Dopingzondaar Efimova mag wereldtitels verdedigen

De Russische zwemster Yuliya Efimova heeft een zeer genadige schorsing gekregen. De wereldkampioene op de 50 en 200 meter schoolslag bleek eerder dit jaar positief getest te hebben op steroïden tijdens een out-of-competition test in Los Angeles in oktober 2013.

De schorsing gaat met terugwerkende kracht in op 31 oktober 2013 en loopt tot en met 28 februari 2015. Dat betekent dat Efimova ruimschoots de tijd heeft om zich te kwalificeren voor het wereldkampioenschap van dat jaar, wat in het Russische Kazan gehouden wordt. Daar zal ze 'gewoon' haar twee wereldtitels mogen verdedigen voor eigen publiek.

Volgens het oordeel van zwemfederatie FINA is vastgesteld dat de 22-jarige Efimova het middel daadwerkelijk in haar lichaam had. Er wordt echter ook gezegd dat ze niet van plan was om vals te spelen. Eerder liet een Russische zwemcoach, Andrei Vorontsov, al weten dat hij in de onschuld van zijn voormalige pupil geloofde. 

"Ik was een van de mensen die haar aanraadde om naar Amerika te gaan, hoewel ze geen woord Engels sprak. Inmiddels is haar Engels wel beter, maar het kan helaas gebeuren dat ze niet alles begrijpt wat er bijvoorbeeld op een etiket staat. Uiteraard is het dan nog steeds haar eigen verantwoordelijkheid", aldus Vorontsov tegenover SwimVortex.

Al de resultaten van Efimova vanaf 31 oktober 2013 worden geschrapt. Dat betekent dat ze onder meer vier Europese kortebaantitels in moet leveren. In december won ze in Herning goud op de 50 en 200 meter schoolslag, maar die gaan nu naar de Litouwse Ruta Meilutyte - ook al winnares van de 100 meter - en de Deense Rikke Møller Pedersen.

De Russische vrouwenploeg won op het EK in het Deense Herning, met Efimova, ook de 4x50 meter wisselslag en ook die titel zijn ze nu kwijt. De titel is daardoor voor het thuisland. Efimova maakte ook deel uit van de gouden ploeg op de 4x50 meter gemengde wisselslag in een nieuw wereldrecord. Ook dat gaat niet door, wat betekent dat de Duitse ploeg nu de gouden medailles krijgt.

Naast de vier Europese titels en het wereldrecord met de gemengde estafette raakt Efimova ook twee individuele wereldrecords weer kwijt. In Herning won ze de Europese kortebaantitel op de 200 meter schoolslag in de beste tijd ooit, terwijl ze in de World Cup in Tokyo een nieuw wereldrecord zwom op de 50 meter schoolslag.