Veltman: "Het WK zou een bonus zijn"

Joël Veltman kende dit seizoen zijn definitieve doorbraak bij Ajax. In zijn eerste seizoen als basisspeler heeft de verdediger veel geleerd. Veltman begon ijzersterk bij Ajax en maakte zelfs zijn debuut bij het Nederlands elftal. Maar na de winterstop kende de centrale verdediger een vormdip.

"Het is wel zo dat ik mentaal ook een stap heb moeten maken de afgelopen maanden", zegt hij tegen NUsport. "Doordat ik als A-junior terug ben gekomen van een afgescheurde kruisband, dacht ik dat ik mentaal al heel sterk was. Maar sommige dingen leer je pas als je veel speelt."

"Bijvoorbeeld hoe je om moet gaan met media-aandacht. Vroeger ging ik bij elk artikeltje over mij op internet de reacties eronder lezen. Als iemand schreef dat ik het niet aankon, dan trok ik me dat echt aan. Nu lees ik die reacties niet meer, of ik nou goed of slecht gespeeld heb", aldus de 22-jarige verdediger.

Veltman is bij bondscoach Louis van Gaal in beeld voor het WK. "Ik dacht wel: dit moet snel beter, anders zit ik niet meer bij Oranje. Maar een paar maanden geleden ging ik er nog vanuit dat ik bij Jong Oranje aan zou sluiten. Het WK zou daarom vooral een bonus zijn. Als ik Brazilië niet haal is dat natuurlijk erg jammer, maar niet een enorme teleurstelling."

De Ajacied hoopt er komende zomer bij te zijn in Brazilië. "In die zin dat ik het nu gewoon moet laten zien bij mijn club en dan maak ik een goede kans om mee te gaan. Dat zou echt prachtig zijn."