Samenscholingsverbod in Zwolle

Notoire onruststokers in de Zwolse wijk Holtenbroek kunnen een samenscholingsverbod aan hun broek krijgen. Aanleiding is de spanning tussen twee criminele groepen van Nederlands-Antilliaanse afkomst. Daarnaast is er overlast van enkele autochtone buurtbewoners, bevestigt de woordvoerder van burgemeester Henk Jan Meijer (VVD) dinsdag.

"De criminele groepen maken elkaar de laatste maanden het leven zuur, met als triest dieptepunt een schietpartij vorige maand", aldus de zegsman. Hierbij viel een gewonde. "Vanwege de dreiging van wraakacties over en weer en onveiligheidsgevoelens van inwoners is gekozen om een samenscholingsverbod op te leggen als dat nodig is."

Het gaat om een zogeheten specifiek samenscholingsverbod. Het is dus niet zo, benadrukt de woordvoerder, dat iedereen die met drie of meer personen op straat staat de fout ingaat. "Het gaat echt om specifieke personen. Vooralsnog hebben we geen mensen op het oog."

Buurtbewoners hebben maandag een brief van de gemeente gekregen waarin de maatregel wordt uitgelegd. Om de onrust in te dammen kan de politie ook preventief fouilleren in de wijk. Verder werken agenten met wijkwerkers samen om de problemen in de buurt op te lossen. Woningcorporatie SWZ kan onruststokers onder dwang uit de wijk laten verhuizen als dat nodig is.