Bijna gratis Museumweekend van start

De 33e editie van het Nationale Museumweekend gaat zaterdag van start. Waar de deuren vorig jaar nog gratis of voor een euro opengingen, moet zaterdag en zondag soms meer worden betaald voor toegang. De musea mogen zelf hun entreeprijs betalen.

De Nederlandse Museumvereniging heeft de deelnemers wel 'nadrukkelijk' gevraagd iets speciaals te organiseren. Bijna driehonderd musea nemen deel aan het evenement. Het thema dit jaar is 'Doe een Museum'. 

Veel musea hebben gehoor gegeven aan het verzoek en bij veel activiteiten moeten de bezoekers zelf aan de slag. Zo kunnen geïnteresseerden in het Cobramuseum in Amstelveen gaan knutselen met 'creatieve materialen' en worden in het Afrika Museum in Berg en Dal workshops Afrikaanse muziek aangeboden.

Het museumweekend wordt traditiegetrouw druk bezocht. In 2012 trok het weekend negenhonderdduizend bezoekers. Vorig jaar kwamen meer dan een miljoen mensen op de festiviteiten af, maar toen deden meer musea mee.

Dit jaar zou het nog wel eens wat minder kunnen worden, omdat alleen musea die lid zijn van de Nederlandse Museumvereniging mee mogen doen met het evenement. Waar vorig jaar nog 440 musea meededen, zijn dat er dit jaar iets minder dan driehonderd. In 2012 deden nog bijna vijfhonderd musea mee.