Samsom wil 250 miljoen extra voor overgang zorg

Redactie

Het kabinet moet 200 tot 250 miljoen euro extra uittrekken voor een soepele overgang van de langdurige zorg naar de gemeenten. Met dat geld moet worden gegarandeerd dat mensen straks echt de zorg krijgen die ze nodig hebben, zegt PvdA-leider Diederik Samsom zaterdag in Trouw.

Het kabinet moet de zorgplannen volgens de PvdA-leider bijstellen. Mensen die nu in de AWBZ recht hebben op begeleiding en dagbesteding moeten dat recht volgens Samsom behouden.

Ouderen die veel zorg nodig hebben zouden de garantie moeten krijgen dat er voor hen plaats is in een verzorgingstehuis als ze het thuis echt niet meer redden. In de plannen van staatssecretaris van Volksgezondheid Martin van Rijn (PvdA) moet een deel van deze mensen vanaf 2016 thuis blijven wonen.

Gemeenten moeten volgens Samsom geld vrijmaken voor huishoudelijke hulp, zodat niemand door bezuinigingen tussen wal en schip valt. Verder zouden thuiszorgorganisaties moeten worden verplicht met elkaar samen te werken en elkaars personeel over te nemen om ontslagen te voorkomen.

Het benodigde geld zou kunnen worden betaald uit meevallers in de zorg. Die meevallers zouden zijn te verwachten bij ziekenhuizen en specialisten. Als de meevallers uitblijven, zou minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA) het geld elders vandaan moeten halen.

De nieuwe plannen komen na de gemeenteraadsverkiezingen, waarbij de PvdA in veel gemeenten fors moest inleveren. Tijdens de campagne is Samsom volgens eigen zeggen tot de conclusies gekomen dat veel mensen 'bang en onzeker' zijn geworden of ze nog wel verzorgd worden als de gemeente de zorgtaak op zich neemt.

Het kabinet, waar de PvdA deel van uitmaakt, is er volgens Samsom niet in geslaagd die onzekerheid weg te nemen. "Er is door het kabinet geen aansprekende schets gegeven van de toekomstige situatie." De onzekerheid onder de kiezers zou een belangrijke oorzaak zijn van de grote verkiezingsnederlaag voor zijn partij.