Italië en België voeren Wilders' stokpaardje deels uit

Italië heeft na twaalf jaar onderhandelen een akkoord gesloten met Marokko om onder speciale voorwaarden criminele Marokkanen terug te sturen naar hun geboorteland. Tot nu toe weigerde Marokko altijd criminele Marokkanen terug te nemen. Marokko's minister Mustafa Ramid en de Italiaanse minister Andrea Orlando tekenden daarvoor een verdrag.

In dit verdrag is onder andere opgenomen welke criminele Marokkanen in ieder geval niet voor terugsturen in aanmerking komen.

Zo worden er geen gevangenen teruggestuurd als ze daar geen toestemming voor verlenen, vertelde een woordvoerder van het ministerie. Noch heeft het verdrag effect op tweede generatie immigranten geboren in Italië uit Marokkaanse ouders die geen Italiaans burgerschap kunnen verkrijgen tot hun achttiende levensjaar. Marokkanen met een Italiaans paspoort zijn ook uitgesloten van de retourneringsregeling. Marokkanen die een delict hebben gepleegd dat meer dan één jaar gevangenis oplevert, kunnen weer wel teruggestuurd worden.

De overeenkomst is bedoeld om de overbevolking in de Italiaanse gevangenissen tegen te gaan. Italië had kritiek gekregen van de Europese Mensenrechten Organisatie en moet de leefbaarheid in gevangenissen drastisch verbeteren

Naast Italië heeft België ook zo'n soort retourneringsregeling voor criminele Marokkanen. In Italië zitten ongeveer 4.000 en in België ongeveer 1.100 Marokkanen in het gevang.