Vietnamese arbeiders vernielen fabrieken Chinezen

Duizenden Vietnamese arbeiders hebben dinsdag bij fabrieken van Chinezen gedemonstreerd tegen Chinese olieboringen in de Zuid-Chinese Zee. Bij sommige fabrieken die probeerden door te draaien werden vernielingen aangericht.

Vietnam heeft bij China fel tegen de olieboringen bij de Paraceleilanden geprotesteerd. Die worden door China beheerst, maar ook door Vietnam opgeëist. Vietnam heeft marinevaartuigen erop afgestuurd om de Chinese booractiviteiten te hinderen, waarbij het tot botsingen is gekomen met Chinese schepen die het olieplatform proberen te beschermen. De autoritaire Vietnamese regering gaf in het weekeinde toestemming voor protestdemonstraties tegen China. Maar de protesten lijken nu toch uit de hand te lopen, met ondertonen die zich direct tegen buitenlandse investeringen lijken te richten.

Een fabrieksdirecteur op een bedrijvenpark zei dat de protesten maandagavond begonnen en zich dinsdag tot vier bedrijvenparken hadden uitgebreid. Ondanks de aanwezigheid van de politie gingen de protesten dinsdag door, zei hij.