'Schoonmaakstaking schaadt volksgezondheid niet'

De berichten dat de volksgezondheid in de Amsterdamse metro's als gevolg van de schoonmaakstaking in het geding dreigt te komen, zijn volgens stadsvervoerder GVB 'veel te zwaar aangezet'. "De reiziger kan rustig een ritje met de metro maken", verzekert een woordvoerder.

Eerder op de dag schreven diverse media dat het vervoerbedrijf vreest dat metroreizigers gevaar lopen als de staking van schoonmakers, die nu ruim twee weken duurt, niet snel wordt beëindigd. Het GVB heeft contact gehad met de GGD, die stelt dat het ondanks het ongedierte en de rottende voedselresten niet gevaarlijk is om te reizen met de Amsterdamse metro.

Het GVB krijgt veel klachten van reizigers over rondslingerende voedselresten, stank en 'muffe toestanden', aldus de zegsman. "Reizigers reageren steeds kwader, onder meer via Twitter", vervolgt hij. "We roepen op tot een snelle oplossing en komen op voor de reiziger."

Werkgevers uit de schoonmaakbranche en de vakbonden hebben afgelopen week weer gesproken over de nieuwe schoonmaak-cao. Waar en wanneer dat gebeurde houden de partijen geheim. Voor het eerst was er een bemiddelaar bij, maar wie dat is, is ook niet bekendgemaakt.

De vervoerder zou liever zien dat de schoonmakers het werk tijdens de onderhandelingen weer oppakken. "We willen onze reizigers graag een schone reis aanbieden. Toeristen krijgen nu ook geen fijn beeld van Amsterdam", geeft de GVB-woordvoerder aan.