Noodkreet reders om beveiliging op schepen

De Tweede Kamer zou alsnog private beveiligers moeten toestaan op schepen. Reders, de vakbond van maritiem personeel en families van zeevarenden deden dit klemmende beroep in de vorm van een petitie aan de defensiespecialisten van de Kamer. De PvdA, die een sleutelpositie inneemt, wil echter eerst een nieuwe brief van de minister van Defensie Jeanine Hennis-Plasschaert (VVD) afwachten.

Mascha Bongenaar van de Vereniging Maritiem Gezinskontakt (VMG) maande de Kamer tot spoed. "Ik slaap heel slecht als mijn man door de Golf van Aden vaart." Hij loopt 'extra gevaar' zolang particuliere beveiligers niet worden toegestaan op de schepen, zei de hoogzwangere Bongenaar, die haar jonge zoontje had meegebracht naar de Kamer. Vakbondsman Marcel van den Broek deed specifiek een beroep op de PvdA, die eerder nog akkoord leek te gaan met de inzet van private beveiligers.

PvdA-Kamerlid Sultan Günal-Gezer keerde zich vorige maand opeens tegen het kabinetsvoornemen. Zij vindt dat het geweldsmonopolie bij de overheid dient te liggen en dat de mogelijkheden om koopvaardijschepen met militairen te beveiligen nog niet zijn uitgeput. "We waren enorm blij met de opening die de PvdA leek te bieden", zei Van den Broek. Het licht aan het eind van de tunnel is volgens hem echter een aanstormende trein gebleken. "Dat is heel erg zuur."

"Dit is echt een noodkreet", zei voorzitter van redersvereniging KVNR Tineke Netelenbos. "Help ons alsjeblieft, laat ons niet in de steek. Het gaat om deze gezinnen." Zij wees erop dat de petitie is ondertekend door 2100 zeevarenden en driehonderd reders. Netelenbos heeft begrip voor het standpunt van haar partijgenote Günal-Gezer, maar wees erop dat de zogeheten zwaardmacht ook kan worden gedelegeerd aan private beveiligers. Daarmee kunnen de bezwaren worden weggenomen.

Günal-Gezer wilde nog niet zeggen of de petitie voor haar reden is om alsnog akkoord te gaan met de inzet van particuliere beveiligers, ofschoon ook haar partij zegt op te komen voor de veiligheid van zeevarenden. De politica wil eerst een nieuwe brief van Hennis afwachten over de kwestie. Maar zij blijft er voorlopig bij dat de zwaardmacht in handen van de overheid moet blijven. "Als er problemen blijven, moet dat worden opgelost door de overheid."

Netelenbos zei dat ze 'echt helemaal niets' snapt van het standpunt van Günal-Gezer. "Ik vind dat de PvdA moet staan voor mensen die werken op zee." Netelenbos heeft de kwestie ook op een hoger niveau aangekaart binnen haar partij, maar heeft daar bot gevangen. Toch heeft ze goede hoop dat de PvdA alsnog tot inkeer komt. "Nederland kan uiteindelijk zeevarenden niet aan hun lot overlaten op zee. Ik geloof in mijn land." Bovendien is het slecht voor de economie en werkgelegenheid wanneer de zeevarenden in de steek worden gelaten.