Luftrausers

Het Nederlandse Vlambeer is inmiddels een expert in het maken van lekkere arcadegames. Het zijn kleine, maar extreem gepolijste spellen met strakke controls. Luftrausers is precies zo'n game, al is deze iets agressiever en moeilijker dan voorgaande Vlambeer-games.

In Luftrausers bestuur je een nazi-gevechtsvliegtuig. Het doel is om zo veel mogelijk vijandelijke voertuigen, waaronder andere vliegtuigen, boten van meerdere maten en uiteindelijk een gigantische blimp, neer te halen. Dit alles doe je in een sepia-gekleurde wereld waarin de kogels je om de oren vliegen.

Het beste aan Luftrausers zijn de controls. Je gevechtsvliegtuig besturen is een kunst an sich. Je vliegtuig is aan de zwaartekracht onderhevig. Je moet daarom telkens je thrusters aan het werk zetten om jezelf in de juiste richting te manoeuvreren. Het is altijd zowel een plezier als een uitdaging om je vliegtuig te bedienen.

"RAUS! Pew, pew, pew, boem. Hangaar. RAUS!", dit is bijna de volledige verslavende gameplaycyclus van Luftrausers. Als je goed bent, duurt de cyclus hopelijk langer dan een minuut. De game bevat één level, maar welke vijanden je precies tegenkomt verandert elke keer een beetje. Potjes duren niet lang, maar je kunt binnen enkele tellen opnieuw je vliegtuig lanceren. Al is het wel gebruikelijk om eerst naar de hangaar te gaan, waar je je vliegtuig kunt customizen.

Je vliegtuig bestaat uit drie onderdelen: weapon, body en engine. Die kun je onafhankelijk van elkaar afstellen om unieke combinaties te creëren. Wapens variëren van simpele ronde kogels, tot lasers en doelzoekende raketten. Body bepaalt de schade die je krijgt, maar er is er ook eentje die een atoombom laat ontploffen wanneer je doodgaat. Ten slotte heeft je keuze voor een engine vooral invloed op de snelheid van je vliegtuig.

Onderdelen speel je vrij door missies te doen. Meestal houdt dat in dat je een bepaalde combo moet bereiken of heel veel van een type vijand moet afmaken. Het probleem hiervan is dat je binnen een uurtje alle onderdelen hebt vrijgespeeld. Daarna kun je alleen nog een extra moeilijk level en een aantal kleurpaletten vrijspelen.

Daarnaast zijn een aantal onderdelen duidelijk niet echt bruikbaar, waardoor het ook op het gebied van variatie tekortschiet. Al met al heeft Luftrausers dus een vrij beperkte houdbaarheidsdatum. Binnen 3-4 uurtjes heb je alles al wel gezien. Het zijn wel hele vermakelijke uurtjes, dat wel.

Pluspunten Minpunten Cijfer
+ Heerlijke arcadecontrols - Beperkte houdbaarheidsdatum 7
+ Vliegtuig customizen met onderdelen - Niet alle onderdelen zijn bruikbaar
+ Verslavende gameplaycyclus - Aan de dure kant (€8,99)


Gespeel op PS Vita, ook verkrijgbaar voor PlayStation 3 (cross-buy) en pc.


Zie hier de FOK!games beoordelingsrichtlijnen.