CU: Zijlstra lijkt niet op één lijn met kabinet

VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra lijkt niet op één lijn te zitten met het kabinet als hij zegt de oppositie niet nodig te hebben. Dat zei ChristenUnie-Kamerlid Carola Schouten zaterdag in het Radio 1-programma Kamerbreed.

Zijlstra zei in een interview met het AD 'helemaal klaar' te zijn met nivelleren. Nadat deze week een belastingverlaging voor inkomens van veertigduizend tot 110 duizend euro was aangekondigd, vroeg de oppositie om een belastingverlaging voor lagere inkomens.

Maar Zijlstra waarschuwde dat de steun van oppositiepartijen niet per se nodig is voor de coalitie van VVD en PvdA, die samen geen meerderheid in de Eerste Kamer hebben. "Ze kunnen wel zeggen: 'Het moet.' Maar dat betekent niet dat het ook gebeurt", dreigde hij.

Schouten wees erop dat minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA) juist aan ChristenUnie, D66 en SGP heeft gevraagd langs te komen en niet andersom. "Wat Zijlstra zegt lijkt met niet coherent met wat het kabinet zegt."

Toch leek Schouten niet zwaar aan de taal van Zijlstra te tillen. "Ik beschouw het maar als onderdeel van het circus dat bij de begrotingsonderhandelingen komt kijken. Maar we staan voor grote uitdagingen op heel grote terreinen." Ze wees erop dat het kabinet het overdragen van de zorg naar gemeenten nog door de Kamer moet krijgen. "Dat wil het kabinet doen met kortingen die wij niet verantwoord vinden."

De uitspraak dat iets niet per se gebeurt als een partij roept dat het moet kan volgens Schouten daarom net zo goed op het kabinet van toepassing zijn. "Ik denk dat juist het kabinet wil dat die wetten worden aangenomen." Op de vraag of dit een waarschuwing was, zei ze dat het kabinet die afweging moet maken. "Wij willen graag kijken wat goede plannen zijn voor het land."

VVD-Kamerlid Mark Harbers, ook in de uitzending aanwezig, steunde de uitlatingen van Zijlstra. "Het is niet meer dan logisch dat partijen aangeven met welke bedoelingen ze een gesprek in gaan."