Voor jacht gefokte beren naar Ouwehands Dierenpark

Twee beren uit een voormalig fokstation voor de jacht in Bulgarije komen deze week nog aan in Ouwehands Dierenpark in Rhenen. De beren gaan woensdag vanuit Kormisosh op transport en komen naar verwachting vrijdag aan, meldt de stichting Alertis, die Het Berenbos in het park beheert.

De beren Maria en Pesho leefden jarenlang in een betonnen bak. Het fokstation waar ze vandaan komen is een overblijfsel van het communistisch regime, legt de stichting uit. Een van hen werd in 1993 nog gefokt voor de jacht, maar door het verbieden van de jacht in 1995 bleef het dier achter. De ander werd als jonkie in 2002 naar het station gebracht.

"Een opvang kun je het eigenlijk niet noemen", zegt directeur van Alertis José Kok vanuit Bulgarije. "Maar omdat er al beren zitten worden in het wild gevonden beren hierheen gebracht in de hoop dat mensen hier weten hoe je met beren om moet gaan."

De stichting regelde dat de beren in het station zorg en goed voedsel kregen. Na lang aandringen gaf de overheid toestemming de beren te herplaatsen.

Vorig jaar werd beer Tosho al naar het Dierenrijk in Nuenen verplaatst. Tegelijk met Maria en Pesho gaan woensdag nog twee beren op transport. Zij gaan naar een dierentuin in België.

Het Berenbos van Ouwehands Dierenpark is onlangs gerenoveerd en heeft onder meer een waterval en vijvers om de natuurlijke leefomgeving van de beer zo goed mogelijk na te bootsen. In het bos zijn onder meer circus- en dansberen ondergebracht.