Van Gaal moet eerste knopen doorhakken

Voor de spelers die hopen om voor Nederland uit te komen op het WK in Brazilië is het dinsdag een spannende dag. Bondscoach Louis van Gaal moet uiterlijk voor middernacht zijn voorlopige selectie van dertig man bekendmaken. De definitieve groep, die zal bestaan uit 23 spelers, moet uiterlijk op 2 juni bij de wereldvoetbalbond FIFA zijn ingeleverd.

De voorbereiding op het WK ging vorige week van start met een oefenstage in Hoenderloo. Hiervoor werden door Van Gaal twintig spelers, allemaal afkomstig van clubs uit de Eredivisie, uitgenodigd. De verwachting is dat ongeveer de helft van deze groep de voorlopige selectie niet zal halen en een stapje terug moet doen naar Jong Oranje.

Van Gaal zal zijn voorlopige selectie waarschijnlijk in de loop van de avond onthullen. Hij wil eerst de spelers die in Hoenderloo aanwezig zijn in een persoonlijk gesprek van zijn keuze op de hoogte stellen.

Oranje speelt zaterdag tegen Ecuador de eerste oefeninterland op weg naar het WK. Nog niet alle geselecteerde spelers zullen dan aanwezig zijn. De internationals die nog verplichtingen hebben met hun club sluiten pas in een later stadium aan.