoorzitter in de Eerste Kamer, verklaarde verder geen moeite te hebben gehad met de uitspraken van Wilders over 'minder Marokkanen'. "Mensen die onze waarden niet respecteren, die hebben hier niks te zoeken."

PvdA-lijsttrekker Paul Tang laat in een reactie weten dat hij de denkbeelden van De Graaff minderwaardig vindt. "Mijn Europa staat voor verdraagzaamheid, niet voor uitsluiting en xenofobie. De Graaff is duidelijk uit hetzelfde hout gesneden als de vrienden van de PVV", zegt Tang, doelend op de omstreden partijen waarmee de PVV wil samenwerken, zoals het Front National en de FPÖ.

Vorige maand zei De Graaff tijdens een debat in de Eerste Kamer al dat Nederland wordt 'overstroomd met mensen uit achterlijke culturen'. Minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) zei toen dat De Graaff zich 'buiten de orde van de Nederlandse samenleving' had geplaatst.

Djokovic wint van Stepanek bij rentree

Novak Djokovic heeft op het masterstoernooi van Rome een goede rentree beleefd. De Servische tennisser keert op het Italiaanse gravel terug van een polsblessure en vierde dat dinsdag met een overwinning op Radek Stepanek. Djokovic was in de tweede ronde met 6-3 en 7-5 te sterk voor de ervaren Tsjech.

De 26-jarige Djokovic nam vorige maand na zijn nederlaag tegen Roger Federer in de halve finale van het toernooi in Monte Carlo gedwongen rust. Hij liet daardoor verstek gaan in Madrid. In Rome neemt de mondiale nummer twee het in de derde ronde op tegen Tommy Robredo of Philipp Kohlschreiber.

Tommy Haas knokte zich dinsdag in drie sets langs de Italiaan Andreas Seppi. De 36-jarige Duitser trok met 6-1, 4-6 en 6-3 aan het langste eind. De Spanjaard Fernando Verdasco klopte Andrey Golubev uit Kazachstan met 6-4 en 7-5.

De Voogd en Polkamp niet op WK hockey

Bob de Voogd, Jan-Willem Buissant en Oliver Polkamp doen niet mee aan het WK hockey. Zij zijn met Diede van Puffelen, Hidde Turkstra en keeper Sam van der Ven de laatste afvallers, maakte bondscoach Paul van Ass dinsdag bekend. Daarmee is de volledige achttienkoppige selectie van Nederland voor de titelstrijd in Den Haag bekend.

De Voogd stond vorig jaar meermaals aan de kant met een voetblessure. Hij miste de Hockey World League in Rotterdam en het EK in Boom, maar was wel fit voor de finaleronde van de HWL in India. Samen met Polkamp en Buissant veroverde De Voogd daar in januari een gouden medaille.

Oranje Zwart is met vijf spelers hofleverancier in de WK-selectie. Amsterdam, Rotterdam, Bloemendaal en Kampong vaardigen elk drie spelers af en een speler van HGC completeert de groep.

Het WK hockey wordt van 31 mei tot en met 15 juni gehouden in het Kyocera Stadion van voetbalclub ADO Den Haag. Oranje is ingedeeld in een poule met Duitsland, Nieuw-Zeeland, Zuid-Korea, Argentinië en Zuid-Afrika.

De volledige selectie:

Jaap Stockmann (Bloemendaal), Pirmin Blaak (Rotterdam), Floris van der Linden (HGC), Klaas Vermeulen (Amsterdam), Marcel Balkestein (Oranje Zwart), Wouter Jolie (Bloemendaal), Billy Bakker (Amsterdam), Valentin Verga (Amsterdam), Jeroen Hertzberger (Rotterdam), Robbert Kemperman (Kampong), Sander Baart (Oranje Zwart), Jelle Galema (Oranje Zwart), Rogier Hofman (Bloemendaal), Sander de Wijn (Kampong), Robert van der Horst (Oranje Zwart), Seve van Ass (Rotterdam), Constantijn Jonker (Kampong), Mink van der Weerden (Oranje Zwart).

Sijsling via jonge Italiaan naar tweede ronde Rome

Igor Sijsling heeft dinsdag de tweede ronde van het masterstoernooi in Rome bereikt. De Amsterdammer was in een zwaarbevochten wedstrijd met 7-6 (4) en 7-5 te sterk voor de 21-jarige Italiaan Marco Cecchinato. In de volgende ronde neemt Sijsling het op tegen Tommy Haas (15). Vorige week was hij in de eerste ronde in Madrid nog te sterk voor de Duitse veteraan.

In de eerste set begon Sijsling wat slordig. In de vierde game liep hij tegen een break aan en die maakte hij pas goed toen Cecchinato op 5-3 voor de set serveerde. In de tiebreak liep hij vanaf een 4-4 stand uit naar de setwinst. In de tweede set was de vroege break voor Sijsling, maar in de zevende game brak Cecchinato terug. Op 6-5 voor brak Sijsling andermaal en dat leverde hem direct de zege op.

Aandachtshoer, bitchfight en pisnicht zijn Nederlands

Elk half jaar wordt er een zwik nieuwe woorden aan de online Van Dale toegevoegd. Als ze jarenlang veelgebruikt blijven, komen ze uiteindelijk ook in de papieren versie terecht.

Het is vanaf heden daarom min of meer officieel Nederlands wanneer je termen als 'bitchfight' en 'quarterpounder' gebruikt. Die zijn namelijk vandaag toegevoegd, meldt Van Dale via Twitter.

Veel anglicismen slippen gewild of niet onze taal binnen. "Een legerhoer met socialbesitas doggystyle twerkend en wordfeudend in een bitchfight een anusfissuur aannaaien onder invloed van superskunk" is daarom vanaf vandaag een volstrekt geaccepteerd Nederlandse zin.

Ook 'doe-het-zelfsamenleving', '[de] touwtyfus', 'consolegame', 'app', 'azijnpissen', 'guldentijdperk', 'cultuurverrijker', 'BED [binge eating disorder]', 'pisnicht', 'plofkop', 'aandachtshoer', 'twerken', 'sletvrees', 'twaiku', 'stiltecoupé', 'beschavingspeil', 'binnenkind', 'customer relationship management', 'clubhopper' en 'uhm' zijn onze taal binnengeslopen. Vooral met dat laatste woord zal de generaal blij zijn.

Een volledige lijst van de recentelijk in de online woordenlijst opgenomen woorden is hier te vinden.  

Rus haalt alle mogelijke WoW-achievements

Een Russische gamer met de onuitspreekbare nickname Хируко heeft als eerste alle mogelijke achievements binnengehaald bij World of Warcraft. Het is weliswaar niet de eerste keer dat dit binnen de serie gebeurt, maar het is wel de eerste keer sinds de Mists of Pandaria-uitbreiding uitkwam.

Naast dit alles heeft de speler ook een aantal dingen als eerste op zijn realm gehaald. Een van die achievements is elke class naar level 90 brengen. Hiervoor heeft de beste man wel een ietwat naar spelletje gespeeld, zo zegt hij zelf. Hij is met een stel vrienden naar een kleine server gegaan en zij hebben voor hem iedereen afgeslacht die te snel naar level 90 dreigde te gaan.

Mists of Pandaria

Watch Dogs in vogelvlucht

Ubisoft heeft een 101-trailer uitgebracht van Watch Dogs. Neem er even de tijd voor, want in een krappe tien minuten leggen ze uit waar het spel over gaat.

In Watch Dogs kruipt de speler in de huid van Aiden Pearce, een briljante hacker met een crimineel verleden. Zo heeft hij toegang tot het computernetwerk van Chicago, het Central Operating System. Dan blijkt het hacken van beveiligingscamera’s een fluitje van een cent, ligt de privacygevoelige informatie voor het grijpen en zijn stoplichten eenvoudig op afstand te bedienen om zo het verhaal tot een goed eind te brengen.

Watch Dogs komt 27 mei uit voor pc, PlayStation 3, PlayStation 4, Xbox 360 en Xbox One. Wii U volgt later.

Bizar grote raids in WildStar

Carbine Studios heeft dan eindelijk de raids in WildStar onthuld, na ons te hebben ingelicht via Skype. Als je leeft voor gevaarlijke dungeons en brute, bossgevechten dan zijn deze raids jou op het lijf geschreven.

Deze raids zijn instances voor twintig en veertig spelers om geheel los te gaan in PvE. Raids zijn groot en kosten zo'n vijf tot zes uur om door te rennen. De raid genaamd 'Genetic Archives' is bijvoorbeeld voor twintig spelers van level 50 die los mogen gaan op 6 minibosses en 6 bosses en enkele events in die instance. Wil je met veertig man gaan knokken in 'The Datascape' dan wachten 16 minibosses en 8 bosses en nog meer events je op.

Heb je deze overwonnen is er natuurlijk loot om je mee te verrijken. Naast sterke wapens en andere uitrusting zijn er unieke krachtige runes die je alleen in veteran raids en dungeons kunt vinden. Hiermee kun je in bijvoorbeeld PvP de boss die schuilt in de rune oproepen. Natuurlijk is deze niet zo sterk als in de raid, maar genoeg om PvP een hele andere kant op te laten gaan.

Na een raid is gedaan dan gaat deze in lockdown, zodat je moet wachten en niet oneindig kunt grinden voor items. Op Nexus leren vijanden van jouw vervelende bezoeken. Iedere week zijn er veranderingen in de raids, met unieke evenementen en bosses op verschillende tijdstippen. Een raid is nooit hetzelfde.

Het Telegraph Combat System van WildStar maakt dungeons en dus ook raids zo chaotisch. Door al die vormen die bewegen zie je wat je moet doen, of juist niet. Een boss kan bijvoorbeeld de hele vloer vol bommen gooien, die je moet mijden. Maar het gaat verder, ook de omgeving zelf kan kapotgaan, de vloer kan ineen zakken of er is geen vloer maar lava. Chaos gegarandeerd, zoals te zien is in onderstaande video.

In de raids sluit je je aan bij groepen van 20 of 40 spelers om je een weg te vechten door chaotische omgevingen, waardoor samenwerking essentieel is. Of je nu heelt of een teamlid in veiligheid brengt door hem weg te trekken van een uit elkaar vallende vloer, of flink gaat tanken, samenwerking is onmisbaar om deze puzzels op zich te overleven.

Casual raids gaan er niet komen, de ontwikkelaars geven duidelijk aan dat ze weten dat waarschijnlijk maar 1% dit gaat spelen. Ze hopen dat door die mensen andere gamers de raid-specifieke loot ook willen hebben en het dus later ook gaan proberen. Na de launch van WildStar gaan er wel meer raids en ook dungeons komen, zodat de endgame flink gevuld is met content. Ook komen er later leaderboards, om de beste groep mensen extra in het zonnetje te zetten.

WildStar komt 3 juni uit op pc.

Dragon Age: Inquisition Collectors Edition

Voor degene die gek zijn op de Dragon Age-serie en graag alles willen hebben is er meer info over de collectors edition van Dragon Age: Inquisition. Mark Darrah, de executive producer van Dragon Age: Inquisition, linkte via Twitter naar GameStop die de collectors edition voor een kleine 170 dollar verkoopt.

Dit is wat in de collectors edition zit:
-Een gedetaileerde Inquisitor Collectors Edition doos gemaakt door TriForce dat ongeveer 9 bij 19 bij 30 centimeter is. De doos is in nepleer omhuld en heeft het teken van de Inquisitor erop.
-Een stoffen kaart van Thedas dat ongeveer 35 bij 43 centimeter is.
-72 Major en Minor Arcana tarotkaarten wat mythologische en mythische lore van Dragon Age omschrijft.
-Inquisitor picklock set.
-Een set van vier kaart markeerders die elk ongeveer 9 bij 6 bij 7,5 centimeter zijn.
-Inquisitor badge.
-Een schrijfveer en een inktpot.
-Inquisitor's journal van 40 pagina's.
-Orlesian munten.
-Limited Edition SteelBook case.

Dragon Age: Inquistion

Dragon Age: Inquisition komt uit op 10 oktober 2014 voor Xbox 360, Xbox One, PlayStation 3, PlayStation 4 en pc. 

The Witcher 3 draait beter op PS4 dan Xbox One

De kans is groot dat The Witcher 3: Wild Hunt beter draait op PlayStation 4 dan op Xbox One. Dat zegt Marcin Iwinski, een van de oprichters van ontwikkelaar CD Projekt Red, in een gesprek met website Eurogamer.

Hij geeft hier overigens wel bij aan dat de twee versies nog alles behalve af zijn en dat er nog een hoop aan wordt gedaan om de game optimaal op beide platformen te laten draaien. 

"We are still working on squeezing the juice out of the consoles and Microsoft are supporting us in this respect", zegt Iwinski. Het verschil is volgens Iwinski zo klein dat je het bijna niet met het blote oog kunt waarnemen.

"The final effect, whether it's 720p, 1080p - we had the debate in the studio about it and actually asked our tech guys to explain how it works, and they sent me some complicated graphs that 'if I have this size of the screen, and I sit one meter or two meters from it, then I might be able to see the difference."

Het belangrijkste is volgens de ontwikkelaars dat het spel het maximale uit de beide machines weet te halen, wie het dan beter doet is voer voor de pr-mensen. 

The Witcher 3: Wild Hunt komt in februari 2015 uit op PlayStation 4, Xbox One en pc.

The Witcher 3: Wild Hunt

InnoGames kondigt Rising Generals aan

Vandaag heeft InnoGames de cross-platform strategie-MMO Rising Generals aangekondigd. De online game focust zich op PvP in een moderne tijd, met verschillende type tanks, bepantserde wagens en allerlei vliegtuigen.

De speler bevindt zich op een eiland waar tot 40.000 andere spelers aanwezig zijn. In je eentje hoef je het niet te doen, er is de mogelijkheid allianties te sluiten, maar ook te breken om zo iemand een hak te zetten. Volgens producer Christoph Schmidt: "We want the Rising Generals players to experience a feeling of thrill and exhilaration in a short time period. Immediacy, accessibility and sensory feedback are core aspects of the game."

Rising Generals wordt ontwikkeld in Adobe Air, zodat het beschikbaar kan worden gemaakt voor iOS, Android en browsers met dezelfde soort graphics. Lees hier onze eerste indruk.

Rising Generals (Foto: InnoGames)

FC Twente-speler Gutiérrez in voorselectie Chili

FC Twente-speler Felipe Gutiérrez zit in de voorlopige selectie van Chili. Samen met sterspelers Alexis Sánchez van FC Barcelona en Arturo Vidal van Juventus staat de middenvelder op de lijst van bondscoach Jorge Sampaoli. Chili is een van de tegenstanders van het Nederlands elftal in Brazilië.

Of Vidal op tijd fit is, is nog maar de vraag. Vorige week liet hij zich opereren aan zijn meniscus. De Chileense middenvelder had al maanden last van zijn rechterknie.

Ook voor Gutiérrez was het vorige week even schrikken. De 23-jarige middenvelder liep op trainingskamp met het nationale team een knieblessure op. Over de ernst van de blessure is nog niets naar buiten gebracht.

De voorlopige selectie bestaat uit dertig spelers. Voor de definitieve groep moeten nog zeven spelers afvallen. Uiterlijk 2 juni moeten de 23 namen bekend zijn bij de FIFA.

Op maandag 23 juni is Chili de laatste tegenstander in de groep van Oranje. Spanje en Australië zijn de andere twee opponenten in poule B.

Huta Galung snel uitgeschakeld in Heilbronn

Jesse Huta Galung is in de eerste ronde uitgeschakeld van het challengertoernooi in het Duitse Heilbronn. De mondiale nummer 148 verloor met 6-4 en 6-2 van de Australiër Thanasi Kokkinakis, die 393e op de wereldranglijst staat.

Na het verlies van de eerste set leek de tennisser uit Haarlem zich te herstellen maar een break in de openingsgame van de tweede set gaf hij direct weer uit handen. Vanaf 2-2 kwam hij er niet meer aan te pas.

In Oezbekistan werd wel Nederlands succes geboekt. Op het challengertoernooi van Samarkand haalden Boy Westerhof en Antal van der Duim de tweede ronde. Westerhof won van Sarvar Ikramov uit Oezbekistan met 6-3 en 6-4. Van der Duim versloeg de Bosniër Aldin Setkic met dezelfde cijfers.

Channing Tatum is Gambit in X-Men: Apocalypse

Het duurt nog twee jaar en de voorganger is nog niet eens uitgekomen, maar producer Lauren Schuler Donner, betrokken bij de X-Men-filmserie sinds het begin, heeft vandaag bevestigd dat Gambit terugkeert in X-Men: Apocalypse.

In een gesprek met Total Film bevestigde Donner dat de rol, die in X-Men Origins: Wolverine nog werd ingevuld door Taylor Kitsch, zal worden gespeeld door Channing Tatum.

"We weten dat hij een schurk is, Channing. Hij is een schelm, net als Remy LeBeau, en hij kan de actie aan, dat weten we allemaal. Hij heeft een heel goed hart, want ik ken hem persoonlijk, ik heb een film met hem gedaan," licht Donner toe. "Ik denk dat hij het geweldig gaat doen. Hij is perfect voor Gambit, en een zuiderling. Hij komt niet uit New Orleans, maar wel uit het zuiden en hij kent die wereld, en je weet dat Gambit van New Orleans houdt."

X-Men: Apocalypse staat gepland voor 2016. Vanaf volgende week is X-Men: Days of Future Past te zien.

Games With Gold vanaf juni voor Xbox One

Microsoft heeft de eerste gratis spellen onthuld waarmee 'Games With Gold' start aankomende juni. Naast de gratis spellen heeft Microsoft ook bekend gemaakt dat de Xbox One een prijsverlaging krijgt zonder Kinect.

Mensen die een Gold-abonnee hebben voor Xbox Live kunnen juni gratis Max: Curse of Brotherhood en Halo: Spartan Assault downloaden. Ook zal Forza Motorsport 5 en Ryse: Son of Rome tussen 50% en 75% korting krijgen als onderdeel van het pakket.

De Xbox 360 zal niet stoppen met Games With Gold. Integendeel, in juni kun je drie spellen downloaden in plaats van twee. De titels zijn Super Street Fighter IV: Arcade Edition, Charlie Murder en Dark Souls.

'Schoonmaakstaking schaadt volksgezondheid niet'

De berichten dat de volksgezondheid in de Amsterdamse metro's als gevolg van de schoonmaakstaking in het geding dreigt te komen, zijn volgens stadsvervoerder GVB 'veel te zwaar aangezet'. "De reiziger kan rustig een ritje met de metro maken", verzekert een woordvoerder.

Eerder op de dag schreven diverse media dat het vervoerbedrijf vreest dat metroreizigers gevaar lopen als de staking van schoonmakers, die nu ruim twee weken duurt, niet snel wordt beëindigd. Het GVB heeft contact gehad met de GGD, die stelt dat het ondanks het ongedierte en de rottende voedselresten niet gevaarlijk is om te reizen met de Amsterdamse metro.

Het GVB krijgt veel klachten van reizigers over rondslingerende voedselresten, stank en 'muffe toestanden', aldus de zegsman. "Reizigers reageren steeds kwader, onder meer via Twitter", vervolgt hij. "We roepen op tot een snelle oplossing en komen op voor de reiziger."

Werkgevers uit de schoonmaakbranche en de vakbonden hebben afgelopen week weer gesproken over de nieuwe schoonmaak-cao. Waar en wanneer dat gebeurde houden de partijen geheim. Voor het eerst was er een bemiddelaar bij, maar wie dat is, is ook niet bekendgemaakt.

De vervoerder zou liever zien dat de schoonmakers het werk tijdens de onderhandelingen weer oppakken. "We willen onze reizigers graag een schone reis aanbieden. Toeristen krijgen nu ook geen fijn beeld van Amsterdam", geeft de GVB-woordvoerder aan.

Alec Baldwin opgepakt na spookrijden met fiets

Alec Baldwin is dinsdag gearresteerd in New York. De 56-jarige acteur werd in Manhattan door politie op de bon geslingerd omdat hij op de fiets aan het spookrijden was. Daarop sprong hij uit zijn vel, meldt de New Yorkse afdeling van nieuwszender NBC.

Toen de agenten Baldwin vroegen zich te legitimeren, bleek dat hij geen identiteitsbewijs op zak had. In New York geldt dat iemand mag worden gearresteerd als die zich niet kan legitimeren bij het krijgen van een bekeuring, wat ook gebeurde.

Gratis sprinkhaan bij tijdschrift

Quest heeft een nieuwe actie bedacht om de wereld van het voedselprobleem af te helpen. Het tijdschrift geeft deze maand bij ieder exemplaar een gratis sprinkhaan weg. De bedoeling is deze met smaak te verorberen.

Bij uw reporter, trouw lezer van deze wetenschappelijke lectuur, plofte zojuist weer de nieuwe Quest op de mat. Met daarin een plastic buisje met een gedroogde sprinkhaan.

Volgens het tijdschrift is het goed voor mens en milieu om insecten te eten, en een groot deel van de wereldbevolking doet dit dan ook al lang, zo weet men. Om ons over te halen ook eens zo'n lekkernij te proberen, hebben ze naar eigen zeggen 170.000 sprinkhanen bij hun bladen gedaan.

Omdat alleen een sprinkhaan eten ook maar saai is, hebben ze er drie recepten bijgedaan. Zo kun je hem bakken, in tempura doen of in een loempia vouwen. Uw nederige verslaggever probeert nu de moed te vinden om ook eens zo'n sprinkhaan te eten om hier vervolgens een nieuwsbericht aan te wijden...

SprinkhaanDe sprinkhaan met de recepten. Eet smakelijk!

Kiev sleept Moskou voor rechter wegens gas

Oekraïne dreigt Rusland voor de rechter te slepen omdat het te hoge gasprijzen rekent en Oekraïense tegoeden op de Krim heeft ingepalmd. Dat heeft de Oekraïense premier Arseni Jatsenjoek dinsdag in Brussel verklaard tijdens een bezoek aan de Europese Commissie.

Rusland heeft geleidelijk de druk op de nieuwe regering in Kiev opgevoerd door steeds hogere betalingen voor geleverd Russisch gas te eisen. Jatsenjoek verzekerde dat Oekraïne zal betalen, maar niet de prijs die Moskou verlangt.

"Wij hebben Rusland gevraagd de bestaande gasdeal te herzien. Wij zijn bereid een marktconforme prijs van 268 dollar per duizend kubieke meter gas te betalen. Als Rusland weigert, dan gaan we naar de rechtbank in Stockholm." Daar zetelt het arbitragehof voor internationale handelsgeschillen.

Jatsenjoek wees erop dat Rusland na de annexatie van de Krim in maart op grote schaal Oekraïense tegoeden in beslag heeft genomen. "Rusland heeft twee miljard kubieke meter gas gestolen van Oekraïense energiebedrijven op de Krim. We zullen Rusland voor de rechter slepen."

Voorzitter van de Euroepse Commissie José Manuel Barroso en Jatsenjoek waarschuwden Rusland dat het de levering van aardgas niet als wapen moet gebruiken. "Rusland wil gezien worden als een betrouwbare leverancier, het heeft geen belang bij politieke spelletjes", aldus Barroso.

Jatsenjoek was met leden van zijn regering in Brussel om twee akkoorden te sluiten met de Europese Commissie: een pakket voor een miljard euro aan macro-financiële steun, en een programma van 355 miljoen euro voor onmiddellijke economische steun en staatshervormingen om corruptie te bestrijden en de civil society te ondersteunen. Deze bijdragen maken deel uit van de elf miljard euro hulp die Brussel in maart aan Oekraïne had toegezegd.

'Kabinet moet duidelijkheid geven over zorgbudget'

Het is nog steeds onduidelijk hoeveel geld het kabinet precies vrijmaakt voor de overheveling van de langdurige zorg en de jeugdzorg naar de gemeenten. Daarom moet het nog deze maand uitsluitsel geven over het exacte budget. Dat schrijft de Algemene Rekenkamer in een dinsdag verschenen rapport.

De rekenkamer concludeert dat 'langzaam maar zeker' duidelijk wordt hoeveel geld gemeenten met ingang van 2015 krijgen. Maar 'gezien het krappe tijdpad' om de overheveling in goede banen te leiden moet het kabinet gemeenten nog deze maand uitsluitsel geven. Zo staat nog altijd een bedrag van 263 miljoen euro open waarvan niet duidelijk is hoe het precies wordt besteed. Daarnaast is van veel budgetten de exacte omvang niet duidelijk.

De Tweede Kamer stemde eind vorige maand in met de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo), nadat de Kamer eerder al akkoord was gegaan met de Jeugdwet. Door deze wetten worden de gemeenten vanaf volgend jaar verantwoordelijk voor de zorg van thuiswonende ouderen, gehandicapten en alle zorg voor jongeren.

Door deze wijzigingen gaat de huidige Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (AWBZ) volledig op de schop. Veel gemeenten en zorginstellingen maken zich nog altijd zorgen, omdat ze niet weten waar ze precies aan toe zijn.

Volgens de rekenkamer is dit logischerwijs toe te schrijven aan de grote veranderingen in de zorg. Zo moeten ouderen in de toekomst vaker thuis blijven wonen. Dat betekent dat meer geld vrijkomt doordat plekken vrijvallen in zorginstellingen, maar tegelijkertijd moeten gemeentes meer geld uitgeven aan thuiszorg.

Onduidelijk is welke gevolgen dit precies heeft voor de budgetten. In een reactie heeft het kabinet al laten weten nog deze maand 'de zekerheid over het bedrag verder te kunnen vergroten'.

Oud-minister Hongarije schuldig aan oorlogsmisdaden

Een rechtbank in Boedapest heeft dinsdag oud-minister Béla Biszku, minister van binnenlandse zaken ten tijde van het communistische bewind in Hongarije, veroordeeld tot vijfeneenhalf jaar cel. Hij werd schuldig bevonden aan oorlogsmisdaden, omdat hij na de Hongaarse Opstand in 1956 opdracht gaf tot repressailles tegen burgers.

De 92-jarige Biszku was lid van het Uitvoerend Comité van de Communistische Partij toen de opstand in oktober 1956 werd neergeslagen door Sovjetmilitairen. Het Comité besloot vervolgens gewapende milities op te richten om de bevolking onder de duim te houden. Militiestrijders openden het vuur op betogers tijdens twee demonstraties in december 1956. Daarbij kwamen 49 mensen om het leven.

Biszku werd niet alleen schuldig bevonden aan oorlogsmisdaden. Hij werd onder andere ook veroordeeld voor het ontkennen van de misdaden van het communistische regime, wat - net als het ontkennen van de Holocaust - verboden is in Hongarije.

Biszku kan tegen het vonnis in beroep gaan.

Xbox One prijsverlaging, pakket zonder Kinect

Een nieuwe Xbox One komt later dit jaar uit zonder Kinect. Dit pakket is dus even duur als de concurrent van de Xbox One, de PlayStation 4.

In een aankondiging heeft Microsoft officieel bekend gemaakt dat er een Xbox One pakket komt zonder Kinect.  Op 9 juni zal het pakket te koop zijn voor $399 in Amerika en £349 in Groot-Brittannië. In de Euro landen waar de Xbox One al uit is zal de prijs waarschijnlijk gewoon 399 zijn. Het pakket met Kinect zal wel gewoon in de winkels blijven liggen.

"We've heard that you want more choices from Xbox One. You want a wide variety of options in your games and entertainment experiences and you also want options in your hardware selection," Head of Xbox Phil Spencer said. "To be clear, as we introduce this new Xbox One console option, Kinect remains an important part of our vision."

Volgens Spencer gebruikt ruim 80 procent van de Xbox One eigenaren gebruik van Kinect, met een gemiddelde van 120 voice commands per maand op elke console. Mocht je een Xbox One zonder Kinect kopen en wil je later toch Microsoft's camera in je huiskamer, dan kun je die later alsnog los kopen.

Gesink terug op de fiets

Wielrenner Robert Gesink heeft de training alweer hervat. De Belkin-coureur ging een week geleden onder het mes om zich aan hartklachten te laten helpen, maar voelt zich inmiddels zo goed dat hij tijdens een training in Genderingen de tweede etappe van de Olympia's Tour bezocht.

Gesink kampte regelmatig met boezemfibrillering, waardoor hij zich gehinderd voelde in zijn prestaties. Een operatie moest uitkomst brengen. Tegenover De Gelderlander gaf de Belkin-renner aan zich goed te voelen. "Ook al omdat ik te horen heb gekregen dat de kans 95 procent is dat het niet meer terugkomt." De Tour de France zal naar verwachting te vroeg voor hem komen, de Vuelta is het doel voor dit jaar. "Maar eerst lekker opbouwen."

[Giro] Bouhanni wint na chaotische eindfase

Nacer Bouhanni heeft een chaotische vierde etappe van de Giro d'Italia gewonnen. De Fransman van FDJ.fr was in de sprint de snelste na een eindfase waarin de ene na de andere renner tegen de vlakte ging. Marcel Kittel, winnaar van de eerste twee massasprints, kon vanwege griep niet van start gaan.

De rit tussen Giovinazzo en Bari werd gekenmerkt door de regen, die later in de etappe echter weer wat ging liggen. Bij de laatste van de plaatselijke rondjes in Bari kwam de regen toch weer terug, waardoor het wegdek bijzonder glad werd. Twee kilometer voor de finish zat alles nog bij elkaar, tot de eerste groep renners onderuit schoof. Daarbij zaten vooral renners van Cannondale, met favoriet Elia Viviani.

Na een tweede valpartij bleef er een groepje over met bijna alleen renners van Giant-Shimano, inclusief sprinter Luka Mezgec. Door het rustige tempo konden Bouhanni en andere sprinters echter toch nog enigszins aansluiten. 

Mezgec wilde de sprint aangaan, maar had problemen met zijn versnelling en moest het laten gaan. Daardoor moest ploeggenoot en lead-out Tom Veelers plotseling voor de zege sprinten, wat de Nederlander leek te gaan lukken. Hij werd echter toch nog ingehaald door Bouhanni, terwijl ook Giacomo Nizzolo er nog voorbij kwam. De Italiaan was net niet snel genoeg om Bouhanni te pakken en werd tweede.

'Zelda, Beyond Good & Evil en meer speelbaar op de E3'

Volgens een gelekte lijst van alle spellen die op E3 speelbaar zouden zijn zou The legend of Zelda: Shard of Nightmare op de Nintendo booth getoond worden. Ook zou de lang verwachte Beyond Good & Evil 2 speelbaar moeten zijn.  

Andere opvallende titels zijn onder meer Pokkén Fighters en Xenogears: Origins. De nieuwe Uncharted zou Uncharted 4: The Sunken Blade moeten gaan heten, maar waarom ‘oude’ games zoals Mario Kart 8 en Killer Instinct is nog een raadsel. Of het allemaal waar is wordt nog aan getwijfeld. Uiteraard wordt er voor de E3 veel gelekt of iemand heeft zijn best gedaan om dit papiertje er valide over te laten komen. 

Gelekt!

'Rusland stopt na 2020 met ruimtestation ISS'

Rusland trekt na 2020 misschien de stekker uit het internationale ruimtestation ISS. Dat heeft vicepremier Dmitri Rogozin dinsdag gezegd, aldus persbureau Interfax. Het is een reactie op de economische sancties van de Verenigde Staten en Europa.

Het ISS is een gezamenlijk project van Rusland, de Verenigde Staten, Europa (waaronder Nederland), Japan en Canada. De vijf deelnemers besloten enkele jaren geleden om in elk geval tot 2020 door te gaan. Over de periode daarna moeten ze nog besluiten. Rusland is belangrijk voor het voortbestaan van het ISS, omdat het als enige raketten heeft om bemanningsleden naar het complex te brengen.

'Rusland stopt na 2020 met ruimtestation ISS'
'Rusland stopt na 2020 met ruimtestation ISS' (Foto: ANP)

Paus zou ook marsmannetjes dopen

Paus Franciscus zou ook marsmannetjes dopen, als zij bij het Vaticaan komen aankloppen. Het hoofd van de Rooms-Katholieke Kerk komt met dit 'verrassende voorbeeld', aldus de krant la Repubblica, terwijl onder bisschoppen een discussie woedt of gescheiden en hertrouwde mensen tot de communie en andere sacramenten moeten worden toegelaten. Vorig jaar gaf de paus al commentaar op de omgang met homoseksuelen door de vraag te stellen: "Wie ben ik om te veroordelen?".

"Als morgen een missie van marsmannen aankomt", zo stelt de paus nu. "En sommigen zouden bij ons komen...marsmannetjes, weet je wel? Groen, met een lange neus en grote oren, zoals kinderen ze tekenen. En een zou zeggen: 'Ik wil de doop!' Wat zou er dan gebeuren?" Volgens de paus mogen de deuren van de kerk voor niemand gesloten blijven.

Paus Franciscus zou ook marsmannetjes dopen
Paus zou ook marsmannetjes dopen (Foto: ANP)

VN overweegt 'killerrobots'-wetten

Diplomaten hebben dinsdag op een vierdaagse bijeenkomst van de Verenigde Naties in Genève aangedrongen op het opstellen van wetten die de inzet van 'killerrobots' moeten regelen. De diplomaten willen dat de wetten klaar liggen voordat de robots daadwerkelijk worden ingezet. Vastgelegd moet worden wat de grenzen en bevoegdheden van deze 'autonome wapensystemen' zijn.

Michael Møller, hoofd van het Europese hoofdkwartier van de VN, drong er bij de afgevaardigden op aan om 'stevige maatregelen' te nemen door in de wet vast te leggen dat er altijd een mens moet zijn die de wapensystemen opdrachten geeft. "Maar al te vaak zijn internationale wetten een antwoord op wreedheden en lijden die al plaats hebben gehad", aldus Møller. "U heeft nu de kans om preventieve maatregelen te treffen en ervoor te zorgen dat de uiteindelijke beslissing om een leven te beëindigen altijd in mensenhanden is."

Volgens diplomaten van diverse landen dekken bestaande wetten niet de inzet van nieuwe wapensystemen die zonder menselijke tussenkomst kunnen ingrijpen. "Het is onontbeerlijk om controle te blijven houden over de beslissing om een persoon te doden", zei de Duitse vertegenwoordiger Michael Biontino.

De Braziliaanse VN-ambassadeur Pedro Motto Pinto Coelho zei dat de automatisering van het strijdperk onvermijdelijk is en geen nieuw fenomeen. "De fascinatie voor technologie moet echter niet verhinderen dat we relevante vragen stellen over het gemak en de consequenties van onze toekomstige beslissingen." De Amerikaanse diplomaat Stephen Townley waarschuwde dat nieuwe technologieën niet al op voorhand moeten worden beoordeeld.

Wilders: Rutte moet steun Verhofstadt intrekken

Premier Mark Rutte (VVD) moet zijn steun aan de Europese 'lijsttrekker' Guy Verhofstadt intrekken. Dat zegt PVV-leider Geert Wilders dinsdag naar aanleiding van een bericht van RTL. Volgens de zender verdient Verhofstadt twintigduizend euro per maand boven op zijn salaris als Europarlementariër.

"Ongelooflijk", zegt Wilders. "Behalve de grootste eurofiel van Europa blijkt hij nu ook de grootste graaier van de Europese Unie te zijn. Hij krijgt een salaris waar veel Nederlanders een moord voor zouden doen, maar dat is kennelijk nog niet genoeg. Rutte moet zo snel mogelijk de steun voor zijn kandidatuur intrekken."

Rutte zegt desgevraagd dat Verhofstadt zich aan de regels heeft gehouden. "Het is een behoorlijk bedrag, maar hij is er zelf altijd open over geweest. Het klopt ook met de regels van het parlement waar hij in zit." Een moreel oordeel over de bijverdiensten van Verhofstadt wil hij overlaten aan de publieke opinie. Rutte denkt niet dat de VVD wordt geschaad.

RTL meldde dinsdag dat Verhofstadt naast zijn salaris als Europarlementariër minstens 230 duizend euro verdiende, dankzij nevenfuncties bij onder andere pensioenuitvoerder APG, de scheepvaartgroep Exmar en het beursfonds Sofina. Ook geeft hij spreekbeurten voor zo'n 12.500 euro per keer.

Verhofstadt is de kandidaat van de liberale partijen in de EU, waaronder VVD en D66, voor het voorzitterschap van de Europese Commissie.

Lady Gaga kuist show in Dubai

Het concert dat Lady Gaga dit najaar geeft in Dubai wijkt af van de show die ze gebruikelijk opvoert. De Amerikaanse zangeres, die bekendstaat om haar uitdagende kleding en gedrag, past haar optreden aan wegens 'culturele gevoeligheden' in het islamitische emiraat.

"Het kan niet de volledige show zijn, want dat zou niet worden toegestaan", legt een topman van concertorganisator AMI Live uit in de krant Gulf News uit Dubai. "Dus het wordt een speciale show voor Dubai en de cultuur."

Twee jaar geleden weigerde Indonesië Gaga nog een vergunning voor een concert in Jakarta, nadat islamitische geestelijken en conservatieve parlementariërs hun bezwaren hadden geuit. Gaga's concert in Dubai vindt plaats op 10 september.

Dijsselbloem sluit EU-functie niet uit

Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA) wil niet beloven dat hij minister blijft in Nederland en afziet van een Europese topfunctie, zoals ChristenUnie-voorman Arie Slob van hem heeft gevraagd. Dat bleek dinsdag uit een interview op RTL Z.

"Ik neem er allemaal kennis van. Ik doe gewoon mijn werk, en dat blijf ik doen", zei Dijsselbloem, gevraagd naar een reactie op het pleidooi van Slob. Volgens Dijsselbloem is het nog helemaal niet zeker dat er een vaste voorzitter van de Eurogroep komt. "Dat is echt niet onomstreden, daar is veel discussie over. Ik ben nu minister van Financiën en voorzitter van de Eurogroep. Dat is een goede combinatie."

Het Financieele Dagblad meldde zaterdag dat het kabinet Dijsselbloem naar voren wil schuiven voor het vaste voorzitterschap van de Eurogroep of een andere Europese topfunctie. Slob riep Dijsselbloem vervolgens op in Den Haag te blijven, omdat hij nog maar een jaar minister is.

Beloning voor gouden tip schietpartij Amsterdam

Justitie looft vijftienduizend euro uit voor de tip die leidt tot de aanhouding van de dader die in maart een 30-jarige man doodschoot in Amsterdam Zuidoost. Een vriend van het slachtoffer raakte gewond bij het schietincident.

Het programma Opsporing Verzocht besteedt dinsdagavond aandacht aan de zaak. De politie is nog op zoek naar getuigen en meer achtergrondinformatie over het incident.

Het slachtoffer, Rucienne Luigi Caupain, werd op de vroege ochtend van 24 maart na een avondje stappen op het Nieuwlandhof neergeschoten. De vriend werd in zijn rug geraakt, maar bleef in leven.

Oranje probeert nieuw systeem uit tegen Ecuador

Het Nederlands elftal gaat in de oefeninterland tegen Ecuador inderdaad een nieuw systeem uitproberen. Dat zei bondscoach Louis van Gaal dinsdag op een persconferentie. Waarschijnlijk start Oranje met vijf verdedigers. "Aan de hand van de wedstrijd tegen Ecuador kunnen jullie zien hoe het systeem er precies uitziet."

Volgens Van Gaal was de blessure van Kevin Strootman de aanleiding om het mogelijk over een andere boeg te gooien. "We hebben geen tweede Strootman in Nederland. Met hem hadden we deze keuze niet gemaakt", vertelde Van Gaal in Hoenderloo. "Maar ik moet nog zien of ik het ga toepassen. We geloven er wel allemaal in."

Van Gaal gebruikte het trainingskamp met de twintig eredivisiespelers vooral om de verdedigende organisatie aan te passen. "Ik probeer een systeem te spelen waarbij de kwaliteiten van de spelers tot hun recht komen. De principes van de Hollandse school en die van mij blijven daarin gehandhaafd."

Joël Veltman verklapte vorige week al dat Oranje traint in een 5-3-2 formatie. Van Gaal neemt de Ajax-verdediger niets kwalijk. "Dat een speler dat zegt, vind ik niet vreemd, we zijn daar mee bezig. Een speler is daar dan vol van." De bondscoach vindt niet dat Veltman daarmee uit de school heeft geklapt.

Compensatieregeling DSB-klanten deels onvoldoende

Niet alle klanten van de failliete DSB-bank worden volgens de huidige regeling voldoende gecompenseerd. Vooral voor klanten met koopsompolissen is de huidige regeling niet afdoende. Dat heeft het gerechtshof in Amsterdam dinsdag bepaald in een tussenuitspraak in een zaak waarin wordt beslist of de compensatieregeling geldt voor alle DSB-klanten die deze willen.

Een deel van de compensatieregeling is redelijk, zo oordeelde het hof dinsdag. Maar dat geldt niet voor klanten die koopsompolissen hebben genomen bij DSB en ook niet voor klanten die meer krediet van DSB kregen dan ten tijde van de kredietverlening was toegestaan.

Klanten met meerdere koopsompolissen en klanten van wie de polis werd afgekocht en vervangen door een nieuwe, zijn volgens het hof niet goed gecompenseerd. Ook de rente die wordt betaald over de compensatie voor koopsompolissen acht het hof te laag, vergeleken met de rente die de klanten aan DSB Bank hebben moeten betalen.

Het hof stelt ook vraagtekens bij de regeling omdat klanten die te veel krediet kregen en daarna meer zijn gaan verdienen geen recht hadden op compensatie. In een later stadium wordt bekeken of de compensatie voor klanten met koopsompolissen omhoog moet. Volgens het hof zijn overgekrediteerde klanten in veel gevallen dezelfde klanten als die met koopsompolissen.

De rechters nemen in hun oordeel mee dat DSB Bank het belang van de klant 'stelselmatig ondergeschikt heeft gemaakt aan haar eigen commerciële belangen', zo meldt het hof dinsdag. De regeling moet volgens het hof voor zo veel mogelijk klanten aanvaardbaar zijn, ook al wordt niet alles vergoed.

Curatoren, belangenorganisaties en verzekeraars kunnen tot 8 juli informatie indienen en de compensatieregeling aanpassen. Pas dan kan het hof de regeling verbindend verklaren. De einduitspraak wordt aan het einde van het jaar verwacht.

DSB ging in 2009 failliet. In september 2011 werd een regeling overeengekomen tussen DSB-curatoren en een aantal belangenorganisaties en rechtsbijstandorganisaties om klanten te compenseren voor de financiële wanpraktijken bij de bank.

Voor jacht gefokte beren naar Ouwehands Dierenpark

Twee beren uit een voormalig fokstation voor de jacht in Bulgarije komen deze week nog aan in Ouwehands Dierenpark in Rhenen. De beren gaan woensdag vanuit Kormisosh op transport en komen naar verwachting vrijdag aan, meldt de stichting Alertis, die Het Berenbos in het park beheert.

De beren Maria en Pesho leefden jarenlang in een betonnen bak. Het fokstation waar ze vandaan komen is een overblijfsel van het communistisch regime, legt de stichting uit. Een van hen werd in 1993 nog gefokt voor de jacht, maar door het verbieden van de jacht in 1995 bleef het dier achter. De ander werd als jonkie in 2002 naar het station gebracht.

"Een opvang kun je het eigenlijk niet noemen", zegt directeur van Alertis José Kok vanuit Bulgarije. "Maar omdat er al beren zitten worden in het wild gevonden beren hierheen gebracht in de hoop dat mensen hier weten hoe je met beren om moet gaan."

De stichting regelde dat de beren in het station zorg en goed voedsel kregen. Na lang aandringen gaf de overheid toestemming de beren te herplaatsen.

Vorig jaar werd beer Tosho al naar het Dierenrijk in Nuenen verplaatst. Tegelijk met Maria en Pesho gaan woensdag nog twee beren op transport. Zij gaan naar een dierentuin in België.

Het Berenbos van Ouwehands Dierenpark is onlangs gerenoveerd en heeft onder meer een waterval en vijvers om de natuurlijke leefomgeving van de beer zo goed mogelijk na te bootsen. In het bos zijn onder meer circus- en dansberen ondergebracht.

Belgische WK-selectie bekend: geen Nainggolan en Simons

Marc Wilmots, bondscoach van het Belgische nationale team, heeft vanmiddag zijn definitieve WK-selectie bekendgemaakt. Divock Origi (Lille OSC) en Adnan Januzaj (Manchester United) zijn de meest opvallende namen binnen de selectie van de Rode Duivels.

Ranja Nainggolan, die een sterk seizoen beleefde bij de Italiaanse topclub AS Roma, viel buiten de boot. Ook Timmy Simons, jarenlang een vaste kracht binnen het Belgische team, kreeg geen uitnodiging van Wilmots.

Nainggolan bevindt zich overigens wel op de reservelijst. Ook de namen van Jelle Van Damme, Thorgan Hazard, Guillaume Gillet, Sebastien Pocognoli en Michy Batshuayi maken hier onderdeel van uit. Er zal nog wel een keeper afvallen van de 24-koppige selectie. Mocht Koen Casteels fit genoeg zijn, dan gaat hij mee. Zo niet, dan zal Silvio Proto als derde doelman fungeren.

De Belgische selectie herbergt een aantal bekenden uit de Eredivisie. Zo zijn de oud-Ajacieden Toby Alderweireld, Jan Vertonghen en Thomas Vermaelen opgeroepen. Ook Moussa Dembélé (ex-AZ), Nacer Chadli (ex-FC Twente) en Dries Mertens (ex-PSV) mogen mee naar Brazilië.

Het Belgische team zit tijdens het WK in poule H. Tegenstanders zijn Algerije, Rusland en Zuid-Korea.

De volledige selectie

Keepers: Thibaut Courtois (Atlético Madrid), Simon Mignolet (Liverpool), Koen Casteels (Hoffenheim), Silvio Proto (Anderlecht)

Verdedigers: Toby Alderweireld (Atlético Madrid), Daniel Van Buyten (Bayern München), Vincent Kompany (Manchester City), Jan Vertonghen (Tottenham), Thomas Vermaelen (Arsenal), Nicolas Lombaerts (Zenit St-Petersburg), Anthony Vanden Borre (Anderlecht), Laurent Ciman (Standard)

Middenvelders: Axel Witsel (Zenit St-Petersburg), Marouane Fellaini (Manchester United), Steven Defour (Porto), Moussa Dembélé (Tottenham), Nacer Chadli (Tottenham)

Aanvallers: Romelu Lukaku (Everton), Kevin De Bruyne (Wolfsburg) , Eden Hazard (Chelsea), Kevin Mirallas (Everton), Dries Mertens (Napoli), Adnan Januzaj (Manchester United), Divock Origi (Lille)

Aanklager wil psychisch onderzoek Pistorius

De hoofdaanklager in het proces tegen Oscar Pistorius heeft dinsdag gevraagd of de Zuid-Afrikaanse atleet psychisch onderzocht kan worden. Gerrie Nel vroeg hierom nadat een psychiater die getuigde voor de verdediging had gezegd dat Pistorius aan een angststoornis lijdt.

Volgens de deskundige heeft de stoornis mogelijk een rol gespeeld bij de dood van Pistorius' vriendin Reeva Steenkamp op Valentijnsdag 2013. Als de geestelijke gezondheid van de sporter in een overheidskliniek wordt onderzocht, loopt het proces mogelijk vertraging op. Nel vindt het verdacht dat de verdediging met een psychisch probleem op de proppen komt nu de rechtszaak voor Pistorius steeds slechter lijkt te gaan. Mogelijk hoopt zij op vrijspraak of verzachtende omstandigheden als een geestesziekte bij Pistorius wordt vastgesteld, aldus Nel.

De rechter schorste dinsdag de zitting en bepaalt woensdag of Nels verzoek wordt ingewilligd. Pistorius wordt aangeklaagd voor de moord op Steenkamp. De atleet zegt zelf dat hij dacht dat er een inbreker in zijn huis was toen hij Steenkamp door de deur van de badkamer doodschoot. De Zuid-Afrikaanse justitie gaat echter uit van moord.

Bits of Freedom 'positief' over Google-uitspraak

Het is 'positief' dat internetgebruikers meer mogelijkheden krijgen om het verspreiden van verouderde, persoonlijke gegevens door zoekmachines tegen te gaan. Dat zegt de organisatie voor digitale burgerrechten Bits of Freedom (BoF) dinsdag. "Daardoor kunnen burgers iets doen tegen oude zoekresultaten die ze liever niet terugzien", aldus een woordvoerder van de belangenclub.

BoF reageert daarmee op een uitspraak van het Europese Hof van Justitie. Dat stelde dinsdag dat Europese internetgebruikers het recht hebben om 'te worden vergeten'. Daardoor moeten zoekmachines links naar verouderde, irrelevante informatie uit hun zoekresultaten halen wanneer een gebruiker daarom vraagt.

Toch hoeven zoekmachines niet in alle gevallen gehoor te geven aan het verzoek van Europese burgers. Bits of Freedom noemt dat goed. "Het gaat hier niet alleen om privacy, maar ook om het belang van andere burgers die het recht hebben informatie te zien. Transparantie is ook belangrijk."

Iemand met een maatschappelijk belangrijke functie kan daarom mogelijk niet gebruikmaken van dat nieuw verworven recht, aldus de woordvoerder. "De informatie kan namelijk ook een publiek belang dienen, bijvoorbeeld bij een politicus." Die gegevens moeten niet van zoekmachines te verwijderen zijn, stelt hij.

Of gegevens uit de resultaten van zoekmachines mogen worden verwijderd, is in eerste instantie aan de zoekmachine zelf. Als een zoekmachine weigert, kan een internetgebruiker naar de nationale rechter stappen. "Het wordt dus per geval bepaald", aldus Bits of Freedom.

Moldavië gaat door met toenadering tot EU

Moldavië tekent ondanks druk uit Rusland gewoon een verdrag met de Europese Unie. Dat heeft president Nicolae Timofti dinsdag gezegd. Chisinau hoopt het verdrag nog dit jaar te kunnen sluiten.

Timofti noemde Rusland niet bij naam, maar merkte op dat Moldavië zijn 'soevereine recht' gebruikt om een verdrag te sluiten. Moskou is hiertegen en heeft in het verleden de Baltische staten en Oekraïne gestraft toen zij hun banden met het Westen wilden aanhalen.

Maandag sprak Timofti met plaatsvervangend secretaris-generaal van de NAVO Alexander Vershbow. Hij is bereid NAVO-steun te verlenen aan het neutrale Moldavië. De al moeizame banden tussen Rusland en Moldavië liepen afgelopen weekeinde een deuk op toen het vliegtuig van de Russische vicepremier Dmitri Rogozin bij vertrek uit Moldavië werd tegengehouden.

Kramer tekent voor een jaar bij BrandLoyalty

Sven Kramer schaatst komend seizoen definitief voor BrandLoyalty. De Fries tekent een contract voor een jaar, meldt de ploeg van coach Jac Orie dinsdag. Kramer reed de afgelopen negen jaar voor TVM, maar dat team hield op te bestaan. Kramer zocht na de Olympische Winterspelen van Sochi bovendien een nieuwe uitdaging.

Kramer is drievoudig olympisch kampioen en won daarnaast onder meer zes Europese en zes wereldtitels allround. Hij veroverde ook nog eens dertien gouden medailles bij het WK afstanden.

De komende jaren wil de Fries zich blijven focussen op zijn geliefde 5000 meter, maar wil hij ook de wereldtop bereiken op de 1500 meter. Om die reden kiest Kramer voor de samenwerking met Orie, die op het koningsnummer successen behaalde met onder anderen Mark Tuitert en Stefan Groothuis.

Kramer wordt woensdag gepresenteerd bij BrandLoyalty. Hij maakte eind maart bekend een punt te zetten achter zijn jarenlange samenwerking met coach Gerard Kemkers. Rond die tijd voerde hij al gesprekken met Orie.

BrandLoyalty, van oorsprong een sprintersploeg, sluit niet uit dat er nog meer versterkingen komen. Zo zouden Koen Verweij en Wouter Olde Heuvel in beeld zijn. Zij waren afgelopen seizoen al ploeggenoten van Kramer.

Kampioen van Qatar stuurt Gerets de laan uit

De Belg Eric Gerets is ontslagen als trainer van Lehkwiya uit Qatar. De voormalig oefenmeester van PSV won weliswaar de landstitel met zijn ploeg maar voldeed niet aan de verwachtingen in de Aziatische Champions League en de beker, meldt Lehkwiya op zijn website.

De ploeg uit Qatar kon de titel in het bekertoernooi niet prolongeren en werd in de groepsfase van de Champions League uitgeschakeld. "Het is jammer dat we dit jaar alleen de landstitel hebben gewonnen, volgend seizoen zullen ze het beter doen", laat Gerets weten. De 59-jarige trainer was sinds 2012 actief bij de club.

Gerets weet nog niet waar zijn toekomst ligt. Hij heeft al wel een aantal aanbiedingen op zak. Van 1999 tot 2002 was de Belg trainer van PSV. Ook is hij bondscoach van Marokko geweest en was hij actief bij Galatasaray en VFL Wolfsburg.

Marokkaanse schutter 'thuis' vervolgd

De vervolging van een Marokkaanse Nederlander die wordt verdacht van een liquidatie in de Staatsliedenbuurt in Amsterdam wordt overgenomen door Marokko. Een delegatie van het Amsterdamse Openbaar Ministerie en de politie is naar Marokko afgereisd om het strafdossier officieel over te dragen, meldt justitie donderdag.

De Marokkaanse politie hield de 26-jarige verdachte vorig jaar juni aan op het vliegveld van Tanger. Dat gebeurde op grond van een Amsterdams opsporingsonderzoek. Marokko weigert de verdachte, Hamza B., uit te leveren, omdat hij naast een Nederlands ook een Marokkaans paspoort heeft.

Eind 2012 tekenden Nederland en Marokko een verdrag over wederzijdse rechtshulp. Op basis van dat verdrag is de zaak nu overgedragen. Dit laat volgens justitie zien dat vluchten naar Marokko niet loont.

B. wordt ervan verdacht dat hij met anderen op 29 december 2012 met zware automatische vuurwapens heeft geschoten op een Range Rover waarin drie mannen zaten. Twee van hen kwamen om. Hierna werd vanuit een vluchtwagen geschoten op twee motoragenten. Zij bleven ongedeerd omdat ze zich achter hun motoren verscholen.

De schietpartij in de staatsliedenbuurt bij het Amsterdamse Westerpark werd destijds door geschokte omwonenden omschreven als een wildwesttafereel. Dat er in een woonwijk met mitrailleurs is geschoten, werd als tekenend gezien voor het brutale geweld waar de nieuwe Marokkaans-Amsterdamse penose kennelijk niet voor terugdeinst. Daarom was er voor het OM veel aan gelegen de verdachten hun straf niet te laten ontlopen.

Een van de schutters zou echter vorig jaar maart zijn geliquideerd. Degene die de aanslag op de drie in de Range Rover overleefde was Benaouf A., schreef Het Parool eerder. A. zou een centrale figuur in de onderwereldoorlog zijn. Een goede bekende van hem werd in maart doodgeschoten in Amsterdam-Zuid. Hij zou binnenkort worden gehoord als getuige in een strafzaak over de liquidatie van de Amsterdammer Najeb Bouhbouh, die in oktober 2012 in Antwerpen werd doodgeschoten. A. stuurde die liquidatie volgens het OM aan.

Het is niet bekend wanneer Marokko de zaak tegen B. behandelt. Het OM vertrouwt erop dat dit uiteindelijk op een goede manier gebeurt en wijst op een andere zaak die in januari 2011 werd overgedragen. De verdachte in die zaak werd in november dat jaar veroordeeld, een jaar later werd het vonnis door het Marokkaanse gerechtshof bekrachtigd en de zaak loopt nu in cassatie.

Tottenham Hotspur ontslaat Sherwood na vijf maanden

Tottenham Hotspur heeft coach Tim Sherwood de laan uit gestuurd. Dat meldt de Premier League-club dinsdag. De 45-jarige Engelsman nam in december het stokje over van de ontslagen Andre Villas-Boas. Hij tekende een contract voor achttien maanden, maar de Spurs maken nu gebruik van een clausule om de verbintenis te verbreken.

Frank de Boer geldt als een van de belangrijkste kandidaten om op White Hart Lane aan de slag te gaan. De Ajax-trainer gaf eind vorige maand toe dat de Spurs zich al eens bij hem hebben gemeld. Hij wilde echter pas na het seizoen gaan praten met de Engelsen.

Tottenham Hotspur greep dit seizoen naast een ticket voor de Champions League. De ploeg van onder anderen Jan Vertonghen, Christian Eriksen, Nacer Chadli en Moussa Dembélé werd zesde en is daardoor veroordeeld tot de voorronden van de Europa League.

"Nu het seizoen is afgelopen gaan wij ons richten op de zoektocht naar een nieuwe hoofdtrainer", zegt voorzitter Daniel Levy in een verklaring. "Wij wensen Tim veel succes met zijn verdere loopbaan." Sherwood was bij de club eerder verantwoordelijk voor de technische coördinatie en de jeugdopleiding.

[WC Darts] Uitbreiding tot 32 landenteams

De PDC heeft het aantal deelnemende landen voor de World Cup of Darts uitgebreid. Er zullen 32 landen aan het toernooi deelnemen. Noorwegen, Frankrijk, China, Hong-Kong, Singapore, Thailand, Maleisië en India zullen daardoor hun debuut maken op het WK voor landenteams.

Engeland, winnaar in 2012 en 2013, is geplaatst, evenals Nederland die de titel in 2010 pakte. Ook gastland Duitsland behoort tot de geplaatste landen, samen met landen zoals Amerika, Canada, Australië, Schotland, Wales, Ierland en Noord-Ierland. Engeland zal wederom door Phil Taylor en Adrian Lewis vertegenwoordigd worden.

Michael van Gerwen en Raymond van Barneveld zullen de eer van Nederland hoog houden. Aan Schotse zijde zal Gary Anderson ontbreken. Landgenoten Peter Wright en Robert Thornton mogen voor Schotland uitkomen aangezien zij hoger op de wereldranglijst staan. De Belgische broeders Kim en Ronny Huybrechts zijn ook weer van de partij.

De vierde editie van het landentoernooi wordt van 6 tot en met 8 juni in de Alsterdorfer Sporthalle te Hamburg gehouden. De zestien geplaatste landen zullen elk een ongeplaatst team loten. Deze loting wordt op 15 mei verricht. Er zal in een knock-out systeem gespeeld worden, Nederland treft in de eerste ronde één van de ongeplaatste teams.

Geplaatste landen:

1 Engeland Phil Taylor & Adrian Lewis
2 Nederland Michael van Gerwen & Raymond van Barneveld
3 Schotland Peter Wright & Robert Thornton
4 Australië Simon Whitlock & Paul Nicholson
5 Wales Mark Webster & Richie Burnett
6 Noord-Ierland Brendan Dolan & Michael Mansell
7 België Kim Huybrechts & Ronny Huybrechts
8 Ierland Connie Finnan & William O’Connor
9 Duitsland Jyhan Artut & Andree Welge
10 Oostenrijk Mensur Suljovic & Rowby-John Rodriguez
11 Canada John Part & Shaun Narain
12 Finland Jarkko Komula & Jani Haavisto
13 Hong Kong Ting Chi Royden Lam & Scott Mackenzie
14 Zweden Magnus Caris & Peter Sajwani
15 Spanje Antonio Alcinas & Carlos Rodriguez
16 Amerika Darin Young & Larry Butler

VVV na mislopen promotie niet verder met Trost

VVV-Venlo neemt na een seizoen afscheid van coach René Trost. De 49-jarige Limburger krijgt geen nieuw contract, meldt de eerstedivisionist dinsdag. Trost tekende afgelopen zomer een verbintenis voor een seizoen, dat automatisch verlengd zou worden bij promotie.

VVV, de nummer vijf van de Jupiler League, won een periodetitel, maar werd zondag in de halve finale van de play-offs uitgeschakeld door FC Dordrecht. Trost stond eerder onder meer aan het roer bij MVV en was assistent bij Roda JC. Voor die laatste club speelde hij, op een jaar VVV na, zijn gehele loopbaan.

Cleveland Cavaliers ontslaat coach Brown

Coach Mike Brown is ontslagen bij NBA-club Cleveland Cavaliers. Dat heeft de basketbalploeg laten weten. Brown was sinds april 2013 hoofdcoach bij de ploeg. Dit jaar eindigden de Cavaliers als tiende in de Eastern Conference. Het team mocht daardoor niet meedoen aan de play-offs.

Brown was tussen 2005 en 2010 ook al de coach van Cleveland Cavaliers. In 2007 wist hij met het team de finales te halen van de NBA. Ook werd hij in 2009 uitgeroepen tot coach van het jaar. Nu moet Brown na een seizoen weer vertrekken. In de competitie werd 48 keer verloren en 33 keer gewonnen.

Airbus ziet winst verdubbelen

Vliegtuigbouwer Airbus heeft in de eerste drie maanden van dit jaar bijna dubbel zo veel winst geboekt als in dezelfde periode vorig jaar. Het Europese concern hield eind maart een kleine 440 miljoen euro over, zo maakte Airbus dinsdag bekend. Vorig jaar resteerde onder de streep nog een bedrag van bijna 230 miljoen euro.

Ook de omzet van Airbus liep op, met vijf procent naar 12,6 miljard euro. Wel zag de vliegtuigbouwer het aantal bestellingen stevig afnemen. Waar Airbus vorig jaar in het eerste kwartaal 410 orders ontving, bestelden luchtvaartmaatschappijen vorig kwartaal slechts 103 nieuwe vliegtuigen.

Omgerekend kreeg Airbus daardoor een slordige 21 miljard euro aan nieuwe bestellingen op de plank. Topman Tom Enders hield zijn verwachtingen voor het hele jaar echter in stand. Hij rekent nog steeds op 'veel uitdagingen', zoals het verbeteren en reorganiseren van zijn bedrijf. Airbus verwacht ongeveer eenzelfde resultaat als vorig jaar.

H.R. Giger overleden

De wereldberoemde Zwitserse kunstenaar Hans Rüdi Giger is op 74-jarige leeftijd overleden. Giger overleed in het ziekenhuis van Zürich aan de gevolgen van een ongelukkige valpartij. De getalenteerde artiest was vooral bekend als de ontwerper van het angstaanjagende monster in de Alien-films van Ridley Scott. Daarnaast werkte hij ook mee aan films als Dune (1984), Poltergeist 2 (1992) en Species (1995).

Naast het ontwerpen van bloeddorstige buitenaardse wezens hield H.R. zich ook bezig met beeldende kunst. Zo ontwierp de Zwitser platenhoezen voor artiesten zoals Emerson, Lake & Palmer (Brain Salad Surgery) en Deborah Harry (Koo Koo) en de beruchte poster Penis Landscape (NSFW), die bij de elpee Frankenchrist van The Dead kennedys zat.


R.I.P.

Snelle meetmethode gunstig voor deliriumpatiënten

Ziekenhuizen kunnen patiënten bij wie sprake is van een acute, ernstige verwardheid, een zogeheten delirium, sneller helpen door in een vroeg stadium de hersenactiviteit te meten. Zo'n EEG-meting verkort de opname op de intensive care en verlaagt de kans op overlijden. Dat blijkt uit onderzoek van technisch geneeskundige Willemijn van der Kooi, die donderdag op haar bevindingen promoveert.

Ongeveer de helft van de patiënten op de intensive care en een kwart van alle oudere ziekenhuispatiënten krijgt een delirium. Momenteel proberen ziekenhuizen de risico's te ondervangen met vragenlijsten, maar deze methode is niet waterdicht. Zorgverleners missen zo ongeveer de helft van de deliriumgevallen, waardoor de behandeling vaak te laat begint.

Van der Kooi ontdekte dat met een eenvoudige en al langer bestaande EEG-meting patiënten met een delirium goed kunnen worden herkend. Ze vergeleek de elektrische hersengolven van 26 deliriumpatiënten met bijna evenveel andere zieken. Het patroon van hersengolven bij mensen met een delirium blijkt trager en onregelmatiger te zijn. Het resultaat van de meting is in één minuut duidelijk.

Het UMC Utrecht wil deze resultaten gebruiken om een speciaal meetinstrument op de markt te brengen. Het instrument zal bestaan uit een hoofdband met enkele elektroden en een kastje zo groot als een mobiele telefoon om de deliriumwaarde op af te lezen. Het instrument, waarmee ook verpleegkundigen kunnen werken, geeft met een getal de ernst van delirium aan.

Met het prototype start binnenkort een grootschalig vervolgonderzoek in drie Nederlandse ziekenhuizen en een Duits ziekenhuis met in totaal ruim 150 patiënten.

Samenscholingsverbod in Zwolle

Notoire onruststokers in de Zwolse wijk Holtenbroek kunnen een samenscholingsverbod aan hun broek krijgen. Aanleiding is de spanning tussen twee criminele groepen van Nederlands-Antilliaanse afkomst. Daarnaast is er overlast van enkele autochtone buurtbewoners, bevestigt de woordvoerder van burgemeester Henk Jan Meijer (VVD) dinsdag.

"De criminele groepen maken elkaar de laatste maanden het leven zuur, met als triest dieptepunt een schietpartij vorige maand", aldus de zegsman. Hierbij viel een gewonde. "Vanwege de dreiging van wraakacties over en weer en onveiligheidsgevoelens van inwoners is gekozen om een samenscholingsverbod op te leggen als dat nodig is."

Het gaat om een zogeheten specifiek samenscholingsverbod. Het is dus niet zo, benadrukt de woordvoerder, dat iedereen die met drie of meer personen op straat staat de fout ingaat. "Het gaat echt om specifieke personen. Vooralsnog hebben we geen mensen op het oog."

Buurtbewoners hebben maandag een brief van de gemeente gekregen waarin de maatregel wordt uitgelegd. Om de onrust in te dammen kan de politie ook preventief fouilleren in de wijk. Verder werken agenten met wijkwerkers samen om de problemen in de buurt op te lossen. Woningcorporatie SWZ kan onruststokers onder dwang uit de wijk laten verhuizen als dat nodig is.

RTL doet aangifte tegen 'tafelschreeuwer'

RTL heeft aangifte gedaan tegen de man die maandagavond tijdens de uitzending van RTL Late Night op de tafel sprong en dingen riep. Dat laat RTL dinsdag weten. De man vernielde delen van het decor in het Amsterdamse American Hotel tijdens zijn woestenij. Wat de man precies schreeuwde, is niet duidelijk.

De politie heeft de man na zijn actie aangehouden en naar het bureau meegenomen. Hij zit nog steeds vast, laat een woordvoerder weten. De politie komt dinsdagmiddag met meer informatie.

Tijdens de uitzending van het programma van Humberto Tan was kort te zien hoe een man van een tafel sprong. Hij ondernam zijn actie tijdens een filmpje over hondjes in het programmaonderdeel met Luuk Ikink. Na afloop van de korte video vroeg Ilse DeLange zich buiten beeld hardop af wat de man precies had geschreeuwd.

Duo vast in internationaal onderzoek naar phishing

In een gezamenlijk onderzoek met de Belgische autoriteiten heeft de Nederlandse politie begin dit jaar een man en een vrouw in Hilversum aangehouden voor phishing. Tegelijk werden in Antwerpen verdachten aangehouden. Met de aanhoudingen denkt justitie een belangrijke criminele organisatie te hebben opgerold.

Bij doorzoekingen in Hilversum werden euro's en ander geld gevonden, samen goed voor ruim vijftienduizend euro. De 27-jarige vrouw die werd aangehouden wordt binnenkort overgeleverd aan België. De overleveringsprocedure rond de 27-jarige man loopt nog.

De bendeleden stuurden klanten van Belgische banken eerst een mail waarin ze zich voordeden als hun bank en om persoonlijke informatie vroegen. Vervolgens belde de vrouw vanuit Hilversum om veiligheidscodes te ontfutselen. Met die codes werden de bankrekeningen van de slachtoffers geplunderd. Voor zover bekend zijn in Nederland geen slachtoffers gemaakt.

Eind 2012 bleek dat miljoenen waren geroofd van talrijke klanten van Belgische banken. België zette een onderzoek in om te achterhalen welke bende hierachter zat. Via een agentschap dat samenwerking op gerechtelijk gebied ondersteunt, Eurojust, werd Nederland bij de zaak betrokken.

De minst gelezen column: Europese Verkiezingen

Welkom bij de nu al minst gelezen column van dit jaar! Deze fantastische column wordt u niet aangeboden door het Europees Parlement. Wel geeft onze host van vanavond u enkele geweldige quizvragen. En u kunt weer meespelen! U kunt thuis, met behulp van uw eigen computer, smartphone of iPad met ons meesurfen naar de antwoorden. Laten we dan snel beginnen met Rrrrrrronde… één!

[NBA] James leidt Miami Heat naar zege

LeBron James was maandag de grote man in de play-offwedstrijd van Miami Heat tegen Brooklyn Nets. De sterspeler maakte liefst 49 punten, waardoor de titelhouder met 102-96 aan het langste eind trok. Miami leidt nu met 3-1 in de best-of-sevenserie en is nog een zege verwijderd van de finale in de Eastern Conference van de NBA.

De overwinning was zwaarbevochten. Met een minuut op de klok stond het 94-94, maar dankzij een driepunter van Chris Bosh en vier vrije worpen van Ray Allen nam Miami afstand. Miami kan de klus woensdag in eigen huis klaren.

De 49 punten van James waren een evenaring van zijn play-offrecord. Met een seconde op de klok verzuimde hij zijn record scherper te stellen door een vrije worp te missen.

Portland Trail Blazers voorkwam uitschakeling door met 103-92 te winnen van San Antonio Spurs. Damian Lillard was topscorer met 25 punten. San Antonio staat nog op een 3-1 voorsprong in de serie en kan het woensdag voor eigen publiek alsnog afmaken.

VS speuren vanuit lucht naar schoolmeisjes Nigeria

De Verenigde Staten voeren boven Nigeria bemande verkenningsvluchten uit in de zoektocht naar meer dan tweehonderd door Boko Haram ontvoerde schoolmeisjes. Daarnaast wordt overwogen ook drones in te zetten. De VS delen satellietbeelden met de Nigeriaanse regering, melden Amerikaanse media op basis van bronnen in Washington.

Boko Haram gaf maandag een video vrij waarin ongeveer honderddertig zwaargesluierde meisjes worden getoond. Enkele meisjes zeggen hun christelijke geloof te hebben ingeruild voor het islamitische. Waar de beelden zijn geschoten is onduidelijk. De terreurbeweging zegt de meisjes te willen ruilen tegen gedetineerde strijders.

De woordvoerder van het Witte Huis liet weten dat Amerikaanse inlichtingendiensten zich buigen over de videobeelden. Zo'n dertig medewerkers van de FBI en de ministeries van defensie en buitenlandse zaken werken aan de zaak.

De regering van Nigeria liet aanvankelijk weten niet met de terreurgroep te zullen onderhandelen, maar daar lijkt zij van terug te komen. Maandag zei een woordvoerder dat zij 'iedere vorm van actie' zal ondernemen om de meisjes vrij te krijgen.

De Franse president François Hollande belegt zaterdag met de leiders van Nigeria, Benin, Tsjaad, Kameroen en Niger en vertegenwoordigers uit de Europese Unie en de VS een top over Boko Haram, terrorisme en onveiligheid in West-Afrika.

Lowlands na ruim drie maanden uitverkocht

De 22e editie van Lowlands is uitverkocht. Dat maakte het festival dinsdagochtend bekend. Kaarten voor Lowlands waren sinds 1 februari te koop. De afgelopen jaren was het evenement in Biddinghuizen binnen een paar uur uitverkocht.

Hoewel de kaartverkoop dit jaar langzamer op gang kwam, maakte de festivalorganisatie zich niet druk. "Wij vinden het prima", reageerde een woordvoerder op de dag dat de eerste tickets over de toonbank gingen.

Lowlands vindt dit jaar plaats op 15, 16 en 17 augustus. Artiesten als Queens of the Stone Age, Skrillex en Imagine Dragons reizen af naar Flevoland. Dinsdag voegde Lowlands onder anderen Snoop Dogg, Triggerfinger en Kaiser Chiefs toe aan het affiche.

Politie laat draaiboek slingeren bij inval

Na een inval in Den Bosch heeft de politie vorige week een draaiboek met gevoelige informatie laten liggen. Een kopie van het draaiboek is bij Omroep Brabant beland, bevestigt een woordvoerder van de politie dinsdag. De politie onderzoekt hoe het document kwijt kon raken.

De politie deed woensdag een inval bij een viertal dat wordt verdacht van inbraken en heling. "Een van de agenten heeft het draaiboek toen laten liggen", zegt de woordvoerder. In het document staat onder meer welke agenten bij de zaak betrokken zijn en naar welke gestolen spullen zij op zoek zijn. Het ging onder meer om een spelcomputer en horloges.

Volgens de woordvoerder is de operatie verder overigens volgens plan verlopen. "Je kunt zien dat alles volgens het draaiboek is gegaan." De politie had volgens hem al snel door dat het draaiboek werd vermist en nam contact op met de advocaat van een van de verdachten.

Die regelde dat het originele document binnen anderhalf uur weer bij de politie was. Hoe dat precies is gegaan is echter niet bekend. In de korte tijd dat het zoek was is het draaiboek in ieder geval gekopieerd, blijkt nu. "We hadden dat document natuurlijk niet kwijt mogen raken. Daar wordt als het goed is scherp op gelet. Daarom onderzoeken we nu wat er verkeerd is gegaan."

Google moet oude persoonlijke gegevens soms wissen

Internetgebruikers hebben in sommige gevallen het 'recht om vergeten te worden' door Google. De zoekmachine moet daarom links naar verouderde, irrelevante informatie uit zijn zoekresultaten verwijderen, zo oordeelde het Europese Hof van Justitie dinsdag. Volgens het hof gaat het om privégegevens die de zoekmachine in beheer heeft.

De zaak tegen Google werd aangespannen door een Spanjaard wiens huis op internet te koop werd aangeboden omdat hij in de schulden zat. Inmiddels heeft de man die schuld afbetaald, maar op Google wordt nog gelinkt naar een pagina waar hij als schuldenaar te boek staat. Hij spande daarop een zaak aan tegen de Spaanse vestiging van Google.

In totaal zou de Spaanse rechtbank ongeveer tweehonderd klachten hebben gekregen van mensen wier verouderde persoonlijke gegevens nog steeds op Google circuleerden. Google verweerde zich door te zeggen dat het geen eigenaar is van de gegevens, maar er slechts naar linkt in de zoekresultaten.

Het hof in Luxemburg was het daar niet mee eens en stelt dat de Amerikaanse zoekmachinegigant in sommige gevallen resultaten op een bepaalde manier ordent en presenteert en die manier dus ook kan veranderen. Google was niet bereikbaar voor een reactie.

Josje is vreemdgegaan

Josje Huisman neemt het niet zo nauw met de trouw in een relatie. Belgische knappe koppen (ze bestaan!) hebben namelijk berekend dat het blonde mokkel uit K3 is vreemdgegaan.

"Het is vandaag één jaar geleden dat deze leeuw z'n tandjes d'r in zette en ik ben oh zo blij dat hij dat deed", zo schreef de 28-jarige zangeres vorige week onder een foto van haar vriendje. Hiermee heeft Josje aangetoond dat zij buiten de deur heeft geneukt. Een jaar geleden deed zij het namelijk nog met Johnny de Mol.

Beetje lullig dus voor Johnny. "We zijn erachter gekomen dat we misschien toch niet zo goed bij elkaar passen", jankte Josje vorig jaar toen die relatie op de klippen liep. Nu blijkt dat daar dus meer heeft meegespeeld...

Weer MERS-doden in Saudi-Arabië

Opnieuw zijn in Saudi-Arabië vijf mensen overleden die waren geïnfecteerd met een aan SARS gerelateerd virus. Dat heeft het Saudische ministerie voor volksgezondheid dinsdag gemeld.

Door het hele land is bij acht nieuwe patiënten vastgesteld dat ze het MERS-virus onder de leden hebben. MERS staat voor Middle East Respiratory Syndrome. De nieuwe besmettingsgevallen doken op in Jiddah, Medina en de hoofdstad Riyad.

In totaal zijn sinds september 2012 in Saudi-Arabië 147 mensen aan het virus overleden. Er zijn bijna vijfhonderd ziektegevallen bekend. MERS behoort tot dezelfde ziektefamilie als SARS en verkoudheid. In 2003 overleden ongeveer achthonderd mensen aan een mondiale SARS-epidemie. MERS kan koorts, ademhalingsproblemen, longontsteking en leverfalen veroorzaken. Er is geen vaccin of behandeling voor het virus en het is nog onbekend hoe de ziekte zich verspreidt.

Ruim vijftig dubbele stempassen in Amsterdam

Bij 54 Amsterdamse kiezers is een dubbele stempas bezorgd voor de Europese verkiezingen van 22 mei. Dat bevestigt een woordvoerder van de dienst basisinformatie van de gemeente Amsterdam dinsdag na berichtgeving door Het Financieele Dagblad. De fout zou liggen bij PostNL.

Een oplettende kiezer meldde dat hij twee passen had ontvangen. De enveloppen waarin de oorspronkelijke passen zaten, raakten volgens de gemeente in de sorteermachine van PostNL beschadigd. Het postbedrijf gaf volgens afspraak de fout door aan de gemeente, die nieuwe passen liet drukken. "Maar tegen de afspraak in werd die opdracht ook aan de drukker gegeven waardoor er dus twee passen naar de mensen gingen", aldus de woordvoerder van de gemeente.

De kiezers krijgen een brief van de gemeente waarin uitleg over de fout wordt gegeven. Bij alle Amsterdammers die een dubbele stempas hebben ontvangen, wordt een van de stempassen ongeldig gemaakt.

Volkswagen kan Scania helemaal overnemen

Volkswagen heeft voldoende aandelen in Scania verworven om de Zweedse vrachtwagenfabrikant van de beurs te halen en volledig eigenaar te worden van het concern. Twee weken na het verlengen van de aanbiedtermijn heeft de Duitse autogigant zijn belang in Scania uitgebouwd naar bijna 90,5 procent, zo maakte Volkswagen dinsdag bekend.

De Duitsers lieten eind april weten even meer dan 88 procent van alle aandelen in handen te hebben. Dat was echter te weinig om het bedrijf van de beurs te halen en de overige aandeelhouders te dwingen hun aandelen tegen de aangeboden prijs te verkopen. Volkswagen besloot daarop de aanbiedtermijn te verlengen.

Volkswagen deed eind februari een bod op alle uitstaande aandelen in het Zweedse concern. De Duitsers, op dat moment voor de helft eigenaar van Scania, wilden tweehonderd Zweedse kroon (22,38 euro) betalen voor elk stuk waardepapier. Veel aandeelhouders besloten toen hun aandelen aan te bieden, maar een aantal anderen weigerde pertinent.

Het Zweedse pensioenfonds Alecta blijkt nu alsnog te zijn gezwicht voor het miljardenbod van Volkswagen. Het fonds, dat voor ruim twee procent eigenaar was van Scania, heeft zijn stukken toch aangeboden, zo meldt het fonds op zijn website. Een kleine investeerder gaf eerder al een belang van 0,4 procent op.

"Na hernieuwde gesprekken met Volkswagen zijn we tot de conclusie gekomen dat we geen hoger bod konden krijgen", zo schrijft het fonds in een verklaring. "Eerder oordeelden we dat het bod op niet volledig overeenkwam met de waarde van Scania op de lange termijn. We vinden dat nog steeds, maar dat wil niet zeggen dat tweehonderd kroon een onredelijk bod is."

Rapper Jebroer is vader

Jebroer is maandagavond vader geworden. Het zoontje van de 27-jarige rapper zag iets na tienen het levenslicht. "22.08 is onze zoon geboren! Prachtig kind", jubelde de rapper op Twitter.

"Welkom op de wereld jongen. Love you", twitterde Jebroer, die eigenlijk Tim Kimman heet, over zijn zoon. Het kereltje luistert naar de naam Jace. Kimman laat in zijn bericht doorschemeren veel respect voor de moeder van het kind te hebben. "Mama is een beest."

De rapper, bekend van partynummers als Nooit Meer Slapen, kondigde maandagmiddag al aan dat de baby op komst was. "It's going down", verklapte Kimman op Twitter. Op social media wordt de rapper inmiddels veelvuldig gefeliciteerd met de kleine.

Dopingzondaar Efimova mag wereldtitels verdedigen

De Russische zwemster Yuliya Efimova heeft een zeer genadige schorsing gekregen. De wereldkampioene op de 50 en 200 meter schoolslag bleek eerder dit jaar positief getest te hebben op steroïden tijdens een out-of-competition test in Los Angeles in oktober 2013.

De schorsing gaat met terugwerkende kracht in op 31 oktober 2013 en loopt tot en met 28 februari 2015. Dat betekent dat Efimova ruimschoots de tijd heeft om zich te kwalificeren voor het wereldkampioenschap van dat jaar, wat in het Russische Kazan gehouden wordt. Daar zal ze 'gewoon' haar twee wereldtitels mogen verdedigen voor eigen publiek.

Volgens het oordeel van zwemfederatie FINA is vastgesteld dat de 22-jarige Efimova het middel daadwerkelijk in haar lichaam had. Er wordt echter ook gezegd dat ze niet van plan was om vals te spelen. Eerder liet een Russische zwemcoach, Andrei Vorontsov, al weten dat hij in de onschuld van zijn voormalige pupil geloofde. 

"Ik was een van de mensen die haar aanraadde om naar Amerika te gaan, hoewel ze geen woord Engels sprak. Inmiddels is haar Engels wel beter, maar het kan helaas gebeuren dat ze niet alles begrijpt wat er bijvoorbeeld op een etiket staat. Uiteraard is het dan nog steeds haar eigen verantwoordelijkheid", aldus Vorontsov tegenover SwimVortex.

Al de resultaten van Efimova vanaf 31 oktober 2013 worden geschrapt. Dat betekent dat ze onder meer vier Europese kortebaantitels in moet leveren. In december won ze in Herning goud op de 50 en 200 meter schoolslag, maar die gaan nu naar de Litouwse Ruta Meilutyte - ook al winnares van de 100 meter - en de Deense Rikke Møller Pedersen.

De Russische vrouwenploeg won op het EK in het Deense Herning, met Efimova, ook de 4x50 meter wisselslag en ook die titel zijn ze nu kwijt. De titel is daardoor voor het thuisland. Efimova maakte ook deel uit van de gouden ploeg op de 4x50 meter gemengde wisselslag in een nieuw wereldrecord. Ook dat gaat niet door, wat betekent dat de Duitse ploeg nu de gouden medailles krijgt.

Naast de vier Europese titels en het wereldrecord met de gemengde estafette raakt Efimova ook twee individuele wereldrecords weer kwijt. In Herning won ze de Europese kortebaantitel op de 200 meter schoolslag in de beste tijd ooit, terwijl ze in de World Cup in Tokyo een nieuw wereldrecord zwom op de 50 meter schoolslag.

Puber neukt juf (25) voor hoger cijfer

Een 18-jarige scholier uit Oklahoma heeft een wel heel toffe manier gevonden om zijn rapportcijfer voor Engels enorm op te krikken. Hij heeft namelijk zijn 25-jarige docente Engels een paar keer uitgewoond. In tegenstelling tot veel andere leraressen, is Kalyn Thompson geen lelijkerd om te zien.

De knul was niet blij toen hij zijn score op het vak Engels zag. In december besloot hij dan ook aan te pappen met de blonde juf.

In maart werd de scholier dan eindelijk 18 en stond niets hen meer in de weg. Bij een nabijgelegen meertje reeg hij Thompson aan zijn paarsgepunte lans. Enkele dagen later in een hotel gaf hij zijn docente nogmaals een veeg. Alles voor de cijfers, zo dacht de scholier.

En met succes. In plaats van een F, prijkte er ditmaal een 98 op zijn rapport. Een extreem hoog cijfer dus. Het duurde dan ook niet lang of de zaak lekte uit. Na een onderzoek is Thompson halverwege april ontslagen en in de boeien geslagen.

Hoewel men in Oklahama 18 moet zijn voor seks en de geile juf keurig had gewacht, dient een scholier al 21 te zijn voor hij seks mag hebben met een docente. Thompson, die de knul ook had bestookt met geile sms'jes, moet nu terechtstaan wegens verkrachting.

ThompsonDe juf in kwestie. Nice?
(foto: Clear Creek CountySheriff's Office)

Banaan kost voetbalclub Atalanta 40.000 euro

Mocht je als supporter een banaan het veld op gooien, dan kan het je ploeg uiteindelijk een fikse boete opleveren. Dit ondervond de Italiaanse voetbalclub Atalanta afgelopen weekend. De ploeg moet een bedrag van 40.000 euro ophoesten, nadat een fan een banaan het veld opgooide.

Dit deed de supporter van Atalanta, tijdens het competitieduel tegen AC Milan, richting Milan-verdediger Kevin Constant. De tuchtcommissie van de Italiaanse voetbalbond beboette Atalanta vervolgens met een boete van 40.000 euro.

Eerder deze maand moest ook de Spaanse club Villarreal een boete betalen voor een soortgelijk voorval. Tijdens het competitieduel tegen FC Barcelona kreeg verdediger Dani Alves een banaan naar zich toegegooid. Hij reageerder vervolgens door een hap van het stuk fruit te nemen en kreeg door deze actie wereldwijd veel symphatie.

Villarreal moest vervolgens een boete van 12.000 euro betalen.

Bekende namen in voorselectie Uruguay

Oscar Tabarez heeft zijn voorselectie bekendgemaakt voor het komende WK voetbal. De bondscoach van Uruguay riep maar liefst zeventien spelers op die vier jaar terug ook actief waren op het WK 2010 in Zuid-Afrika. Destijds eindigde het land als vierde, nadat het in de halve finales van Oranje verloor.

Zoals verwacht heeft Tabarez een plaatsje binnen de selectie ingeruimd voor onder meer Luis Suárez (Liverpool), Edinson Cavani (Paris Saint-Germain) en Diego Forlan, die in Zuid-Afrika werd uitgeroepen tot beste speler van het toernooi. Forlan voetbalt tegenwoordig in Japan bij Cerezo Osaka.

Ook Nicolas Lodeiro, net als Suárez voormalig speler van Ajax, maakt deel uit van de selectie. Uruguay is tijdens het WK in de loodzware poule D ingedeeld. Tegenstanders van de Zuid-Amerikanen zijn Engeland, Costa Rica en Italië. 14 juni is Costa Rica in Fortaleza de eerste tegenstander.

De voorlopige selectie: 

Keepers: Fernando Muslera (Galatasaray), Martín Silva (Vasco Da Gama), Rodrigo Munoz (Libertad)

Verdedigers: Diego Lugano (West Bromwich Albion), Diego Godin (Atlético Madrid), Jose Maria Jimenez (Atlético Madrid), Martin Cáceres (Juventus), Maximiliano Pereira (Benfica), Jorge Fucile (FC Porto), Sebastian Coates (Nacional)

Middenvelders: Egidio Arevalo Ríos (Morelia), Walter Gargano (Parma), Diego Perez (Bologna), Sebastian Eguren (Palmeiras), Alvaro González (Lazio), Alejandro Silva (Lanus), Alvaro Pereira (Sao Paulo), Gaston Ramrez (Southampton), Nicolas Lodeiro (Botafogo), Cristian Rodriguez (Atlético Madrid)

AanvallersLuis Suárez (Liverpool), Diego Forlan (Cerezo Osaka), Abel Hernández (Palermo), Cristian Stuani (Espanyol), Edinson Cavani (Paris Saint-Germain)

Geen hond kijkt naar Ton van Royen

Ton van Royen was maandagavond voor het eerst in zeven jaar weer op televisie met een eigen programma, maar wist niet veel kijkers te boeien. De eerste aflevering van zijn nieuwe SBS6-programma Het Is Wel Je Kind trok 408 duizend kijkers, terwijl vorige week maandag op hetzelfde tijdstip nog 913 duizend mensen afstemden op het slot van Celblok H. Dat blijkt dinsdag uit cijfers van Stichting Kijkonderzoek.

Het programma, waarin Van Royen op de bres springt voor kinderen die de dupe zijn van de scheiding van hun ouders, ontbreekt ook in de top met beste 25 programma's van maandagavond. Van Royen liet echter eerder aan Novum Nieuws weten kijkcijfers minder belangrijk te vinden en liever iets teweeg wil brengen bij de kijkers. "Ik hoop dat mensen die in zo'n situatie zitten dit programma, en vooral het verdriet van die kinderen, zien en zich toch achter de oren krabben", zei de presentator.

De meeste mensen, ruim twee miljoen, kropen maandag voor de buis voor het achtuurjournaal van de NOS. Goede Tijden, Slechte Tijden wist als tweede de meeste kijkers te boeien. Naar de RTL 4-soap keken bijna twee miljoen mensen. De top drie wordt gecompleteerd door Spoorloos, waar ruim 1,9 miljoen mensen op afstemden.

Bruce Springsteen krijgt online museum

Bruce Springsteen krijgt zijn eigen online museum. Op de website Blinded by the Light, die in juni officieel wordt gelanceerd, worden meer dan driehonderd items tentoongesteld.

Hoewel het museum, dat wordt gelanceerd naar aanleiding van het 30-jarig jubileum van Springsteens plaat Born in the U.S.A., al online staat, vindt de officiële lancering pas in juni plaats. Op Blinded by the Light staan onder meer posters en handgeschreven songteksten. Ook staan elke zes maanden prijsvragen online. De eerste prijs die kan worden gewonnen, is een gesigneerd cd-boekje.

De website is bedacht door Springsteen-kenner en fan Michael Crane. De man verzamelde jaren lang spullen van de zanger en heeft ook een boek over Springsteen geschreven.

Dode bij brand in flat Assen

Bij een brand in een flat in Assen is maandagnacht een dode gevallen. Toen de brandweer het pand binnenging werd de dode vrouw gevonden, meldt de Drentse politie.

De brand brak rond middernacht uit in de flat aan de Zuidhaege. Tien appartementen werden ontruimd. De veertien bewoners van die appartementen zijn in de buurt opgevangen. Bij de brand kwam veel rook vrij, maar niemand is gewond geraakt. De politie onderzoekt de oorzaak van de brand.

Wiggins pakt leiderstrui na winst in tijdrit Folsom

Bradley Wiggins is de nieuwe leider in de Tour of California. De kopman van Team Sky won maandag de twintig kilometer lange tijdrit in Folsom en verdrong daarmee Mark Cavendish van de eerste plaats. De sprinter, zondag winnaar van de openingsrit, verspeelde veel tijd en werd 27e.

Wiggins pakte de zege met een ruime marge op nummer twee Rohan Dennis. De Australiër gaf 44 seconden toe op de oud-winnaar van de Tour de France. De Amerikaan Taylor Phinney werd op 52 seconden derde.

Voor Laurens ten Dam eindigde de tijdrit in mineur. Vlak na de finish kwam de renner van Belkin na een botsing met Markel Irízar stevig ten val. Met alleen enkele schaafwonden leek de schade op het eerste gezicht nog mee te vallen.

Van Gaal moet eerste knopen doorhakken

Voor de spelers die hopen om voor Nederland uit te komen op het WK in Brazilië is het dinsdag een spannende dag. Bondscoach Louis van Gaal moet uiterlijk voor middernacht zijn voorlopige selectie van dertig man bekendmaken. De definitieve groep, die zal bestaan uit 23 spelers, moet uiterlijk op 2 juni bij de wereldvoetbalbond FIFA zijn ingeleverd.

De voorbereiding op het WK ging vorige week van start met een oefenstage in Hoenderloo. Hiervoor werden door Van Gaal twintig spelers, allemaal afkomstig van clubs uit de Eredivisie, uitgenodigd. De verwachting is dat ongeveer de helft van deze groep de voorlopige selectie niet zal halen en een stapje terug moet doen naar Jong Oranje.

Van Gaal zal zijn voorlopige selectie waarschijnlijk in de loop van de avond onthullen. Hij wil eerst de spelers die in Hoenderloo aanwezig zijn in een persoonlijk gesprek van zijn keuze op de hoogte stellen.

Oranje speelt zaterdag tegen Ecuador de eerste oefeninterland op weg naar het WK. Nog niet alle geselecteerde spelers zullen dan aanwezig zijn. De internationals die nog verplichtingen hebben met hun club sluiten pas in een later stadium aan.

Sterling weer in opspraak na bespotten Johnson

Los Angeles Clippers-eigenaar Donald Sterling heeft opnieuw voor ophef gezorgd. De 80-jarige miljardair haalde maandag in een interview met CNN uit naar voormalig basketballer Magic Johnson. Volgens Sterling is Johnson geen goed voorbeeld voor de jeugd vanwege zijn hivbesmetting.

Het vraaggesprek was bedoeld als podium voor Sterling om zijn excuses te maken voor eerdere racistische uitspraken. In de geluidsopnamen waarin Sterling zijn vriendin verbiedt zwarten mee te nemen naar wedstrijden, valt ook de naam van Johnson. Spijt lijkt de zakenman daar echter niet van te hebben.

"Hij heeft aids", riep Sterling uit. "Moeten wij respect hebben voor iemand die in iedere stad seks heeft met elk meisje? Ik denk dat hij zich moet schamen." Sterling werd eerder door de bond voor het leven verbannen uit de NBA voor zijn racistische uitlatingen. Hij bood zondag wel zijn verontschuldigingen aan.

Johnson weigerde in te gaan op de woorden van Sterling. "Ik heb het liever over de geweldige play-offs in de NBA", laat hij weten op Twitter.

Overtoom niet in WK-selectie Kameroen

Willie Overtoom is door bondscoach Volker Finke niet opgenomen in de WK-selectie van Kameroen. De middenvelder van AZ ontbreekt in de voorlopige selectie van het Afrikaanse land en daardoor loopt hij het eindtoernooi in Brazilië mis.

Bekende namen in de selectie zijn oud-Ajacied Eyong Enoh, Joel Matip (Schalke 04), Alexandre Song (FC Barcelona) en topspits Samuel Eto'o (Chelsea). Kameroen is tijdens het WK ingedeeld in een poule met gastland Brazilië, Kroatië en Mexico.

De volledige selectie:

Keepers: Charles Itandje (Konyaspor), Ndy Assembe (Guingamp), Sammy Ndjock (Fetihespor), Loic Feudjou (Coton Sport)

Verdedigers: Allan Nyom (Granada), Dany Nounkeu (Besiktas), Cedric Djeugoue (Coton Sport), Aurelien Chedjou (Galatasaray), Nicolas Nkoulou (Marseille), Armel Kana-Biyik (Rennes), Henri Bedimo (Lyon), Benoit Assou-Ekotto (QPR), Gaetang Bong (Olympiakos)

Middenvelders: Eyong Enoh (Antalyaspor), Jean II Makoun (Rennes), Joel Matip (Schalke 04), Stephane Mbia (Sevilla), Landry Nguemo (Bordeaux), Alexandre Song (Barcelona), Cedric Loe (Osasuna), Edgar Sally (Lens)

Aanvallers: Samuel Eto'o (Chelsea), Eric Choupo Moting (Mainz), Benjamin Moukandjo (Nancy), Vincent Aboubakar (Lorient), Achille Webo (Fenerbahçe), Mohamadou Idrissou (Kaiserslautern), Fabrice Olinga (Zulte-Waregem)

Collega's vinden Rodgers beste coach van Engeland

Brendan Rodgers van Liverpool is door zijn collega's uitgeroepen tot trainer van het jaar in Engeland. De Noord-Ier werd gekozen door de 92 coaches van de Engelse profclubs. Dat meldde de League Managers Association maandagavond.

Rodgers leek met Liverpool op weg naar de eerste landstitel sinds 1990, maar in de slotfase van het seizoen gaven de Reds de eerste plaats uit handen. Toch wordt de coach beloond voor het aanvallende spel van zijn ploeg, die achter Manchester City als tweede eindigde in de Premier League.

Er was ook een eervolle vermelding voor Tony Pulis van Crystal Palace. Pulis leidde het team na zijn aantreden uit de degradatiezone en werd elfde in de hoogste afdeling. Daarvoor werd hij door de Premier League-trainers uitgeroepen tot beste trainer van de competitie.

Ex-premier Israël Ehud Olmert krijgt zes jaar cel

De Israëlische oud-premier Ehud Olmert is veroordeeld tot zes jaar cel wegens omkoping. Dat heeft de rechtbank in Tel Aviv dinsdag besloten. Olmert werd in maart schuldig bevonden wegens het aannemen van steekpenningen van een projectontwikkelaar toen hij burgemeester van Jeruzalem was. Olmert (68) gaat in beroep tegen het vonnis.

"Een ambtenaar die steekpenningen aanneemt staat gelijk aan een verrader", zei rechter David Rozen. Olmerts misdaad noemde hij een 'morele schanddaad'. Voor de zitting zei Rozen nog dat de oud-premier een 'indrukwekkende en zeer intelligente man', die een 'grote bijdrage heeft geleverd aan zijn land'.

Het proces draaide om een vastgoedschandaal in Jeruzalem, waar miljoenen euro's mee gemoeid waren. Ook tien andere verdachten, onder wie voormalig burgemeester van Jeruzalem Uri Lupolianski werden schuldig bevonden.

Voor een omstreden woningbouwproject moesten de bestemmingsplannen radicaal worden gewijzigd. De aannemers konden rekenen op belastingvoordelen en andere meevallers. Olmert en de anderen namen volgens de aanklager steekpenningen aan. Hij gebruikte het geld om zijn broer Yossi, die in financiële problemen zat, te helpen.

Olmert was ten tijde van de omkopingen burgemeester van Jeruzalem, en later minister van industrie en handel. Toen hij in staat van beschuldiging werd gesteld trad hij af als premier. De zaak kwam in 2010 aan het rollen.

Frankrijk arresteert jihadisten

De Franse politie heeft dinsdag zes vermoedelijke jihadisten in Straatsburg gearresteerd. Dat heeft de Franse minister van binnenlandse zaken Bernard Cazeneuve gezegd. Het zestal wordt ervan verdacht te hebben deelgenomen aan de Syrische burgeroorlog.

De Franse autoriteiten kondigden enkele weken geleden een operatie aan om Franse extremisten ervan te weerhouden naar Syrië te reizen. De arrestanten keerden recentelijk uit Syrië terug, waar zij actief waren binnen een jihadistisch netwerk.

Honderden Franse jongeren zijn momenteel in Syrië of zijn hier tijdens de burgeroorlog heen gegaan. Parijs vreest dat zij geradicaliseerd en met gevaarlijke gevechtservaring terugkeren naar hun thuisland.

Porsche gedaagd na dood Paul Walker

De weduwe van Roger Rodas heeft Porsche voor de rechter gesleept. De 38-jarige Rodas reed met Paul Walker in november in een Porsche en kwam samen met de 40-jarige acteur om het leven na een ongeluk.

Volgens Kristine Rodas kwam het ongeluk door fouten in het ontwerp van de auto waardoor de wagen niet veilig genoeg was om in te rijden. Ze eist een schadevergoeding.

De vrouw beweert daarnaast dat Rodas, die de auto bestuurde, slechts negentig kilometer per uur reed. Dat heeft ze na het ongeluk in Los Angeles laten onderzoeken. Het politieonderzoek wees destijds uit dat de heren 151 kilometer per uur reden voor ze tegen een boom en een lantaarnpaal aan knalden en de wagen in brand vloog.

'Europeanen hebben weinig vertrouwen in EU'

Bijna tweederde van de Europeanen heeft het gevoel dat zijn of haar stem niet gehoord wordt in Brussel. Dat blijkt een week voor de Europese verkiezingen uit twee onderzoeken, die onder diverse Europeanen werden gehouden.

Volgens de Eurobarometer denkt slechts 37 procent van bijna 28.000 ondervraagde Europeanen dat hun stem telt in Brussel. In een vergelijkbaar onderzoek van het Pew Research Center zei 29 procent van ruim 7.000 respondenten hetzelfde.

Van 22 tot 25 mei mogen 350 miljoen inwoners van 28 landen stemmen voor het Europees Parlement.

'Europeanen hebben weinig vertrouwen in EU'
'Europeanen hebben weinig vertrouwen in EU' (Foto: ANP)

'Marteling tiert welig'

Marteling tiert in grote delen van de wereld nog altijd welig. Dat stelt Amnesty International dinsdag in een rapport. Foltering en mishandeling komen volgens de mensenrechtenorganisatie in bijna ieder land voor. Volgens een peiling in opdracht van Amnesty onder 21.000 mensen in 21 landen is 44 procent van de ondervraagden bang voor marteling, als ze in eigen land in de cel belanden.

Uit dezelfde peiling blijkt dat 36 procent van de ondervraagden vindt dat de omstandigheden martelpraktijken soms kunnen rechtvaardigen.

Volgens Amnesty doen regeringen niet genoeg om marteling tegen te gaan. Het is dit jaar 30 jaar geleden dat de Verenigde Naties de Conventie Tegen Marteling aannamen. Inmiddels hebben 155 landen het geratificeerd. Volgens Amnesty wordt in zeker 79 van die landen nog gemarteld.

Als mishandeling ook wordt meegeteld dan gaat het zelfs om 141 landen; bijna ieder land waar Amnesty actief is. In sommige landen gebeurt dat stelselmatig, in andere gaat het om op zichzelf staande incidenten.

Volgens Amnesty is marteling in veel landen bij wet verboden, maar maken ze het in praktijk mogelijk. Zo zegt bijvoorbeeld de Mexicaanse regering dat marteling de uitzondering is en niet de regel. Maar in de praktijk, stelt Amnesty, komt het veel voor dat de politie en andere Mexicaanse veiligheidsdiensten mishandelen en folteren en daar ongestraft mee wegkomen.

'Fietsrekkentekort bij stations blijft toenemen'

Het tekort aan fietsplekken bij stations blijft ondanks een miljoeneninvestering toenemen. Dat blijkt uit prognoses van Prorail, schrijft het AD dinsdag.

Als de economie aantrekt en meer mensen naar hun werk moeten, kan het tekort aan fietsplekken in 2030 oplopen tot 60 duizend. Enkele jaren geleden stak het ministerie van Infrastructuur en Milieu 220 miljoen euro in de aanleg van ruim honderdduizend fietsparkeerplaatsen, maar daarmee wordt het tekort volgens de krant niet weggewerkt.

Het ministerie vindt dat het nu wel genoeg heeft bijgedragen aan de aanleg van fietsenrekken en fietsstallingen. Het is nu aan gemeenten om een steentje bij te dragen, legt een woordvoerder in de krant uit. Staatssecretaris Wilma Mansveld (PvdA) gaat volgend jaar met gemeenten, Prorail, de NS en de Fietsersbond in overleg om de problemen op te lossen.

Van de treinreizigers fietst veertig procent dagelijks naar het stations, dat zijn ongeveer een half miljoen mensen. Vooral bij de grote treinstations blijft parkeren volgens de krant een probleem.

'Nieuwe verdachte in moordzaak Ingrid Visser'

De Spaanse politie onderzoekt of een derde Oost-Europese verdachte betrokken was bij de moord op Ingrid Visser en Lodewijk Severein een jaar geleden in Murcia. Dat melden Spaanse media. Bronnen rond de zaak stellen dat het proces tegen de verdachten op zeer korte termijn van start gaat.

Onderzoeksrechter Olga Reverte wil weten of hoofdverdachte Juan Cuenca op 14 mei, de vermoedelijk dag van de moord, een Oost-Europeaan die Danko of Dankovic heet van het vliegveld in Valencia heeft opgehaald. Cuenca was manager van de volleybalclub waar Visser eerder speelde. Hij zou een zakelijk geschil hebben gehad met haar partner.

Cuenca zou de Roemeense medeverdachten Constantin S. en Valentin I. opdracht hebben gegeven hen om te brengen. I. liet onlangs aan de rechter weten dat er een vierde persoon aanwezig was op het plaats delict. Deze persoon zou de moord hebben gepleegd. Het ging hierbij volgens hem om zelfverdediging omdat Severein een wapen zou hebben getrokken.

De twee Roemenen zeggen onschuldig te zijn aan de dubbele moord. Zij zouden slechts hebben geholpen bij het verstoppen van de stoffelijke overschotten. De lichamen van het Nederlandse stel werden eind mei, na een vermissing van twee weken, in een citroenboomgaard nabij Murcia gevonden.

Sunset Overdrive krijgt online co-op

Sunset Overdrive, de third-personshooter van gamestudio Insomniac Games, krijgt een online co-opmodus. Dat heeft de studio aangegeven in een gesprek op Twitter. Je kunt dus ook samen monsters afslachten.

Het gesprek met een gamer begon met een vraag over de lengte van de game, waarbij Insomniac aangeeft nog aan het oppoetsen zijn en dit dus niet precies te weten. Ietwat apart, maar als de gamer vraagt naat de replayability van de game krijgt hij onderstaand antwoord. Het lijkt er dus op dat de online co-op het  gebrek aan replayability moet goedmaken.

Sunset Overdrive komt in de herfst van 2014 uit op Xbox One.

FOK! wat een weer... Langzame weersverbetering

Het weer gaat verbeteren, maar het gaat allemaal vrij langzaam. Gisteren zagen we dat de meeste buien in het binnenland vielen met soms ook onweer en veel regen, terwijl het in het westen al aardig droog werd met af en toe zon. Vandaag vallen er ook nog enkele buien in den lande, maar die zullen geleidelijk aan minder actief worden.

In het noorden blijft het al een groot deel van de dag droog, terwijl men in het zuiden nog regelmatig buien heeft. Daar kan zelfs nog wat onweer bijzitten. In de loop van de middag vallen ze dan alleen nog ten zuiden van de grote rivieren. Elders klaart het dan al steeds meer op. Het is met 14 graden nog steeds vrij koel buiten. De noordwestenwind is over het algemeen matig tot vrij krachtig.

Misschien dat er morgen nog een enkel buitje valt, maar daarna volgen er een aantal droge dagen met zonnige perioden en temperaturen die klimmen naar de normale waarden van 17 graden. In het weekend zou het wel eens 20 graden kunnen worden, al neemt de kans op een regen- of onweersbui dan wel weer iets toe.

Nederland

Ik zou graag zien waar jij vandaag uithangt en daarom kun je jouw leukste kiekje mailen naar weer@fok.nl onder vermelding van FOK! wat een weer. Vermeld hierbij tevens je (gebruikers)naam, waar de foto gemaakt is en wat je op dat moment aan het doen was. De leukste foto's plaats ik bij het weerbericht van de dag erop.

PontDu
Een prachtig Hollands plaatje van Dumpiej op de veerpont.

Dragon Age onthult Western Approach

Er is een nieuw gebied uit Dragon Age: Inquisition onthuld via het Twitterkanaal van Dragon Age. Western Approach heet het gebied en ziet er vooral uit als veel zand in digitale hitte.

Het gebied wordt omschreven als "Arid, corrupt, and dangerous… and those are its best qualities", maar welke vijanden er te vinden zijn is niet bekend. Spelers leiden de krachten van de Inquisitie. In die rol maak je keuzes en beslissingen, zoals om manschappen in een gebied te plaatsen door forten te veroveren en te bemannen. Eenmaal overgenomen komen er nieuwe gebieden vrij om nog meer te verkennen, nieuwe quests en daarbijbehorende beloningen.

Dragon Age: Inquisition komt in oktober uit op PlayStation 3, PlayStation 4, Xbox 360, Xbox One en pc.

Dragon Age: Inquisition

Watch Dogs weet het ook niet meer

Is het nu wel Full HD in 60 fps of niet? Gisteren werd er op de website van Sony getoond dat de PlayStation 4 Watch Dogs in 1080p en 60 fps zou tonen, maar nu is het weer weggehaald. Ubisoft blijft ondertussen stil over resoluties en beeldjes per seconde.

In de screenshot hieronder zien we dat het er nog staat dat het spel deze resolutie en frames aankan op de console, maar als je nu op de site kijkt is dat weggehaald. De discussies over FullHD of niet en bestaat al een tijdje en dit helpt niet mee. Eerder waren er geruchten dat Xbox One het spel met 960p draait, en dat beide consoles maar 30fp zouden draaien. Hoe dan ook, op PlayStation krijg je vier timed-exclusieve missies die later naar pc en Xbox komen.

We gaan het vast 27 mei merken als Watch Dogs uitkomt op PlayStation 3, PlayStation 4, Xbox 360 en Xbox One. De Wii U-variant is nog in ontwikkeling.

Watch Dogs op Sony site

Todt noemt kostenbesparingen een lachertje

FIA-president Jean Todt noemt de door de topteams voorgestelde kostenbesparingen in de Formule 1 een lachertje. In de komende jaren zullen bandenwarmers verboden worden, actieve vering weer toegestaan worden, evenals het gebruik van standaardonderdelen.

Voor Todt gaan de maatregelen niet ver genoeg. "Wat is er nou voorgesteld? Het is een lachertje. We weten dat de budgetten tussen de 100 en 400 miljoen dollar per jaar liggen. De voorstellen waar ze blij mee zijn reduceren de kosten met twee miljoen per jaar, belachelijk. Wanneer we het over kostenbesparingen hebben praten we over het schrappen van dertig tot veertig procent. Wat kunnen we doen? Ik heb wat voorstellen gedaan en ben benieuwd wat de teams ervan zeggen. We gaan met alle partijen om tafel en hopelijk zijn ze verstandig en komen ze met verstandige suggesties."

Volgens Todt is een van de problemen dat een aantal teams te groot is geworden. Soms zijn er meer dan 800 mensen in dienst en dat is geen houdbare situatie. "De hoeveelheid mensen kost geld. Ze zijn groot. Als we praten over twee testdagen minder is dat belachelijk, want op het gehele budget kosten die niets."

Verbouwing Rijksmuseum kostte 5,5 miljoen minder

De kosten van de verbouwing van het Rijksmuseum in Amsterdam zijn lager uitgevallen dan begroot. In totaal werd bijna 370 miljoen euro uitgegeven, zo'n 5,5 miljoen euro minder dan de laatste verwachtingen uit 2010. Dat schrijft minister van Cultuur Jet Bussemaker (PvdA) maandag in een brief aan de Tweede Kamer.

De miljoenen die zijn overgebleven gaan terug naar de staatskas. In de begroting was onder meer een reservepotje opgenomen voor eventuele leegstandskosten van het depot in Lelystad. De verbouwing van het hoofdgebouw kostte overigens 2,24 miljoen euro meer dan gebudgetteerd.

In 2003 werd er overigens nog van uitgegaan dat de verbouwing ruim 272 miljoen zou kosten. Vanwege vertragingen en hobbels rond de aanbesteding zou dat aanzienlijk meer worden.

Het Rijksmuseum werd vorig jaar april heropend na een verbouwing van een kleine tien jaar. Er kwamen volgens Bussemaker sindsdien al ruim 2,8 miljoen mensen op af. Amsterdam kreeg daardoor meer toeristen over de vloer.

"Dat heeft positieve financiële effecten gehad voor de stad en ook zijn de inkomsten van het Rijksmuseum toegenomen", schrijft de minister. "Maar het belangrijkste vind ik dat deze schatkamer ons nationale erfgoed weer in zijn volle glorie kan tonen aan de hele wereld."

Zusje Beyoncé valt Jay-Z aan

Jay-Z is aangevallen door de jongere zus van Beyoncé. Op beelden die in handen zijn gekomen van de Amerikaanse entertainmentwebsite TMZ is te zien dat Solange de echtgenoot van haar zus aanvliegt en uitscheldt in een lift.

De woedeaanval van Beyoncé's zusje vond volgens bronnen vorige week plaats op het Met Gala in New York. De video toont ook dat Solange wordt tegengehouden door een bodyguard. Beyoncé staat erbij en kijkt ernaar.

Het verhaal achter het incident is onbekend. Het trio verliet het gala gescheiden: Beyoncé en haar zusje vertrokken samen in een auto, Jay-Z in een andere.

Het Standard Hotel, waar het gebeuren plaatsvond, laat weten 'geschokt en teleurgesteld' te zijn over het uitlekken van de beelden en onderzoek te doen naar hoe dat heeft kunnen gebeuren. Het hotel gaat er 'alles aan doen om de betrokken personen te straffen en vervolgen'.

Man springt op tafel in RTL Late Night

Een nog onbekende man is de afgelopen avond tijdens de uitzending van RTL Late Night op een tafel gesprongen. Dat deed hij niet thuis, maar wel in Café Americain in Amsterdam waar de live-uitzending van het programma plaatsvond. De man verstoorde de uitzending toen co-presentator Luuk Ikink de nieuwsheadlines presenteerde.

Volgens eindredacteur Carlo van Lienden is de man snel overmeesterd en afgevoerd naar de keuken van Café Americain, waar de sterke arm der wet de man heeft aangehouden wegens bedreiging. Wie de man heeft bedreigd kon de woordvoerster van de poltie niet zeggen. Ook zou de man volgens Van Lienden niets gezegd hebben over een motief voor zijn dwaze actie.

Volgens twitteraar @denware zou de springende man hebben lopen roepen dat mensen cyborgs zijn. Presentator Humberto Tan liet na de uitzending via de sociale media weten blij te zijn met het snelle en kordate optreden van de bewaking en politie.

Praktijk arbeidsmarkt strookt nauwelijks met beleid

Collectieve afspraken over de arbeidsmarkt worden in de praktijk lang niet altijd nageleefd door werkgevers. Zo heeft het verhogen van de arbeidsdeelname van ouderen en mensen met een beperking vaak minder prioriteit bij bedrijven dan de sociale partners zouden willen. Dat concludeert het Sociaal Cultureel Planbureau (SCP) in een dinsdag gepubliceerd onderzoek.

De dagelijkse bedrijfspraktijk staat vaak haaks op nationaal beleid doordat werkgevers niet op de hoogte zijn van regelingen en ondersteunende subsidies. Ook geven bedrijven weinig voorrang aan de stimulering van het beleid in de eigen bedrijfsvoering. "In de praktijk ontbreekt zowel prioriteit voor als kennis van stimuleringsmaatregelen", aldus onderzoeker Jan Dirk Vlasblom.

De discrepantie tussen theorie en praktijk komt niet zozeer voort uit onwil, maar meer uit praktische overwegingen. "Hoewel het bedrijfsleven het vaak op landelijk niveau wel massaal met het beleid eens is, maken bedrijven deze vertaalslag niet als zij bijvoorbeeld snel nieuw personeel nodig hebben en op korte termijn een beslissing moeten nemen", zegt Vlasblom.

Mensen met een beperking aan het werk krijgen is een van de doelstellingen van de sociale partners en de overheid. Maar ondanks subsidieregelingen gaf niet meer dan negen procent van de werkgevers aan prioriteit te stellen in het aantrekken van arbeidsbeperkten. "Zeer laag", stellen de onderzoekers. Bij migrantengroepen gaf twaalf procent van de werkgevers hier prioriteit aan, het stimuleren van vrouwen in hogere functies was voor achttien procent een belangrijk beleidsspeerpunt.

Een kwart tot de helft van de werkgevers was niet op de hoogte van stimuleringsmaatregelen voor de inzet van arbeidsgehandicapten. Slechts vijf tot twaalf procent van de drieduizend ondervraagde bedrijven deed een beroep op subsidieregelingen voor deze groep. Ook subsidieregelingen voor scholing worden lang niet altijd benut. Minder dan de helft van de bedrijven die scholing aanbood maakte gebruik van hiervoor gereserveerde potjes.

Hoewel subsidieregelingen omtrent scholing dus lang niet altijd stroken met de dagelijkse bedrijfspraktijk, zijn bedrijven tussen 2005 en 2011 wel meer aan scholing gaan doen. Het aandeel werknemers dat hier prioriteit aan gaf steeg van 66 naar 72 procent.

De gemaakte kosten voor scholing namen tussen 2000 en 2010 echter niet toe. Dat kwam mogelijk doordat scholing vooral wordt ingezet voor problemen op de korte termijn en minder voor 'duurzame inzetbaarheid' van werknemers, stellen de onderzoekers. Zo nam het aantal werknemers dat studieverlof aanvroeg af, en bleef aantal bedrijven dat ontslagbegeleidingstrajecten inzette gelijk tussen crisisjaren 2007 en 2011.

In lijn met overheidsbeleid vinden werkgevers in theorie dat personeel langer moet doorwerken, blijkt verder uit het onderzoek. In 2001 was nog 41 procent van de bedrijven hiervoor, tien jaar later was dat 61 procent. Toch strookt dat ook in dit geval niet met de praktijk van alledag: bedrijven nemen volgens het SCP nog steeds weinig 55-plussers aan. Meer dan een op de vijf werkgevers vindt dat de productiviteit van deze groep lager ligt dan de loonkosten. Het oordeel over deze groep is onder werkgevers wat dat betreft in tien jaar niet veranderd.

Het SCP zag de arbeidsmarkt sinds 1995 steeds flexibeler worden. In dat jaar had 31 procent van de bedrijven werknemers met tijdelijke contracten. In 2011 was dat 64 procent. Die groep is door de crisis hard getroffen doordat werkgevers die groep als eerste op straat zetten. Tijdelijke contracten zonder uitzicht op vast werk worden vaak ingezet bij structurele werkzaamheden en dus niet alleen bij tijdelijk werk. "Als het contract afloopt wordt een nieuwe werknemer gezocht om de werkzaamheden te verrichten", aldus de onderzoekers.

Lotus gaat met Maldonado spreken

Het Formule 1-team Lotus zal rijder Pastor Maldonado stevig aan gaan spreken op zijn rijgedrag. De Venezolaan lijkt regelmatig meer van een kamikazepiloot weg te hebben dan een coureur. Het levert hem geen goede naam in de sport op.

Maldonado heeft dit jaar de Lotus al meermalen in de prak gereden en op zijn puntenrijbewijs prijken inmiddels vier van de twaalf strafpunten. Drie ervan pakte de Venezolaan in Bahrein waar hij Esteban Gutierrez een koprol liet maken. Ook afgelopen weekend in Spanje deed hij weer van zich spreken door in de eerste kwalificatie zijn auto te beschadigen en in de race Caterham-rijder Marcus Ericsson van de baan te rijden. Dit tweede feit leverde hem een strafpunt op en een straf van vijf seconden bij zijn eerste bandenstop.

Teambaas Gerard Lopez is duidelijk over de situatie. "Pastor kennen we al een lange tijd. Hij heeft in de GP2 voor DAMS gereden en wij onderhouden nauwe contacten met dat team. Pastor is ongelofelijk snel, elke ronde voor hem is een kwalificatieronde. Misschien probeert hij om te veel te doen, we gaan binnenkort een stevig woordje met hem wisselen om dit op te lossen. We zullen hem vertellen dat in zijn geval, met zijn snelheid, 95 procent vaak meer dan genoeg is. Maar hij is een aardige kerel en geaccepteerd binnen het team."

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1250
special
Random Pics van de Dag #1249
preview
Tales of Kenzera: ZAU
special
VrijMiBabes #205 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1248
review
The First Omen beantwoordt de vraag die niemand stelde
©FOK.nl e.a.