Kiev sleept Moskou voor rechter wegens gas

Oekraïne dreigt Rusland voor de rechter te slepen omdat het te hoge gasprijzen rekent en Oekraïense tegoeden op de Krim heeft ingepalmd. Dat heeft de Oekraïense premier Arseni Jatsenjoek dinsdag in Brussel verklaard tijdens een bezoek aan de Europese Commissie.

Rusland heeft geleidelijk de druk op de nieuwe regering in Kiev opgevoerd door steeds hogere betalingen voor geleverd Russisch gas te eisen. Jatsenjoek verzekerde dat Oekraïne zal betalen, maar niet de prijs die Moskou verlangt.

"Wij hebben Rusland gevraagd de bestaande gasdeal te herzien. Wij zijn bereid een marktconforme prijs van 268 dollar per duizend kubieke meter gas te betalen. Als Rusland weigert, dan gaan we naar de rechtbank in Stockholm." Daar zetelt het arbitragehof voor internationale handelsgeschillen.

Jatsenjoek wees erop dat Rusland na de annexatie van de Krim in maart op grote schaal Oekraïense tegoeden in beslag heeft genomen. "Rusland heeft twee miljard kubieke meter gas gestolen van Oekraïense energiebedrijven op de Krim. We zullen Rusland voor de rechter slepen."

Voorzitter van de Euroepse Commissie José Manuel Barroso en Jatsenjoek waarschuwden Rusland dat het de levering van aardgas niet als wapen moet gebruiken. "Rusland wil gezien worden als een betrouwbare leverancier, het heeft geen belang bij politieke spelletjes", aldus Barroso.

Jatsenjoek was met leden van zijn regering in Brussel om twee akkoorden te sluiten met de Europese Commissie: een pakket voor een miljard euro aan macro-financiële steun, en een programma van 355 miljoen euro voor onmiddellijke economische steun en staatshervormingen om corruptie te bestrijden en de civil society te ondersteunen. Deze bijdragen maken deel uit van de elf miljard euro hulp die Brussel in maart aan Oekraïne had toegezegd.