VN overweegt 'killerrobots'-wetten

Diplomaten hebben dinsdag op een vierdaagse bijeenkomst van de Verenigde Naties in Genève aangedrongen op het opstellen van wetten die de inzet van 'killerrobots' moeten regelen. De diplomaten willen dat de wetten klaar liggen voordat de robots daadwerkelijk worden ingezet. Vastgelegd moet worden wat de grenzen en bevoegdheden van deze 'autonome wapensystemen' zijn.

Michael Møller, hoofd van het Europese hoofdkwartier van de VN, drong er bij de afgevaardigden op aan om 'stevige maatregelen' te nemen door in de wet vast te leggen dat er altijd een mens moet zijn die de wapensystemen opdrachten geeft. "Maar al te vaak zijn internationale wetten een antwoord op wreedheden en lijden die al plaats hebben gehad", aldus Møller. "U heeft nu de kans om preventieve maatregelen te treffen en ervoor te zorgen dat de uiteindelijke beslissing om een leven te beëindigen altijd in mensenhanden is."

Volgens diplomaten van diverse landen dekken bestaande wetten niet de inzet van nieuwe wapensystemen die zonder menselijke tussenkomst kunnen ingrijpen. "Het is onontbeerlijk om controle te blijven houden over de beslissing om een persoon te doden", zei de Duitse vertegenwoordiger Michael Biontino.

De Braziliaanse VN-ambassadeur Pedro Motto Pinto Coelho zei dat de automatisering van het strijdperk onvermijdelijk is en geen nieuw fenomeen. "De fascinatie voor technologie moet echter niet verhinderen dat we relevante vragen stellen over het gemak en de consequenties van onze toekomstige beslissingen." De Amerikaanse diplomaat Stephen Townley waarschuwde dat nieuwe technologieën niet al op voorhand moeten worden beoordeeld.