Bits of Freedom 'positief' over Google-uitspraak

Redactie

Het is 'positief' dat internetgebruikers meer mogelijkheden krijgen om het verspreiden van verouderde, persoonlijke gegevens door zoekmachines tegen te gaan. Dat zegt de organisatie voor digitale burgerrechten Bits of Freedom (BoF) dinsdag. "Daardoor kunnen burgers iets doen tegen oude zoekresultaten die ze liever niet terugzien", aldus een woordvoerder van de belangenclub.

BoF reageert daarmee op een uitspraak van het Europese Hof van Justitie. Dat stelde dinsdag dat Europese internetgebruikers het recht hebben om 'te worden vergeten'. Daardoor moeten zoekmachines links naar verouderde, irrelevante informatie uit hun zoekresultaten halen wanneer een gebruiker daarom vraagt.

Toch hoeven zoekmachines niet in alle gevallen gehoor te geven aan het verzoek van Europese burgers. Bits of Freedom noemt dat goed. "Het gaat hier niet alleen om privacy, maar ook om het belang van andere burgers die het recht hebben informatie te zien. Transparantie is ook belangrijk."

Iemand met een maatschappelijk belangrijke functie kan daarom mogelijk niet gebruikmaken van dat nieuw verworven recht, aldus de woordvoerder. "De informatie kan namelijk ook een publiek belang dienen, bijvoorbeeld bij een politicus." Die gegevens moeten niet van zoekmachines te verwijderen zijn, stelt hij.

Of gegevens uit de resultaten van zoekmachines mogen worden verwijderd, is in eerste instantie aan de zoekmachine zelf. Als een zoekmachine weigert, kan een internetgebruiker naar de nationale rechter stappen. "Het wordt dus per geval bepaald", aldus Bits of Freedom.