Driehonderd klachten over werk in gevangenissen

Redactie

Bij een speciaal meldpunt zijn de afgelopen maanden driehonderd klachten binnengekomen over werken in gevangenissen. Cipiers en andere werknemers klagen over de sfeer, intimidatie en geweldsincidenten binnen de gevangenismuren. Dat meldt Abvakabo FNV zaterdag.

Volgens de vakbond zijn de misstanden het gevolg van de 'afbraakplannen' van staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD). Bijna de helft van de gevangenissen wordt gesloten. Acties worden niet uitgesloten.

Bij het meldpunt van Abvakabo kwamen veel klachten binnen over personeelsgebrek, waardoor mensen geen verlof op konden nemen of tegen de regels in met te weinig mensen op de vloer stonden. Ook zouden leidinggevenden werknemers onder druk zetten om over te werken of op korte termijn in een andere gevangenis aan de slag te gaan.

Kritische werknemers zouden te maken krijgen met intimidatie. "Gevangenismedewerkers ervaren een angst- en afrekencultuur. Zij durven nauwelijks nog hun mond open te doen uit vrees voor ontslag", zegt bondsbestuurder Frans Carbo.