Wilders: Rutte moet steun Verhofstadt intrekken

Premier Mark Rutte (VVD) moet zijn steun aan de Europese 'lijsttrekker' Guy Verhofstadt intrekken. Dat zegt PVV-leider Geert Wilders dinsdag naar aanleiding van een bericht van RTL. Volgens de zender verdient Verhofstadt twintigduizend euro per maand boven op zijn salaris als Europarlementariër.

"Ongelooflijk", zegt Wilders. "Behalve de grootste eurofiel van Europa blijkt hij nu ook de grootste graaier van de Europese Unie te zijn. Hij krijgt een salaris waar veel Nederlanders een moord voor zouden doen, maar dat is kennelijk nog niet genoeg. Rutte moet zo snel mogelijk de steun voor zijn kandidatuur intrekken."

Rutte zegt desgevraagd dat Verhofstadt zich aan de regels heeft gehouden. "Het is een behoorlijk bedrag, maar hij is er zelf altijd open over geweest. Het klopt ook met de regels van het parlement waar hij in zit." Een moreel oordeel over de bijverdiensten van Verhofstadt wil hij overlaten aan de publieke opinie. Rutte denkt niet dat de VVD wordt geschaad.

RTL meldde dinsdag dat Verhofstadt naast zijn salaris als Europarlementariër minstens 230 duizend euro verdiende, dankzij nevenfuncties bij onder andere pensioenuitvoerder APG, de scheepvaartgroep Exmar en het beursfonds Sofina. Ook geeft hij spreekbeurten voor zo'n 12.500 euro per keer.

Verhofstadt is de kandidaat van de liberale partijen in de EU, waaronder VVD en D66, voor het voorzitterschap van de Europese Commissie.