Ilja Leonard Pfeijffer wint Libris Literatuur Prijs

De Nederlandse schrijver Ilja Leonard Pfeijffer heeft de Libris Literatuur Prijs gewonnen voor zijn boek La Superba. Hij kreeg de prijs dinsdagavond uit handen van juryvoorzitter Paul Witteman in het Amstel Hotel in Amsterdam. De uitreiking werd live uitgezonden in het programma Nieuwsuur. Pfeijffer wint met de prijs vijftigduizend euro.

De jury noemt Pfeijffers boek 'een belangrijke roman met universele zeggingskracht, die de komende jaren vele nieuwe lezers verdient'. De auteur wordt geprezen om de manier waarop hij met de lezer een superieur spel van werkelijkheid en literaire verbeelding speelt.

La Superba, een verhaal over een liefde in een labyrintische stad, stond eerder al op de shortlist van zowel de AKO Literatuurprijs als de Vlaamse Gouden Boekenuil.

De Libris Literatuur Prijs geldt met de AKO Literatuurprijs als de belangrijkste onderscheiding in de Nederlandstalige literatuur. Vorig jaar won Tommy Wieringa de prijs met zijn boek Dit Zijn de Namen.

Drie Vlamingen en drie Nederlanders maakten dit jaar kans op de prestigieuze prijs. Tot de Nederlandse genomineerden behoorden behalve Pfeijffer ook Marente de Moor en Robbert Welagen. Ook de Vlaamse Stefan Hertmans, Tom Lanoye en Jeroen Theunissen maakten kans op de prijs. Met de nominatie wonnen de schrijvers al elk 2500 euro.

De 55-jarige Lanoye gold als grote favoriet voor de prijs. Hij werd al een paar keer voor de prijs genomineerd, maar won hem nooit.