FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zaterdag 5 april 2014

Argentijnse president peettante kind homostel

De Argentijnse president Cristina Fernandez is zaterdag peettante geworden van het dochtertje van een lesbisch stel. Fernandez kreeg die symbolische taak bij een zeldzame babydoop in de katholieke kerk, die fel tegen het homohuwelijk is.

Nadat Fernandez het in 2010 mogelijk maakte voor homoseksuele en lesbische stellen om te trouwen, hebben homo's in het katholieke land het ook op andere vlakken beter gekregen. "We vroegen de president om Uma's peettante te worden om haar te bedanken voor de rechten die ze ons heeft gegeven", vertelde moeder Carina Villaroel in de krant La Nación.

Priester Carlos Varas doopte het 2,5 maanden oude meisje Uma in de kathedraal van Cordoba. Of het Vaticaan daar toestemming voor heeft gegeven, is niet bekend. De president was zelf niet bij de doop aanwezig en zal ook niets met de opvoeding te maken hebben.

Argentijnse president peettante kind homostel
Argentijnse president peettante kind homostel (Foto: ANP)

Internazionale verliest punten tegen Bologna

Internazionale heeft zaterdag punten laten liggen in de Serie A. De Milanese grootmacht speelde in eigen huis met 2-2 gelijk tegen Bologna. Mauro Icardi zette Inter in beide helften op voorsprong. Voor rust trok Jonathan Cristaldo de stand gelijk, in de tweede helft was die eer voorbehouden aan Panagiotis Kone. Zes minuten voor tijd miste Diego Milito nog een strafschop die Inter de winst had kunnen bezorgen.

Ondertussen besliste Luca Toni de derby van Verona in het voordeel van Hellas. Op bezoek bij Chievo scoorde de routinier twintig minuten na rust.

Inter staat met vijftig punten uit 32 duels nog altijd vijfde. Nummer zes Parma kan zondag op gelijke hoogte komen, maar moet dan wel winnen van Napoli. Hellas Verona staat achtste. Chievo en Bologna verkeren net boven de gevarenzone. Beide ploegen hebben 27 punten en staan daarmee zestiende en zeventiende.

Hearts degradeert na 32 jaar van hoogste niveau

De Schotse voetbalclub Heart of Midlothian is zaterdag gedegradeerd uit de Schotse Premiership. Hearts, zoals de club uit Edinburgh doorgaans wordt genoemd, won weliswaar met 4-2 van Partick Thistle, maar omdat Saint Mirren met 3-2 van Motherwell won kon Hearts degradatie niet meer ontlopen. De club, waar Mark de Vries ooit successen vierde, speelde de afgelopen 32 jaar op het hoogste niveau.

De degradatie van Hearts komt niet als een verrassing. Afgelopen zomer vroeg de club, na een decennium van financiële problemen, surseance aan. Dat kostte de ploeg vijftien minpunten. Na 33 wedstrijden staat de formatie uit Edinburgh dan ook nog altijd slechts op dertien punten. Nummer voorlaatst Partick Thistle heeft vijf wedstrijden voor het einde van de competitie zeventien punten meer.

Celtic is al kampioen in Schotland. De ploeg uit Glasgow veroverde de titel anderhalve week geleden.

World Fashion Festival eert Michelle Obama

Het World Fashion Festival brengt tijdens zijn eerste editie een ode aan Michelle Obama. Dat heeft Bewonder Nederland, de organisator van het modefestival, zaterdag bekendgemaakt. Tijdens het mode-evenement in Amsterdam tonen verschillende ontwerpers een creatie die zij opdragen aan de vrouw van de Amerikaanse president.

Het World Fashion Festival, dat op 21 mei haar première beleeft, heeft voor Obama gekozen omdat zij een 'waar stijlicoon' is. Volgens de organisatie brengt zij 'klasse en creativiteit in de normaal grauw en grijze politieke wereld'.

Tijdens het festival onthult kunstenaar Hayo Sol tevens een schilderij van de presidentsvrouw. Het doek is voorzien van speciale verf waarin vermalen kristallen zitten. Eerder maakte Sol al portretten van onder anderen Audrey Hepburn en Marilyn Monroe.

Uitslag Heracles Almelo - Go Ahead Eagles

De derby tussen Heracles Almelo en Go Ahead Eagles is in een 2-1 overwinning voor Go Ahead geëindigd. Heracles kwam op een 1-0 voorsprong door een doelpunt van Rosheuvel. In de tweede helft stelden Turuc en Falkenburg de overwinning voor Go Ahead Eagles veilig. Hieronder vind je de karakteristieken van dit duel. 

Heracles Almelo

1 - 2

Go Ahead Eagles

 36' Rosheuvel    68' Turuc 
 74' Falkenburg 
 
 Gele kaart: Quansah, Koenders, Kangaskolkka (Heracles Almelo), Amevor (Go Ahead Eagles)
 Rode kaart: Antonia (88) (Go Ahead Eagles)
 
Stadion: Polman Stadion, Almelo
Toeschouwers: 8.460
Arbiter: Higler
 
Opstelling:   Opstelling:
Pasveer
Te Wierik
Schenkeveld (Kangaskolkka/82)
J.Veldmate
Koenders
Bruns (Quansah/44)
Rienstra
Bel Hassani
Rosheuvel
Amoah (Uth/72)
Linssen
  Andersen
Amevor
Vriends
v.d.Linden
Schenk (Haps/46)
Falkenburg
Overgoor
Turuc
Antonia
Kolder
Houtkoop (Godee/72)

Clanvete in Egypte: 23 doden

Een bloedige vete tussen een Arabische clan en een Nubische familie in de zuidelijke Egyptische provincie Aswan heeft aan zeker 23 mensen het leven gekost. Dat heeft een bron bij de Egyptische veiligheidsdienst zaterdag gezegd.

Eerder deze week ontaardde een ruzie tussen de clans in geweld. Leden van de Nubische familie betichtten de Arabieren ervan het land te destabiliseren, omdat ze voor de regeringen van de voormalige presidenten Hosni Mubarak en Mohammed Morsi werkten. Al vlug trokken beide groepen elkaars eergevoel in twijfel en werden de messen geslepen.

Drie Nubiërs werden vrijdag doodgeschoten. Vrijdagnacht volgde nog een Nubische dode. Na de begrafenissen vielen honderden Nubiërs een Arabische wijk aan, waar zij, gewapend met stokken en dolken, tal van mensen ombrachten. Later werd brand gesticht in een Nubisch gemeenschapscentrum en in zeven woningen.

Bewoner gewond bij brand in Groningen

Een man uit Groningen is zaterdag lichtgewond geraakt bij een brand in zijn woning. Hij slaagde er zelf in via het balkon in veiligheid te komen, maar liep daarbij wel brandwonden aan zijn handen op. Hij is naar het ziekenhuis gebracht, meldt de brandweer.

De brand ontstond aan het einde van de middag in een woning aan de Bedumerweg. De vlammen sloegen al snel uit de woning en de bewoner zat vast op het balkon. In afwachting van de brandweer klom hij zelf naar beneden.

De woning brandde volledig uit. Naastgelegen panden liepen rook- en waterschade op. De politie onderzoekt de oorzaak van de brand.

Sassenheimse TOP wint zaalkorfbalfinale in Ahoy

De Sassenheimse korfbalclub TOP heeft zaterdag in Ahoy de zaalkorfbalfinale gewonnen. PKC uit Papendrecht werd in de Rotterdamse sporttempel met 21-20 verslagen. De afzwaaiende Daniel Harmzen nam zowel de eerste als de laatste treffer van de finale voor zijn rekening. PKC was titelverdediger.

Voor TOP was het de tweede keer dat de ploeg de prestigieuze eindstrijd van de Korfbal league mocht spelen. De Sassenheimers gingen ook voor de tweede keer met de zege aan de haal. In het seizoen 2010-2011 was TOP ook te sterk voor PKC in de finale. Toen werd het 21-19.

Eerder zaterdag werd Fortuna derde. De Delftse ploeg versloeg Dalto uit Driebergen met 30-26.

Italië en België voeren Wilders' stokpaardje deels uit

Italië heeft na twaalf jaar onderhandelen een akkoord gesloten met Marokko om onder speciale voorwaarden criminele Marokkanen terug te sturen naar hun geboorteland. Tot nu toe weigerde Marokko altijd criminele Marokkanen terug te nemen. Marokko's minister Mustafa Ramid en de Italiaanse minister Andrea Orlando tekenden daarvoor een verdrag.

In dit verdrag is onder andere opgenomen welke criminele Marokkanen in ieder geval niet voor terugsturen in aanmerking komen.

Zo worden er geen gevangenen teruggestuurd als ze daar geen toestemming voor verlenen, vertelde een woordvoerder van het ministerie. Noch heeft het verdrag effect op tweede generatie immigranten geboren in Italië uit Marokkaanse ouders die geen Italiaans burgerschap kunnen verkrijgen tot hun achttiende levensjaar. Marokkanen met een Italiaans paspoort zijn ook uitgesloten van de retourneringsregeling. Marokkanen die een delict hebben gepleegd dat meer dan één jaar gevangenis oplevert, kunnen weer wel teruggestuurd worden.

De overeenkomst is bedoeld om de overbevolking in de Italiaanse gevangenissen tegen te gaan. Italië had kritiek gekregen van de Europese Mensenrechten Organisatie en moet de leefbaarheid in gevangenissen drastisch verbeteren

Naast Italië heeft België ook zo'n soort retourneringsregeling voor criminele Marokkanen. In Italië zitten ongeveer 4.000 en in België ongeveer 1.100 Marokkanen in het gevang.

Friese politie schiet ruziemaker in been

Een agent die te hulp was gekomen bij een ruzie in Waaxens heeft zaterdagavond een van de ruziemakers in zijn been geschoten. Er zou zijn gedreigd met wapens, maar wat er precies is gebeurd is nog onduidelijk, zegt een woordvoerder van de Friese politie.

De politie greep in bij een hevige ruzie op de N356. De neergeschoten man is voor onderzoek naar het ziekenhuis gebracht. De politie onderzoekt wat er is gebeurd en of er terecht is geschoten.

Uitslagen Eredivisie 05/04/2014

Met een 2-0 overwinning uit bij NAC Breda houdt FC Twente zicht op de tweede plaats. De doelpunten werden gemaakt door Gutiérrez en Tadic. In een enerverend duel tussen NEC en Cambuur werden in de slotfase drie spelers met rood van het veld gestuurd. Het duel eindigde in een 1-1 gelijkspel. Hieronder vind je de statistieken van beide duels. 

(PRO SHOTS/Henk Jan Dijks)
NEC speler Koolwijk (l) in duel met Cambuur speler Lukoki (r) (PRO SHOTS/Henk Jan Dijks)

NAC Breda

0 - 2

FC Twente

     39' Gutiérrez 
 50' Tadic 
 
 Gele kaart: Marsman (FC Twente)
 
Stadion: Rat Verlegh Stadion, Breda
Toeschouwers: 18.800
Arbiter: v. Sichem
 
Opstelling:   Opstelling:
Ten Rouwelaar
De Roover
Drost
Kwakman
Bodor
Swerts
Hadouir (Perica/66)
Matic
Sarpong
Poepon (Seuntjes/73)
Hooi
  Marsman
Breukers
Martina
Bjelland
Schilder
Ebecillo (Brama/89)
Tadic
Gutiérrez
Promes
Børven
Mokthar

(PRO SHOTS/Ronald Bonestroo)
Uros Matic (l) en Quincy Promes (r). (PRO SHOTS/Ronald Bonestroo)

N.E.C. Nijmegen

1 - 1

sc Cambuur Leeuwarden

 13' Castillion(pen)    45+2' Dijkstra 
 
 Gele kaart: Castillion, Koolwijk (N.E.C. Nijmegen), Droste, El Makrini, v. Moorsel (sc Cambuur Leeuwarden)
 Rode kaart: Koolwijk (84), v. Eijden (89/2xg) (N.E.C. Nijmegen), Ritzmaier (86/2xg) (sc Cambuur Leeuwarden)
 
Stadion: De Goffert, Nijmegen
Toeschouwers: 11.250
Arbiter: Wiedemeijer
 
Opstelling:   Opstelling:
Gentenaar
Vermijl
v. Eijden
Nielsen (Hemlein/77)
Leiwakabessy
Koolwijk
Rieks (Pálsson/79)
Conboy
Jahanbakhsh (Jantscher/46)
Hidgon
Castillion
  Nienhuis
Droste
v. Boxel (Dijkstra/7)
v.d. Laan
Pereira
El Makrini
Ritzmaier
v. Moorsel
Lukoki
Barto (Ogbeche/61)
Manu

Australië bevestigt mogelijk signaal MH370

De Australische overheid, die de zoektocht naar het vermiste Maleisische vliegtuig leidt, heeft bevestigd dat er een signaal is opgevangen dat mogelijk uit de black box van het toestel komt. Chinese media meldden eerder op de dag al dat een Chinees vaartuig dat helpt met zoeken een signaal heeft opgepikt.

Het is nog onduidelijk of het signaal daadwerkelijk van vlucht MH370 komt, maar het geluid dat is opgevangen komt overeen met de frequenties van de zwarte doos, zo laat fabrikant Honeywell Aerospace weten. Er zijn volgens reddingsexpert William Waldock geen natuurlijke bronnen van dergelijke geluiden in de oceaan. Het zou wel een onderzeeër kunnen zijn.

Angus Houston, het hoofd van het Australische zoekteam, zegt eveneens dat het signaal in het zuiden van de Indische Oceaan van het verdwenen vliegtuig kan zijn. Hij voegde er wel aan toe dat er nog geen concrete aanwijzingen voor zijn dat dat ook daadwerkelijk zo is.

Het signaal werd waargenomen op ongeveer 25 graden zuiderbreedte en 101 graden oosterlengte. Een speciale detector aan boord van het schip, de Haixun 01, ontdekte een signaal van 37,5 Hz.

Cameron Diaz: kut is cadeautje

Cameron Diaz heeft in The Graham Norton show gesuggereerd dat de vrouwelijke flamoes een cadeautje is. Het schaamhaar zou synoniem staan voor het cadeaupapier.

De actrice begrijpt niet dat vrouwen hun schaamhaar compleet en permanent laten verwijderen. "Iedereen moet het zelf weten, maar volgens mij zit het er met een reden", Aldus de actrice. Vooral het permanent verwijderen kan op weinig begrip rekenen. "Daar krijg je later echt spijt van."

Volgens Diaz is het een modetrend en wil over een aantal jaar iedereen gewoon weer een bos schaamhaar gelijk de jaren zeventig. "Bovendien denk ik dat het nu, en over twintig jaar, aardig is dat je partner in de slaapkamer 'je cadeautje' kan uitpakken. Want dat is het, een cadeautje", aldus Diaz.

Dood Duitse journaliste Afghanistan was wraak

Het doodschieten van de Duitse oorlogsfotografe Anja Niedringhaus in het oosten van Afghanistan vrijdag, was een wraakactie voor een NAVO-actie in dat land. Dat heeft een politiewoordvoerder in de Afghaanse provincie Khost gezegd.

Bij de aanslag raakte de Canadese journaliste Kathy Gannon zwaargewond. Een man in politie-uniform heeft op de journalisten geschoten, omdat zijn dorp doelwit is geweest van een luchtaanval van de NAVO. Dat heeft hij verklaard tegenover de politie.

De twee journalisten waren in Afghanistan om de presidentsverkiezingen van zaterdag te verslaan.

Dood Duitse journaliste Afghanistan was wraak
Dood Duitse journaliste Afghanistan was wraak (Foto: ANP)

Vrouw geeft dodelijke borstvoeding

Een Amerikaanse vrouw is veroordeeld voor doodslag, omdat zij haar baby borstvoeding gaf terwijl ze zwaar onder de medicijnen zat. Een overdosis morfine werd de baby van zes weken fataal. De 39-jarige vrouw is veroordeeld tot 20 jaar cel, meldde Sky News zaterdag.

De vrouw uit de staat South Carolina in het oosten van de VS verhulde eerder haar zwangerschap voor dokters om pijnstillers te kunnen krijgen. Ze zei last te hebben van een auto-ongeluk waar ze jaren geleden slachtoffer van was.

In 2004 verloor ze haar verplegingsvergunning, omdat ze de medicijnen illegaal probeerde te bemachtigen. Volgens haar advocaat is ze ondersteboven van de dood van haar kind.

De hoeveelheid morfine die de baby binnenkreeg, zou ook voor een volwassene fataal zijn. De vrouw kan op zijn vroegst over 16 jaar voorwaardelijk vrij komen.

Vrouw VS schuldig aan dodelijke borstvoeding
Vrouw VS schuldig aan dodelijke borstvoeding (Foto: ANP)

FOK!toen: de dood van de grunge

Het is vandaag exact twintig jaar geleden dat de grunge een vroege dood is gestorven. Kurt Cobain, frontman van het uiterst succesvolle Nirvana, had zichzelf op 5 april 1994 van het leven beroofd.

Ik weet het nog goed. Ik was een 14-jarige jongen en werd destijds als 'alto' bestempeld. Groot was dan ook de schok toen ik op zaterdag 9 april 1994 de krant opensloeg. Kurt Cobain, mijn grootste held, was dood in zijn huis te Seattle gevonden. Op 27-jarige leeftijd gestorven, na zelfdoding op 5 april.

Grunge
Nirvana, en vooral Kurt Cobain, was de succesvolste band in de grungewereld. Deze muziekstroming is ontstaan in Seattle en waaide eind jaren tachtig over naar andere delen van de wereld. Nirvana's album 'Nevermind', uitgebracht in 1991, wordt nog altijd gezien als het hoogtepunt van de grunge. De hiervan afkomstige single 'Smells Like Teen Spirit' werd een wereldwijde hit.

Kurts privéleven
Het leven van Kurt Donald Cobain, geboren op 20 februari 1967 te Aberdeen, Washington, ging niet over rozen. Zijn leven werd gekenmerkt door ziekte, pijn en drugs. Al vanaf zijn jeugd leed hij aan chronische bronchitis en intense pijn door een maagaandoening. Op zijn dertiende rookte hij al zijn eerste joint, waarna hij uiteindelijk uitkwam bij heroïne.

In mei 1991 ontmoette hij Courtney Love, zangeres van de band Hole, met wie hij op 24 februari 1992 in het huwelijksbootje stapte. Op 18 augustus 1992 kregen Cobain en Love een dochter: Frances Bean Cobain. De tweede naam werd gekozen omdat het kind tijdens de echo op een boon leek.

Depressie
Kurt Cobain kon maar niet leven met het onverwachte succes van Nirvana. Hij werd alsmaar depressiever en speelde vele malen met de gedachte aan zelfmoord. In nummers als 'I hate myself and I want to die' en 'Come as you are' (I swear I don't have a gun) werd dan ook veelvuldig hiernaar verwezen.

In juli 1993 ging het voor de eerste keer mis. Tijdens een optreden in New York stortte Kurt Cobain in elkaar wegens een overdosis. In plaats van een ambulance te bellen, bracht Love de rockster weer bij kennis met een spuit Narcan.

Zelfmoordpogingen
Op 2 maart 1994 vloog Kurt naar Rome, om zich daar te laten behandelen voor zijn bronchitis. De volgende dag werd hij herenigd met zijn vrouw, die hem de volgende ochtend bewusteloos aantrof. Cobain had een overdosis Rohypnol en champagne genomen. Hij werd overgebracht naar het ziekenhuis, alwaar hij de hele dag niet meer bij kennis zou komen. Na vijf dagen werd hij ontslagen uit het ziekenhuis en vloog terug naar Seattle. Later verklaarde Love dat dit zijn eerste zelfmoordpoging was.

Op 18 maart belde Love in paniek naar de politie. Haar man had zich opgesloten in een kamer en dreigde zichzelf dood te schieten met een revolver. De politie rukte met man en macht uit om een partij wapens bij het huis in beslag te nemen. Later ontkende Kurt zelfmoord te hebben willen plegen.

Op 30 maart liet Kurt zich gedwongen opnemen in een verslavingskliniek te Los Angeles. De volgende dag al klom hij echter over een twee meter hoge muur en vluchtte weg. Een grote zoekactie werd op touw gezet, maar de Nirvana-frontman werd niet gevonden. Op 4 april werd hij bij de politie als vermist opgegeven.

Zijn zelfmoord
Pas op 8 april werd Kurt Cobain gevonden door een elektricien die een alarmsysteem wilde aanleggen rond de woning. De beste man dacht eerst dat de muzikant nog sliep. Het lichaam was nog vrijwel intact. Naast het lijk werden een hagelgeweer en een afscheidsbrief aangetroffen. Uit de autopsie is gebleken dat Kurt op 5 april is overleden aan de gevolgen van een 'zelf-toegediende geweerwond aan het hoofd'.

Twijfels rond zijn dood
Nu, exact 20 jaar later, bestaan er nog altijd complottheorieën rond de dood van de legendarische muziekheld. Zo zou hij zijn vermoord, aldus tegenstanders. Zo gelooft men dat Kurt te high was om de trekker over te halen. Dit wordt gestaafd door het feit dat er geen vingerafdrukken op het geweer zijn aangetroffen. Bovendien zouden de laatste vier regels van de afscheidsbrief niet door Cobain zijn geschreven. Niet voor niets is het politieonderzoek naar zijn dood heropend en zijn er nieuwe foto's opgedoken van de plaats delict.

De legende
Door op 27-jarige leeftijd te sterven, is Kurt Cobain lid geworden van de 27 Club. Artiesten die net als hij al op 27-jarige leeftijd stierven. Hij kan zich scharen onder legendes als Brian Jones, Jimi Hendrix, Janis Joplin en Jim Morrison. Ook Amy Winehouse is inmiddels toegetreden.

Hoewel met de dood van Kurt Cobain ook de grunge een vroege dood is gestorven, is zijn muziek onsterfelijk gebleken. Na zijn dood nam de belangstelling rond de muziek alleen maar toe. Het postuum uitgebrachte album 'MTV unplugged in New York' werd dan ook een groot succes. Op dit akoestische album staan werkelijk vele pareltjes als 'About a Girl' en 'Where Did You Sleep Last Night', die dan ook dikke hits werden. Daarnaast zal Kurt Cobain in de harten van fans immer blijven voortleven.

Mijn persoonlijke favoriet van Nirvana
RIP Kurt D. Cobain (1967 - 1994)

Agent schiet bij aanhouding inbrekers in Rotterdam

Bij de aanhouding van inbrekers in Rotterdam zijn zaterdag drie waarschuwingsschoten gelost door agenten. Dat zegt een woordvoerder van de politie. Drie inbrekers werden ingerekend en naar een vierde wordt nog gezocht.

Buurtbewoners sloegen even voor het invallen van de avond alarm. De politie vond in de tuin van een woning aan de Kortedreef een inbreker die gewond was aan een hand. Vermoedelijk had hij zich verwond bij het inslaan van een ruit. Hij was nog niet binnen geweest.

Dat gold ook voor de drie andere inbrekers die zonder buit op de vlucht waren geslagen. Twee van hen werden bij een zoektocht in de buurt gevonden. Ze gaven zich pas over toen de politie de waarschuwingsschoten loste. De andere verdachte is spoorloos. De politie is onder meer via Burgernet naar hem op zoek.

DayZ ontvangt deze maand nieuwe update

De uitbreiding van het DayZ-ontwikkelteam werpt zijn vruchten af. Deze maand nog komt er een nieuwe update voor DayZ, welke nieuwe functies en verbeteringen meebrengt.

Een paar van de belangrijkste punten van de update zijn de mogelijkheid om vuur te stichten en een verbeterde muisbesturing. Bovendien wordt er gewerkt aan een patch waardoor men met meer dan honderd mensen tegelijkertijd kan inloggen, iets dat nu nog problemen oplevert.

De update wordt binnenkort naar testservers gestuurd om daar, logischerwijze, de update uitgebreid te testen. Hierna moet de update beschikbaar komen voor het grote publiek.

Ontwikkelaar DayZ slaat aanbiedingen af (Novum)

Uitslag sc Heerenveen - PSV

Om 18.45 uur stond het duel tussen sc Heerenveen en PSV op het programma in de Eredivisie. De Eindhovenaren liepen een forse tik op in de strijd om de tweede en derde plaats, want Heerenveen was thuis met 3-0 te sterk. Hieronder vind je de statistieken van het duel.

Nordfeld brengt redding bij een kans van PSV. (PRO SHOTS/Jasper Ruhe)

sc Heerenveen

3 - 0

PSV

 31' Basacikoglu
 79' v. La Parra
 87' Finnbogason
   
 
 Gele kaart: Rekik (PSV)
 
Stadion: Abe Lenstra Stadion, Heerenveen
Toeschouwers: 25600
Arbiter: Liesveld
 
Opstelling:   Opstelling:
Nordfeldt
Marzo
Kum
Kruiswijk
v. Aken (Dijks/90)
v. Aanholt
v.d. Berg
De Roon
Basacikoglu (v. La Parra/67)
Finnbogason
Sinkgraven (Slagveer/89)
  Zoet
Arias
Jorgensen
Rekik
Willems
Park (Wijnaldum/46)
Hiljemark
Maher
Ruiz
Locadia (Matavz/68)
Narsingh (Bakkali/78)

'Bit Boy!! Arcade komt in april'

BPlus Games is alweer een tijdje bezig met de ontwikkeling van Bit Boy!! Arcade voor Nintendo 3DS. De game werd vorig jaar op de E3 getoond. BPlus kondigt nu aan dat Bit Boy!! Arcade deze maand nog moet verschijnen.

Een release voor Amerika is zeker: 17 april. Voor ons in Europa is het nog afwachten. Op het twitter-account van Bplus Games is te lezen dat Nintendo of Europe nog bezig is met het testen, maar dat hij graag een gelijktijdige release ziet voor Amerika en Europa. Het is dus nog maar afwachten of dat gaat lukken.

Bit Boy!! Arcade komt met een aantal unieke functies. Zo zal je meer punten krijgen als je het spel op een hogere snelheid speelt. De game zal bovendien meer dan een uur aan muziek en voice acting bevatten. Daarnaast zijn er vijftig achievements, veranderen de graphics constant en nog meer. Voor de mensen die niet bekend zijn met Bit Boy!! Arcade is hieronder de trailer te vinden.

Wargaming investeert 10 miljoen in eSports

Wargaming, bekend van het populaire World of Tanks, neemt eSports steeds serieuzer. Dit wordt aangetoond door uitspraken van CEO Victor Kisyli. Hij kondigt aan dat Wargaming in 2014 tien miljoen dollar zal investeren in eSports.

Dit bedrag komt niet uit de lucht vallen, World of Tanks is namelijk een populair spel voor tournamenten. In 2012 deden dertigduizend pro-gamers mee aan 120 World of Tanks-tournamenten. In 2013 stegen deze aantallen naar tweehonderdduizend spelers in duizend tournamenten. Vorig jaar pompte Wargaming nog acht miljoen dollar in eSports.

Kisyli: ''With our eSports team we founded a company within the company. They take care not only about game features to cater to spectators, but also about the physical organisation of the tournaments.'' Het geld zal dus niet alleen gebruikt worden als prijzengeld, maar ook voor alle organisatie eromheen.

World of Tanks heeft meer dan tachtig miljoen geregistreerde spelers en is beschikbaar op pc en Xbox 360. 

World of Tanks: Xbox 360 Edition

Halve eeuw cel geëist voor moord Hester van Nierop

De Mexicaanse justitie heeft vijftig jaar cel geëist tegen de man die verdacht wordt van de moord op de Nederlandse Hester van Nierop in 1998. Een justitiewoordvoerder laat weten dat dit ten tijde van de moord de maximumstraf was voor dit delict.

De 28-jarige Van Nierop uit Den Haag werd ruim vijftien jaar geleden misbruikt en gewurgd in een hotel in Ciudad Juárez. De stad in Noord-Mexico is berucht om de vele vrouwenmoorden. Dit najaar werd de verdachte Roberto F, die zich nu Adamé L. noemt, in een Amerikaanse cel gevonden door de Mexicaanse justitie.

Eind januari werd hij uitgeleverd aan Mexico, waar hij nu vastzit. Het proces ging op 11 maart van start. De zaak wordt schriftelijk behandeld, conform de regelgeving ten tijde van de moord. Binnen zes maanden wordt een uitspraak verwacht.

Samsom wil 250 miljoen extra voor overgang zorg

Het kabinet moet 200 tot 250 miljoen euro extra uittrekken voor een soepele overgang van de langdurige zorg naar de gemeenten. Met dat geld moet worden gegarandeerd dat mensen straks echt de zorg krijgen die ze nodig hebben, zegt PvdA-leider Diederik Samsom zaterdag in Trouw.

Het kabinet moet de zorgplannen volgens de PvdA-leider bijstellen. Mensen die nu in de AWBZ recht hebben op begeleiding en dagbesteding moeten dat recht volgens Samsom behouden.

Ouderen die veel zorg nodig hebben zouden de garantie moeten krijgen dat er voor hen plaats is in een verzorgingstehuis als ze het thuis echt niet meer redden. In de plannen van staatssecretaris van Volksgezondheid Martin van Rijn (PvdA) moet een deel van deze mensen vanaf 2016 thuis blijven wonen.

Gemeenten moeten volgens Samsom geld vrijmaken voor huishoudelijke hulp, zodat niemand door bezuinigingen tussen wal en schip valt. Verder zouden thuiszorgorganisaties moeten worden verplicht met elkaar samen te werken en elkaars personeel over te nemen om ontslagen te voorkomen.

Het benodigde geld zou kunnen worden betaald uit meevallers in de zorg. Die meevallers zouden zijn te verwachten bij ziekenhuizen en specialisten. Als de meevallers uitblijven, zou minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA) het geld elders vandaan moeten halen.

De nieuwe plannen komen na de gemeenteraadsverkiezingen, waarbij de PvdA in veel gemeenten fors moest inleveren. Tijdens de campagne is Samsom volgens eigen zeggen tot de conclusies gekomen dat veel mensen 'bang en onzeker' zijn geworden of ze nog wel verzorgd worden als de gemeente de zorgtaak op zich neemt.

Het kabinet, waar de PvdA deel van uitmaakt, is er volgens Samsom niet in geslaagd die onzekerheid weg te nemen. "Er is door het kabinet geen aansprekende schets gegeven van de toekomstige situatie." De onzekerheid onder de kiezers zou een belangrijke oorzaak zijn van de grote verkiezingsnederlaag voor zijn partij.

Ali B weer terug naar Marokko

Maar komt helaas ook weer terug. Ali B gaat na de zomer namelijk een nieuw muziekprogramma presenteren waar weinig mensen op zitten te wachten. In Tour de Mocro reist de rapper samen met Brownie Dutch naar Marokko waar ze steeds andere Nederlandse muzikanten ontmoeten. Dat schrijft het AD zaterdag.

De muzikanten vertellen Ali hun persoonlijke verhaal en maken samen een lied. Het is nog niet bekend welke omroep de show gaat uitzenden. Eerder presenteerde de 32-jarige rapper al programma's als De Flat van Ali B en Ali B op Volle Toeren. Momenteel is Ali te zien in de serie Ali B en de 40 Wensen. Vandaar ook de stortvloed aan Ali B berichten in de media.

Politie bevestigt identiteit doden Laren

De lichamen die zaterdag in een woning in Laren zijn aangetroffen zijn die van voormalig ABN AMRO-topman Jan Peter Schmittman, zijn vrouw en zijn dochter. De politie heeft zaterdag aan het begin van de avond bevestigd dat het gaat om de bewoners van het huis dat op naam staat van Schmittmann.

De 57-jarige Schmittman en zijn even oude vrouw hebben nog een tweede dochter, maar die was niet thuis. De politie heeft haar op de hoogte gebracht van het lot van haar ouders en 22-jarige zus.

Dikke Dennis gaat zaterdag gewoon van de duikplank

Dikke Dennis is zaterdag gewoon te zien in het SBS6-programma Sterren Springen. De tatoeëerder kwam in opspraak nadat De Telegraaf vrijdag een artikel over zijn vermeende neonaziverleden had gepubliceerd. "Dikke Dennis heeft hier gisteren publiekelijk afstand van genomen. Wij hebben geen reden om te twijfelen aan zijn oprechtheid", laat de zender weten in een verklaring.

"Wij zijn ons ervan bewust dat Dikke Dennis een roerig verleden heeft", vervolgt SBS. "Het artikel in De Telegraaf gaat over serieuze zaken, maar die speelden zich wel ruim dertig jaar geleden af, toen Dennis nog een tiener was."

Dennis Overweg, zoals Dikke Dennis eigenlijk heet, was vroeger bevriend met Nico Bodemeijer. Bodemeijer werd veroordeeld voor moord op de Antiliaan Kerwin Duijnmeijer. "Nico was een van de jongens met wie ik omging toen ik een jaar of 15 was. Die heeft toen die moord gepleegd. En vanaf die tijd ben ik radicaal gestopt met die jongens", zei Dennis vrijdag in een videoboodschap.

De volle tatoeëerder, die onder de lichaamsversieringen zit, heeft het White Power-logo, een vuistje, op zijn borst getatoeëerd staan. Overweg erkent dat hij het logo heeft staan. "Maar de tekst erbij heb ik weg laten halen. Toen was het voor mij weg, afgezworen, klaar. Niet wetende dat ze nu, na 35 jaar, dat vuistje weer terughalen. Daar sta ik nu niet meer achter."

Een woordvoerder van SBS wilde niet verklappen of Dikke Dennis zaterdagavond zijn tatoeages gaat bedekken. Zaterdag is de eerste aflevering van het tweede seizoen van Sterren. Naast Dennis gaan onder anderen Britt Dekker, Marijke Helwegen en Peter Jan Rens van de duikplank.

Frankrijk brengt spanning terug in Davis Cup

De Franse tennissers hebben zaterdag de spanning teruggebracht in de kwartfinale van de Davis Cup tegen Duitsland. Michaël Llodra en Julien Benneteau wonnen het dubbelspel door André Begemann en Tobias Kamke met 6-1, 7-6 (5), 4-6 en 7-5 te verslaan. Duitsland had vrijdag bij het treffen in Nancy de eerste twee enkelspelen gewonnen.

Groot-Brittannië en Kazachstan namen na winst in het dubbelspel de leiding. Colin Fleming en Andy Murray versloegen Simone Bolelli en Fabio Fognini met 6-3, 6-2, 3-6 en 7-5. De Britten staan nu 2-1 voor tegen Italië. De Kazachen Andrej Goloebev en Aleksandr Nedovjesov verrasten de Zwitsers Stanislas Wawrinka en Roger Federer in Genève met 6-4, 7-6 (5), 4-6 en 7-6 (6).

Oranjevrouwen winnen simpel van Griekenland

De Nederlandse voetbalsters hebben zaterdag een WK-kwalificatiewedstrijd tegen Griekenland eenvoudig naar hun hand gezet. In Heraklion op Kreta werd het thuisland met 6-0 verslagen. Manon Melis, Tessel Middag, Vivianne Miedema, Mandy van den Berg, Sherida Spitse en Eshly Bakker zorgden voor de doelpunten.

Donderdag spelen de Oranjevrouwen opnieuw een kwalificatie-interland. Dan komt in Helmond Albanië op bezoek. Oranje staat momenteel eerste in poule 5 met dertien punten uit zes duels. België, dat met 6-0 won bij Albanië, heeft evenveel punten uit evenveel duels, maar een iets minder doelsaldo. Noorwegen heeft twaalf punten, maar speelde pas vier keer.

Verstappen ook snel tijdens tweede testdag F3

Max Verstappen heeft ook op de tweede, en laatste, testdag van de Formule 3-Euroseries in Hongarije een snelle tijd neergezet. De Nederlander, die gisteren de snelste was, kwam vandaag tot de derde tijd op de Hungaroring.

De zoon van oud Formule 1- coureur Jos Verstappen kwam in zijn bolide van Van Amersfoort Racing 0,139 tekort op de Zweed Felix Rosenqvist. Jules Szymkowiak, teamgenoot van Verstappen, werd op een kleine drietienden zevende in het veld van 27 coureurs. De derde Nederlander in het veld, Dennis van der Laar, zette de veertiende tijd neer.

Slagter tweede in GP Miguel Indurain

Tom-Jelte Slagter is zaterdag bij GP Miguel Indurain op het podium geëindigd. De 24-jarige wielrenner van Garmin kwam in de eendaagse koers door de Spaanse regio Navarra achter winnaar Alejandro Valverde (Movistar) als tweede over de streep. De Rus Sergej Tsjernetski van Katusha werd derde.

Slagter was de enige Nederlandse deelnemer aan de koers die is vernoemd naar de vijfvoudig Tourwinnaar. Hij moest iets meer dan een minuut toegeven op Valverde, die met nog twintig kilometer te gaan was ontsnapt uit het peloton. Slagter deed eerder dit seizoen al van zich spreken door twee etappes in Parijs-Nice te winnen.

[PD] Atlético voert de druk verder op

De Spaanse titelrace blijft razend spannend. Atlético Madrid heeft de druk zaterdagmiddag alvast verder opgevoerd. Villarreal moest buigen in de hoofdstad: 1-0. De Spaanse topploegen maken weinig misstappen en dat geldt zeker ook voor Atlético. Van de 31 eerdere wedstrijden werden er liefst 24 gewonnen en zaterdag kwam daar dus nummer 25 bij.

Het gat met nummer twee FC Barcelona liep daardoor op naar vier punten. De Catalanen komen later op de dag nog in actie. Atlético dankt de zege op Villarreal aan een sterke openingsfase. De thuisploeg legde El Submarino Amarillo haar wil op en kwam al snel aan de leiding. De Villarreal-defensie stond te slapen bij een hoekschop en gunde Raúl García de tijd en ruimte om onbedreigd binnen te koppen.

Na die openingstreffer werd de vermoeidheid aan de zijde van de thuisploeg zichtbaar. Atlético speelde midweeks nog de uiterst belangrijke Champions League-kwartfinale tegen titelconcurrent Barcelona, en had duidelijk last van het drukke programma.

Toch hoefde Atlético lange tijd weinig mogelijkheden toe te staan. De ploeg kreeg via David Villa zelfs de uitgelezen mogelijkheid om de score te verdubbelen, maar de ervaren international had zijn vizier niet op scherp.

In de slotfase drong Villarreal nog aan op de gelijkmaker, en werd nog bijna op haar wenken bediend. Toby Alderweireld, die in de basis mocht beginnen en de hele wedstrijd volmaakte, werkte een voorzet bijna in zijn eigen doel. De voormalige Ajacied en Atlético kwamen echter met de schrik vrij en kunnen achteroverleunend toezien hoe Barcelona en Real Madrid het er vanaf brengen.

Leicester City promoveert naar Premier League

Leicester City keert na tien jaar terug in de Premier League. De Foxes wonnen vrijdag zelf met 2-1 van Sheffield Wednesday en zagen concurrenten Queens Park Rangers en Derby County een dag later verliezen. Leicester City was in het seizoen 2003-2004 voor het laatst actief op het hoogste niveau in Engeland.

Leicester kwam in het seizoen 2008-2009 nog uit op het derde niveau, maar begon daarna aan een gestage opmars. Onder leiding van trainer Nigel Pearson stond de ploeg dit seizoen vanaf de winterstop constant bovenaan.

Met nog zes speelronden te gaan lijkt Burnley hard op weg om als nummer twee ook direct richting Premier League te gaan. De derde en laatste promotieplaats ligt klaar voor de winnaar van de play-offs. Daaraan doen vier ploegen mee.

Krajicek stoomt door naar finale in Dijon

Tennisster Michaëlla Krajicek heeft zaterdag de finale van het ITF-toernooi in Dijon bereikt. Op het Franse hardcourt was de Nederlandse met tweemaal 6-4 te sterk voor Miharu Imanishi uit Japan. In de eindstrijd zondag treft Krajicek Olga Dorosjina. Zij won in een Russisch onderonsje met 6-2, 6-3 van Jekaterina Jasjina.

Krajicek stond in Dijon ook al in de finale van het dubbelspel. Vrijdagavond verloor ze samen met de Tsjechische Martina Borecka met 3-6 en 5-7 van Reka-Luca Jani uit Hongarije en Isabella Shinikova uit Bulgarije.

[PL] Manchester United geeft Newcastle klop

Manchester United heeft zaterdag een goede generale repetitie afgewerkt voor het kwartfinaleduel in de Champions League tegen Bayern München. In de Engelse competitie werd Newcastle United, waar Vurnon Anita en Luuk de Jong in de basis stonden, met 4-0 verslagen.

Juan Mata tekende voor de eerste twee goals bij United. Javier Hernandez maakte de derde treffer en Adnan Januzaj gaf het slotakkoord. Bij United viel Alexander Büttner een halfuur in.

Hugo Rodallega bezorgde degradatiekandidaat Fulham de bij Aston Villa: 2-1. De Colombiaanse spits scoorde in de 86e minuut de winnende treffer. Kieran Richardson had de Londenaren, waar John Heitinga een basisplaats had en Maarten Stekelenburg opnieuw de bank warm hield, op 1-0 gebracht. Grant Holt maakte gelijk. Bij Aston Villa speelden Ron Vlaar en Leandro Bacuna de hele wedstrijd.

Ook Crystal Palace deed goede zaken in de strijd tegen degradatie door uit bij Cardiff City te winnen: 3-0. Jason Puncheon maakte de eerste en de derde goal. Tussendoor was ook Joe Ledley trefzeker. Cardiff zakt door de nederlaag naar de negentiende plaats.

Hull City was met 1-0 Swansea City de baas door een doelpunt van George Boyd. Norwich City verloor thuis met 1-0 van west Bromwich Albion. Morgan Amalfitano bracht al in de zestiende minuut de latere eindstand op het scorebord.

[F1] Uitslag kwalificatie Bahrein

Nico Rosberg zal morgen tijdens de Grand Prix van Bahrein van pole position mogen vertrekken. De Duitser van Mercedes was tijdens de kwalificatie zijn teamgenoot Lewis Hamilton te snel af. De derde plaats ging naar Daniel Ricciardo (Red Bull), maar hij zal nog tien plaatsen worden teruggezet op de startgrid. Hierdoor vertrekt Valtteri Bottas van Williams als derde.

In de eerste sessie waren er weinig verrassingen te melden. Buiten beide Marussias en Caterhams waren Adrian Sutil (Sauber) en Pastor Maldonado (Lotus) de grootste slachtoffers. Sutil kan nog verder worden teruggezet op de grid, omdat hij Romain Grosjean twee keer in de weg zat tijdens de eerste sessie.

De Fransman werd overigens tijdens de tweede sessie uitgeschakeld doordat hij de langzaamste tijd tijdens de tweede kwalificatiesessie noteerde. Tijdens die sessie werd verrassenderwijs ook afscheid genomen van beide Toro Rosso-wagens, Nico Hülkenberg en van wereldkampioen Sebastian Vettel. De Duitser van Red Bull had problemen met het terugschakelen en zal morgen als elfde starten.

In de slotsessie duurde het even voordat de eerste wagens op de baan waren, maar na de eerste rondjes gingen de Mercedes-wagens van Rosberg en Hamilton al ruim aan de leiding. Valtteri Bottas was in zijn Williams op de derde plaats ruim een seconde trager. In hun laatste run wisten zowel Hamilton als Rosberg hun tijd niet te verbeteren, maar niemand wist ook maar in de buurt te komen van de Mercedes-coureurs. De derde plaats tijdens de kwalificatie ging naar Daniel Ricciardo, maar die zal tien plaatsen terug worden gezet op de startopstelling na zijn straf van vorige week bij de Grand Prix van Maleisië.

Bottas zal daardoor als derde vertrekken, voor Force-India rijder Sergio Perez en de Ferrari-coureur Kimi Räikkönen. Jenson Button zal zijn 250e Grand Prix als zesde starten.

Uitslag kwalificatie GP Bahrein

Pos Coureur Team Tijd Verschil Ronden
1 N. Rosberg Mercedes 1:33.185   12
2 L. Hamilton Mercedes 1:33.464 +0:00.279 12
3 D. Ricciardo Red Bull 1:34.051 +0:00.866 16
4 V. Bottas Williams 1:34.247 +0:01.062 15
5 S. Perez Force India 1:34.346 +0:01.161 19
6 K. Räikkönen Ferrari 1:34.368 +0:01.183 15
7 J. Button McLaren 1:34.387 +0:01.202 17
8 F. Massa Williams 1:34.511 +0:01.326 14
9 K. Magnussen McLaren 1:34.712 +0:01.527 17
10 F. Alonso Ferrari 1:34.992 +0:01.807 17
11 S. Vettel Red Bull 1:34.985   9
12 N. Hülkenberg Force India 1:35.116 +0:00.131 12
13 D. Kwjat Toro Rosso 1:35.145 +0:00.160 14
14 J. Vergne Toro Rosso 1:35.286 +0:00.301 14
15 E. Gutierrez Sauber 1:35.891 +0:00.906 14
16 R. Grosjean Lotus 1:35.908 +0:00.923 10
17 P. Maldonado Lotus 1:36.663   7
18 A. Sutil Sauber 1:36.840 +0:00.177 5
19 K. Kobayashi Caterham 1:37.085 +0:00.422 6
20 J. Bianchi Marussia 1:37.310 +0:00.647 6
21 M. Ericsson Caterham 1:37.875 +0:01.212 7
22 M. Chilton Marussia 1:37.913 +0:01.250 6

Ruim 140.000 bezichtigingen Open Huizen Dag

De Open Huizen Dag van makelaarsvereniging NVM heeft zaterdag voor ruim 140.000 bezichtigingen gezorgd. Dat zijn er ongeveer vijftienduizend meer dan bij de vorige editie in oktober. De NVM organiseert de open dag elk halfjaar om meer mensen de gelegenheid te bieden koopwoningen te bekijken.

Normaal gesproken kunnen woningen alleen op afspraak worden bezocht. Tijdens de Open Huizen Dag is dat niet nodig. "De grote toeloop van starters duidt erop dat het vertrouwen in de woningmarkt toeneemt", stelt NVM-voorzitter Ger Hukker. "En starters vormen van oudsher de motor van de woningmarkt."

De volgende Open Huizen Dag is in de herfst.

Marokkanen collecteren voor overvaller

De Marokkaanse gemeenschap heeft een collecte gehouden om de begrafeniskosten voor de in noodweer doodgeschoten Marokkaanse-Italiaan Youssef F., die in Nederland op overvalvakantie was, te dekken. De 29-jarige Youssef was één van de Marokkanen die omkwam tijdens de overval op een juwelier in Deurne, meldt De Telegraaf.

De inzamelingsactie, door de Delftse stichting Bladi georganiseerd op onder andere Facebook, die ruim drieduizend euro opbracht, veroorzaakt nu echter forse ophef. Het geld dat bedoeld was voor de begrafenis van de 29-jarige crimineel in Marokko bleek niet nodig voor de repatriëring en ter aarde bestelling van het lichaam van de onfortuinlijke Youssef. Daarop is besloten om zijn broer Toufik een ticket cadeau te doen en de rest van het geld aan de familie van F. te geven.

In de reacties omtrent de inzameling doken uiteindelijk reacties op die onder meer stelden dat deze jongen in de nek was geschoten door een varken (de juweliersvrouw - red.) Andere bezoekers vinden dit walgelijk en eisen hun giften terug. Dit gaf ook weer problemen omdat de islam zegt: 'eens gegeven blijft gegeven'.

Merkel: EU eensgezind over sancties tegen Rusland

De Europese Unie zal niet terugdeinzen strengere sancties in te stellen tegen Rusland als dat nodig is. Dat heeft de Duitse bondskanselier Angela Merkel zaterdag gezegd op een bijeenkomst van haar partij, de CDU.

Alle 29 lidstaten van de EU houden er andere betrekkingen met Rusland op na en zij verschillen van mening over hoe Moskou aangepakt moet worden, erkent Merkel, en bovendien zijn veel EU-lidstaten in hun energievoorziening afhankelijk van Russisch aardgas. Maar als Rusland de territoriale integriteit van Oekraïne blijft schenden zal het landenblok als één reageren en economische strafmaatregelen invoeren, aldus de bondskanselier.

Boze Guineeërs vallen ebolacentrum aan

Een woedende menigte in Guinee heeft een medisch centrum aangevallen waar mensen vanwege een uitbraak van ebola in quarantaine werden gehouden. De Guineeërs beschuldigden hulporganisatie Artsen zonder Grenzen ervan ebola naar het Afrikaanse land te hebben gebracht.

In Guinee zijn inmiddels 86 mensen aan ebola overleden. In de zuidelijke plaats Macenta, waar het medisch centrum werd aangevallen, vielen sinds vorige maand veertien doden. Als gevolg van de aanval heeft AzG besloten zijn medewerkers te evacueren.

De regering van Guinee heeft haar veroordeling over de aanval uitgesproken en zei dat hulporganisaties juist in het land zijn om te helpen in de strijd tegen de ziekte.

De uitbraak in Guinee is de eerste in West-Afrika in twintig jaar. Er bestaat geen vaccin tegen of een behandeling voor ebola. Het virus veroorzaakt zware koorts en hevige bloedingen en kan makkelijk worden overgedragen als mensen in aanraking komen met bloed of uitwerpselen van mensen die besmet zijn.

[Bundesliga] Augsburg bezorgt Bayern zeldzame nederlaag

Bayern München is er niet in geslaagd het hele seizoen in de Bundesliga ongeslagen te blijven. De club van trainer Pep Guardiola, die zich anderhalve week geleden al verzekerde van de landstitel, ging zaterdag uit bij FC Augsburg met 1-0 onderuit. Voor Bayern komt daarmee een eind aan een reeks van 53 competitiewedstrijden zonder nederlaag.

Sascha Mölders maakte na een halfuur spelen in de derby het winnende doelpunt voor Augsburg, waar aanvoerder Paul Verhaegh de hele wedstrijd meespeelde. Arjen Robben kwam niet in actie. Hij bleef net als Franck Ribéry en Philipp Lahm achter in München met het oog op de return in de Champions League volgende week tegen Manchester United.

De laatste nederlaag van Bayern München in de Bundesliga dateerde van 28 oktober 2012, toen Bayer Leverkusen met 2-1 won in de Allianz Arena. De laatste keer dat een uitwedstrijd verloren ging, was zelfs bijna twee jaar geleden. Op 11 april 2012 klopte Borussia Dortmund de Rekordmeister met 1-0.

Mondhygiënist mag helemaal zelf gaatjes vullen

Mondhygiënisten mogen binnenkort zelf boren en verdovingen geven. Ook krijgen ze de bevoegdheid om röntgenfoto's te maken en gaatjes te vullen. Nu mag dat alleen na een opdracht van een tandarts. Dat heeft het ministerie van Volksgezondsheid zaterdag laten weten tijdens het voorjaarscongres van de Nederlandse Vereniging van Mondhygiënisten (NVM).

Als een mondhygiënist nu wil boren mag dat alleen onder bepaalde omstandigheden na toestemming en onder toezicht van een tandarts. Met de aangekondigde wetswijziging moeten mondhygiënisten de simpelere klussen zelf kunnen klaren waardoor tandartsen meer toekomen aan het specialistische werk. Er zijn al jaren te weinig tandartsen.

De NVM laat in een verklaring weten blij te zijn met de ruimere bevoegdheden.

Gewonden bij ontploffing in viskraam Almere

Bij een ontploffing in een viskraam in Almere zijn zaterdagmiddag vijf mensen gewond geraakt. Drie visverkopers liepen ernstige brandwonden op. Twee medewerkers van de Albert Heijn tegenover de kraam raakten lichtgewond toen ze te hulp schoten, zegt een woordvoerder van de brandweer.

Vermoedelijk ging er rond 13.00 uur iets mis tijdens het bakken van vis. De brand greep snel om zich heen, waardoor een gasfles ontplofte. De viskraam bij een parkeerplaats aan het Botplein is volledig uitgebrand.

De medewerkers van de viskraam zijn naar een ziekenhuis gebracht. De andere twee gewonden konden ter plaatse worden behandeld.

Hofland winnaar Volta Limburg Classic

De Volta Limburg Classic is gewonnen door Moreno Hofland. De Nederlandse renner van Belkin was in de massasprint sneller dan de Italianen Sonny Colbrelli en Mauro Finetto.

Gedurende de koers waren er diverse pogingen om een sprint te ontlopen, maar toen ook de laatste poging van Rob Ruijgh en Marc de Maar strandde was er geen ontkomen meer aan. In de sprint kwam Finetto als eerste uit de laatste bocht, maar hij zag Hofland, eerder al winnaar van onder andere een etappe in Parijs - Nice, en Colbrelli nog voorbij komen.

[upd] Pro-Wilders tocht verloopt ordelijk

De protestactie van Angelo van den Bos is rustig verlopen. De ongeveer 100 pro-Wilders demonstranten gooiden niet met stenen en flessen. Ook riep de organisator van de tocht op om zich niet te laten provoceren.

De deelnemers liepen van het Kronenburgerpark naar het politiebureau en deden daar aangifte tegen burgervader Bruls wegens ambtsmisbruik. Bruls sloot onlangs supporterscafé Gofferzicht. Volgens de organisatie van de tocht was dat een te zware sanctie voor de paar incidenten die zijn voorgevallen.

Daarnaast zouden de demonstranten ook aangifte doen van haatzaaien door Bruls die samen met 500 andere Nijmegenaren aangifte tegen Wilders had gedaan om diens 'minder Marokkanen' uitspraak tijdens de gemeenteraadsverkiezingen dit jaar. De demonstranten willen Wilders ondersteunen omdat zij vinden dat Geert zegt wat veel Nederlanders denken, melden zij in hun oproep op Facebook.

Daarnaast hadden antifa leden ook een evenement georganiseerd op locatie Ganzenheuvel om tegen Wilders te protesteren. Daar kwamen ongeveer 200 mensen op af. Een van die antifa leden had zich stiekem verstopt in struiken op de route langs de pro-Wilders demonstranten en kwam te voorschijn toen deze passeerden. Hij probeerde de vredige pro-demonstranten al schreeuwend te provoceren. De begeleidende politie te paard en te voet greep echter snel in en legde de gillende ongewenste antifa opruier het zwijgen op. Voor foto's zie bronartikel.

Update 17.12 uur
Inmiddels meldt De Gelderlander dat acht antifa's de -opruiende- toespraken die over de Gansenheuvel galmden niet goed begrepen hadden en het liedjes- en toespraken festijn aldaar hadden verlaten om de pro-Wilders demonstranten te gaan jennen. De politie heeft alle acht oproerkraaiers tegen zichzelf in bescherming genomen en opgepakt.

Engels international Rodriguez lijkt WK te moeten missen

Opnieuw lijkt een speler een streep door het WK te moeten zetten als gevolg van blessureleed. Ditmaal is Jay Rodriguez de pechvogel. De Engelse aanvaller van Southampton moest het treffen met Manchester City van zaterdagmiddag vroegtijdig staken, nadat hij ongelukkig ten val was gekomen. Hij verdraaide daarbij zijn knie en moest per brancard van het veld gedragen worden.

Rodriguez was bezig aan een uitstekend seizoen in dienst van Southampton. Tot dusver maakte hij liefst vijftien doelpunten voor The Saints. Van al zijn landgenoten in de Premier League was alleen Daniel Sturridge vaker trefzeker.

Rodriguez is de zoveelste speler die een zware blessure oploopt in aanloop naar het WK in Brazilië. Spelers als Radamel Falcao, Kevin Strootman, Sami Khedira, Víctor Valdés en Jesé Rodriguez gingen hem voor.

GP Bahrein blijft avondrace

De Grand Prix van Bahrein in de Formule 1 blijft ook de komende jaren een avondrace. Dat zei voorzitter Zayed Al Zayani van het circuit in Sakhir zaterdag tegen het vakmagazine Autosport. "We hebben in verlichting geïnvesteerd en het is de bedoeling permanent een avondrace te houden."

De GP van Bahrein wordt zondag voor de 10e keer gehouden en voor het eerst is de wedstrijd in de avonduren. Het woestijncircuit wordt verlicht door 495 felle lantaarns.

Nieuwe landstitel ver weg voor hockeyers Rotterdam

De hockeyers van Rotterdam lijken prolongatie van hun landstitel al bijna te kunnen vergeten. De titelverdediger begon zaterdag aan de play-offs met een 3-1 thuisnederlaag tegen Oranje Zwart. In de andere halve finale was Bloemendaal thuis met 2-1 te sterk voor Kampong. De returns worden zondag gespeeld.

Rotterdam kwam door een doelpunt van Björn Kellerman nog wel op voorsprong, maar Jelle Galema, Mink van der Weerden en Thomas Briels lieten de wedstrijd in de tweede helft volledig kantelen. Bij Bloemendaal was Tom Boon met twee treffers de gevierde man. Roderick Weusthof, die aan de laatste wedstrijden in zijn loopbaan bezig is, deed in de slotfase iets terug namens Kampong.

De play-offs in de Hoofdklasse worden dit seizoen niet in een best-of-threeserie, maar over twee wedstrijden beslist. De returns worden zondag afgewerkt. De finales vinden volgend weekeinde plaats.

Uitslag derde vrije training Bahrein

Lewis Hamilton heeft ook bij de derde vrije training voor de Grand Prix van Bahrein de snelste tijd neergezet. De Brit van Mercedes was zijn teamgenoot Nico Rosberg te snel af.  De dere plaats was voor Force India-rijder Sergio Perez, die ruim een halve seconde trager was dan Hamilton.

Wereldkampioen Sebastian Vettel kwam niet verder dan de voorlaatste tijd. Hij spinde van de baan af en kon daarna vervolgens geen tijd meer zetten.

Pos Coureur Team Tijd Verschil Ronden
1 L. Hamilton Mercedes 1:35.324   12
2 N. Rosberg Mercedes 1:35.439 +0:00.115 12
3 S. Perez Force India 1:35.868 +0:00.544 10
4 V. Bottas Williams 1:36.116 +0:00.792 10
5 F. Massa Williams 1:36.364 +0:01.040 8
6 J. Button McLaren 1:36.394 +0:01.070 8
7 F. Alonso Ferrari 1:36.454 +0:01.130 12
8 N. Hülkenberg Force India 1:36.455 +0:01.131 11
9 D. Kwjat Toro Rosso 1:36.680 +0:01.356 16
10 K. Räikkönen Ferrari 1:36.772 +0:01.448 13
11 K. Magnussen McLaren 1:36.822 +0:01.498 8
12 J. Vergne Toro Rosso 1:37.030 +0:01.706 11
13 D. Ricciardo Red Bull 1:37.119 +0:01.795 11
14 E. Gutierrez Sauber 1:37.325 +0:02.001 18
15 A. Sutil Sauber 1:38.089 +0:02.765 24
16 K. Kobayashi Caterham 1:38.400 +0:03.076 17
17 J. Bianchi Marussia 1:38.736 +0:03.412 15
18 P. Maldonado Lotus 1:38.880 +0:03.556 21
19 M. Ericsson Caterham 1:38.971 +0:03.647 18
20 R. Grosjean Lotus 1:39.208 +0:03.884 17
21 S. Vettel Red Bull 1:39.225 +0:03.901 8
22 M. Chilton Marussia 1:39.597 +0:04.273 14

[PL] Manchester City klopt onfortuinlijk Southampton

Manchester City heeft in de strijd om de Engelse landstitel drie belangrijke punten gepakt. Southampton werd in het Etihad Stadium met 4-1 aan de kant gezet. De bezoekers kregen nog een extra tegenslag te verwerken door het wegvallen van Jay Rodriguez. De Engels international moest met een ogenschijnlijk zware knieblessure per brancard van het veld.

Dankzij de zege staat Manchester City er nog altijd het beste voor in de Premier League. De ploeg heeft weliswaar een puntje minder dan koploper Liverpool, maar ook een wedstrijd minder gespeeld.

Na benutte strafschoppen van Yaya Touré (1-0) en Rickie Lambert (1-1) sloeg de thuisploeg in de blessuretijd van de eerste helft toe. Samir Nasri scoorde op aangeven van Edin Dzeko, die ten onrechte niet werd teruggefloten wegens buitenspel. Dzeko maakte er nog voor het rustsignaal met een kopbal 3-1 van.

Door de tegentreffers en het pijnlijke verlies van Rodriguez was het verzet van Southampton, de nummer acht van de Premier League, na rust definitief gebroken. Stevan Jovetic bepaalde negen minuten voor tijd de eindstand op 4-1.

Alternatief einde How I Met Your Mother

Fans van How I Met Your Mother die niet te spreken zijn over het einde van de serie, hoeven niet te treuren. Carter Bays, een van de bedenkers van de komedieserie, heeft vrijdag bekendgemaakt dat een alternatief einde is opgenomen. "Die versie komt op de dvd te staan", zei Bays op Twitter.

"Zestien dagen geleden waren we in de montagekamer om te kiezen tussen twee eindes", vervolgt hij. De laatste aflevering van How I Met Your Mother, dat negen seizoenen liep, zorgde voor veel ophef. Fans waren geschokt door dingen die we hier niet gaan spoileren.

"We hebben een versie opgenomen, maar door montage hebben we twee mogelijke eindes", legt Bays uit. "We staan nog steeds achter de finale waar we voor hebben gekozen, maar vinden de andere versie ook geweldig." De bedenker vindt het onvermijdelijk dat niet alle fans tevreden waren over het slot van de serie. "Dat gebeurt nou eenmaal. We hebben iets geprobeerd waar mensen zich niet in konden vinden. Ik hoop dat we nog steeds vrienden zijn."

Ondergetekende en zijn echtgenote vonden het overigens een prima bevredigend, hoewel verrassend en enigszins schokkend einde van een van de leukere series van de afgelopen jaren.

Marokkanen doen aangifte in Sittard

Zo'n honderd Marokkanen deden zaterdag in Sittard, als mosterd na de maaltijd, aangifte tegen Wilders en zijn 'Marokkanenuitspraak'. De aangifte volgde op een demonstratie in een verlate reactie op de uitspraken van Wilders.

Initiatiefneemster was de 16-jarige Boushra Zakhnini, scholiere aan het Da Capocollege in Sittard. "Ik was vorige week bij een soortgelijke demonstratie in Roermond en besloot dat ook in Sittard te organiseren", zei ze.

Op vijf plekken in de stad zongen de Marokkanen liedjes en deelden ze papieren hartjes uit. Vertegenwoordigers van de Marokkaanse gemeenschap hielden toespraken, waarin gepleit werd voor een betere samenwerking tussen allochtonen en autochtonen. Burgemeester Sjraar Cox van Sittard-Geleen sprak de groep toe en zei het initiatief te waarderen.

'Lymepatiënten zijn radeloos'

Zeker vijf mensen die de ziekte van Lyme hadden, hebben het afgelopen half jaar zelfmoord gepleegd vanwege de "ondraaglijke ziekte en het onhoudbare lijden". Dat liet de Nederlandse Vereniging voor Lymepatiënten (NVLP) zaterdag weten.

"Artsen herkennen de verschijnselen vaak niet goed, testen zijn onbetrouwbaar en in ons land is meestal geen zicht op goede behandeling", vat een woordvoerder van de NVLP de situatie samen. "Veel patiënten gaan nu op eigen kosten voor behandeling naar het buitenland, maar niet iedereen kan dat betalen."

Vorige maand stuurde een 39-jarige lymepatiënte een brandbrief over de ziekte aan onder anderen Tweede Kamerleden. Daarna beroofde zij zichzelf van het leven, zoals ze in de brief aankondigde.

De ziekte van Lyme kan worden veroorzaakt door een beet van een teek die de Borrelia-bacterie bij zich draagt. Het is een acute infectieziekte die een lange nasleep kan hebben. Jaarlijks krijgen ongeveer 76.500 mensen de ziekte van Lyme, stelt de NVLP.

Maandag start de week van de teek. In de week van 21 april wordt in de Tweede Kamer vergaderd over het burgerinitiatief van de NVLP met daarin een pleidooi voor betere diagnose en behandeling van de ziekte van Lyme. De NVLP is daar ook bij. "Het is vervolgens aan de Kamer om er iets aan te doen."

'Lymepatiënten zijn radeloos'
'Lymepatiënten zijn radeloos' (Foto: ANP)

Driehonderd klachten over werk in gevangenissen

Bij een speciaal meldpunt zijn de afgelopen maanden driehonderd klachten binnengekomen over werken in gevangenissen. Cipiers en andere werknemers klagen over de sfeer, intimidatie en geweldsincidenten binnen de gevangenismuren. Dat meldt Abvakabo FNV zaterdag.

Volgens de vakbond zijn de misstanden het gevolg van de 'afbraakplannen' van staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD). Bijna de helft van de gevangenissen wordt gesloten. Acties worden niet uitgesloten.

Bij het meldpunt van Abvakabo kwamen veel klachten binnen over personeelsgebrek, waardoor mensen geen verlof op konden nemen of tegen de regels in met te weinig mensen op de vloer stonden. Ook zouden leidinggevenden werknemers onder druk zetten om over te werken of op korte termijn in een andere gevangenis aan de slag te gaan.

Kritische werknemers zouden te maken krijgen met intimidatie. "Gevangenismedewerkers ervaren een angst- en afrekencultuur. Zij durven nauwelijks nog hun mond open te doen uit vrees voor ontslag", zegt bondsbestuurder Frans Carbo.

Madonna's dure lingerie

is gestolen. Tijdens een fotoshoot van Madonna is vorige maand voor meer dan drieduizend dollar aan haar ondergoed gestolen. Dat schrijft de Amerikaanse krant New York Post vrijdag. In totaal zijn twaalf bh's, vijf strings en vier slipjes van ontwerper Deborah Marquit verdwenen.

Madonna ging in New York op de foto voor het Italiaanse mannenblad L'uomo Vogue. De lingerie werd vervolgens opgeruimd en in een tas onder de tafel gelegd. Aan het einde van de fotoshoot kwamen de medewerkers erachter dat de ondergoed was gejat.

De stylist die de zangeres aankleedt voor de reportage, kreeg de lingerie van Marquit in bruikleen. De ontwerper in geschokt dat haar stukken zijn gestolen. "Ik weet niet wat ik moet doen en ik hoop dat alles wordt gevonden", zegt ze. Marquit denkt niet dat de lingerie is gestolen door mensen die meewerkten aan de fotoshoot. "Zoiets is nog nooit eerder gebeurd. Er zijn heel veel mensen bij zulke reportages betrokken."

De stylist en haar team moeten, als de stukken niet worden teruggebracht, opdraaien voor de kosten. "Ze zit ons al sinds het begin op de huid", zegt een medewerker over Marquit. "We zijn wanhopig want het is heel erg oneerlijk."

[pic] Epische Selfie is Episch

De 'selfie' was het woord van het jaar. Mensen die op de vreemdste momenten een foto van zichzelf maken (omdat er niemand anders is die een foto van ze wil maken), vaak voorzien van duckface omdat men denkt dat dat je aantrekkelijker maakt, terwijl je er in werkelijkheid uitziet als een gemiddelde bosmongool.

Deze mensen hebben de selfie echter verheven tot een absolute skill. Van absurd tot moeilijk tot goed voorbereid tot eenvoudigweg angstaanjagend.

30 Epische Selfies voor de liefhebber van lijstjes

Rus verder in kwalificaties Katowice

Arantxa Rus heeft een stap gezet richting het hoofdtoernooi in het Poolse Katowice. De Nederlandse tennisster won op het hardcourt in de eerste ronde van de kwalificaties met 6-3, 6-2 van de Duitse Carina Witthoeft. Rus had iets meer dan een uur nodig om de partij naar zich toe te trekken.

Rus, in de kwalificaties als zevende geplaatst, speelt in de volgende ronde tegen Ksenia Pervak. De Russische won met 6-4, 6-3 van thuisspeelster Zuzanna Maciejewska. Bij drie gewonnen kwalificatiewedstrijden wordt een plaats in het hoofdtoernooi afgedwongen.

Goede start Amsterdam en SCHC in play-offs

De hockeysters van Amsterdam en SCHC zijn goed begonnen aan de play-offs voor de landstitel. Titelverdediger Amsterdam was in de halve finale thuis met 2-1 te sterk voor Den Bosch. SCHC boekte uit bij Laren een 1-0 overwinning. De returns staan gepland voor zondag.

Amsterdam had de zege voor een groot deel te danken aan Ellen Hoog. De international scoorde in de 39e en zestigste minuut. Namens Den Bosch, dat in dertien van de laatste vijftien seizoenen kampioen werd, scoorde Lieke Hulsen.

Maike Stöckel maakte in Laren het winnende doelpunt voor SCHC. De club uit Bilthoven eindigde bovenaan in de reguliere competitie.

Bezoekers Kings of Leon mogelijk besmet met mazelen

Mensen in Seattle die vorige week een concert van Kings of Leon hebben bezocht, kunnen mogelijk besmet zijn geraakt met de mazelen. Een vrouw die bij de show was, had het besmettelijke virus. Dat heeft de gezondheidsdienst in Washington in een verklaring laten weten.

"De meeste mensen in onze staat zijn immuun voor de mazelen, dus het risico is alleen hoog voor mensen die niet zijn gevaccineerd", staat in de verklaring. "Mensen die niet zijn gevaccineerd of niet zeker weten of ze immuun zijn, kunnen het beste contact opnemen met een arts." Bezoekers die na het concert koorts hebben gekregen of uitslag op hun lichaam hebben, moeten meteen naar de dokter.

Het is niet de eerste keer dat Kings of Leon te maken heeft met vreemde omstandigheden tijdens een concert. De band verliet in 2010 het podium in St. Louis omdat de mannen voortdurend werden ondergepoept door duiven.

Ajax zonder Moisander en Serero tegen Vitesse

Ajax treedt zondag in de mogelijke kampioenswedstrijd tegen Vitesse aan zonder Niklas Moisander en Thulani Serero. De Finse verdediger is nog niet hersteld van een blessure aan zijn linkerknie. De Zuid-Afrikaanse middenvelder kampt met spierklachten en werd zaterdagochtend op de training niet wedstrijdfit bevonden.

Moisander liep de knieblessure eind vorige maand op in de halve finale van de beker tegen AZ. Hij miste daardoor al de wedstrijden tegen FC Twente en RKC Waalwijk. Viktor Fischer en aanvoerder Siem de Jong zitten bij Ajax ook nog altijd in de ziekenboeg.

Stefano Denswil speelde woensdag tegen RKC Waalwijk al op de plek van Moisander. Naar verwachting staat Lerin Duarte op de plek van Serero. Trianer Frank de Boer heeft Lucas Andersen aan de selectie toegevoegd na het afvallen van Serero.

Ajax kan zondag drie speelronden voor het eind van de competitie al kampioen worden. De Amsterdammers moeten dan winnen bij Vitesse en hopen op een misstap van Feyenoord tegen RKC Waalwijk.

Stemlokalen Afghanistan komen stembiljetten tekort

Bij sommige stemlokalen in Afghanistan was de opkomst van kiezers zaterdag zo hoog dat de bureaus zonder stembiljetten kwamen te zitten. De autoriteiten besloten de lokalen langer open te houden om iedereen de gelegenheid te bieden zijn stem uit te brengen, zei voorzitter van de kiescommissie Ahmad Yousuf Nouristani.

Honderdduizenden agenten en militairen waren op de been om de veiligheid rond de verkiezingen te waarborgen. Toch kwam het hier en daar tot geweld. In de provincie Logar raakten twee mensen gewond toen een bom explodeerde bij een school die als stemlokaal werd gebruikt.

Meer dan tweehonderd stemlokalen werden gesloten, omdat het er door raketaanvallen en vuurgevechten te gevaarlijk was. In totaal bleven 959 stemlokalen dicht, maar in het hele land kon in 6212 stembureaus een stem worden uitgebracht.

Chinees schip vangt 'signaal' op

Een Chinees vaartuig dat helpt bij de internationale zoektocht naar het vermiste toestel van Malaysia Airlines heeft in het zuiden van de Indische Oceaan een signaal opgevangen. Of het van het vliegtuig is, is nog onduidelijk. Dat meldt het Chinese persbureau Xinhua zaterdag.

Een speciale detector voor zwarte dozen aan boord van het schip, de Haixun 01, ving zaterdag een signaal op van 37,5 Hz. Dat gebeurde op ongeveer 25 graden zuiderbreedte en 101 graden oosterlengte.

CU: Zijlstra lijkt niet op één lijn met kabinet

VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra lijkt niet op één lijn te zitten met het kabinet als hij zegt de oppositie niet nodig te hebben. Dat zei ChristenUnie-Kamerlid Carola Schouten zaterdag in het Radio 1-programma Kamerbreed.

Zijlstra zei in een interview met het AD 'helemaal klaar' te zijn met nivelleren. Nadat deze week een belastingverlaging voor inkomens van veertigduizend tot 110 duizend euro was aangekondigd, vroeg de oppositie om een belastingverlaging voor lagere inkomens.

Maar Zijlstra waarschuwde dat de steun van oppositiepartijen niet per se nodig is voor de coalitie van VVD en PvdA, die samen geen meerderheid in de Eerste Kamer hebben. "Ze kunnen wel zeggen: 'Het moet.' Maar dat betekent niet dat het ook gebeurt", dreigde hij.

Schouten wees erop dat minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA) juist aan ChristenUnie, D66 en SGP heeft gevraagd langs te komen en niet andersom. "Wat Zijlstra zegt lijkt met niet coherent met wat het kabinet zegt."

Toch leek Schouten niet zwaar aan de taal van Zijlstra te tillen. "Ik beschouw het maar als onderdeel van het circus dat bij de begrotingsonderhandelingen komt kijken. Maar we staan voor grote uitdagingen op heel grote terreinen." Ze wees erop dat het kabinet het overdragen van de zorg naar gemeenten nog door de Kamer moet krijgen. "Dat wil het kabinet doen met kortingen die wij niet verantwoord vinden."

De uitspraak dat iets niet per se gebeurt als een partij roept dat het moet kan volgens Schouten daarom net zo goed op het kabinet van toepassing zijn. "Ik denk dat juist het kabinet wil dat die wetten worden aangenomen." Op de vraag of dit een waarschuwing was, zei ze dat het kabinet die afweging moet maken. "Wij willen graag kijken wat goede plannen zijn voor het land."

VVD-Kamerlid Mark Harbers, ook in de uitzending aanwezig, steunde de uitlatingen van Zijlstra. "Het is niet meer dan logisch dat partijen aangeven met welke bedoelingen ze een gesprek in gaan."

Echte hersens in zombiebier

Amerikaanse bierbrouwers houden wel van een experimentje. Voor de liefhebber van extremen en rare toevoegingen is het Budweiser-gekke land al een walhalla, maar sommige brouwers gaan een stapje verder dan extreem. Dock Street Brewing Co. heeft namelijk hersens in de smaak van een van zijn bieren verwerkt.

De brouwers uit Philadelphia zijn fan van de tv-serie The Walking Dead en hebben uit eerbetoon niet alleen het label van hun 'Walker' voorzien van de afbeelding van een zombie, ook hebben ze het favoriete eten van de levende doden in dit biertje weten te roken. Nu zijn er geen ter dood veroordeelden hiervan het slachtoffer geworden, maar geiten. Ideaal bier voor een Chupacabra dus.

Mocht je deze American Pale Stout iets te stout of extreem vinden; de brouwerij schijnt ook meer gangbare biertjes op de markt te hebben.

Vulkaan Ecuador pleegt milieuaanslag

De vulkaan Tungurahua in Ecuador is vrijdag tot uitbarsting gekomen. De vuurberg spuwde as en heet gesteente tot tien kilometer de lucht in. Dat heeft het geofysische instituut van Ecuador gezegd.

De eerste uitbarsting duurde vijf minuten, gevolgd door een tweede, die vier minuten aanhield, en vijf geringere bevingen.

De vulkaan van ruim vijf kilometer hoog kwam op 1 februari tot leven. Een derde van de provincies van het Latijns-Amerikaanse land wordt getroffen door de uitbarstingen. Een regionaal vliegveld sloot uit voorzorg de deuren.

Veltman: "Het WK zou een bonus zijn"

Joël Veltman kende dit seizoen zijn definitieve doorbraak bij Ajax. In zijn eerste seizoen als basisspeler heeft de verdediger veel geleerd. Veltman begon ijzersterk bij Ajax en maakte zelfs zijn debuut bij het Nederlands elftal. Maar na de winterstop kende de centrale verdediger een vormdip.

"Het is wel zo dat ik mentaal ook een stap heb moeten maken de afgelopen maanden", zegt hij tegen NUsport. "Doordat ik als A-junior terug ben gekomen van een afgescheurde kruisband, dacht ik dat ik mentaal al heel sterk was. Maar sommige dingen leer je pas als je veel speelt."

"Bijvoorbeeld hoe je om moet gaan met media-aandacht. Vroeger ging ik bij elk artikeltje over mij op internet de reacties eronder lezen. Als iemand schreef dat ik het niet aankon, dan trok ik me dat echt aan. Nu lees ik die reacties niet meer, of ik nou goed of slecht gespeeld heb", aldus de 22-jarige verdediger.

Veltman is bij bondscoach Louis van Gaal in beeld voor het WK. "Ik dacht wel: dit moet snel beter, anders zit ik niet meer bij Oranje. Maar een paar maanden geleden ging ik er nog vanuit dat ik bij Jong Oranje aan zou sluiten. Het WK zou daarom vooral een bonus zijn. Als ik Brazilië niet haal is dat natuurlijk erg jammer, maar niet een enorme teleurstelling."

De Ajacied hoopt er komende zomer bij te zijn in Brazilië. "In die zin dat ik het nu gewoon moet laten zien bij mijn club en dan maak ik een goede kans om mee te gaan. Dat zou echt prachtig zijn."

'Kampioensduel' Vitesse - Ajax uitverkocht

De mogelijke kampioenswedstrijd van Ajax zondag uit tegen Vitesse is volledig uitverkocht. Dat betekent dat het Gelredome gevuld zal zijn met 25.500 supporters. Het laatste beschikbare ticket ging zaterdagochtend over de toonbank, maakte Vitesse via de clubsite bekend.

Ajax heeft het binnenhalen van de titel zondag niet in eigen hand. Zelfs bij een zege op Vitesse zijn de Amsterdammers afhankelijk van een misstap van Feyenoord tegen RKC Waalwijk. Bij winst van Feyenoord krijgt Ajax volgende week thuis tegen ADO Den Haag een nieuwe kans.

Omdat de wedstrijd in het GelreDome erg in trek is bij Ajacieden, heeft Vitesse maatregelen genomen om zwarte handel tegen te gaan. Zo zijn via ticketwebsites en Marktplaats aangeboden kaartjes geblokkeerd. Supporters die zich zondagmiddag misdragen, zullen direct uit het stadion worden verwijderd.

Afscheid The Scene binnen half uur uitverkocht

Kaartjes voor het afscheidsconcert van The Scene op 17 juni in Paradiso zijn helemaal uitverkocht. De tickets gingen zaterdagochtend om 10.00 uur in de verkoop, maar waren binnen een half uur helemaal op.

De band kondigde donderdag aan nog drie keer op te treden en daarna te stoppen vanwege de gezondheidstoestand van zanger Thé Lau. De 61-jarige zanger heeft keelkanker en kreeg onlangs te horen dat hij is uitbehandeld.

De band neemt op 21 juni ook afscheid in de AB in Brussel. De kaartjes voor dat concert, die vrijdag in de verkoop gingen, zijn ook uitverkocht. The Scene doet daarnaast op 7 juni voor het eerst Pinkpop aan. Voor die dag, waarop ook The Rolling Stones en John Mayer optreden, van het festival in Landgraaf zijn ook geen tickets meer beschikbaar.

Nabestaanden Decembermoorden willen worden gehoord

Nabestaanden van de slachtoffers van de Decembermoorden, de executie van vijftien tegenstanders van het militaire regime van Desi Bouterse in 1982, hopen dat de krijgsraad van Suriname instemt met hun verzoek om voor de allereerste keer ooit ook zelf te worden gehoord. De krijgsraad komt maandag voor het eerst in dertien maanden weer bijeen, nadat een verdachte succesvol beroep had aangetekend tegen de amnestiewet, die alle 25 verdachten van de Decembermoorden moest ontslaan van strafvervolging.

De nabestaanden beroepen zich op artikel 8 van het Amerikaans Verdrag voor de Rechten van de Mens, dat stelt dat iedereen recht heeft op een eerlijk proces. Suriname heeft dat verdrag in 1987 ondertekend. Het verzoek van de nabestaanden zal tijdens de zitting van maandag schriftelijk worden ingediend.

Tot voorheen waren de nabestaanden geen rechtstreekse partij in het Decembermoordenproces. "Ze hadden ervoor gekozen zich afzijdig te houden, omdat ze redelijk tevreden waren over de manier waarop het proces verliep. Tot in 2012 de amnestiewet werd aangenomen en de zaak werd geschorst", vertelt hun advocaat Hugo Essed aan Novum Nieuws. "Nu willen ze zich toch mengen in het proces om zelf de gelegenheid te krijgen rechtstreeks bewijsmateriaal aan te dragen",

De jurist hoopt dat de krijgsraad, als de nabestaanden zijn gehoord, beslist om de amnestiewet naast zich neer te leggen en de strafzaken tegen alle vijfentwintig verdachten te heropenen. Hoofdverdachte is Desi Bouterse, de huidige president van Suriname.

Al eind januari besliste het Hof van Justitie, het hoogste hof van Suriname, dat de zaak tegen één van de verdachten moet worden hervat. Het gaat om het proces tegen ex-militair Edgar Ritfeld, die beroep aantekende tegen de amnestiewet, omdat hij wil dat de krijgsraad zijn onschuld bevestigt.

De krijgsraad wordt voorgezeten door Cynthia Valstein-Montnor, die sinds 2011 ook waarnemend president was van het Surinaamse Hof van Justitie. Begin deze week zorgde zij voor beroering door onaangekondigd ontslag te nemen uit die hoge functie, wegens een ruzie binnen de rechterlijke macht. Ze blijft wel voorzitter van de krijgsraad.

'Vermiste vrouwen laatst gezien bij restaurant'

De twee vermiste vrouwen in Panama zijn dinsdag voor het laatst gezien toen ze wat dronken bij een restaurant in Boquete. Dat is uit het onderzoek gebleken, zei ambassadeur Wiebe de Boer zaterdagochtend op Radio 1. Hij is naar het gebied afgereisd.

Tot nu toe was de taalschool waar ze Spaans studeerden de laatste locatie waar Kris Kremers (21) en Lisanne Froon (22) werden gezien. Dat was rond 13.00 uur dinsdagmiddag. De autoriteiten hebben volgens de ambassadeur veel gedaan om de vrouwen te vinden. Zo zijn agenten langs paden en bossen gegaan in de hoop een spoor van de twee te vinden.

Ook is aan indianen in het gebied gevraagd of ze de vrouwen hebben gezien. "De hulptroepen hebben ook foto's bij zich van de meisjes." Verder hebben de autoriteiten ondanks het soms gevaarlijke weer een helikopter ingezet. Alle inspanningen hebben tot nu toe niks opgeleverd. Vanaf zaterdag zoeken twintig vrijwilligers mee, liet de ambassadeur weten.

Over hoe groot de kans is dat de twee nog in leven zijn wilde De Boer zich niet uitlaten. "In het hooggebergte heb je grote temperatuurverschillen. Op twee kilometer hoogte kan het fris worden."

Het gebied staat volgens De Boer niet bekend als een onveilige plek. De criminaliteit zou vergelijkbaar zijn met de rest van Panama. "Het is geen grote bedreiging." De ambassadeur wees erop dat er veel Amerikaanse en Canadese pensionado's in de regio wonen. "Er komen daar ook veel toeristen."

Bewindslieden niet verrast door klachten leraren

De roep om betere begeleiding van jonge leerkrachten heeft de bewindslieden op het ministerie van Onderwijs niet verrast. "We weten al langer dat een groot deel van de beginnende leraren het onderwijs de rug toekeert omdat ze zich in het diepe gegooid voelen", schrijven minister Jet Bussemaker (PvdA) en staatssecretaris Sander Dekker (VVD) zaterdag in een reactie op een artikel in het AD.

De krant concludeert uit een enquête dat bijna de helft van de leerkrachten tussen de 20 en 35 jaar overweegt op te stappen vanwege de hoge werkdruk en de geringe carrièremogelijkheden. De bewindslieden wijzen erop dat al de nodige maatregelen zijn genomen om beginnende leerkrachten te behouden. Zo krijgen scholen extra geld voor betere begeleiding van startende leerkrachten en om hen meer carrièreperspectief te bieden.

Ook kan een baan vaker worden gecombineerd met een functie in het bedrijfsleven. Verder moeten opleidingen beter aansluiten op de praktijk. De helft van de leerkrachten zegt in het onderzoek van het AD het gevoel te hebben na de opleiding in het diepe te zijn gegooid en deze eis moet dat voorkomen.

"Leraar zijn is één van de mooiste beroepen, maar ook een beroep dat veel van mensen vraagt", schrijven Bussemaker en Dekker. "Zaak voor scholen dus om goede leraren in het zadel te houden We hebben hen de komende jaren immers hard nodig."

Rouwende Miley Cyrus krijgt puppy van mamma

Miley Cyrus kan de leegte die haar overleden hond Floyd heeft veroorzaakt, vullen met een nieuwe puppy. Haar moeder verraste de verdrietige zangeres vrijdag met haar nieuwe hondje Moonie. "Mijn moeder wist dat mijn hart was gebroken", twitterde Cyrus. De zangeres onthulde dinsdag dat haar trouwe viervoeter, die ze sinds 2011 had, was overleden.

"Niemand kan mijn schatje Floyd ooit vervangen, maar deze engel geeft me een vacht om bij uit te huilen", vervolgde de zangeres. Hoewel Cyrus blij lijkt te zijn met haar nieuwe hondje, blijft ze verdrietig om haar hond. "Ik wil slapen, maar ik kan alleen maar huilen. Ik wil niet thuiskomen in een huis waar Floyd niet rondrent en speelt." Het is niet duidelijk waar de husky aan is overleden.

De 21-jarige zangeres wist het woensdag tijdens een concert van haar Bangerz-toer ook niet droog te houden. Toen Cyrus het nummer Landslide van Fleetwood Mac inzette, barstte ze in tranen uit. De zangeres moet zaterdag optreden in New York en hoopt dat ze zich daar staande kan houden. "Help me mee de regenboog te vinden, Floyd."

Desi Bouterse mag voortaan een sjerp dragen

Een begroting voor dit jaar heeft bananenland Suriname nog steeds niet, maar het parlement van het land heeft na vier lange vergaderdagen wél unaniem een wet aangenomen die bepaalt dat president Desi Bouterse voortaan een sjerp als blingbling ambtssymbool mag dragen. Het officiële lint, in de kleuren van de Surinaamse vlag en afgewerkt met gouden sterren en de letter 'S', past volgens de nieuwe wet meer in de Latijns-Amerikaanse traditie.

Tot voorheen droegen Surinaamse presidenten nog een gouden ambtsketen, die enigszins deed denken aan de ambtsketens van burgemeesters in Nederland. "Onze president is niet de baas van een gemeente, maar van een land. Telkens als hij bij Latijns-Amerikaanse collega's vertoefde, was hij ook de enige met een keten, en dus de vreemde eend in de bijt. Om die twee redenen wilde Bouterse liever een sjerp dragen", vertelt kabinetschef Eugene van der San aan het Surinaamse televisiestation Apintie.

Het parlement moest uiteindelijk vier volledige vergaderdagen uittrekken om de wet erdoor te krijgen. De volksvertegenwoordigers stelden de regering vele vragen over onder meer het ontwerp van de sjerp en de symbolische betekenis van alle versierselen. De vergaderingen werden meermaals geschorst, zodat de volksvertegenwoordigers met de vicepresident in conclaaf konden gaan.

"Er worden in dit land geen duidelijke prioriteiten gesteld", zucht oppositielid Carl Breeveld, die om medische redenen de vergaderingen niet bijwoonde. "We hadden al een half jaar geleden moeten stemmen over een begroting, maar houden ons letterlijk bezig met symboolpolitiek. Intussen gebruiken we nog de begroting van vorig jaar. Er ligt bovendien belangrijkere wetgeving te wachten, om investeringen aan te trekken en corruptie te bestrijden."

Dat het vier dagen duurde om de wet erdoor te krijgen, komt volgens Breeveld omdat ook de volksvertegenwoordiging werd overvallen door de plotselinge gril van misdadiger president Bouterse.

De oppositie uitte daarnaast felle kritiek op het staatshoofd, omdat hij eind vorig jaar al eens in het openbaar was verschenen met sjerp zonder dat dit wettelijk was geregeld. Bouterse deelde toen lintjes uit ter ere van de onafhankelijkheidsviering van Suriname. "Het is anders veel te warm om in de felle zon deze handelingen te plegen", meende hij toen.

Complotdenker klaagt politie aan om foto's Cobain

Een man die gelooft dat Kurt Cobain in 1994 is vermoord, heeft de politie in Seattle aangeklaagd. De politie gaf vorige week foto's vrij die in het huis van Cobain waren gemaakt, direct nadat hij zelfmoord had gepleegd. Volgens Richard Lee hadden deze foto's veel eerder getoond moeten worden. Dat meldt de digitale Amerikaanse krant Seattle Post-Intelligencer.

De 50-jarige man had direct nadat de foto's van de Nirvana-frontman waren verschenen, gevraagd of hij de kiekjes ook mocht hebben. Volgens hem weigerde de politie dat verzoek. Ook vindt Lee dat een onderzoek moet komen naar welke informatie over de dood van Cobain naar buiten wordt gebracht.

Het is zaterdag precies twintig jaar geleden dat Cobain zichzelf op 27-jarige leeftijd doodschoot. De zanger, die worstelde met meerdere verslavingen, was sinds 1987 de frontman van Nirvana. De band, die wordt gezien als een van de grondleggers van de grunge, bracht drie studioplaten uit en scoorde hits als Smells Like Teen Spirit en Come As You Are.

Springende sterren 'cameltoe' fobie

Britt Dekker is bang dat er vanavond niet genoeg kijkers zijn voor Sterren Springen in de plomp. Daarom vertelt het stereotype blondje een spannend verhaaltje over kamelentenen. Er zal natuurlijk geen kamelenteen te zien zijn, maar ondertussen verhoogt het wel de kijkcijfers.

Of het badpak dat Britt draagt tijdens Sterren Springen echt meer laat zien dan ze zou willen, is dus nog even de vraag. "Stel je krijgt een cameltoe. Dan gaan ze dat filmen, dat had ik niet verwacht", zegt de realityster, die al veel camera-ervaring heeft. De angst voor een badpak dat te strak bij haar kruis zit, lijkt daarmee ongegrond. "Ik dacht dat die cameraatjes onder water gewoon voor leuke gezichten waren", speelt de ervaren blondine haar stereotype rol van dom blondje verder uit.

De 22-jarige Dekker, die de duikshow van SBS6 promoot, wil op televisie niet te veel van haar lichaam laten zien om de kijkcijfers op te krikken. Daarom doet ze nog even een uitspraak over stuiterende tieten: "Ik zou echt niet willen dat een bloot iets op tv komt. Ik ga gewoon in een strak badpak. Als je die goed strak trekt, kunnen er geen tieten uitvallen."

Hoewel Dekker met haar tieten in Playboy heeft gestaan, vindt ze een naakt televisieoptreden anders dan foto's in het blootblad. "In Playboy staan foto's met goed licht. Ik wil niet live op SBS ontbloot op televisie." De blondine vond het zelfs spannend om in zwemkleding op de buis te komen. "Ik was eerst onzeker, maar toen dacht ik: je hebt in Playboy gestaan. Over een paar blote tieten benen en armen moet ik wel niet zeuren."

Errani verslagen door tiener in Charleston

Sara Errani is op het tennistoernooi van Charleston in de kwartfinale blijven steken. De als derde geplaatste Italiaanse verloor met 6-4, 2-6 en 1-6 van de 17-jarige Zwitserse qualifier Belinda Bencic. Errani was op het groene gravel in de Amerikaanse stad in de tweede ronde nog verantwoordelijk voor de uitschakeling van Kiki Bertens.

Bencic neemt het in de halve finale op tegen Jana Cepelova, die in een Slowaaks onderonsje Daniela Hantuchova (12) met 6-2 en 6-1 versloeg. De andere halve eindstrijd gaat tussen Andrea Petkovic (14) en Eugenie Bouchard (6).

Bij het tennistoernooi in het Mexicaanse Monterrey bewees Kimiko Date-Krumm nog altijd niet versleten te zijn. De 43-jarige Japanse bereikte de halve finale dankzij een 6-4, 6-7(2) en 6-4 zege op Monica Puig (8). De Servische Jovana Jaksic is haar volgende opponente. Ana Ivanovic (2) en Caroline Wozniacki (3) strijden om de andere finaleplaats.

Leverkusen ontslaat Hyypiä na slechte reeks

Sami Hyypiä is ontslagen als trainer van Bayer Leverkusen. De oud-speler van Willem II betaalt de tol voor de slechte reeks die na de winterstop werd neergezet. De 2-1 nederlaag van vrijdag tegen degradatiekandidaat Hamburger SV betekende de druppel. Assistent Sascha Lewandowski maakt het seizoen af als hoofdtrainer.

Hyypiä stond sinds 2009 onder contract bij Leverkusen. Eerst als speler, daarna als trainer. Dit seizoen ging de club onder leiding van de Fin voortvarend van start in de Bundesliga, maar na de winterstop kwam er zand in de machine. Van de laatste negen wedstrijden werd er slechts één gewonnen, waardoor de club zakte van de tweede naar de vierde plaats.

Leverkusen is bij het ontslag van Hyypiä niet over een nacht ijs gegaan, verzekert sportdirecteur Rudi Völler. "Deze beslissing is ons erg zwaar gevallen", zegt de oud-international op de clubsite. "De dramatische ontwikkelingen van de laatste weken lieten ons echter geen andere keus."

Faber: "We mogen wel wat internationaler verdedigen"

Ernest Faber vindt dat de verdedigers van PSV "wat internationaler" mogen verdedigen. De vervanger van Philip Cocu wil dat zijn ploeg meer op resultaat gaat spelen. Vorige week ging PSV voor eigen publiek met 3-2 ten onder tegen FC Groningen. Jeffrey Bruma en Karim Rekik speelden een bijzonder zwakke partij en legden het af tegen Richairo Zivkovic en Filip Kostic.

"We mogen wel wat internationaler verdedigen", zegt Faber in De Telegraaf. "In de eindfase, waar de prijzen worden verdeeld, moet je minder risico nemen en de bal de tribune intrappen. Je mag ook wel eens op resultaat spelen. Natuurlijk hangt dat samen met een gebrek aan ervaring. Over drie jaar maken ze die fouten niet meer, maar waarom zou je daarop gaan wachten? Dat proces willen we versnellen."

Faber verdedigde zelf het shirt van PSV tussen 1992 en 2004. "Maar de huidige situatie is niet te vergelijken met toen. Toen ik erin kwam, stond er een ervaren man naast me die op beslissende momenten de helpende hand bood. En had je één achttienjarige in een verder ervaren spelersgroep. Nu heb je er één van dertig en is de rest achttien of negentien. Alles is veranderd, maar dat geldt niet alleen voor het voetbal. Toen ik debuteerde hadden we ook geen sociale media. We hadden een telefooncel en als je geen kwartje bij je had, kon je niet bellen."

Verdachten diefstal dressuurpaard nog vast

De 15 mensen die donderdagavond werden opgepakt op een manege in Vijfhuizen (Noord-Holland), na een vechtpartij om het dressuurpaard Vingino, worden zaterdag door de politie ondervraagd. Iedereen zit nog vast, liet een politiewoordvoerder zaterdag weten. "We moeten eerst duidelijk krijgen wat er precies is gebeurd." Omdat het om een grote groep gaat, duren de verhoren mogelijk langer. Vingino, die in beslag is genomen, staat zo lang "op een geheime plek en wordt goed verzorgd."

Uit forensisch onderzoek moet nog blijken of er bij de vechtpartij is geschoten. In de manege werden twee hennepkwekerijen ontdekt, waarvoor illegaal elektriciteit werd afgetapt. Vrijdag zijn de kwekerijen ontmanteld.

De tien mannen en vijf vrouwen komen uit de omgeving van Leiden en Haarlem. Zij worden verdacht van betrokkenheid bij paardendiefstal. Volgens de politie werden enkele mannen donderdagavond rond 22.00 uur betrapt toen ze het dier wilden weghalen bij de manege. Daarop ontstond een vechtpartij tussen beide partijen die beweren eigenaar van Vingino te zijn. Alle betrokkenen zijn opgepakt. De politie nam behalve Vingino ook een aantal voertuigen in beslag.

Botteghin: "Vreemd om tegen PEC te scoren"

Eric Botteghin bezorgde FC Groningen vrijdagavond drie punten tegen PEC Zwolle, de oude club van de Braziliaanse verdediger. De centrale verdediger van Groningen kopte na zeventig minuten raak tegen de club waar hij tussen 2007 en 2011 onder contract stond. Hij vierde zijn winnende treffer uit respect voor zijn oude werkgever ingetogen.

"Het is een beetje vreemd om tegen mijn oude club te scoren", zei Botteghin na afloop tegenover de camera van FOX Sports. "Ik voel me hier thuis en heb hier geweldige jaren beleefd. Maar ik ben natuurlijk wel blij met mijn goal. Ik weet ook niet waarom ik zo vrij stond. Het voetbal was bij ons inderdaad niet zo goed, maar we hebben wel keihard gewerkt. Dat is wat ons de punten heeft gebracht", aldus Botteghin.

PEC-trainer Ron Jans baalde flink van de nederlaag. Met name de manier waarop Groningen scoorde was volgens Jans onnodig. "Wéér krijgen we een goal tegen bij een standaardsituatie. Dat is al de tiende keer dat ons dat dit seizoen gebeurt. We wijzen de spelers er steeds op, we trainen er op, maar het is blijkbaar allemaal niet voldoende."

"Nadat de bal wordt weggewerkt zijn we de kluts een beetje kwijt. Botteghin stond helemaal vrij toen de bal terugkwam. Maikel van der Werff had bij Botteghin moeten staan", aldus Jans tegen de NOS. "Dit was niet nodig geweest. We hebben zelf gedomineerd, misschien te weinig gecreëerd, maar het is zó vervelend: het is elke keer hetzelfde verhaal."


Het doelpunt van Botteghin (l) tegen zijn oude club (PRO SHOTS/Peter Lous)

Kippen en varkens dood door branden

Twee branden in het oosten van Nederland hebben het leven gekost aan duizenden kippen en varkens. Dat meldden woordvoerders van de brandweer in Twente en Gelderland.

In het Gelderse plaatsje Wehl heeft een brand in twee kippenschuren het leven gekost aan zo'n 10.000 kippen. Om nog onbekende redenen vloog de ene kippenschuur in brand. Via een mestleiding bereikte het vuur ook de andere schuur, die vervolgens ook afbrandde.

Bij de brand in Wehl is veel asbest vrijgekomen en zijn gevaarlijke stoffen gemeten, maar omdat het windstil is, blijft de vervuiling beperkt tot op het erf. Wel is de brand te ruiken in de wijde omgeving.

In het Overijsselse Langeveen zijn 3000 varkens omgekomen door een brand die woedt in een schuur van 50 bij 80 meter. De brand veroorzaakt veel rook. Mensen in de omgeving wordt dan ook geadviseerd om ramen en deuren dicht te houden.

De brandweer wist te voorkomen dat een schuur met daarin een paar honderd biggen ook in de as werd gelegd.

[vid] Levende Chupacabra gevonden

Op Puerto Rico is een haarloos dier gevonden, waarvan een daar woonachtig Texaans stel vermoedt dat het nog wel eens een baby-Chupacabra geweest zou kunnen zijn.

Het dier werd gevonden op het landgoed van het stel terwijl het lekker maïs aan het smikkelen was. De Amerikanen bedachten zich geen moment en stopten het diertje in een veel te klein kooitje en belden de lokale autoriteiten. Naar hun eigen idee hadden ze een primeur met de eerste levende Chupacabra in gevangenschap.

Hoewel veel mensen hier eerder een wasbeertje met schurft in zien, zijn er ook een aantal kenners die hier heel anders over denken, waaronder een buurman: "Met mijn honden jaag ik al twintig jaar op wasberen, maar zoiets heb ik nog nooit gezien". Volgens de buur maken wasberen en buidelratten totaal andere geluiden dan wat er uit de veronderstelde geitenzuiger kwam.

Sinds 1995 zijn er in Midden-Amerika meldingen van de Chupacabra. Het wezen staat bekend als een soort vampier die het vooral op geiten voorzien heeft. Over de herkomst is weinig bekend. Ingewijden spreken afwisselend over een reptiel, een zoogdier en zelfs een buitenaardse afkomst klinkt als een logische verklaring bij sommigen. Anderen beweren weer dat de Chupacabra (dat letterlijk 'geitenzuiger' betekent) een mislukt experiment is van de NASA of dat het gerelateerd is aan 'Area 51'.

Noodgedwongen hebben de Texanen het dier laten inslapen. Ze hadden namelijk de indruk dat het dier nogal leed.


Yuppen leggen uit wat een Chupacabra is.

Rooney groot vraagteken voor duel met Bayern

Wayne Rooney mist mogelijk de return in de Champions League woensdagavond tegen Bayern München. De aanvaller van Mancester United heeft een gekneusde teen. De 28-jarige Rooney laat het duel van zaterdag met Newcastle United sowieso aan zich voorbij gaan. Hij hoopt op tijd hersteld te zijn voor de wedstrijd van woensdag in Beieren. "Wayne heeft een zwaar gekneusde teen", vertelt manager David Moyes in gesprek met MUTV.

"Hij speelt tegen Newcastle United hoe dan ook niet mee. De wedstrijd in München kan een probleem gaan worden. We moeten zijn situatie goed in de gaten houden. Dit weekend gaan we hem zo goed mogelijk behandelen en hopelijk is hij dan snel weer inzetbaar."

"Het is nooit makkelijk wanneer je een teenblessure hebt. Soms kan een dergelijke kwetsuur snel herstellen en soms kan een injectie helpen. Wayne is momenteel in elk geval ontzettend belangrijk voor ons, kijk alleen maar naar de doelpunten die hij voor zijn rekening neemt", aldus Moyes.

Aanvallend is manager Moyes al beperkt in zijn mogelijkheden. Sterspeler Robin van Persie staat ook geblesseerd aan de kant. Hij kwam op Old Trafford ook al niet in actie tegen Bayern (1-1).

Slang in toilet Leiden

In Leiden is een slang in een toilet opgedoken. Dat laat een wijkagent weten via Twitter. Het gaat om een rattenslang, zo schrijft hij zaterdagochtend.

Het reptiel is ongeveer een meter lang en werd gevonden naast het toilet. De slang is meegenomen door de dierenambulance. Wanneer en waar hij precies opdook is niet duidelijk; de politie doet daar geen woordvoering over.

In 2011 werd er in Leiden ook al een slang gevonden, die uit een toilet was gekropen.

Uw nieuwsposter heeft 's morgens ook een slang in het toilet. Vandaar dat hij op een krukje moet staan bij het plassen.

'Helft jonge docenten overweegt vertrek'

Bijna de helft van de jonge leraren overweegt op te stappen. De werkdruk is hen veel te hoog en hun carrièremogelijkheden vinden ze te gering, concludeert het AD zaterdag uit een enquête die de krant met CNV Onderwijs onder ruim zeshonderd leraren tussen de 20 en 35 jaar uitvoerde.

Van de leraren klaagt volgens de krant 47 procent over een gebrekkige begeleiding. Zij voelen zich onvoldoende voorbereid op de dagelijkse praktijk. Eveneens de helft heeft het gevoel na de lerarenopleiding in het diepe te worden gegooid. De passie voor het vak is bij 44 procent na de start van zijn carrière afgenomen.

Door dit alles twijfelt 46 procent over een toekomst als docent. Een op de zeven ondervraagden weet al zeker dat hij gaat stoppen.

Vice-voorzitter van CNV Onderwijs Joanny Krijt noemt de resultaten in de krant schokkend. "In een tijd waarin we met man en macht op zoek zijn naar leraren kunnen we dit niet gebruiken.' Volgens haar moeten alle zeilen worden bijgezet om jonge docenten te behouden. "Want haken ze af, dan krijgen we ze nooit meer terug."

Schooldirecties moeten jonge docenten volgens Krijt meer tijd en ruimte gunnen en hen minder belasten met 'randzaken'. Ook voorzitter Paul Rosenmöller van de sectororganisatie voor het voortgezet onderwijs, de VO-raad, wijst erop dat de werkdruk de afgelopen jaren flink is toegenomen. Daarom zouden jonge docenten veel intensiever moeten worden begeleid.

Zijlstra 'helemaal klaar' met nivelleren

VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra blaast liever de samenwerking met de oppositie op dan dat inkomens verder worden gelijkgetrokken. "Het hoeft niet erg te zijn als er geen akkoord komt", zegt hij zaterdag in een interview in het AD waarin hij vooruitblikt op de komende begrotingsonderhandelingen.

Het kabinet kondigde deze week een arbeidskorting aan voor inkomens tussen de veertigduizend en 110.000 euro. Daar is zo'n vijfhonderd miljoen euro mee gemoeid. Dat moet uit meevallers worden betaald.

Oppositiepartijen die het kabinet in de Eerste Kamer aan een meerderheid helpen pleitten daarop voor een belastingverlaging voor de inkomensgroepen onder de veertigduizend euro. Maar Zijlstra ziet dat niet zitten. "Dat is wéér nivelleren. Ik ben gewoon klaar met nivelleren", zegt hij in de krant. "Als er al extra lastenverlichting komt, moet het voor iedereen zijn. En niet alleen voor de lagere inkomens."

Het hoeft volgens Zijlstra niet erg te zijn als bijvoorbeeld D66, ChristenUnie en SGP hun steun in de Eerste Kamer terugtrekken. "Als wij er niet uitkomen, is het niet afgelopen met het kabinet. Dan is er misschien even geen akkoord op een bepaald punt, maar de begroting blijft in orde. We hoeven niet extra te bezuinigen. Dat is het verschil met vorig jaar."

Wel staat het bestaansrecht van de Eerste Kamer volgens Zijlstra ter discussie. "De Eerste Kamer is nu een kopie van de Tweede Kamer geworden." Om het land bestuurbaar te houden, zou er iets moeten gebeuren. "Ik heb geen concrete voorstellen, maar ik wil dat een commissie van wijzen gaat kijken naar het functioneren van de Kamers en alle adviesorganen die daar omheen hangen. Voldoet het nog aan de eisen van de tijd?"

Die discussie moet volgens Zijlstra niet te lang worden uitgesteld. "Het kraakt en piept aan alle kanten. Iedereen ziet dat de houdbaarheidsdatum in zicht is."

Bijna gratis Museumweekend van start

De 33e editie van het Nationale Museumweekend gaat zaterdag van start. Waar de deuren vorig jaar nog gratis of voor een euro opengingen, moet zaterdag en zondag soms meer worden betaald voor toegang. De musea mogen zelf hun entreeprijs betalen.

De Nederlandse Museumvereniging heeft de deelnemers wel 'nadrukkelijk' gevraagd iets speciaals te organiseren. Bijna driehonderd musea nemen deel aan het evenement. Het thema dit jaar is 'Doe een Museum'. 

Veel musea hebben gehoor gegeven aan het verzoek en bij veel activiteiten moeten de bezoekers zelf aan de slag. Zo kunnen geïnteresseerden in het Cobramuseum in Amstelveen gaan knutselen met 'creatieve materialen' en worden in het Afrika Museum in Berg en Dal workshops Afrikaanse muziek aangeboden.

Het museumweekend wordt traditiegetrouw druk bezocht. In 2012 trok het weekend negenhonderdduizend bezoekers. Vorig jaar kwamen meer dan een miljoen mensen op de festiviteiten af, maar toen deden meer musea mee.

Dit jaar zou het nog wel eens wat minder kunnen worden, omdat alleen musea die lid zijn van de Nederlandse Museumvereniging mee mogen doen met het evenement. Waar vorig jaar nog 440 musea meededen, zijn dat er dit jaar iets minder dan driehonderd. In 2012 deden nog bijna vijfhonderd musea mee.

'DNA bewijst: Eva Braun was Joods'

Eva Braun, de vrouw met wie Adolf Hitler enkele uren voor hun zelfmoord trouwde, zou wel eens van Joodse komaf geweest kunnen zijn. DNA-analyse van Brauns haren die op een haarkam gevonden zijn, suggereren dat Hitler, die als fascistisch dictator van het Derde Rijk miljoenen Joden liet vermoorden, zonder het te weten met een Jodin zou kunnen zijn gehuwd.

Tot die opzienbarende conclusie komt het programma 'Dead Famous DNA' van de Britse zender Channel 4, die volgende week wordt uitgezonden. In het programma analyseren vooraanstaande wetenschappers DNA-materiaal om oude vraagstukken op te lossen.

De haarkam, met Eva Brauns monogram erop, werd aan het einde van de oorlog door een Amerikaans soldaat gevonden in Hitlers buitenverblijf in de Duitse Alpen. De wetenschappers ontdekten een speciale structuur van het DNA-materiaal, die sterk geassocieerd wordt met de Asjkenazische Joden en enkel via de moeder aan een kind kan worden doorgegeven. Volgens de traditionele joodse wetten wordt het Jodendom door de moeder doorgegeven.

Le Pen: verbied speciale lunches voor moslims

Scholen in Frankrijk moeten moslimkinderen in de kantines niet langer de mogelijkheid bieden om speciale lunches zonder varkensvlees te kiezen. Dat heeft de leider van het extreemrechtse Front National, Marine Le Pen, vrijdag gezegd tijdens een bijeenkomst, meldden diverse Franse media.

Le Pen ziet de plannen het liefst zo snel mogelijk ingevoerd worden door de nieuwe burgemeesters in de 11 districten waar het Front National vorige week de gemeentelijke verkiezingen won.

"We zullen het niet accepteren dat er op basis van geloof eisen worden gesteld aan het menu", zei Le Pen. "Er is absoluut geen reden om het geloof te verweven in de publieke sfeer, dat staat in de wet."

Le Pen: verbied speciale lunches voor moslims
Le Pen: verbied speciale lunches voor moslims (Foto: ANP)

'Goede doelen controleren niet of ze wat bereiken'

Zeker de helft van de goede doelenorganisaties controleert niet goed wat ze met hun werk bereiken. Dat concludeert econoom Kellie Liket, die de komende week promoveert aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam, schrijft het Nederlands Dagblad.

Goede doelen zijn volgens Liket doodsbang het verwijt te krijgen dat er te veel geld aan de strijkstok blijft hangen. Daarom is het voor de organisaties niet aantrekkelijk te investeren in relatief dure evaluaties. Hoe beter (en dus duurder) een evaluatie wordt uitgevoerd, hoe groter de kans dat wordt aangetoond dat het beoogde doel van de gegeven hulp niet wordt bereikt.

Nieuwsbrieven en jaarverslagen waarin goede doelen vertellen wat ze met het donateursgeld hebben gedaan, geven volgens de econoom weinig inzicht. "Goede doelen vertellen graag anekdotes: ze tonen een plaatje van een meisje in Afrika en vertellen hoe haar leven fantastisch is verbeterd. Of ze vertellen dat ze vijftig scholen hebben gebouwd, maar op basis van dat soort informatie kun je nog niet zeggen wat de werkelijke gevolgen zijn voor de mensen die daar wonen."

Als het doel bijvoorbeeld is om kinderen een betere toekomst te geven, kan niet uit een simpele meting van het aantal gebouwde scholen worden geconcludeerd dat het doel is bereikt. "Want misschien staan die scholen wel leeg of leren de kinderen niks, of leren de kinderen wel veel, maar kunnen ze daar vervolgens niks mee in hun leven", zegt Liket. "Zulke informatie heb je wel nodig om de werkelijke impact van goede doelen te kunnen beoordelen. Daar kijken organisaties ontzettend weinig naar."

Omdat donateurs vaak al genoegen nemen met een plaatje van 'blije kindertjes' zou er voor de hulporganisaties geen prikkel zijn om diepgravender te evalueren of het geld wel echt goed is besteed. "Als je niet eens bijhoudt wat je als instelling bereikt, waar ben je dan mee bezig?" Volgens Liket mag wel meer geld aan de strijkstok blijven hangen als dat geld wordt besteed om duidelijk te krijgen wat de effecten van projecten zijn.

Hulporganisaties en donateurs houden elkaar volgens de econoom in een houdgreep. Donateurs willen zo laag mogelijke kosten en goede doelen zouden daarop sturen. "Want anders is er wel een ander goed doel dat tegen lagere kosten projecten organiseert."

Schöne: "Mijn contract komt op de tweede plaats"

Lasse Schöne heeft geen haast met een eventuele contractverlenging. De Deense aanvaller zou echter wel graag in Amsterdam willen blijven. Schöne is met name dit seizoen bijzonder belangrijk voor het team van Frank de Boer. Toch kreeg hij nog geen nieuwe aanbieding voorgeschoteld.

Zijn contract loopt af in 2015. "Natuurlijk sta ik open voor contractverlenging", zegt hij in De Telegraaf. "Maar het gaat nu even niet om mij. We staan voor een heel belangrijke periode, waarin we twee prijzen kunnen winnen. Mijn contract komt op de tweede plaats. Wat er na de kampioensschaal en beker komt, zie ik wel."

De 27-jarige Deen wordt door De Boer vaak ingezet als buitenspeler. Hij heeft het op die positie en bij Ajax goed naar zijn zin en denkt dan ook niet aan een vertrek "Het spel van Ajax is mij op het lijf geschreven. Ik houd van voetbal en positiespel en dat doen we hier tot in het extreme. Ik weet dat ik niet de kwaliteit heb om in de top van de Bundesliga of de Premier League te spelen. Ik moet ergens zitten waar ik me goed voel. Dat is nu zeker het geval. Ik ga nooit met mijn familie in een woestijn wonen. Geld is geen drijfveer, alleen het voetbal."

Thulani Serero zit in hetzelfde schuitje als Schöne. De Boer hoopt in ieder geval dat het tweetal blijft. "Dan komt het moment nabij dat we gaan praten. Marc krijgt het nog druk", aldus De Boer tegen NUsport. De trainer van de Amsterdammers verwacht dat Daley Blind ook volgend seizoen nog Ajacied is. "Al weet je het nooit met het WK nog op komst."

Hoopvolle Afghanen in de rij voor verkiezingen

In weerwil van dreigementen van de Taliban vormen Afghanen zaterdag in heel Afghanistan lange rijen bij stembureaus om hun stem uit te brengen voor wat de eerste democratische machtsoverdracht in de geschiedenis van het land moet worden. Meer dan een uur voor de stemlokalen de deuren openden, stonden mensen in Kabul en elders al te wachten.

De Afghanen kunnen kiezen uit acht kandidaten voor het presidentschap, maar stemmen ook voor nieuwe provinciebesturen. Drie presidentskandidaten lijken de meeste kans te maken op het hoogste ambt, maar verwacht wordt dat niemand de vereiste vijftig procent van de stemmen binnenhaalt om een tweede stemronde in mei overbodig te maken. Grote verschillen in de houding ten opzichte van het Westen van deze drie - Abdullah Abdullah, de grootste rivaal van president Hamid Karzai in de vorige verkiezingen, Ashraf Ghani Ahmadzai, academicus en voormalig medewerker van de Wereldbank en Zalmai Rassoul, voormalig minister van buitenlandse zaken - lijken er niet te zijn.

Honderdduizenden Afghaanse agenten en militairen zijn ingezet om de verkiezingsdag veilig te laten verlopen. Auto's en andere voertuigen worden doorzocht voor zij in de buurt van stemlokalen mogen komen, terwijl sommige stemgerechtigden in Kabul tot driemaal gefouilleerd werden. Het sms-verkeer is uit de lucht gehaald om te voorkomen dat kandidaten op het laatste moment nog campagnevoeren.

President Hamid Karzai is bij wet uitgesloten van een nieuwe regeertermijn. Als een van de eersten bracht hij zaterdag zijn stem uit in een schoolgebouw in de buurt van het presidentieel paleis.

"Vandaag is voor ons, het volk van Afghanistan, een dag die van levensbelang is voor onze nationale toekomst. Wij, het volk van Afghanistan, kiezen onze provinciebestuurders en onze president bij geheime stemming", zei Karzai, terwijl hij een gekleurde vinger toonde ten teken dat hij zijn stem had uitgebracht. De onuitwisbare inkt moet voorkomen dat burgers een tweede keer een stembiljet invullen.

Vrijdag werd een fotojournaliste van Associated Press, Anja Niedringhaus, doodgeschoten toen een Afghaanse agent het vuur op haar opende. Haar collega Kathy Gannon raakte gewond. Het voorval onderstreept de spanningen in Afghanistan en de altijd aanwezige dreiging van extremisten om de stabiliteit in het land aan te tasten.

De extremisten dreigen met aanslagen op stembureaus en verkiezingsmedewerkers. De afgelopen week is Kabul meermaals opgeschrikt door bloedige bomaanslagen. De houding van de Taliban toont tegelijk het belang van de verkiezingen. Succesvolle verkiezingen waarbij de opkomst ondanks de dreigementen van de Taliban hoog is, zullen de invloed van de beweging danig ondermijnen. Het volk toont in dat geval de extremisten beu te zijn.

De uiteindelijke winnaar van de presidentsverkiezingen ziet zich gesteld voor grote uitdagingen. Het Afghaanse leger staat voor de moeilijke taak de strijd tegen de Taliban voort te zetten zonder steun van de internationale troepenmacht. Daarnaast hoopt de bevolking dat de nieuwe leider de armoede zal bestrijden en de bezem door de regering haalt. Volgens Transparency International behoort Afghanistan met Somalië en Noord-Korea tot de meest corrupte landen ter wereld.

Javier Guzman is niet bang voor een terugval

Javier Guzman denkt niet dat hij in de toekomst weer alcohol gaat drinken of drugs gaat gebruiken. "Zonder een spoortje twijfel durf ik nu te zeggen: this is the one, ik val niet meer terug", zegt de cabaretier, die in 2012 afkickte van cocaïne, in het AD.

De 36-jarige Guzman, die jarenlang worstelde met verslavingen, denkt dat het komt omdat hij de laatste keer alleen is afgekickt voor zichzelf. "Het allesbepalende verschil met mijn eerdere, minder geslaagde pogingen om te stoppen met drank of drugs is dat ik het nu enkel en alleen voor mezelf doe", zegt hij. "Eerder waren anderen dan toch mijn belangrijkste drijfveer. Dan werkt het niet. Het moet om mij gaan."

De cabaretier is niet clean geworden om anderen te behagen. "En ook niet om mijn moeder of broer geen pijn te doen. En zelfs niet om mijn dochter van 9, die bij mijn ex-vriendin woont, weer te mogen zien", somt Guzman op. "Nee, het gaat nu om mij. Ik vind dat ik waardevol genoeg ben om een streep onder die zeventien jaar te zetten."

In zijn voorstelling Delirium II vertelt de cabaretier openhartig over zijn cocaïneverslaving. "Ik kan niet ontkennen dat ik me verheug het af te ronden." Guzman, die ook aan een boek over zijn verslavingen werkt, is daarna wel klaar met het onderwerp. "Het theater is geen openbare therapie, maar werkt in zekere zin wel therapeutisch."

De cabaretier durft niet volledig uit te sluiten dat hij nooit terugvalt, maar heeft wel alle vertrouwen. "Met de dag sta ik steviger, voel ik me krachtiger en krijg ik meer energie", legt hij uit. "En zo heb ik voor het eerst van mijn leven zin in de toekomst."

Vilhena: "Prijzen winnen met Feyenoord"

Tonny Vilhena is een vaste waarde in het elftal van Feyenoord. Na de winterstop steekt de middenvelder in een blakende vorm en denkt hij stiekem aan het WK. De pas 19-jarige Vilhena speelde al zeventig wedstrijden voor Feyenoord.

De ene wedstrijd was beter dan de andere. Vlak voor de winterstop leek er zand in de motor gekomen bij Vilhena. "Ik had geen idee waar het aan lag, ik was zoekende", zegt hij in gesprek met het Algemeen Dagblad.

"Ik kon soms mijn energie niet voldoende kwijt", gaat Vilhena verder. "Ik ben niet snel tevreden, dus dat vrat wel aan mij. De winterstop kwam dit seizoen ook echt op het juiste moment. Heb even gas teruggenomen en al snel voelde ik mij weer fris."

Dat Vilhena zich weer goed voelt is te zien op het veld. Samen met Jordy Clasie en Lex Immers vormt hij het middenveld en is hij de laatste tijd belangrijk voor het team. De afgelopen weken was hij trefzeker tegen Go Ahead Eagles en FC Groningen. Met zijn goede vorm heeft hij in ieder geval Ronald de Boer en Willem van Hanegem al overtuigd. De twee oud-voetballers zouden Vilhena meenemen naar het WK. "Oranje en het WK is een droom voor mij. Dat zij mij als vervanger noemen, werkt motiverend."

"Maar ik moet bij Feyenoord eerst het seizoen op een sterke manier afsluiten. Met een tweede plek", besluit de realistische Vilhena. "Daarna zien we wel. Het draait nu lekker. Ik ben voorlopig ook niet van plan om te vertrekken bij Feyenoord. Met deze club wil ik de komende jaren prijzen winnen."

Nederlandse vrouwen halen cut op eerste major

Golfsters Christel Boeljonen Dewi-Claire Schreefel hebben tijdens de eerste major van het jaar, het Kraft Nabisco Championship, allebei de cut van de beste zeventig speelsters gehaald. Voor Schreefel scheelde het bijzonder weinig. Halverwege staat ze op de gedeeld zeventigste plek en dus mocht ze met de hakken over de sloot het weekend in.

Vooral een double bogey op de dertiende hole kwam Schreefel bijna heel duur te staan. Ze wist zich redelijk te herstellen en kwam uiteindelijk met een totaalscore van vijf slagen boven par binnen.

Boeljon heeft nog kans op een plek bij de beste twintig. De geboren Beverwijkse kende een stabiele ronde met slechts twee holes waarin ze geen par scoorde. Met zowel een bogey als een birdie kwam ze echter alsnog uit op par. Na twee rondes staat ze daar één slag boven wat goed is voor de gedeeld 36e plek.

De Zuid-Koreaanse Se-Ri Pak, winnares van vijf majors, gaat met een score van zeven onder par aan de leiding. Die moet ze wel delen met de pas negentienjarige Lexi Thompson. De Amerikaanse kende een fenomenale ronde met liefst acht birdies en een totaalscore van acht onder par.

[DC] Titelverdediger Tsjechië naar halve finales

De Tsjechische tennissers hebben zich zonder serieuze problemen geplaatst voor de halve finales van de Davis Cup door van Japan te winnen. Vrijdag wisten Radek Stepanek en Lukas Rosol de titelverdedigers al op 2-0 te zetten. Zaterdag kwam het duo opnieuw in actie in Tokyo, dit keer als dubbel.

Tatsuma Ito en Yasutaka Uchiyama konden redelijk mee met hun internationaal veel meer ervaren tegenstanders. Een echte vuist konden ze echter nooit maken. Na drie sets van elk ongeveer drie kwartier stond de eindstand van 6-4, 6-4 en 6-4 in de boeken.

De Tsjechen wonnen de afgelopen twee edities van de Davis Cup. In september spelen ze in de halve finale tegen de winnaar van het duel tussen Frankrijk en Duitsland, wat na de eerste dag op 0-2 staat.

FOK! wat een weer... Geregeld zon

Goedemorgen! Met de buien viel het gisteren wel mee. De vele bewolking hield een sterke stijging van de temperatuur tegen, maar laten we eerlijk zijn, het is nog erg vroeg voor convectieve buien. Boven Duitsland was de luchtdruk lager, maar ook daar ontstonden er maar een paar buien. Mogelijk dat enkele daarvan de afgelopen nacht de oostelijke helft nog net hebben bereikt.

Ondertussen trekt er vanuit het zuidwesten een rug van hogedruk over ons land, dus de droge gebieden van ons land lijken het nog steeds droog te houden. Hier in Haarlem ligt de neerslaghoeveelheid rond normaal na een zeer natte winter. We beginnen de dag met enkele mistbanken en in het oosten nog met veel bewolking. Daar kan ook nog wat laatste regen uit vallen. In het westen schijnt de zon al vroeg en deze opklaringen breiden zich dan verder over het land uit. Vanmiddag is het dan op de meeste plaatsen heel aardig weer.

De hoogste temperaturen zijn we nu wel kwijt, maar met 12 tot 18 graden is het nog steeds vrij zacht. Er staat maar een zwakke tot matige westelijke wind.

Morgen zullen we de zon helaas wat minder vaak zien en het begint ernaar uit te zien dat het zelfs een helemaal bewolkte dag gaat worden. Op een spatje motregen na, lijkt het wel overwegend droog te blijven. Met maxima van 18 graden is het nog steeds zacht. De echte afkoeling volgt pas dinsdag.

Nederland

Ik zou graag zien waar jij vandaag uithangt en daarom kun je jouw leukste kiekje mailen naar weer@fok.nl onder vermelding van FOK! wat een weer. Vermeld hierbij tevens je (gebruikers)naam, waar de foto gemaakt is en wat je op dat moment aan het doen was. De leukste foto's plaats ik bij het weerbericht van de dag erop.

MistMa
Marieke maakte de afgelopen week een paar verschillende foto's in de omgeving van Utrecht en Dronten.

Bui1
We zien de mist, maar ook een bui en...

ZOn
...een mooie zonsondergang.

Supertalent Bencic blijft winnen

Het Zwitserse supertalent Belinda Bencic blijft haar opmars in het WTA-toernooi van Charleston op indrukwekkende wijze voortzetten. In de kwartfinale schakelde de pas zeventienjarige Zwitserse de als derde geplaatste Sara Errani uit.

Ze verloor de eerste set nog met 4-6, maar liet vervolgens zien dat ze uit het juiste hout gesneden is. De tweede set ging met 6-2 naar de hoogst geklasseerde junior ter wereld, set drie pakte ze zelfs met 6-1. De nummer 140 van de wereld moest in Charleston twee kwalificatiewedstrijden winnen en rekende vervolgens af met Maria Kirilenko, Marina Erakovic en Elina Svitolina. Het is de eerste keer dat Bencic zo ver komt in een WTA-toernooi.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1250
special
Random Pics van de Dag #1249
preview
Tales of Kenzera: ZAU
special
VrijMiBabes #205 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1248
review
The First Omen beantwoordt de vraag die niemand stelde
©FOK.nl e.a.