Todt noemt kostenbesparingen een lachertje

FIA-president Jean Todt noemt de door de topteams voorgestelde kostenbesparingen in de Formule 1 een lachertje. In de komende jaren zullen bandenwarmers verboden worden, actieve vering weer toegestaan worden, evenals het gebruik van standaardonderdelen.

Voor Todt gaan de maatregelen niet ver genoeg. "Wat is er nou voorgesteld? Het is een lachertje. We weten dat de budgetten tussen de 100 en 400 miljoen dollar per jaar liggen. De voorstellen waar ze blij mee zijn reduceren de kosten met twee miljoen per jaar, belachelijk. Wanneer we het over kostenbesparingen hebben praten we over het schrappen van dertig tot veertig procent. Wat kunnen we doen? Ik heb wat voorstellen gedaan en ben benieuwd wat de teams ervan zeggen. We gaan met alle partijen om tafel en hopelijk zijn ze verstandig en komen ze met verstandige suggesties."

Volgens Todt is een van de problemen dat een aantal teams te groot is geworden. Soms zijn er meer dan 800 mensen in dienst en dat is geen houdbare situatie. "De hoeveelheid mensen kost geld. Ze zijn groot. Als we praten over twee testdagen minder is dat belachelijk, want op het gehele budget kosten die niets."