Ex-premier IsraŽl Ehud Olmert krijgt zes jaar cel

De Israëlische oud-premier Ehud Olmert is veroordeeld tot zes jaar cel wegens omkoping. Dat heeft de rechtbank in Tel Aviv dinsdag besloten. Olmert werd in maart schuldig bevonden wegens het aannemen van steekpenningen van een projectontwikkelaar toen hij burgemeester van Jeruzalem was. Olmert (68) gaat in beroep tegen het vonnis.

"Een ambtenaar die steekpenningen aanneemt staat gelijk aan een verrader", zei rechter David Rozen. Olmerts misdaad noemde hij een 'morele schanddaad'. Voor de zitting zei Rozen nog dat de oud-premier een 'indrukwekkende en zeer intelligente man', die een 'grote bijdrage heeft geleverd aan zijn land'.

Het proces draaide om een vastgoedschandaal in Jeruzalem, waar miljoenen euro's mee gemoeid waren. Ook tien andere verdachten, onder wie voormalig burgemeester van Jeruzalem Uri Lupolianski werden schuldig bevonden.

Voor een omstreden woningbouwproject moesten de bestemmingsplannen radicaal worden gewijzigd. De aannemers konden rekenen op belastingvoordelen en andere meevallers. Olmert en de anderen namen volgens de aanklager steekpenningen aan. Hij gebruikte het geld om zijn broer Yossi, die in financiële problemen zat, te helpen.

Olmert was ten tijde van de omkopingen burgemeester van Jeruzalem, en later minister van industrie en handel. Toen hij in staat van beschuldiging werd gesteld trad hij af als premier. De zaak kwam in 2010 aan het rollen.