Oranje probeert nieuw systeem uit tegen Ecuador

heywoodu

Het Nederlands elftal gaat in de oefeninterland tegen Ecuador inderdaad een nieuw systeem uitproberen. Dat zei bondscoach Louis van Gaal dinsdag op een persconferentie. Waarschijnlijk start Oranje met vijf verdedigers. "Aan de hand van de wedstrijd tegen Ecuador kunnen jullie zien hoe het systeem er precies uitziet."

Volgens Van Gaal was de blessure van Kevin Strootman de aanleiding om het mogelijk over een andere boeg te gooien. "We hebben geen tweede Strootman in Nederland. Met hem hadden we deze keuze niet gemaakt", vertelde Van Gaal in Hoenderloo. "Maar ik moet nog zien of ik het ga toepassen. We geloven er wel allemaal in."

Van Gaal gebruikte het trainingskamp met de twintig eredivisiespelers vooral om de verdedigende organisatie aan te passen. "Ik probeer een systeem te spelen waarbij de kwaliteiten van de spelers tot hun recht komen. De principes van de Hollandse school en die van mij blijven daarin gehandhaafd."

Joël Veltman verklapte vorige week al dat Oranje traint in een 5-3-2 formatie. Van Gaal neemt de Ajax-verdediger niets kwalijk. "Dat een speler dat zegt, vind ik niet vreemd, we zijn daar mee bezig. Een speler is daar dan vol van." De bondscoach vindt niet dat Veltman daarmee uit de school heeft geklapt.