FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van woensdag 4 december 2013

[Ligue 1] Evian bezorgt PSG zeldzame nederlaag

De ongeslagen reeks van 26 competitieduels van Paris Saint-Germain is door Evian beëindigd. De Parijzenaars gingen woensdag met 2-0 onderuit bij de laagvlieger. PSG was negen maanden lang ongeslagen in Frankrijk.

Het was de vraag of AS Nantes het record van 32 wedstrijden zonder nederlaag (in het seizoen 1994/95) zou kwijtraken. Die vraag beantwoordde Evian met een zege op het schier onklopbare PSG, bij wie Gregory van der Wiel rust kreeg van trainer Laurent Blanc.

De coach van de Parijzenaars waarschuwde zijn spelers deze week nog voor onderschatting, maar toch ging het mis in de Franse Alpen. Evian, vorig seizoen ook te sterk voor PSG in de Coupe de France, wist opnieuw raad met de vedetten uit de hoofdstad. De thuisploeg kreeg de eerste goede kans van de wedstrijd. Brice Dja Djedjé schoot na een counter maar net over het doel van Salvatore Sirigu.

PSG, met Zlatan Ibrahimovic en Edinson Cavani in de basis, kwam naarmate de eerste helft vorderde iets beter in de wedstrijd en kreeg ook mogelijkheden. Cavani kopte de bal over het doel van Jesper Hansen en Lucas Digne volleerde naast. Ook Jeremy Menez werd gevaarlijk, maar zijn schot ging tot opluchting van Evian over.

Omdat de stand ook na rust lange tijd 0-0 bleef, besloot Blanc in te grijpen. Lucas Moura en Javier Pastore moesten het verschil maken voor PSG. Terwijl de koploper in de Ligue 1 op zoek ging naar een doelpunt, werd Sirigu geklopt. Clarck N'Sikulu profiteerde van goed werk van Dja Djedjé en schoot hard raak. Evian gaf de voorsprong niet meer weg en liep zelfs in de slotfase uit.

Kort nadat Pastore in een kansrijke positie in de handen van Hansen kopte, besliste Modou Sougou het duel in het voordeel van Evian. Sougou punterde de 2-0 binnen na een goede individuele actie. PSG incasseerde een gevoelige tik bij de laagvlieger en ziet de voorsprong op Lille OSC en AS Monaco teruglopen tot respectievelijk één punt en twee punten.

OM eist dertig jaar voor Tilburgse hotelmoord

Justitie heeft woensdag in hoger beroep dertig jaar cel geëist tegen de 45-jarige verdachte van de Tilburgse hotelmoord. Het Openbaar Ministerie houdt hem verantwoordelijk voor het doodschieten van zijn vriendin in de badkuip van een kamer in hotel Mercure in 2009. Daarnaast zou hij betrokken zijn geweest bij een schietpartij in het Franse Marseille.

Marco de K. werd vorig jaar tot 28 jaar gevangenisstraf veroordeeld door het gerechtshof in Den Bosch. De Hoge Raad verwees de zaak afgelopen juni terug naar het hof omdat onvoldoende vaststond dat De K. het slachtoffer met voorbedachten rade heeft doodgeschoten.

De verdachte en het slachtoffer hadden ruzie, waarna De K. een wapen zou hebben gepakt en haar in de badkamer doodde. Het hof oordeelde vorig jaar dat de man genoeg tijd had gehad om zich te beraden en dat daarom wel degelijk sprake was van voorbedachten rade. De Hoge Raad is daarvan onvoldoende overtuigd en wil dat het hof de beslissing verder motiveert.

Het OM eiste eerder een levenslange gevangenisstraf, zowel bij de rechtbank als bij het gerechtshof. Omdat het hof eerder oordeelde dat deze misdaad geen levenslange celstraf rechtvaardigt, houdt het OM het nu bij een eis van dertig jaar.

[PL] Manchester United verliest terrein op concurrenten

Manchester United is verder achterop geraakt in de titelstrijd in de Premier League. Tegen Everton, de oude club van coach David Moyes, ging Manchester voor eigen publiek met 1-0 onderuit. Bryan Oviedo scoorde voor de bezoekers. De titelhouder, die Robin van Persie nog moest missen, heeft nu twaalf punten minder dan Arsenal.

De koploper uit Londen won door doelpunten van Nicklas Bendtner en Mesut Özil met 2-0 van Hull City. Chelsea, Manchester City en Liverpool lieten de achterstand op Arsenal niet verder oplopen. Luis Suarez vervulde met vier treffers een hoofdrol bij Liverpool, dat thuis met 5-1 te sterk was voor Norwich City.

Vooral de eerste goal van Suárez, een uithaal van ver, was van grote klasse. Binnen 35 minuten was de hattrick een feit, waarna de oud-Ajacied er een kwartier voor tijd 4-0 van maakte. Bradley Johnson deed iets terug, maar het slotakkoord was voor Raheem Sterling. Leroy Fer werd in de 72e minuut gewisseld bij de bezoekers.

Chelsea had de handen vol aan Sunderland, maar trok uiteindelijk met 4-3 aan het langste eind. Frank Lampard, Eden Hazard (2x) en een eigen doelpunt van Phillip Bardsley bezorgden de bezoekers drie punten. Manchester City was West Bromwich Albion met 3-2 de baas. Sergio Aguero en Yaya Touré (2x) scoorden voor de Citizens.

Chelsea blijft op vier punten de naaste belager van Arsenal. Manchester City geeft twee punten meer toe. Liverpool heeft, net als Everton, zeven punten achterstand op de lijstaanvoerder.

Tottenham Hotspur ontsnapte aan een nederlaag bij Fulham, waar René Meulensteen voor het eerst de ontslagen Martin Jol verving als coach. Ashkan Dejagah zette Fulham op voorsprong, maar via Vlad Chiriches en Lewis Holtby kwam het toch goed voor de Spurs.

Swansea City was in eigen huis overtuigend het Newcastle United van doelman Tim Krul de baas. Het werd 3-0 voor de ploeg uit Wales, waar Michel Vorm, Dwight Tiendalli en Jonathan de Guzman in de basis begonnen.

Aston Villa, met Ron Vlaar en Leandro Bacuna, versloeg Southampton met 3-2. Erik Pieters speelde met Stoke City met 0-0 gelijk tegen Cardiff City.

Mingelen: jullie zijn nog niet van mij af

Ferry Mingelen heeft na bijna dertig jaar afscheid genomen van de NOS. Woensdagavond was hij voor het laatst als politiek verslaggever te zien bij de omroep. In Nieuwsuur zei hij dat het hem 'een voorrecht was'.

Ondanks zijn pensioengerechtigde leeftijd is Mingelen niet van plan om te stoppen. "Niet helemaal naar mijn zin ga ik weg. Jullie zijn nog niet van mij af", waren Mingelens laatste woorden. De 65-jarige verslaggever zei eerder in gesprek te zijn met drie andere omroepen.

Mingelen begon in 1984 bij de NOS als presentator van het programma Den Haag Vandaag. Daarvoor werkte hij als verslaggever voor Het Vrije Volk, werkte hij op de parlementaire redactie van Trouw en was hij Europees correspondent in Brussel voor de Gemeenschappelijke Persdienst. De laatste jaren duidde hij politiek Den Haag voor NOS Nieuws en Nieuwsuur.

Steijn hekelt KNVB inzake straf Kramer

ADO Den Haag-trainer Maurice Steijn is niet gelukkig met de wijze waarop de KNVB maatregelen neemt tegen aanvaller Michiel Kramer. Steijn vindt dat de voetbalbond inconsequent handelt. ADO wees een schikkingsvoorstel van vier wedstrijden af.

De KNVB wil Kramer bestraffen voor zijn elleboog/armslag in het gezicht van Ajax-goalie Jasper Cillessen. De spits kreeg na die situatie een gele kaart van scheidsrechter Reinold Wiedemeijer, maar de KNVB besloot een onderzoek in te stellen naar de actie van Kramer.

Scheidsrechter Reinold Wiedemeijer ontging het incident. De arbiter verklaarde na afloop van de wedstrijd een gele kaart te hebben gegeven voor een overtreding van Kramer op Cillessen met zijn voeten.

Steijn kan daar niet zoveel mee en vindt dat zijn spits nu twee keer wordt gestraft voor dezelfde overtreding. Kramer is na de gele kaart geschorst voor het thuisduel met sc Heerenveen.

ADO vreest de aanvaller langere tijd te moeten missen na het onderzoek van de KNVB. "De KNVB is er nu vanalles bij aan het halen, maar volgens mij is Kramer de eerste speler die voor een overtreding zowel een gele als een rode kaart krijgt en voor allebei nog geschorst wordt ook", zegt Steijn tegen De Telegraaf.

"De KNVB meet met twee maten. Ik heb Karim Rekik ook een overtreding zien maken waar hij geel voor kreeg, terwijl iedereen het rood vond. En in De Kuip zag ik wel meer van PSV. Maar goed, dat is een topclub", aldus de coach van ADO Den Haag. De Hagenaars spelen vanavond zonder Kramer het inhaalduel met Heerenveen.

Kim Kardashian ontkent bruiloft in Versailles

Kim Kardashian ontkent dat zij en Kanye West willen trouwen in het paleis van Versailles. "Dat is absoluut niet waar", zegt de woordvoerder van de realityster tegen entertainmentzender E! Ingewijden beweerden woensdag dat het sinds oktober verloofde paar bezig zou zijn het paleis bij Parijs te strikken.

"Ze hebben nog geen enkele beslissing gemaakt wat betreft een locatie", vervolgt de woordvoerder. Ook heeft het paar, dat samen de zes maanden oude dochter North heeft, nog geen datum voor het huwelijk of een huwelijksplanner ingehuurd. Een ingewijde vertelt wel dat het geen kleine bruiloft wordt.

Het is het eerste huwelijk voor de 36-jarige rapper. De 33-jarige Kardashian, die samen met haar familie wordt gefilmd voor de realityserie Keeping Up with the Kardashians, stapte al twee keer eerder in het huwelijksbootje. Zo gaf ze eerder het jawoord aan muziekproducent Damon Thomas en was ze 72 dagen getrouwd met basketballer Kris Humphries.

Omstreden Diane-35-pil uit basispakket

De Diane-35-pil wordt niet langer vergoed vanuit het basispakket van de zorgverzekering. Dat heeft minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD) woensdag bekendgemaakt.

De pil wordt door veel vrouwen ten onrechte als 'gratis' anticonceptiepil gebruikt, terwijl anticonceptiepillen sinds 2011 niet meer worden vergoed. De Diane-35-pil viel nog wel binnen het basispakket als middel tegen ernstige acne. In de praktijk werd dit medicijn echter nog vaak als anticonceptiepil gebruikt. Schippers wil dat niet meer en heeft daarom een streep door de vergoeding gezet.

De Diane-35-pil kwam afgelopen jaar meermalen negatief in het nieuws nadat het Nederlands Bijwerkingen Centrum Lareb had gemeld dat mogelijk 27 vrouwen zijn overleden door het gebruik van de pil. Het medicijn raakte in opspraak toen Frankrijk aankondigde de pil van de markt te willen halen vanwege een verhoogd risico op trombose. Sindsdien kreeg het Lareb honderden meldingen over bijwerkingen van gebruiksters of nabestaanden.

Strenge maatregelen tegen stropen Afrikaanse olifanten

Landen waar de illegale handel in ivoor floreert gaan snel maatregelen treffen om de handel een halt toe te roepen en de olifantenpopulatie in heel Afrika te redden van de ondergang. Dat heeft de Internationale Unie voor Natuurbescherming (IUCN) woensdag gezegd. De overeenkomst werd gesloten tijdens een speciale top over olifanten, die werd georganiseerd door de regering van Botswana en de IUCN.

De afspraken zijn gemaakt zijn tussen landen waar veel olifanten leven, zoals Gabon, Kenia, Niger en Zambia, landen waar ivoor wordt verhandeld, zoals Vietnam, de Filipijnen en Maleisië, en landen waar het ivoor uiteindelijk belandt, zoals China en Thailand. "De mogelijkheden om de groeiende illegale handel in ivoor stop te zetten worden steeds kleiner en als we niet snel optreden dan zullen toekomstige generaties ons veroordelen om onze weigering tot handelen over te gaan", aldus president van Botswana Ian Khama.

Een van de maatregelen die worden getroffen is dat de handel in wilde dieren wordt aangemerkt als zwaar misdrijf. Dit zorgt ervoor dat op internationaal niveau kan worden samengewerkt op het gebied van juridische hulp, uitleveringen, beslagleggingen en verbeurdverklaringen. Andere maatregelen zijn zwaardere straffen, het vrijmaken van geld en mankracht om stroperij te bestrijden en het inperken van de vraag naar ivoor.

Nog geen aangepaste dienstregeling op spoor

De NS past de dienstregeling van donderdag vooralsnog niet aan naar aanleiding van de verwachte noordwesterstorm. Wel heeft het spoorbedrijf extra storingploegen paraat staan, voor het geval er treinen stranden. Dat laat een woordvoerder van de NS woensdagavond weten.

"We houden de weerberichten goed in de gaten. Vooralsnog hebben we besloten de dienstregeling niet aan te passen", aldus de zegsvrouw.

Het KNMI heeft voor donderdag code oranje afgegeven vanwege zeer zware windstoten. De waarschuwing geldt voor alle kustprovincies met uitzondering van Zeeland. In de rest van het land blijft code geel van kracht, wat staat voor gevaarlijk weer.

In het kustgebied zijn zeer zware windstoten mogelijk tot 120 kilometer per uur, en in het Waddengebied zelfs tot 130 kilometer per uur.

De ANWB verwacht donderdagmiddag veel problemen op de weg. Veel automobilisten gaan naar verwachting eerder naar huis om Sinterklaas te vieren. De drukte in combinatie met het onstuimige weer gaat veel files opleveren, denkt de bond.

Vermiste vrouw Scheveningen verdronken

Voor de kust van Scheveningen is woensdagavond een bejaarde vrouw verdronken. Ze was om onduidelijke reden met haar man gaan zwemmen, laat een woordvoerder van de KNRM weten. Volgens hem zijn er geen aanwijzingen van suïcide.

De man waarschuwde aan het begin van de avond de hulpdiensten dat hij zijn vrouw was kwijtgeraakt bij het zwemmen. Volgens de KNRM maakte hij een verwarde indruk. Met verschillende reddingsboten en helikopters werd naar de vrouw gezocht, maar hulp kwam te laat. Even voor 21.00 uur werd ze dood teruggevonden.

Seedorf verwacht niet veel van Oranje

Clarence Seedorf ziet het Nederlands elftal niet als een grote kanshebber voor het WK in Brazilië. De 87-voudig international was dinsdag bij de presentatie van de 'Brazuca'. Seedorf was samen met onder meer voormalig Braziliaans international Cafú aanwezig bij de presentatie van de nieuwe WK-bal van Adidas.

De routinier speelt sinds twee seizoenen in Brazilië voor Botafogo. De 37-jarige Seedorf hoeft geen uitnodiging te verwachten voor de WK-selectie, maar zal een toeschouwer zijn bij het WK. De kansen voor het Nederlands elftal van Louis van Gaal schat de ex-Ajacied twee dagen de loting niet heel hoog in.

Seedorf denkt dat gastheer Brazilië, gesteund door vele supporters, dé titelfavoriet is. De middenvelder werd op het WK in 1998 (in Frankrijk) met Nederland in de halve finale uitgeschakeld door de Brazilianen. Oranje bereikte vier jaar geleden in Zuid-Afrika, zonder Seedorf, wel de eindstrijd tegen Spanje. De oud-speler van onder meer Real Madrid en AC Milan ziet het Nederlands elftal niet weer de finale bereiken.

"Ik denk dat Nederland het zoals altijd goed zal doen, maar ik heb geen hoge verwachtingen", zei Seedorf na de presentatie van de WK-bal. "We hebben een goed team, maar we moeten ook respect hebben voor de andere teams. Ik denk dat die op papier meer te bieden hebben. Maar als Nederland goed begint zal het elftal zeker een woordje meespreken tijdens het WK", aldus de middenvelder van Botafogo.

[Upd][DFB Pokal] Robben valt snel uit in beker

Arjen Robben is al na een kwartier geblesseerd uitgevallen in het bekerduel van Bayern München met FC Augsburg. De vleugelaanvaller kwam toen in botsing met Augsburg-doelman Marwin Hitz en bleef met pijn aan de knie liggen. Hij werd even later vervangen door Thomas Müller.

Robben had in de wedstrijd in de achtste finale van de DFB Pokal Bayern al wel op voorsprong gezet. Een schot van de Groninger in de eerste minuut werd nog door Hitz gestopt, maar uit de rebound scoorde Robben alsnog.

Update 22.25 uur

Uit het eerste onderzoek is gebleken dat Robben een diepe snee in zijn knie heeft. Inwendig zou er niets kapot zijn. Bayern heeft de bekerwedstrijd uiteindelijk met 2-0 gewonnen.


Arjen Robben geblesseerd na botsing met keeper Hitz (Bron: YouTube)


Fenerbahçe en Kuijt uit Turkse beker

Fenerbahçe is uitgeschakeld in de strijd om de Turkse beker. De Gele Kanaries werden door Fethiyespor aan de kant gezet (1-2). Fenerbahçe won de Turkse beker vorig seizoen, maar zal de titel niet prolongeren. Fethiyespor, hekkensluiter in de 1. Lig, bleek te sterk voor de lijstaanvoerder in Turkije.

Dirk Kuijt zag de uitschakeling woensdag vanaf de tribune. De Nederlander kreeg rust nadat hij afgelopen weekend nog trefzeker was voor de club uit Istanbul. De topclub was gewaarschuwd. Rivaal Galatasaray ging dinsdag met de hakken over de sloot naar de achtste finale. Na strafschoppen wist Cim Bom, met een trefzekere Nordin Amrabat, Gaziantep BB uit het bekertoernooi te knikkeren.

Kuijt zag hoe Fenerbahçe nog wel aan de leiding kwam in eigen huis. Een voorzet van Mehmet Topuz werd door Sabri Turgut in zijn eigen doel gekopt. Na de pauze kwam de tweedeklasser sterk opzetten. Fethiyespor rook bloed bij het gemakzuchtige Fenerbahçe.

Onur Okan zette de 1-1 op het scorebord. Hij knikte een voorzet van Ahmet Aras binnen. Vijf minuten daarna keek Fenerbahçe tegen achterstand aan. Ahmet was dit keer zelf trefzeker. Van dichtbij schoot de uitblinker naast. Aan de score veranderde niets meer in het restant, waardoor Fethiyespor verrassend doorbekert. De bekerhouder kan zich na de eliminatie richten op de competitie.

Trucker vindt illegalen in vrachtwagen

Een Tsjechische vrachtwagenchauffeur heeft woensdag drie verstekelingen gevonden in zijn zijn truck. Het trio verried zich door zich niet stil te houden, meldt de politie.

De trucker was gestopt bij een benzinestation langs de A27 bij het Brabantse Hank toen hij geluiden uit zijn wagen hoorde komen. Uit voorzorg waarschuwde hij vervolgens de politie, die drie mannen uit een ruimte onder de trailer haalde. Ze hadden zich verstopt in een metalen bak.

De mannen afkomstig uit Syrië en Afghanistan waren in Calais in Frankrijk ingestapt. Ze verklaarden een onbekend persoon achthonderd euro per persoon te hebben betaald. In ruil daarvoor zouden ze naar Engeland reizen. De politie denkt dat ze opgelicht zijn. De drie zijn overgedragen aan de vreemdelingendienst.

Rutte en Pechtold steunen kandidatuur Verhofstadt

De liberale leiders van Nederland, België en Luxemburg steunen de Belg Guy Verhofstadt bij zijn kandidatuur voor het voorzitterschap van de Europese Commissie. Dat besloten ze woensdagavond tijdens een bijeenkomst in Den Haag.

De leiders hadden een gesprek in het Torentje, het kantoor van premier Mark Rutte (VVD). Naast de minister-president waren D66-fractievoorzitter Alexander Pechtold en de leiders van liberale partijen in België en Luxemburg aanwezig.

De 60-jarige Verhofstadt is momenteel de leider van de liberale fractie in het Europees parlement. Daarvan maken zowel de VVD als D66 deel uit. Verhofstadt was eerder premier van België.

Monster Hunter overschrijdt de grens van 4 miljoen

NSA weet waar en met wie je bent

De Amerikaanse geheime dienst NSA houdt wereldwijd op grote schaal de bewegingen van gebruikers van mobiele telefoons bij. Dagelijks registreert de dienst bijna 5 miljard keer waar telefoons zich bevinden. Dat heeft de Amerikaanse krant The Washington Post woensdag gemeld op basis van gesprekken en gelekte documenten.

Door de locatiegegevens te registeren kan de NSA de bewegingen van mensen achterhalen en zelfs onderlinge relaties in kaart brengen. Volgens The Washington Post verzamelt de geheime dienst gegevens van op zijn minst honderden miljoenen apparaten.

500 jihadisten voor Nigeriaanse rechtbank

Het Nigeriaanse leger wil dat zo'n vijfhonderd jihadisten snel voor de rechter komen. De verdachten zijn onder anderen militairen en paramilitairen en worden ervan beschuldigd de extremistische organisatie Boko Haram te hebben geholpen. Ze zitten vast, maar zijn nog niet berecht.

In het noordoosten van Nigeria is al zes maanden lang de noodtoestand van kracht, vanwege een opstand van islamitische extremisten. Het leger heeft verregaande bevoegdheden en treedt keihard op. Mensenrechtenorganisaties hebben de noodklok geluid over de mensenrechtenschendingen die door het leger worden begaan. Zo zouden er honderden gevangenen in detentie zijn omgekomen, onder andere door verstikking, uithongering en marteling.

Het Nigeriaanse leger bracht woensdag een rapport uit waarin staat dat van de veertienhonderd mensen naar wiens zaak is gekeken, vijfhonderd direct moeten worden berecht. Het gaat om 'belangrijke' verdachten, die terroristen zouden hebben getraind, maar ook om opstandelingen die werden getraind in Mali en andere landen 'met als doel terreuraanslagen te plegen in Nigeria', schrijft het leger in het rapport. Ook werd geadviseerd om 167 mensen direct in vrijheid te stellen.

Dinsdag zei de Nigeriaanse president Goodluck Jonathan na urenlang beraad met het leger, dat er een 'interventieprogramma' moet komen dat gericht is op de sociaal-economische ontwikkeling van het noordoosten van Nigeria. Hij waarschuwde echter dat een dergelijke programma alleen succesvol kan zijn als de vrede en veiligheid in het gebied zijn hersteld.

Paul Walker gestorven door klap van botsing

De Amerikaanse acteur Paul Walker, die zaterdag bij een auto-ongeluk om het leven kwam, is overleden aan de verwondingen die hij opliep bij de klap van de botsing en de daaropvolgende brand. Dat heeft de lijkschouwer die de autopsie op het lichaam van de 40-jarige acteur uitvoerde woensdag bekendgemaakt.

Walker zat naast zijn vriend Roger Rodas in diens Porsche toen ze in Los Angeles tegen een lantaarnpaal en boom aan knalden. Rodas kwam ook om het leven bij het auto-ongeluk. Het is nog niet duidelijk hoe Rodas de macht over het stuur verloor. Hij zou naar verluidt veel te hard hebben gereden.

De acteur brak in 2001 door met het eerste deel van de actiefilm The Fast and the Furious. De afgelopen maanden was Walker bezig met de opnames van het zevende deel. De actiefilm wordt door het overlijden van de acteur niet geschrapt, maar de productie loopt wel vertraging op. Walker was ook te zien in films als Pleasantville, Timeline, Into the Blue en Takers.

Amerikaans schilderij voor 34 miljoen geveild

Een schilderij van de Amerikaanse kunstenaar Norman Rockwell heeft woensdag op een veiling in New York 46 miljoen dollar (34 miljoen euro) opgebracht. Volgens veilinghuis Sotheby's werd een Amerikaans schilderij niet eerder voor zoveel geld geveild. Van tevoren werd verwacht dat Saying Grace vijftien tot twintig miljoen dollar zou opbrengen.

Rockwell kreeg 3500 dollar voor het schilderen van Saying Grace, dat in 1951 de voorkant van het tijdschrift de Post sierde. De illustrator, die in 1916 zijn eerste omslag voor de Post ontwierp, staat bekend om zijn weergaven van het leven in Amerikaanse provinciesteden en zijn portretten van bekende figuren. Rockwell werkte 47 jaar voor het tijdschrift en stierf in 1978.

Dual wielden in Yakuza

Yakuza Restoration (ook wel bekend als Ishin in Japan) zal voor de eerste keer in de serie enkele dungeons in de game stoppen. Ook kan je in deze telg met zowel met een katana tekeer kunnen gaan als dual wielden met een pistool en een zwaard. Deze features worden uitgelegd in onderstaande video.

Producer Yokoyama en desigener Hirasawa geven een woordje uitleg in de video. De game komt op 22 februari uit voor PlayStation 3, PlayStation 4 en PlayStation Vita.


Partij Marokko overweegt legalisering cannabisteelt

Een van de grootste politieke partijen in Marokko, de Partij voor Authenticiteit en Moderniteit (PAM), heeft woensdag een informele hoorzitting in het parlement georganiseerd over medicinale en industriële toepassingen van cannabis. De partij onderzoekt de mogelijkheden met betrekking tot legalisering van de cannabisteelt.

De cannabisteelt heeft vooral in het noorden van Marokko plaats. Volgens de Verenigde Naties is Marokko een van de grootste cannabisproducenten ter wereld. In totaal wordt 42 procent van alle cannabis wereldwijd in Marokko geproduceerd. Het leeuwendeel daarvan gaat naar Europa.

De PAM is van plan een wetsvoorstel in te dienen voor legalisering, omdat dit de boeren in de regio, die leven van de cannabisteelt, maar ondertussen overgeleverd zijn aan de genade van drugsbazen, kan helpen. "We willen de productie van drugs niet legaliseren, maar we gaan op zoek naar medische en industriële toepassingen van cannabis om zo een alternatieve economie in de regio te creëren", aldus Milouda Hazib van de PAM. Ze schat dat een miljoen Marokkanen in hun levensonderhoud voorzien door cannabis te telen.

Het Rifgebergte in het noorden van Marokko is een van de armste en onderontwikkeldste delen van Marokko en op de arme grond kunnen maar weinig gewassen gedijen. Een daarvan is cannabis. Pogingen om alternatieven te vinden zijn de afgelopen jaren herhaaldelijk gestrand. "Een nieuwe veiligheidsbeleid lost het probleem niet op, omdat het een sociaal en economisch probleem is, dus de PAM probeert een geloofwaardig alternatief te vinden", zei Mehdi Bensaid. "We denken dat dit gewas een belangrijke inkomstenbron kan vormen voor Marokko en de inwoners van de regio."

[DFB Pokal] Wolfsburg voorkomt afgang in bekertoernooi

VfL Wolfsburg bekert verder in Duitsland. In de achtste finale van het toernooi om de DFB Pokal wankelde de ploeg van Bas Dost, die een uur mee mocht spelen, tegen FC Ingolstadt. Uiteindelijk bracht Ivica Olic, die Dost af kwam lossen, de verlossing. Hij schoot in de 89e minuut de 2-1 binnen.

Ingolstadt nam op bezoek in Wolfsburg na een ruim kwartier verrassend de leiding. Caiuby, oud-speler van Wolfsburg, scoorde die treffer. Vervolgens duurde het tot halverwege de tweede helft voor de thuisploeg wat terugdeed.

Vlak na de wissel van Dost zorgde Naldo voor de gelijkmaker. Ingolstadt-doelman Ramazan Özcan liet het schot van de Wolfsburger door de handen glippen. Ook bij de 2-1 van Olic ging Özcan niet vrijuit. Hij stopte een schot van Ivan Perisic, maar de bal kwam bij Olic voor de voeten.

Bayer Leverkusen bereikte ook de kwartfinale van de DFB Pokal. Op bezoek bij SC Freiburg werd met 2-1 gewonnen. Robbie Kruse zette Leverkusen al in de eerste minuut op voorsprong, maar Matthias Ginter scoorde tegen. Emre Can bezorgde Leverkusen vervolgens de zege.

De Vroome ook in Merida in kwartfinale

Tennisster Indy de Vroome heeft ook bij het ITF-toernooi in het Mexicaanse Merida de kwartfinale bereikt. In de tweede ronde was ze met tweemaal 6-2 te sterk voor de thuisspelende Victoria Rodriguez. Vorige week reikte De Vroome in Monterrey tot de eindstrijd.

De Vroome had in de eerste ronde in Merida afgerekend met Suzanne Celik uit Zweden. Die versloeg ze met 6-3 en 7-5. Bij de laatste acht treft de nummer zeven van de plaatsingslijst de Japanse Riko Sawanayagi of Maria Irigoyen (2) uit Argentinië.

Uitslag ADO Den Haag - sc Heerenveen

Vanavond werd het inhaalduel tussen ADO Den Haag en sc Heerenveen in de Eredivisie gespeeld. Vanwege het slechte veld werd het duel in oktober afgelast. De wedstrijd eindigde in een 1-1 gelijkspel. Bekijk hieronder de karakteristieken van de wedstrijd.


Alfred Finnbogason (l) in duel met ADO Den Haag speler Vito Wormgoor (Bron: Pro Shots)

ADO Den Haag

1 - 1

sc Heerenveen

 70' v. Duinen    90+2' Otigba 
 
 Gele kaart: Meijers, Malone (ADO Den Haag), Ziyech, v. Anholt, Otigba (sc Heerenveen)
 
Stadion: ADO Den Haag Stadion, Den Haag
Toeschouwers: nnb
Arbiter: Nijhuis
 
Opstelling:   Opstelling:
Coutinho
Malone
Wormgoor
Bakker
Meijers
v. Haaren
Gehrt
Alberg
Gouriye (Supesepa/88)
v. Duinen
Cabral (Schet/90+1)
  Nordfeldt
v. Anholt
Otigba
Kruiswijk
Dijks
De Roon
Ziyech (v. La Parra/81)
De Kamps (Zomer/86)
Slagveer (Wildschut/72)
Finnbogason
Basacikoglu

Larsson trainer Falkenbergs

Henrik Larsson wordt de nieuwe trainer van de Zweedse club Falkenbergs FF. De promovendus moest voor zijn eerste seizoen in de Allsvenskan, de Zweedse eredivisie, op zoek naar een nieuwe coach nadat Hasse Eklund naar Kalmar FF was vertrokken. Eklund was eerder Larssons assistent bij Landskrona BoIS.

De 42-jarige oud-aanvaller van onder meer Feyenoord, Celtic en Barcelona is met Falkenbergs aan zijn tweede club als hoofdcoach toe. Van 2010 tot en met 2012 was hij hoofdtrainer bij Landskrona.

Dit jaar was hij assistent-trainer bij Högaborgs BK, de club waar hij zelf zijn loopbaan begon. Het hoofdtrainerschap bij Falkenbergs wordt zijn eerste baan op het hoogste niveau. De Zweedse competitie loopt van maart tot en met oktober. Dit jaar werd Malmö FF landskampioen.

Verlinde heeft begrip voor zoen man

Albert Verlinde kan begrijpen dat zijn man Onno Hoes vorige week met een andere man heeft gezoend. "Ik heb geen problemen met de situatie. Hij had een emotionele week en hij had gedronken. Dan kan zoiets gebeuren", zegt de 52-jarige Verlinde in RTL Boulevard.

De 52-jarige Hoes, die burgemeester van Maastricht is, liet eerder al weten dat hij emotioneel was omdat hij net zijn vader had verloren. In een verklaring laten Hoes en Verlinde weten hard aan hun relatie te werken. "We zijn al 22 jaar samen en in de loop van de tijd zijn onze agenda's steeds voller en onze verantwoordelijkheden steeds zwaarder geworden."

De mannen, die op twee plekken wonen, besloten onlangs elkaar wat vaker te zien. "Om daarmee te proberen om meer samen te doen en verwijdering tegen te gaan." Wel vinden ze het belangrijk elkaar de ruimte te geven. "We willen graag onze relatie goed houden met respect voor de vrijheid die we beiden hebben om ook individueel invulling aan onze levens te geven."

Het paar zegt in de verklaring dat het 'onhandig' en 'gezien de functie ongepast' is dat Hoes zich heeft laten gaan. Verlinde zegt dat de zoen geen reden is 'om de ingeslagen weg niet samen met Onno te continueren'. Wel zegt hij in RTL Boulevard dat er 'wat te bespreken is'.

Hoewel Verlinde het vervelend vindt dat foto's van de zoen op televisie kwamen, wilde hij het onderwerp toch in RTL Boulevard behandelen. "Ik heb geen moment gedacht: dat gaan we niet behandelen. Ik heb regelmatig beelden getoond van anderen in een dergelijke situatie", legt Verlinde uit. "Ik wilde het doen zoals we dat bij ieder ander zouden doen."

Affleck onder de indruk van nieuwe Batman

Ben Affleck is ervan overtuigd dat zijn personage Batman in goede handen is bij regisseur Zack Snyder. "Wat ik tot nu toe heb gezien heeft me heel enthousiast gemaakt", zegt de acteur tegen het Amerikaanse tijdschrift Entertainment Weekly. Daarmee is hij beduidend beter gestemd dan vele Batman-fans toen die eerder dit jaar hoorden dat Affleck Batman zou spelen.

"Een van de leuke dingen als acteur is dat je al veel mag bekijken voordat het publiek het te zien krijgt", gaat Affleck verder. "Ik heb al kostuums gezien en de wereld waarin de film zich afspeelt. Het is heel spannend."

In de nog titelloze film - Batman vs. Superman is slechts een werktitel - speelt de 41-jarige Affleck een wat oudere Batman die het allemaal wel heeft gezien. Hij neemt de jonge en enthousiaste Superman, net als in Man of Steel gespeeld door Henry Cavill, onder zijn hoede, maar Snyder heeft al verzekerd dat de twee ook een verwoede onderlinge strijd aangaan.

Affleck heeft alle begrip voor cynische fans, maar wat hem betreft is hij zelf niet degene die het succes van de film bepaalt. "Uiteindelijk hangt alles af van de regisseur, zeker bij dit soort films, met een eigen wereld. Als alles integer is gemaakt en realistisch overkomt, dan werkt het. Zo niet, dan maakt het niet uit wat wij voor de camera doen. Dan zie je er altijd uit als een stel malloten in Mexicaanse worstelpakken."

Affleck heeft enige ervaring met het spelen van een gemaskerde superheld die niet bij het publiek in de smaak viel. In 2003 speelde hij de titelrol in Daredevil, een film die tot een van zijn grootste flops gerekend mag worden. Geen wonder dus dat vele fans nogal cynisch reageerden op Affleck komst als de nieuwe vleermuisman.

De opnames van Batman vs. Superman zijn in volle gang. De film verschijnt medio 2015 in de bioscoop.


Affleck onder de indruk van nieuwe Batman (Foto: Novum)

Aanvoerder Duits blijft RKC trouw

Sander Duits speelt ook de komende seizoenen voor RKC Waalwijk. De aanvoerder van de Brabanders heeft zijn contract met een jaar verlengd tot medio 2016. Dat meldt RKC woensdag.

RKC nam de 30-jarige middenvelder in 2010 over van FC Omniworld. Hij speelde inmiddels 105 competitiewedstrijden in het geelblauwe tricot. "Voetballend is Sander voor ons van grote waarde, maar ook als persoon wordt hij binnen alle geledingen in de club zeer gewaardeerd", vertelt manager technische zaken Janus van Gelder.

"Dat Sander juist nu bijtekent, getuigt van veel vertrouwen in de club en in de huidige ploeg", stelt Van Gelder. De ploeg van coach Erwin Koeman staat na vijftien speelronden voorlaatste in de Eredivisie. De laatste twee ontmoetingen tegen Feyenoord en PEC Zwolle leverden wel vier punten op.

Duits kwam eerder uit voor De Graafschap. De spelverdeler speelde in totaal 263 duels in het betaald voetbal.

Prijzen Gran Turismo 6 in-game credits bekend

Auto’s zijn duur, heel erg duur. Daarom heeft Polyphony bekendgemaakt hoeveel de virtuele credits over de toonbank gaan, zodat je nog sneller een groter wagenpark bij elkaar kan kopen. Maar man man man, wat zal je diep in je buidel moeten tasten.

De credits voor Gan Turismo 6 kan je kopen door middel van kraskaarten die te koop zijn in de winkel. Deze komen in de volgende smaken:

  • 500,000 In-Game Credits (€4.99)
  • 1 Million In-Game Credits (€9.99)
  • 2,500,000 In-Game Credits (€19.99)
  • 7 Million In-Game Credits (€49.99)

In de zeventien minuten durende video hieronder krijg je alvast opmaken hoeveel de auto’s je gaan kosten. Uiteraard kan je nog op de oude manier credits verdienen, maar soms wil je even wat sneller door het spel gaan. Zo gaat de duurste auto, een Jaguar XJ13, voor een whooping twintigmiljoen credits van hand tot hand. Dat kost je maar liefst 160,- harde euro’s! Geen geld toch? 

Wonder Woman toegevoegd aan Man of Steel-vervolg

Toen Zack Snyder afgelopen juli op Comic-Con 2013 bekend maakte dat het vervolg op Man of Steel niet alleen Superman, maar ook Batman op de castlijst zal hebben staan leek het erop dat DC Comics langzaam de hints van hun Marvel-collega’s ging overnemen. Met de toevoeging van een grote held aan de film van een andere grote held leek een eigen plan zichtbaar om geleidelijk toe te werken naar een Justice League-film. Deze week werd echter bekend dat het niet bij Superman en Batman blijft.

Ook Wonder Woman, die samen met Supes en Bats de "Trinity" van DC Comics vormt, krijgt een rol in de film die steeds vaker Batman vs. Superman wordt genoemd, ook al is niet zeker of dat ook de titel van de film wordt. Dit maakt entertainmentsite Variety bekend. De rol van Wonder Woman, die eigenlijk Diana Prince heet, wordt vertolkt door Gal Gadot.

"Wonder Woman is een van de krachtigste vrouwelijke personages aller tijden en een fan-favoriet in het DC Universe," licht regisseur, schrijver en producer van de film, Zack Snyder toe. "Gal is niet alleen een geweldige actrice, ze heeft ook een magische kwaliteit die haar perfect voor de rol maakt. We kijken ernaar uit om het publiek Gal te laten ontdekken in de eerste speelfilmincarnatie van dit personage."

Het personage Wonder Woman was de focus van de naar haar vernoemde live-action serie in de jaren ’70. Deze liep na drie seizoenen echter ten einde. In 2011 produceerde Warner Brothers een televisiepilot over Wonder Woman voor de Amerikaanse zender NBC, maar deze koos ervoor de serie niet aan te kopen, dus verder dan de pilot is deze niet gekomen. Was de serie wel tot leven gekomen, dan had actrice Adrianne Palicki op dit moment bekend gestaan als Wonder Woman.

Adrianne Palicki als Wonder Woman
Adrianne Palicki als Wonder Woman

Wonder Woman is in de DC Comics-mythologie een Amazone, gebaseerd op de Amazones uit Griekse mythologie. Afkomstig van het eiland Themyscira, of Paradise Island, is Diana Prince een prinses en halfgodin. Net als Bruce Wayne en Clark Kent is ze lid van de Justice League, de DC-tegenhanger van de Avengers. Insiders in Hollywood vermoeden dat naast de drie genoemde helden ook een rol is weggelegd voor de Flash. Dit personage komt binnenkort voor het eerst langs in de op DC Comics gebaseerde tv-serie Arrow en zal daarna uitgroeien naar een rol in een eigen tv-serie. In deze versie zal acteur Grant Gustin de rol van Barry Allen, oftewel de Flash, spelen.

Het vervolg op Man of Steel komt in de zomerperiode van 2015 in de bioscopen.

Cillessen vindt WK-bal kleiner aanvoelen

Volgens Ajax-doelman Jasper Cillessen voelt de WK-bal Brazuca iets kleiner aan dan de bal die in de Champions League wordt gebruikt. "Hij voelt ietsje kleiner aan dan de bal van de Champions League, maar vergelijkbaar met de bal waar we nu bij Ajax mee spelen", liet de viervoudig international van het Nederlands elftal woensdag weten.

De geboren Groesbeker is tevreden met de Brazuca, de naam die via een stemming op internet werd gekozen en verwijst naar de trotse houding van het Braziliaanse volk. "Het is een goede bal. Hij ligt goed in de hand", stelt Cillessen. "Wij gaan er na de winterstop mee trainen en vanaf Ajax - PSV op 19 januari ook onze wedstrijden mee spelen."

De Amsterdamse club heeft Adidas als sponsor, het sportmerk dat verantwoordelijk is voor de WK-bal. De spelers van Ajax konden daardoor al eerder kennismaken met de bal. "Bij Ajax testen we altijd de ballen voordat ze op de markt komen, dat hebben we met deze bal ook gedaan, maar dat is alweer een tijdje geleden geweest."

De Brazuca werd gisteravond door onder anderen Clarence Seedorf gepresenteerd in Rio de Janeiro. Er is voor de kleuren groen, blauw en rood gekozen als verwijzing naar de wensarmbandjes die veel mensen dragen.

Opvolger Bravely Default aangekondigd

Er is een opvolger voor Bravely Default aangekondigd, met de naam Bravely Second. Het spel is in ontwikkeling voor Nintendo 3DS.

Square Enix heeft al eerder de namen vastgelegd voor 'Bravely Second' en 'Bravely Third'. Bravely Second is de naam van een gameplaymechaniek in Bravely Default, maar nu dus ook de titel van de tweede game. Een van de personages heet Magnolia, maar meer is er nog niet bekendgemaakt. De releasedatum is er ook niet, al hopen we dat Square Enix dit keer wel meteen aan een Westerse release denkt.

Jump magazine

PSN Store-update met nog meer games

Sony heeft de Store weer geüpdatet met kortingen op spellen als Dishonored, Fallout 3 en Sleeping Dogs. Vanaf vrijdag is Gran Turismo 6 te koop. Voor PlayStation 4-eigenaren zijn de enigszins vertraagde flOw en Blacklight Retribution beschikbaar gekomen.

PlayStation 4

  • flOw (Cross-Buy): €4.99
  • Blacklight Retribution: gratis

PlayStation 4 Apps

  • BBC News
  • BBC Sports
  • VidZone

PlayStation 3

  • Gran Turismo 6 (Fri 6/12): €59.99
  • Gran Turismo 6 Special Edition (Fri 6/12): €69.99
  • Robot Rescue Revolution: €6.99
  • Super Motherload: €13.99
  • Rainbow Moon Cross-Save Bundle (): €13.99

Een volledige lijst met allerlei DLC zoals de Batman: Arkham Origins Initiation is hier te vinden.

Blacklight: RetributionBlacklight: Retribution

DTM in 2014 definitief niet naar Zandvoort

Circuitpark Zandvoort krijgt komend seizoen definitief geen bezoek van het Duitse toerwagenkampioenschap DTM. De internationale autosportfederatie FIA heeft woensdag het programma van tien races bevestigd voor komend seizoen, waarin geen plaats meer is voor een race in Nederland.

Zandvoort is met het Engelse circuit Brands Hatch van de kalender gehaald, waarmee de FIA de voorlopige lijst uit oktober heeft aangehouden. Naast zes races in Duitsland, waarvan de eerste en laatste op de Hockenheimring, vinden vier wedstrijden plaats in het buitenland. De Hongaarse hoofdstad Boedapest keert na 26 jaar terug op de kalender, terwijl Guangzhou in China voor het eerst in het programma is opgenomen. De DTM keert wel terug in de Russische hoofdstad Moskou en Spielberg in Oostenrijk.

DTM in 2014 definitief niet naar Zandvoort
DTM in 2014 definitief niet naar Zandvoort (Foto: ANP)

Laatste twee klassen WildStar aangekondigd

Vandaag worden de twee laatste klassen in de MMO WildStar geïntroduceerd, de medic en engineer. Nu alle zes klassen in WildStar bekend zijn gemaakt, hebben de developers een nieuwe flick gemaakt, met daarin een overzicht van de historie van alle klassen.

In aanvulling op deze video is ook een nieuwe DevSpeak beschikbaar over de medic. Deze ultra-high-tech, close range, hybride genezer die veel schade kan aanbrengen is uitgerust met resonatoren, stations, sondes en medium armour. De Engineer DevSpeak video verschijnt woensdagavond 11 december, daar moeten we dus nog even op wachten om meer te weten over de engineer.

Carbine host een Reddit AMA op de WildStar subreddit op donderdag 5 december om 20:00 uur. Hier kun je al je vragen stellen aan de developers. Er is een medic livestream beschikbaar op het WildStar Twitch channel op zaterdag 7 december om 21:00 uur. De developers onthullen hier videomateriaal van de klasse en beantwoorden vragen.

WildStar moet volgend jaar uitkomen voor pc.

FIFA 14 in cijfers

Electronic Arts heeft een infographic gemaakt van FIFA 14, die de populariteit van de game toont en nog wat andere interessante gamestatistieken.

Een aantal opvallende feiten:

  • Elke negentig minuten worden er wereldwijd 459.000 FIFA 14-wedstrijden gespeeld
  • Topscorers: Cristiano Ronaldo (35,2 miljoen), Karim Benzema (26,7 miljoen) en Mario Mand¸ukić (20,2 miljoen)
  • Meest gespeelde wedstrijd: Real Madrid tegen Bayern München (9,6 miljoen wedstrijden)
  • Meest verkochte spelers: Christian Benteke op nummer 1, Eljero Elia op nummer 7 en op nummer 8 Kevin De Bruyne
  • De Duitse voetbalclub Bayern München heeft de meeste overwinningen in wedstrijden tegen Real Madrid en Barcelona, de twee hoogst geklasseerde voetbalclubs ter wereld.

Infographic

Groningen zonder supporters tegen Cambuur

FC Groningen moet het in de eerstvolgende wedstrijd uit bij SC Cambuur stellen zonder eigen supporters. Dat heeft de tuchtcommissie van de KNVB woensdag bepaald. De club gaat niet in beroep tegen de straf.

De sanctie is het gevolg van wangedrag van Groningse fans rondom de wedstrijd tegen de Leeuwarders van 17 augustus. Er staat nog geen duel van Groningen in de Friese hoofdstad gepland. De sanctie geldt voor de eerstvolgende wedstrijd in de competitie, beker of play-offs.

De Groningse club wees eerder een schikkingsvoorstel van de aanklager af, maar kreeg woensdag dezelfde straf opgelegd door de tuchtcommissie. Volgens de aanklager provoceerden de Groningse fans de aanhang van Cambuur, deden ze pogingen tot het uitbreken uit het supportersvak en vernielden ze hekwerk in het stadion.

Nog een keer in beroep gaan ziet de Groningse club niet zitten. Op de website van de Groningers staat te lezen dat ze alle argumenten die voor vrijspraak konden zorgen al hebben gebruikt en er geen heil meer in zien om verder te procederen. Ook Cambuur kreeg een straf. De Friezen moeten vijfduizend euro, waarvan de helft voorwaardelijk, betalen voor het gedrag van hun fans.

Theo Maassen presenteert 24 uur met....

Cabaretier Theo Maassen presenteert vanaf januari het VPRO-programma 24 uur met..... Hij volgt Wilfried de Jong op die het tv-programma tussen 2009 en dit jaar presenteerde. De VPRO laat dit woensdag weten op zijn website.

In de reeks 24 uur met..... sluit een gastheer zich een etmaal op met een gast. Ze eten, slapen en praten met elkaar in dezelfde ruimte. Op die manier ontving De Jong mensen als Paul de Leeuw, Katja Schuurman, Albert Verlinde, Herman den Blijker en Gordon. Ook Theo Maassen was ooit te gast.

Vrijdag 3 januari is de eerste uitzending met de cabaretier die dan zanger en presentator Ali B. over de vloer krijgt.

Theo Maassen presenteert 24 uur met....
Theo Maassen presenteert 24 uur met.... (Foto: ANP)

Tijger eet mensen op

In India is de jacht geopend op een mensenetende tijger die in korte tijd meerdere keren heeft toegeslagen. Het laatste slachtoffer was dinsdag een 55-jarige man uit het dorp Chikkabargi.

De man was op het land aan het werk toen de tijger hem meenam. Alleen zijn hoofd en wat ledematen zijn teruggevonden, aldus de lokale autoriteiten.

In het Zuid-Indiase district Mysore waar ook Chikkabargi ligt, zijn in een week tijd al vier mensen gedood.

In de buurt is een tijgerreservaat. Mogelijk maakt het dier jacht op mensen omdat hij verwond is door stropers, meldde de krant Times of India woensdag.

Jacht op mensenetende tijger in India
Jacht op mensenetende tijger in India (Foto: ANP)

Frans hoerenbezoek goed voor boete van 1500 euro

Het Franse parlement heeft woensdag ingestemd met een wet waaronder mensen die een bezoek aan een prostituee brengen een boete krijgen opgelegd. De senaat moet zich nog uitspreken over het wetsvoorstel.

In een poging om mensenhandel tegen te gaan, komt er onder de nieuwe wet op een bezoekje aan een prostituee een boete van vijftienhonderd euro te staan. De ongeveer veertigduizend prostituees in Frankrijk zijn niet langer strafbaar wanneer zij hun werk uitvoeren. Wel blijven tippelen en souteneren verboden.

Vrouw ontknaapt vriends neefje (15)

Caridad Munoz is gisteren door de politie van Miami in de boeien geslagen. De 24-jarige vrouw heeft namelijk het vijftienjarige neefje van haar vriend ontknaapt.

De jongen was op bezoek bij zijn familie toen Munoz ineens de kamer binnenkwam. Om het ijs te breken, rookten ze samen een jonko. Hierna werd de spermaspeer van het ventje tevoorschijn getoverd waarna de latina hem trakteerde op een pijpbeurt.

De vrouw wilde echter meer. Het toen nog knaapje haalde een condoom uit zijn portemonnee en de onervaren ridder verkende voor het eerst van zijn leven met een paarsgepunte lans een liefdesgrot.

Toen de mangeworden jongen het condoom had volgespoten, stopte Munoz het kapotje en diens verpakking in haar handtas. Het kereltje kreeg echter spijt van zijn ontknaping, en stapte naar de politie. De politieman van dienst sloeg de vrouw in de boeien. Zij kan voor maximaal tien jaar achter tralies belanden.

Spaanse IKEA bedolven onder sollicitaties

Een nieuwe IKEA-vestiging in Valencia heeft in twee dagen tijd zo veel sollicitatiebrieven gekregen dat het computersysteem van de Spaanse bedrijfstak compleet op tilt sloeg. Dat meldt een woordvoerder van het concern in Spanje woensdag. In totaal zouden meer dan twintigduizend mensen online hebben gesolliciteerd op vierhonderd vacatures.

De zegsman spreekt van een 'nooit eerder vertoonde toestroom' van sollicitanten, voor de winkel die volgend jaar in Valencia opengaat. Het Zweedse woonwarenhuis heeft de online sollicitatiepagina daarom nu tijdelijk afgesloten. In 2009 ontving een nieuwe vestiging in het Zuid-Spaanse Jerez al eens vijftigduizend sollicitaties, maar dat was in meer dan een maand tijd.

De stormloop aan werkzoekenden is tekenend voor de werkloosheid in Spanje, waar zes miljoen mensen zonder baan thuiszitten. In oktober liep de werkloosheid in Spanje voor de eerste keer in zes jaar terug. Toch zit nog altijd zo'n 26 procent van de beroepsbevolking zonder werk, na een recessie die meer dan twee jaar duurde.

FIA publiceert definitieve Formule 1-kalender 2014

Autosportfederatie FIA heeft vandaag de definitieve Formule 1-kalender voor het seizoen 2014 gepubliceerd. In Parijs werd een vergadering van de World Motor Sport Council gehouden die de 19 races tellende kalender bekrachtigde.

Veel wijzigingen waren al eerder bekend geworden. Zo staan de wedstrijden in Zuid-Korea, India en New Jersey niet ingepland en is de race in Rusland nieuw op de kalender. Oostenrijk is na tien jaar afwezigheid weer teruggekeerd. Ten opzichte van de eerder uitgelekte versies is er nog iets met de data geschoven.

De kalender

Datum Grand Prix
16 maart Australië (Melbourne)
30 maart Maleisië (Sepang)
6 april Bahrein (Sakhir)
20 april China (Shanghai)
11 mei Spanje (Barcelona)
25 mei Monaco (Monte Carlo)
8 juni Canada (Montreal)
22 juni Oostenrijk (Spielberg)
6 juli Groot-Brittannië (Silverstone)
20 juli Duitsland (Hockenheim)
27 juli Hongarije (Budapest)
24 augustus België (Spa-Francorchamps)
7 september Italië (Monza)
21 september Singapore (Marina Bay)
5 oktober Japan (Suzuka)
12 oktober Rusland (Sochi)*
2 november Verenigde Staten (Austin)
9 november Brazilië (Interlagos)
23 november Abu Dhabi (Yas Marina)

* = circuit wacht op goedkeuring

Britse militair verdacht van terreur

Een Britse militair is gearresteerd op verdenking van terrorisme na de vondst van een mogelijke bom in een woning in Manchester. Dat heeft het Britse ministerie van defensie woensdag gezegd.

De 19-jarige man werd maandag opgepakt. Hij bevond zich in Duitsland, waar hij is gelegerd, en werd teruggeroepen naar Groot-Brittannië voor verhoor door de politie.

Het vermoedelijke explosief werd vorige week ontdekt. Omwonenden werden geëvacueerd, waarna bommenruimers werden ingezet om het ding weg te halen.

Nigella Lawson geeft cocaïnegebruik toe

Nigella Lawson geeft toe dat ze in het verleden meerdere malen cocaïne heeft gebruikt. Ze is naar eigen zeggen niet verslaafd. Dat zei de tv-kok woensdag, volgens de Britse nieuwszender Sky News, voor de rechtbank in een fraudezaak rond haar voormalige assistentes Elisabetta en Francesca Grillo.

De assistentes staan terecht omdat ze jarenlang creditcards van Lawson en haar ex-man Charles Saatchi zouden hebben gebruikt. De zussen zeggen echter dat ze toestemming hadden van de tv-kok omdat zij wisten van haar cocaïneverslaving en zo hun mond daarover zouden houden.

Lawson beweert de drug echter slechts een paar keer te hebben gebruikt. Zo gebruikte ze eind jaren negentig een paar keer cocaïne toen haar man John Diamond terminaal ziek was en in 2010 omdat ze door een moeilijke tijd ging. Diamond overleed in 2001 aan keelkanker.

Ook Saatchi beschuldigde Lawson eerder van drugsgebruik. Later zei hij echter geen bewijs te hebben gezien dat de kok, die een hele reeks kookboeken op haar naam heeft staan, coke gebruikte.

De 53-jarige Lawson en de 70-jarige Saatchi trouwden in 2003. De twee gingen in juni uit elkaar nadat Charles Nigella naar de keel had gegrepen na een ruzie in een restaurant. De tv-kok heeft twee kinderen uit haar huwelijk met journalist John Diamond.

Agent die Rishi doodschoot bedreigd

De agent die wordt verdacht van het doodschieten van de 17-jarige Rishi vorig jaar in Den Haag wordt bedreigd. De rechtbank in Den Haag heeft veiligheidsmaatregelen genomen voor de zitting van maandag. De agent verschijnt dan voor het eerst voor de rechter, bij de inhoudelijke behandeling van de zaak.

Rishi Chandrikasing werd 24 november op station Hollands Spoor door een politiekogel in zijn hals geraakt nadat NS-personeel de politie had gewaarschuwd dat hij mogelijk een vuurwapen bij zich had. De agent had hem in zijn been willen schieten. Hij wordt verdacht van doodslag.

Van wie de bedreigingen komen is niet bekend. De zitting van maandag is openbaar, hoewel de toegang tot de zittingszaal beperkt is. Het publiek kan de zaak volgen via een videoverbinding.

Duitse bitcoinhackers opgepakt

De Duitse politie heeft maandag twee computerfraudeurs gearresteerd die op illegale wijze bitcoins hadden gegenereerd. De virtuele muntstukken zouden zo'n zevenhonderdduizend euro waard zijn en zijn in beslag genomen. De verdachten werden opgepakt in de deelstaten Beieren en Nedersaksen.

Door via internet malware te verspreiden, kon de rekenkracht van andere computers worden ingezet om bitcoins te genereren. Hoe meer rekenkracht, hoe makkelijker dat is. Bitcoins worden gegenereerd door wiskundige puzzels op te lossen.

De Nederlandsche Bank noemde de bitcoin dinsdag risicovol voor consumenten. Het gebrek aan regulering door een overheid of bank zorgt ervoor dat consumenten geen garanties hebben.

Een bitcoin is in een jaar tijd verhonderdvoudigd in waarde. De virtuele munt was woensdagmiddag 884 euro waard. De stijgende waarde van de bitcoin trekt oplichters aan.

Maandag sloot bitcoinhandelscentrum Sheep Marketplace plotseling zijn deuren. De eigenaar zou er met veertigduizend bitcoins, ter waarde van miljoenen euro's, vandoor zijn gegaan.

Harde wind op pakjesavond

Voor het hele land is woensdagochtend code geel afgegeven voor de storm die vanaf donderdagmiddag wordt verwacht. Die storm gaat gepaard met windstoten tussen de 75 en 100 kilometer per uur, verwacht het KNMI.

Vanaf het middaguur trekt de wind donderdag aan. De storm houdt naar verwachting tot het einde van de avond aan. In het begin van de nacht neemt de wind langzaam af.

De ANWB waarschuwde dinsdag al voor een drukke avondspits. Donderdagmiddag is normaal al de drukste middag op de weg. Naast de storm komt daar komt daar bij dat veel automobilisten vanwege Sinterklaas eerder naar huis willen. Weeronline.nl waarschuwde al voor een storm met windkracht 10.

Extreemrechtse moorden alsnog onderzocht

De Duitse autoriteiten hebben een groot onderzoek opgestart naar honderden onopgeloste moorden en pogingen tot moord. De moorden zouden de afgelopen twintig jaar zijn gepleegd door neonazi's.

In totaal gaat het om 746 zaken waarbij 849 slachtoffers vielen. De moorden hadden plaats tussen 1990 en 2011 en er zijn geen verdachten opgepakt. Aanleiding voor het grootschalige onderzoek is de ontdekking van de NSU, een extreemrechtse organisatie die wordt verdacht van tien moorden. Nadat de praktijken van de NSU aan het licht waren gekomen is besloten tot een grondige herziening van de wijze waarop het Duitse veiligheidsapparaat onderzoek doet naar misdaden gemotiveerd door extreemrechts gedachtegoed.

Meer geld voor beter ziekenhuis

Verzekeraars VGZ en CZ en het Radboudumc beginnen met een experiment waarbij de kwaliteit van de zorg bepaalt welke vergoeding het ziekenhuis krijgt. De drie partijen tekenen woensdag een overeenkomst over de zorg voor parkinsonpatiënten in het ziekenhuis in Nijmegen, waarbij de 'gezondheidswinst' wordt beloond. Dat meldt het Radboudumc woensdag

Het ziekenhuis krijgt in het vervolg voor een langere periode geld om een patiënt te behandelen, zo schreef NRC Handelsblad eerder op de dag. Het gaat om een vast bedrag per patiënt per jaar. Dat bedrag is gebaseerd op het landelijk gemiddelde van een jaar parkinsonzorg. Geeft het ziekenhuis minder uit aan de behandeling van een patiënt, dan is de rest winst.

Dat moet het ziekenhuis ertoe aanzetten om patiënten effectiever te behandelen, zodat de kwaliteit van leven toeneemt. Belangrijk onderdeel van de overeenkomst is dat Radboudumc zijn prestaties moet verantwoorden. Het ziekenhuis moet de kwaliteit van de zorg inzichtelijk maken door het resultaat van de behandeling van parkinsonpatiënten met de verzekeraars te delen.

Nu worden ziekenhuizen nog betaald voor het aantal behandelingen dat ze verrichten. "Een ziekenhuis krijgt voor iemand die na een beroerte een tot vijf dagen in het ziekenhuis ligt drieduizend euro en voor zes of meer dagen achtduizend euro", aldus hoogleraar neurologie Bas Bloem in de middagkrant. "Er bestaat geen enkele prikkel om de behandeling zo kort mogelijk te maken."

'Israël uit bedrijvenforum houden'

In het op te richten Nederlands-Israëlisch samenwerkingsforum moet geen ruimte zijn voor bedrijven uit Israëlische nederzettingen. Als Nederland geen maatregelen neemt om die uit te sluiten, komt dat mogelijk neer op het ondersteunen van illegale nederzettingen en is Nederland volkenrechtelijk aansprakelijk, waarschuwen dertien Nederlandse hoogleraren internationaal recht, onder wie Liesbeth Zegveld, woensdag in een brief aan minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA).

De minister kondigde eerder bij een debat waar het nieuwe samenwerkingsverband ter sprake kwam al aan dat hij Nederlandse bedrijven blijft ontraden economische relaties met bedrijven in Israëlische nederzettingen aan te gaan. Hij stelde daarbij dat Nederland zich alleen kan richten op Nederlandse bedrijven, en geen Israëlische. Maar volgens de hoogleraren houdt de Nederlandse verantwoordelijkheid daar niet op.

"Het staat buiten kijf dat het Israëlische nederzettingenbeleid een continue schending van ook voor Nederland geldend internationaal recht vormt", schrijven de hoogleraren. Mede door een uitspraak van het Internationaal Gerechtshof in Den Haag in 2004 is Nederland volgens hen volkenrechtelijk verplicht om bij te dragen aan het Palestijnse recht op zelfbeschikking. Dat betekent dus dat Nederland de Israëlische nederzettingen op geen enkele manier mag ondersteunen. Die nederzettingen zouden namelijk een bedreiging voor het Palestijnse recht op zelfbeschikking zijn.

De hoogleraren wijzen erop dat het Nederland was dat de banden aanhaalde en dat daar het samenwerkingsforum uit is voortgekomen. Omdat de regering het forum ondersteunt, is het er ook verantwoordelijk voor. Als bedrijven in illegale nederzettingen dus profiteren van het forum, zou dat tot volkenrechtelijke aansprakelijkheid van Nederland kunnen leiden.

"Zover mag het niet komen", schrijven de hoogleraren. "Ook omdat Nederland een voorbeeldfunctie vervult op internationaalrechtelijk gebied en haar reputatie heeft hoog te houden met Den Haag als internationale hoofdstad van recht en vrede." Voor de lancering van het forum zou de regering daarom formeel kenbaar moeten maken dat 'het territoriaal bereik van dit forum zich niet zal uitstrekken tot de bezette Palestijnse gebieden en daarin gelegen Israëlische nederzettingen'.

'Kanye en Kim willen trouwen in Versailles'

Kanye West en Kim Kardashian willen trouwen in het paleis van Versailles. Het sinds oktober verloofde stel zou bezig zijn de locatie bij Parijs te strikken. Dat vertellen ingewijden aan het Amerikaanse tijdschrift Us Weekly.

Kanye West, die zichzelf al vergeleek met god en verschillende grote kunstenaars, wil graag een grote bruiloft. De rapper zou daarom kiezen voor het paleis dat voor koning Lodewijk XIII werd gebouwd.

"Kanye is nooit eerder getrouwd geweest en wil een grote bruiloft", vertelt een ingewijde. De 36-jarige rapper, die met de realityster de zes maanden oude dochter North heeft, zou het niet erg vinden om voor het huwelijk flink wat geld neer te tellen. "Hun budget is ongelimiteerd."

De 33-jarige Kim, die samen met haar familie wordt gevolgd voor de realityshow Keeping Up with the Kardashians, heeft wel al eerder een grote bruiloft gehad. De realityster trouwde in 2011 met basketballer Kris Humphries en gaf tien miljoen dollar uit aan de ceremonie. Het huwelijk strandde echter 72 dagen later. Eerder was ze ook getrouwd met muziekproducent Damon Thomas.

Plunderingen door politiestaking Argentinië

Een staking door agenten voor meer salaris heeft dinsdag en woensdag in de Argentijnse stad Cordoba tot plunderingen en overvallen geleid. Er raakten al meer dan honderd mensen gewond. Volgens gouverneur José Manuel de la Sota is de sluiting van bordelen de oorzaak van de staking, omdat veel corrupte agenten daar veel geld aan verdienden.

Het geweld in Cordoba begon dinsdagavond en duurde woensdagochtend voort. Winkeletalages werden vernield en goederen gestolen. Ook werden veel mensen op straat beroofd. De onlusten duren voort ook al zijn er onderhandelingen begonnen om de staking te beëindigen.

De la Sota zei dat hij een salarisverhoging van 52 procent heeft aangeboden, 'het beste politiesalaris in Argentinië'. Dat is omgerekend ongeveer 1500 euro per maand tegen de officiële wisselkoers of ongeveer 995 euro tegen de wisselkoers van de zwarte markt, die veel Argentijnen als betrouwbaarder beschouwen. Vermoedelijk wordt het akkoord later woensdag ondertekend.

Oproepen van De la Sota, een politieke rivaal van president Cristina Kirchner, aan de nationale regering om te hulp te schieten werden genegeerd.

Extreemrechtse politicus Duitsland veroordeeld

Een Duitse rechtbank heeft woensdag een lid van de Nationaldemokratische Partei Deutschlands (NPD) veroordeeld tot acht maanden voorwaardelijke celstraf voor het verkopen van cd's waarop het nationaalsocialisme wordt verheerlijkt en tot geweld wordt aangezet. De politicus, Sebastian Schmidtke, het hoofd van de NPD-afdeling in Berlijn, werd schuldig bevonden aan aanzetten tot haat en het tonen van verboden nazi-symbolen.

Schmidtke heeft volgens de rechtbank ontkend dat hij de cd's in zijn winkel heeft verkocht. Hij kan tegen de uitspraak van de rechter in beroep gaan.

Ajax nog zonder De Jong tegen NAC

Ajax moet het zaterdag in de thuiswedstrijd tegen NAC Breda nog stellen zonder Siem de Jong. De aanvoerder is nog altijd niet hersteld van de hamstringblessure die hij vorige maand opliep in de interland van het Nederlands elftal tegen Colombia. Kolbeinn Sightorsson is er mogelijk wel weer bij. De IJslander keerde woensdag terug op het trainingsveld.

Sigthorsson raakte op 15 november geblesseerd in de eerste play-offwedstrijd van IJsland tegen Kroatië voor een ticket voor het WK. De spits scoorde dit seizoen zeven keer in achttien wedstrijden voor de Amsterdammers. Hij trainde woensdag nog apart van de groep. Samen met de fysiotherapeut werkte de spits een eigen programma af.

Voorlopig lijkt Ajax nog weinig hinder te ondervinden van de afwezigheid van De Jong en Sigthorsson. Met Danny Hoesen in de spits werden de wedstrijden tegen Heracles Almelo, Barcelona en ADO Den Haag gewonnen.

VVD wil ander toezicht geheime diensten

Het parlementaire toezicht op de inlichtingendiensten AIVD en MIVD moet op de schop, vindt coalitiepartij VVD. Er moet één Kamercommissie komen die samen met de diensten bepaalt wat vertrouwelijk moet blijven en wat niet.

Nu gebeurt de controle in het geheim door de zogenoemde commissie stiekem, waar alle fractievoorzitters in zitten, en in het openbaar door de Kamercommissie voor Binnenlandse Zaken. Volgens VVD-Kamerlid Klaas Dijkhoff is dat onwenselijk, omdat nu alleen de geheime diensten bepalen wat geheim moet blijven en wat niet. Bovendien kunnen de twee commissies tegen elkaar worden uitgespeeld, zegt hij woensdag in NRC Handelsblad.

Dijkhoff reageert met zijn voorstel op een maandag verschenen advies over de inlichtingendiensten van de commissie-Dessens. Oud-topambtenaar Stan Dessens adviseerde de bevoegdheden van de diensten uit te breiden, maar ook om de controle op de diensten te versterken.

Aan de huidige manier van toezicht op de AIVD en de MIVD is in de Tweede Kamer grote twijfel ontstaan naar aanleiding van het afluisterschandaal. Het kabinet kan in het openbaar weinig informatie geven. In de commissie stiekem worden de fractievoorzitters wel geïnformeerd, maar die mogen daar vervolgens met niemand over praten.

Keeper Zeinstra tekent contract bij Cambuur

Harm Zeinstra heeft een profcontract getekend bij SC Cambuur. Hij legde zich tot het einde van het seizoen vast bij de club waar hij sinds de zomer op amateurbasis de selectie versterkte. Mocht de club zich handhaven in de Eredivisie, dan wordt het contract met de 24-jarige doelman automatisch met een jaar verlengd, maakte de Friese club woensdag bekend.

De sluitpost keepte dit seizoen één wedstrijd voor de ploeg uit Leeuwarden. Het duel tegen N.E.C. Nijmegen van 23 november betekende het debuut voor Zeinstra bij Cambuur en in de Eredivisie. De overige veertien competitiewedstrijden stond Leonard Nienhuis dit seizoen in het doel.

Zeinstra speelde al in de jeugd van SC Cambuur en keert dus terug op het oude nest. Na zijn periode in Leeuwarden nam sc Heerenveen hem over. Hij slaagde er niet in het eerste elftal te halen en werd drie seizoenen verhuurd aan FC Emmen. Daar tekende hij in de zomer van 2012 een contract. Afgelopen seizoen werd die verbintenis niet verlengd en keerde Zeinstra op amateurbasis terug naar Leeuwarden.

Robben en Van Persie genomineerd voor prijs

De UEFA organiseert ook dit jaar een publieksprijs voor het Elftal van het Jaar. Twee Nederlanders maken kans op een plek in het eliteteam. Van de veertig genomineerden beschikken twee spelers over een Nederlands paspoort: Robin van Persie en Arjen Robben.

Hofleverancier voor de lijst kanshebbers is Bayern München. Der Rekordmeister vaardigt liefst negen spelers af. Manuel Neuer, Dante, David Alaba, Philipp Lahm, Bastian Schweinsteiger, Franck Ribéry, Arjen Robben, Mario Mandzukic en Thomas Müller worden allemaal genoemd op de officiële website van de UEFA. Op diezelfde plek kunnen bezoekers hun stem uitbrengen.

Op 9 januari maakt de UEFA de uitslag bekend.

De volledige lijst van genomineerden:
Doelmannen: Petr Cech (Chelsea), Thibaut Courtois (Atlético Madrid), Manuel Neuer (Bayern München) en David De Gea (Manchester United).

Verdedigers: David Alaba (Bayern München), Giorgio Chiellini (Juventus), Dante (Bayern München), Mats Hummels (Borussia Dortmund), Branislav Ivanovic (Chelsea), Philipp Lahm (Bayern München), Stephan Lichtsteiner (Juventus), Filipe Luis (Atlético Madrid), Vincent Kompany (Manchester City), Sergio Ramos (Real Madrid), Gerard Piqué (Barcelona) en Thiago Silva (Paris Saint-Germain).

Middenvelders: Gareth Bale (Tottenham Hotspur/Real Madrid), Ilkay Gündogan (Borussia Dortmund), Isco (Málaga/Real Madrid), Paul Pogba (Juventus), Mesut Özil (Real Madrid/Arsenal), Nemanja Matic (Benfica), Blaise Matuidi (Paris Saint-Germain), Marco Reus (Borussia Dortmund), Franck Ribéry (Bayern München), Bastian Schweinsteiger (Bayern München) en Yaya Touré (Manchester City).

Aanvallers: Arjen Robben (Bayern München), Sergio Agüero (Manchester City), Edinson Cavani (Paris Saint-Germain), Diego Costa (Atlético Madrid), Falcao (Atlético Madrid/AS Monaco), Zlatan Ibrahimovic (Paris Saint-Germain), Robert Lewandowski (Borussia Dortmund), Mario Mandzukic (Bayern München), Jackson Martínez (FC Porto), Lionel Messi (Barcelona), Thomas Müller (Bayern München) en Cristiano Ronaldo (Real Madrid) en Robin van Persie (Manchester United).

Webwinkeliers verwachten helft meer sintomzet

Webwinkeliers verwachten in de aanloop naar het sinterklaasfeest, tussen 1 november en 5 december, uiteindelijk 47 procent meer omzet te behalen dan in normale weken. Dat blijkt uit woensdag gepubliceerd onderzoek van Thuiswinkel.org, PostNL en Blauw Research.

De verwachte extra omzet uit online sintcadeaus is hiermee hoger dan vorig jaar. Toen werd 42 procent meer omzet verwacht. De extra omzet zorgt volgens PostNL voor 45 procent meer bezorgde pakketten.

Volgens de onderzoekers is het online kopen van sinterklaascadeaus populairder aan het worden vanwege 'het gemak en de snelheid'. Zo moesten consumenten een paar jaar geleden nog ongerust zijn of hun bestellingen wel op tijd zouden worden geleverd. Nu kunnen consumenten de bezorgdag zelf plannen.

Vaatstra eist 2,5 ton van moordenaar dochter

De vader van het omgebrachte meisje Marianne Vaatstra eist een schadevergoeding van tweeënhalf ton van de moordenaar. De zaak loopt inmiddels bij de civiele rechter in Leeuwarden, zegt de advocaat van Bauke Vaatstra, John Beer, woensdag in De Telegraaf.

In het bedrag zit een ton aan smartengeld. De letselschadeadvocaat heeft voor tweeënhalf ton beslag laten leggen op de boerderij van S. in Oudwoude. De advocaat wijst er in de krant op dat Vaatstra het lichaam van zijn dochter destijds heeft aangetroffen in het weiland in Veenklooster. Een deskundige heeft vastgesteld dat de vader hierdoor grote psychische schade opliep.

Door de in 1999 gepleegde moord jarenlang te verzwijgen heeft de dader Bauke Vaatstra in grote problemen gebracht, stelt Beer. S. zou het verwerkingsproces jarenlang hebben gefrustreerd.

De echtgenote en kinderen van S. kunnen ook door de claim worden geraakt. "Dat is een dilemma, maar dit is de enige weg die wij kunnen bewandelen", zegt de advocaat.

Op 22 januari staat een zitting gepland. De boerderij van S. zou onlangs zijn verkocht, maar doordat er deels beslag op is gelegd kan ze niet worden geleverd.

S. werd vorig jaar opgepakt na een match in een dnaverwantschapsonderzoek. Hij heeft bekend Marianne Vaatstra te hebben verkracht en vermoord en werd veroordeeld tot achttien jaar cel.

'Pedomiljonair' laat rectificatie-eis vallen

Vastgoedmiljonair Arthur Paes wil niet langer dat journaliste Sanne Terlingen haar gepubliceerde artikelen over zijn vermeende kindermisbruik terugtrekt. Wel eist hij dat ze op sociale media en haar eigen blog de artikelen over de Ghanese aangifte tegen hem rectificeert en een persbericht over de zaak stuurt. Paes maakte zijn aangepaste eisen woensdag bekend in de rechtbank in Amsterdam.

Daarbij heeft Paes zijn eis voor een schadevergoeding in het door hem aangespannen kort geding naar beneden bijgesteld. Hij wil niet langer een ton, maar eist tienduizend euro voor de schade die Terlingen hem zou hebben berokkend. Hij ontkent de aantijgingen en zegt in Ghana te zijn vrijgesproken. Ook dreigt hij met een bodemprocedure tegen de journalist.

"Het is absurd dat hij mij aanklaagt en niet de media die mijn artikelen publiceerden", zegt Terlingen in een reactie. Het gaat om onder meer artikelen in Oneworld, De Telegraaf en de Volkskrant. In de artikelen beschrijft ze onder meer het verhaal van een van de vermeende slachtoffers van de Limburgse miljonair.

Volgens Paes heeft Terlingen geen goed onderzoek gedaan en liet ze wederhoor achterwege. Terlingen weerspreekt dit en zegt dat Paes meerdere keren inzage heeft gekregen in haar stukken. Na wederhoor zouden steeds nare dingen met de bronnen zijn gebeurd. Zo ontkende een bron ineens haar ooit te hebben gesproken. Mogelijk zijn ze onder druk gezet.

De advocaat van Paes was donderdag niet direct bereikbaar voor commentaar. De rechter doet 18 december uitspraak.

Visuele effecten van Unreal Engine 4 in actie

Epic heeft een tweede video uitgegeven met daarin meer informatie over de VFX in de Infiltrator Demo dat draait op Unreal Engine 4. De video hoort bij de 'Inside Unreal'-serie, om allerlei facetten van de next-gen engine te tonen.

Tim Elek en Zak Parrish praten over de implementatie van geavanceerde effecten zoals realistisch watereffecten, belichting met transparante onderdelen, particle-simulatie over de GPU van een videokaart en botsingen in de realtime demo van de Infiltrator.

Voor de leken onder ons: kijken, en bedenk dat dit straks in games getoond kan gaan worden.

Opnieuw tien jaar cel geëist in filefuikzaak

De 49-jarige man die in oktober 2011 op een file inreed op de A2 moet alsnog tien jaar gevangenisstraf krijgen. Dat eiste het Openbaar Ministerie woensdag in het hoger beroep van de zogenoemde filefuikzaak. Ook heeft justitie om tien jaar rijontzegging gevraagd.

Maikel R. werd vorig jaar veroordeeld tot zes jaar celstraf voor het inrijden op de file bij Maarssen. Hij was even daarvoor op de vlucht geslagen toen hij had getankt zonder te betalen. Hij reed vervolgens in op een door de politie gecreëerde file. Een 35-jarige man kwam daardoor om het leven.

Justitie eiste eerder bij de rechtbank in Utrecht ook al tien jaar cel. Die verweet R. in eerste aanleg roekeloos rijden, maar ging niet mee in de eis van justitie voor doodslag. De rechtbank legde hem zes jaar celstraf op en tien jaar rijontzegging. Zowel het OM als de verdachte tekenden hoger beroep aan. Het gerechtshof in Arnhem doet naar verwachting over twee weken uitspraak.

Moedige strijd Mandela op 'sterfbed'

Het gaat niet goed met Nelson Mandela, maar de voormalige president van Zuid-Afrika voert op zijn 'sterfbed' een moedige strijd. Dat hebben familieleden in een interview met de Zuid-Afrikaanse nieuwszender SABC gezegd.

"Tata is nog steeds bij ons, sterk, moedig. Zelfs, bij gebrek aan een beter woord .... op zijn 'sterfbed' brengt hij ons lessen bij; lessen in geduld, in liefde, lessen in tolerantie", aldus Mandela's dochter Makaziwe.

"Ieder moment dat ik bij hem ben, ben ik verbluft. Er zijn momenten dat ik mezelf moet knijpen dat ik de dochter ben van deze man, die een strijder is, zelfs als je kunt zien dat hij moet worstelen, maar de vechtlust is er nog steeds."

Mandela lag afgelopen zomer bijna drie maanden in een ziekenhuis in Pretoria, waar hij in juni met een terugkerende longontsteking was opgenomen. Het 95-jarige anti-apartheidsicoon werd in september ontslagen en wordt sindsdien thuis verzorgd. Zijn toestand werd steeds omschreven als 'kritiek maar stabiel'.

Kamer: geen e-sigaret onder de 18 jaar

De elektronische sigaret is geen kinderspel. Als het aan VVD-Tweede Kamerlid Arno Rutte en zijn PvdA-collega Marith Rebel ligt, wordt de e-sigaret niet verkocht aan jeugd die nog geen 18 jaar is. Ook voor de verkoop van gewone sigaretten en alcohol geldt vanaf januari 18 jaar als minimumleeftijd.

Beide Kamerleden willen net als CDA en SP dat staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid) de minimumleeftijd voor elektronische sigaretten betrekt bij de maatregelen over veiligheid en informatie aan de consument die hij eerder aankondigde. Een elektronische sigaret is een apparaatje op batterijen, bedoeld om als traditionele sigaret te gebruiken. Op de markt zijn er inmiddels vele varianten van. Er zit meestal nicotine in, maar geen tabak.

Bravely Default klaar voor lancering

Om de release van de JRPG Bravely Default van ontwikkelaar Square Enix te vieren is er een launchtrailer verschenen. De game komt exclusief uit voor Nintendo 3DS op 6 december.

In de lanceringstrailer wordt getoond hoe nieuwe opties als Brave en Default het vechtsysteem diepgang geven. Door deze opties tijdens de turn-based gevechten te gebruiken, kunnen spelers namelijk met een verdedigende houding beurten ‘sparen’, om deze later achter elkaar te gebruiken. Dit zorgt voor nieuwe afwegingen tussen risico en beloning.

De trailer toont ook bijzonderheden voor de handheld, zoals 3D-graphics en StreetPass-functies. Spelers die via StreetPass zijn ontmoet kunnen worden ingezet tijdens gevechten of voor de wederopbouw van Norende, de vernietigde stad van één van de helden in het spel.

'Lindsay Lohan scharrelt met zoon Liam Neeson'

Lindsay Lohan is aan het scharrelen met de 18-jarige zoon van Liam Neeson. Ingewijden vertellen aan de Amerikaanse krant The New York Post dat de 27-jarige actrice meerdere malen met Michael heeft afgesproken.

"Ze waren samen op een huisfeestje en vrijdag waren ze samen in een club. Lindsay nam hem aan haar hand mee naar het damestoilet", vertelt een ingewijde. Naar verluidt was ook het 19-jarige model Liam Dean aanwezig, met wie Lindsay twee maanden geleden nog aanpapte.

Volgens woordvoerders van de vermeende tortelduifjes zijn de twee echter enkel bevriend en is van een relatie geen sprake. Michael is de zoon van acteur Liam Neeson en actrice Natasha Richardson, die in 2009 om het leven kwam bij een skiongeluk.

Michael en Liam zouden niet de enige twee jongere mannen zijn met wie Lohan zou hebben gescharreld. Eerder had ze het ook al gezellig met het tienermodel Morgan O'Connor.

Incasso zorgverzekeraar VGZ mislukt door IBAN

De overgang naar het langere IBAN-rekeningnummer heeft voor problemen gezorgd bij zorgverzekeringsconcern VGZ. Bij 150.000 verzekerden is eind vorige maand geen incasso uitgevoerd. Dat bevestigt een woordvoerder van de coöperatie achter onder de meer de merken Univé, VGZ en Zekur.

De verzekerden die door de incassofout niet betaald hebben, krijgen volgende week een acceptgiro waarmee de verschuldigde premie of eigen bijdrage alsnog kan worden betaald. VGZ geeft de gedupeerden hiervoor langer de tijd, en ook gespreid betalen behoort tot de mogelijkheden. "De betaling komt nu op een onverwacht moment, dat willen we verzachten", licht een woordvoerder toe.

Per 1 februari moeten alle rekeningnummers worden verlengd tot een International Bank Account Number (IBAN). Dat gebeurt door aan het oude rekeningnummer een land- en bankcode toe te voegen. Het oude nummer werkt vanaf die datum niet meer. Met de invoering van de IBAN moet het gemakkelijker worden grensoverschrijdende betalingen te doen.

Eerder dit jaar waarschuwde De Nederlandsche Bank bedrijven al voor de overstap naar het nieuwe systeem. In juni had zestig procent van de bedrijven nog geen concrete actie ondernomen. Volgens de woordvoerder had VGZ zich wel degelijk voorbereid. "Maar dan moet het in het echt, en toen is er toch iets misgegaan." De verzekeraar verwacht dat de incasso eind december wel weer volgens planning verloopt.

Sylvie en Rafael hopen op 'rustiger vaarwater'

Sylvie Meis en Rafael van der Vaart hopen met de formele beëindiging van hun huwelijk 'in rustiger vaarwater te komen'. Dat laten de twee weten in een verklaring aan RTL Boulevard. De scheiding van de presentatrice en de voetballer werd woensdag uitgesproken door de rechtbank in Amsterdam.

Meis en Van der Vaart hebben 'in goede harmonie en gezamenlijkheid gezocht naar een passende formele beëindiging van hun huwelijk'. Voor hun 7-jarige zoon Damián hebben ze gekozen voor co-ouderschap. "Over verder gemaakte afspraken in deze familieaangelegenheid worden geen mededelingen gedaan."

Begin dit jaar werd bekend dat Meis en Van der Vaart gingen scheiden. De voetballer heeft sinds enige tijd een relatie met Sabia Engizek, de voormalige beste vriendin van Meis. Engizek en Van der Vaart verwachten samen een kind.

Militairen opgepakt voor stelen duizend kilo hulzen

Twee militairen zijn maandag aangehouden voor het stelen van meer dan duizend kilo aan lege patroonhulzen. Om de hulzen uit een militair kamp in het Gelderse Harskamp te krijgen, maakten de dieven gebruik van een militair voertuig. Dat maakte de marechaussee woensdag bekend.

Het gaat om een 38-jarige man uit Veenendaal en een 35-jarige Haarlemmer. Ze worden ervan verdacht de lege hulzen, gemaakt van een legering waar ook koper in zit, voor drie euro per kilo aan een handelaar in oud ijzer te hebben verkocht. In een van hun huizen werden munitie, hulzen en andere defensiegoederen gevonden die mogelijk bij de inbraak, die in april plaatsvond, zijn verkregen.

Vrouw vecht verkeersboete om Google Glass aan

Een vrouw in de Amerikaanse staat Californië heeft een boete gekregen voor het gebruik van Google's 'computerbril'. De 'computerbril', die beter bekend is als Google Glass, bestaat uit een montuur met een klein beeldschermpje voor het rechteroog. De nieuwe technologie levert tal van problemen op, omdat de wet geen gelijke pas houdt met de technologische ontwikkelingen.

De vrouw, Cecilia Abadie, is een van de tienduizend mensen die de nieuwe techniek van Google mogen testen. Ze werd in oktober door een agent aan de kant gezet, omdat ze te hard had gereden. De agent zag vervolgens dat de vrouw de Google-bril droeg en bekeurde haar onder een wet die normaal gesproken wordt toegepast voor mensen die bijvoorbeeld een film kijken op een beeldscherm tijdens het rijden.

Abadie is het niet eens met de bekeuring. Volgens haar stond de Google-bril niet aan tijdens het rijden. Pas toen ze opkeek naar de agent werd het apparaat geactiveerd. De bril is zo ontworpen dat als de drager zijn hoofd naar boven beweegt, het apparaat vanzelf aan gaat. Bovendien is volgens Abadie de wet waaronder ze werd bekeurd alleen gericht op beeldschermen en kan deze niet worden toegepast op mobiele technologie zoals Google Glass.

De politie van Californië verdedigt de boete door te stellen dat alles wat een bestuurder afleidt van de weg gevaarlijk is en derhalve moet worden ontmoedigd. Google-woordvoerder Chris Dale zei niet eerder te hebben gehoord dat een boete is uitgedeeld vanwege het dragen van Google Glass.

Inmiddels zijn in drie staten wetsvoorstellen ingediend om het gebruik van Google Glass tijdens het autorijden te verbieden.

Geen excuses voor De Roy van Zuydewijn

Edwin de Roy van Zuydewijn krijgt geen excuses van premier Mark Rutte (VVD) voor het feit dat nu pas duidelijk is geworden dat prins Bernhard achter het onderzoek van de Dienst Koninklijke en Diplomatieke Beveiliging (DKDB) naar hem zat. Ook komt er geen persoonlijk gesprek, zei Rutte woensdag in de Tweede Kamer tijdens het debat over de kwestie.

Rutte wees erop dat De Roy van Zuydewijn het debat bijwoont vanaf de publieke tribune. Ook heeft het feitencomplex niets nieuws opgeleverd, behalve dat prins Bernhard aandrong op het onderzoek. "Ik denk dat deze waarheidsvinding zal bijdragen aan een zekere rust voor hem in dit dossier", zei Rutte. "Ik zie echt niet wat een gesprek zou toevoegen."

Ook ziet hij daarom 'geen enkele grond' om excuses aan te bieden. "Het dossier geeft daar geen aanleiding toe." Onder meer de SP en D66 hadden aangedrongen op excuses en een persoonlijk gesprek. Rutte is verder ook niet bereid om de commissie die toezicht houdt op de geheime diensten, de CTIVD, de gang van zaken te laten onderzoeken.

Dat Bernhard bij de DKDB aandrong op het onderzoek nu pas bekend is gemaakt, heeft ermee te maken dat de prins nog in leven was toen de kwestie speelde in 2003. Bekendmaking destijds zou zijn persoonlijke levenssfeer hebben aangetast, zei Rutte. Bernhard overleed in 2004, en daarom is besloten om nu dit 'laatste feit' wel naar buiten te brengen.

Judoka Bolder gaat mogelijk voor een ander land uitkomen

Linda Bolder onderzoekt mogelijkheden om eventueel voor een ander land dan Nederland uit te komen. De 25-jarige judoka traint nu bij Ben Rietdijk Sport in Velserbroek, maar moet vanwege de nieuwe topsportstructuur van de judobond gaan kiezen om in Rotterdam of Haarlem te gaan trainen.

Voor beide opties voelt Bolder niets. Budokan Rotterdam is geen optie, omdat haar directe concurrente Kim Polling daar traint. Kenamju Haarlem roept weer andere emoties op en zij wil het liefst bij haar coach Ben Rietdijk blijven. Momenteel revalideert Bolder van een elleboogoperatie. Voor de jaarwisseling moet ze aan technisch directeur Ben Sonnemans laten weten wat haar keus is.

"Wat Linda wil, mag en kan niet meer. Wij hebben het gevoel dat de plek in de klasse tot 70 kilo in het olympisch team voor Rio wordt vergeven aan Kim Polling. Daarom zijn we nu in contact met een aantal serieus geïnteresseerde landen, zoals Griekenland, Zweden en de voormalige Antillen. Als het lukt om alles rond te krijgen, weet ik zeker dat meer judoka’s haar voorbeeld zullen volgen", aldus trainer Rietdijk.

Klaassen: "Opeens staat Cruijff daar voor je neus"

Van de schlemiel in de Jupiler League naar een uitblinker in de Champions League: Davy Klaassen maakte het dit seizoen mee. Een ernstige liesblessure hield Klaassen geruime tijd aan de kant. Toen hij eenmaal terugkeerde, moest hij onderaan de ladder beginnen.

Bij Jong Ajax speelde hij aanvankelijk enkele ongelukkige wedstrijden, voordat hij onlangs alsnog doorstootte tot de hoofdmacht. Daar oogst hij lof voor zijn indrukwekkende spel. Klaassen was al drie keer trefzeker en behoorde tot de uitblinkers tijdens de spectaculaire 2-1 thuiszege op FC Barcelona in het kader van de Champions League.

Onder anderen Johan Cruijff was na afloop van dat treffen lyrisch over de 20-jarige middenvelder. De legendarische nummer 14 is al langer fan van Klaassen en bezocht hem tot twee keer toe in het ziekenhuis, toen Klaassen er revalideerde.

"Het was een enorme opsteker dat meneer Cruijff zijn best voor me ging doen", vertelt het toptalent tegenover Voetbal International. "De eerste twee keer kwam hij persoonlijk naar het ziekenhuis om te kijken of het allemaal goed ging."

Het hoog bezoek kwam als een verrassing voor Klaassen. "Ik had hem nog nooit ontmoet. Opeens staat daar dan de grootste Nederlandse voetballer aller tijden voor je neus. Die speciaal voor jou naar het ziekenhuis komt. Dat maakte indruk op me."

"En het leuke was: Cruijff gaf me meteen het gevoel dat ik niet tegen hem op hoefde te kijken. Hij bleek een heel normale en vriendelijke man", vervolgt Klaassen, die op advies van Cruijff zijn revalidatie in Barcelona voortzette. "En gezien zijn reputatie kon ik vertrouwen op de specialisten die hij had verzameld."

Manager Alonso ontkent McLaren-contract

Formule 1-coureur Fernando Alonso is dit Silly Season al meermalen gelinkt aan een terugkeer bij McLaren. De renstal uit Woking zal volgend jaar Jenson Button en Kevin Magnussen onder contract hebben staan, maar het sluit 2015 allerminst uit.

Dat jaar keert Honda terug bij McLaren en de Japanners zullen in hun eerste seizoen gelijk mee willen doen om het wereldkampioenschap. Volgens de Daily Mail heeft McLaren het aantrekken van Alonso voor dat seizoen nog allerminst opgegeven, ondanks dat de Spanjaard nog een meerjarencontract heeft bij Ferrari. De Britse krant wist te melden dat teambaas Martin Whitmarsh zo graag in Madrid de opening van een tentoonstelling van Alonso bij wilde wonen dat hij directeur Jonathan Neale naar de Autosport Awards heeft afgevaardigd.

Alonso's manager Luis Garcia Abad ontkende tegenover Radio Marca een contract met McLaren. "Dat is een typisch gevalletje van Formule 1-fictie. Je kan niet twee getekende contracten hebben, daar moet je de instanties van op de hoogte brengen, dus het is technisch onmogelijk. En een ongetekende overeenkomst is geen overeenkomst."

Ronaldo overweegt Gouden Bal te boycotten

Een grappig bedoelde opmerking van Michel Platini is niet in goede aarde gevallen bij Cristiano Ronaldo. De Portugese superster overweegt zelfs de Gouden Bal te boycotten. De FIFA veroorzaakte onlangs ophef, door de stembussen langer open te houden.

De aanleiding voor deze beslissing was volgens sommigen het belangrijke aandeel dat Ronaldo had in de uitschakeling van Zweden in de play-offs richting het WK in Brazilië. Platini, lachend: "Misschien heeft de FIFA dat gedaan om Ronaldo tevreden te stemmen."

Volgens verschillende Spaanse media bedoelde Platini die uitspraak serieuzer dan hij deed overkomen. Ook Ronaldo kan er niet om lachen. "Ik denk dat Platini me probeerde te provoceren", vertrouwde hij de aanwezige media toe, toen hij op weg naar Madeira was. Daar zal hij zijn persoonlijke museum openen.

Als een van de topgegadigden voor de Gouden Bal, wordt Ronaldo bij de uitreiking van de trofee verwacht. Zelf weet hij nog niet of hij de show in Zürich zal bijwonen. "Op de dag van de prijsuitreiking ben ik in Spanje, of Zürich, of Madeira."

Volgens de verschillende wedkantoren is Ronaldo de grote favoriet voor de belangrijkste individuele voetbalprijs van het jaar. Franck Ribéry en Lionel Messi volgen op korte afstand. In 2008 schreef Ronaldo de Gouden Bal al eens op zijn naam. Destijds werd hij beloond voor een uitmuntend seizoen in dienst van Manchester United. Sindsdien moest hij Messi viermaal op rij voorrang verlenen.

Bruce Wayne speelt vanaf nu leerling

Warner Bros. Interactive Entertainment heeft bevestigd dat de Initiation Challenge Map DLC voor Batman: Arkham Origins nu beschikbaar is via PlayStation Network, Xbox LIVE, Steam en Nintendo eShop voor € 6,99.

De add-on gaat over Bruce Wayne, voordat hij zich achter zijn masker verschuilt. De uitbreiding introduceert een nieuwe challenge campaign met vier unieke challenge maps en twee originele skins – Initiation Bruce Wayne en Vigilante Bruce Wayne. Spelers die de Season Pass van Batman: Arkham Origins  bezitten en aangesloten zijn op internet, hebben direct toegang tot de content.

Hoog in de Paektu-San Mountains van Noord-Korea volgen we een jonge Bruce Wayne, die geconfronteerd wordt met de ultieme test. Spelers beginnen aan een reeks challenge maps die hun martial arts training testen op verschillende exotische locaties, zoals een bamboebos en een klooster, gelegen op een bergtop. Bruce neemt het op tegen nieuwe vijanden en worden geconfronteerd met een epische finaletest. Hiermee bewijst hij zijn waardigheid aan Kirigi, de grootste en meest meedogenloze leraar van Bruce.

Fans zijn Call of Duty niet moe

De pers was vrij kritisch op Call of Duty: Ghosts, maar Activison vindt dat hun grootste en meest te vertrouwen critici de fans zijn en dat zij, volgens Eric Hirshberg, de shooter prima vinden.

De chef van Activision Publishing werd gevraagd of de franchise Call of Duty in gevaar was door moeheid onder gamers. Hij antwoordde met een duidelijke nee. "We zijn het hele jaar vrij transparant geweest denken we, door de uitdagingen met de nieuwe consoles dit jaar en dat was op vrij korte termijn. Ik denk dat het een vergissing zou zijn om de uitdagingen van het console-overgangsjaar te vermengen met aanwijzingen over de gezondheid van de franchise."

Op de vraag of het jaarlijks uitbrengen van een nieuw deel in de franchise de oorzaak is van de mindere aantallen, zoals sommige pers aangeeft, gaf hij het volgende antwoord: "Welnee, duidelijk niet. En ik ben het niet eens met de pers. Ik weet dat Call of Duty een polariserende franchise bij een aantal critici is, en het is mij duidelijk dat niet alle critici blij is met onze strategie door elk jaar een spel te maken, maar gelukkig zijn onze fans dat wel."

Hij gaf daarnaast aan dat ze echt wel naar de critici luisteren, maar die niet alleen als leidraad nemen. De fans zijn hun belangrijkste publiek dus ze focussen zich vooral op hen. En de uitgever vinden dat ze daar goed scoren, omdat de game niet alleen de meest gepreorderde current-gen game is van dit jaar, maar ook de meest gepreorderde next-gen game van dit jaar, het spel het meest gespeeld wordt op Xbox Live en de speeltijden van multiplayersessies langer zijn dan ooit.

Call of Duty: Ghosts-preview (Foto: Activision)

Raadslid Urk boos om 'stigmatiserende' uitspraak OM

Een SGP-raadslid in Urk is woedend omdat een officier van justitie zijn woonplaats zou hebben gestigmatiseerd. In de zogenoemde omkatzaak, waarin drie Urkse visbedrijven goedkopere vissen als schol hadden verkocht, zei officier van justitie Wil Frank 'het gebeurt weer op Urk'.

Justitie stelt dat Frank deze uitspraak in een breder verband deed. "Hij refereerde aan eerdere onderzoeken naar visfraude op Urk en merkte daarbij op dat dit ook op Urk speelde. Het was uiteraard niet zijn bedoeling heel Urk in een kwaad daglicht te stellen", zegt een woordvoerder.

"Die opmerking is stigmatiserend voor alle hardwerkende Urkers", schrijft raadslid Jan Hakvoort in een brief aan het college van burgemeester en wethouders. "Stel je voor dat een officier van justitie zou zeggen 'en het is weer een buitenlander'. Nederland zou dan te klein zijn." Het raadslid spreekt van een ongepaste uitspraak, 'die ik meer kwalificeer als borrelpraat'.

Het raadslid vraagt het college zijn ongenoegen uit te spreken in een brief aan het OM. Officier van Justitie Frank zou zich voor zijn uitspraak moeten verantwoorden. Het raadslid kondigt aan bij de zitting aanstaande vrijdag persoonlijk zijn ongenoegen richting Frank te uiten. "Als Hakvoort met ons in gesprek wil gaat, staan wij hem uiteraard graag te woord", zegt de woordvoerder van justitie hierover.

In de zaak eiste justitie vorige maand dat de bedrijven een boete van 680 duizend euro krijgen. Tegen zes betrokkenen werden werkstraffen tot 240 uur, een voorwaardelijke celstraf tot een jaar en boetes geëist. De rechtbank in Lelystad doet vrijdag uitspraak.

Brussel wil betere stages

Alle stagiairs in de Europese Unie moeten nuttige kennis en ervaring kunnen opdoen tijdens hun stage. De Europese Commissie heeft hiervoor richtsnoeren opgesteld voor de lidstaten, maakte eurocommissaris van werkgelegenheid Laszlo Andor woensdag bekend. Nu komt het volgens de commissie te vaak voor dat stagiairs worden misbruikt als goedkope arbeidskrachten.

Alle stagiairs in EU moeten van Brussel een schriftelijke stageovereenkomst voorgelegd krijgen. Daarin moet worden opgenomen wat de leerdoelen zijn tijdens de stage. Ook de arbeidsvoorwaarden, zoals stageduur en vergoeding, moeten hierin worden vastgelegd. Stageaanbieders zouden daarnaast vooraf duidelijk moeten maken of een vergoeding wordt gegeven.

De lidstaten moeten zich daarnaast gaan committeren aan algemene kwaliteitsnormen voor stages. Dat moet stage lopen over de grens ook makkelijker maken. De lidstaten buigen zich nu over de voorstellen van de commissie.

Uit onderzoek van de Europese Commissie bleek vorige maand dat de helft van de EU-bewoners een vorm van een stage heeft doorlopen. Zestig procent kreeg hiervoor geen compensatie. Vier van de tien hadden geen stageovereenkomst.

De kwaliteit van de stage liet bij bijna een derde te wensen over. Uit het onderzoek bleek verder dat een duidelijk verband bestaat tussen de kwaliteit van de stage en de kans daarna op een baan.

Nederlands botnet steelt twee miljoen wachtwoorden

Een computernetwerk aangestuurd vanuit Nederland heeft twee miljoen gebruikersnamen en wachtwoorden buitgemaakt. Het gaat onder meer om inloggegevens voor sociale media, maar ook voor salarisadministratiedienst ADP en andere websites. Dat schrijft techwebsite Spiderlabs woensdag.

Het gaat om een zogeheten botnetaanval. Bij zo'n aanval worden geïnfecteerde computers vanuit een centraal punt aangestuurd om krachten te bundelen en wachtwoorden te kraken. Doordat de hacker gebruikmaakte van een proxyserver lijkt het overgrote deel van alle aanvallen uit Nederland te komen.

Het is niet bekend hoeveel gegevens, bijvoorbeeld van de ADP salarisadministratie, van Nederlanders buit zijn gemaakt. Tot de buit behoren onder meer honderdduizend inloggegevens voor Facebook, Yahoo, Twitter en Google. Daarnaast gaat het om 320 duizend mailaccounts en ftp-inloggegevens.

Volgens de website zijn de gegevens op straat komen te liggen door onder meer een slechte beveiliging. Wachtwoorden als '123456' en 'admin' bleken volgens Spiderlabs erg populair.

Geen Nederlanders in verdediging wereldelftal

Wereldvoetbalbond FIFA heeft in samenwerking met spelersvakbond FIFPro vandaag twintig namen bekend gemaakt van verdedigers die genomineerd zijn voor het wereldelftal 2013. Daar zitten geen Nederlanders bij. Al eerder werd de lijst met vijf genomineerde keepers bekendgemaakt en ook daar zaten geen Nederlanders bij.

De vijftien middenvelders en vijftien aanvallers worden aanstaande vrijdag en maandag bekendgemaakt. Ongeveer 50.000 profvoetballers mogen wereldwijd hun favoriete elftal gaan kiezen. Op 13 januari tijdens het gala van de Gouden Bal in Zürich zal het elftal worden gepresenteerd.

De genomineerde verdedigers zijn: Alaba, Boateng, Dante, Lahm (allen Bayern München), Jordi Alba, Dani Alves, Piqué (allen Barcelona), Cole, Ivanovic, Luiz (allen Chelsea), Marcelo, Pepe, Ramos, Varane (allen Real Madrid), Kompany, Zabaleta (beiden Manchester City), Baines (Everton), Hummels (Borussia Dortmund), Silva (Paris St-Germain), Vidic (Manchester United).

Gemeenteraad Breda is klaar met NAC

In de gemeenteraad van Breda hebben verschillende fracties schoon genoeg van NAC, nadat de club weer bij de gemeente heeft aangeklopt voor hulp. NAC dreigt failliet te gaan als de huur van het stadion niet verlaagd wordt. De raad voelt zich daardoor met rug tegen de muur gezet.

"We voelen ons gechanteerd. NAC klopt steeds aan als het al te laat is. We willen definitief af van NAC. Iemand anders moet het stadion maar kopen", vertelde fractievoorzitter van GroenLinks Piet Hein Scheltens vandaag. "We zijn altijd bereid om te praten maar dit is wel de laatste keer en het moet zo min mogelijk kosten", reageerde raadslid Daans Quaars van coalitiegenoot VVD. "We houden allemaal van NAC maar er klopt iets niet in de organisatie en het bestuur", vertelde fractievoorzitter Patrick van Lunteren van oppositiepartij SP. "Hier zaten we niet op te wachten.

D66 maakt zich samen met oppositiepartij SP zorgen om het idee van de gemeente om de rente te verlagen om zo de huur van het stadion te verlagen. De partijen denken dat dan ook de amateurclubs, buurthuizen en verenigingen komen bedelen om verlaging van de rente. D66 wil ook zeker weten dat dit past in de regels van Europa. Het CDA en de PvdA wachten met het geven van een reactie totdat duidelijk is of NAC weer verder kan met de huurverlaging van drie ton per jaar. 

De gemeenteraad zal het voorstel dinsdagavond gaan bespreken, maar gaat geen besluit nemen. Het college zal de definitieve beslissing nemen.

Ajax gebruikt WK-bal tegen PSV

Ajax neemt op zondag 19 januari de nieuwe WK-bal officieel in gebruik tijdens de thuiswedstrijd tegen PSV. Dat meldde een woordvoerder van de Amsterdamse club woensdag. Ajax was een van de teams die de bal uitgebreid mocht testen.

De nieuwe WK-bal werd gisteravond in Rio de Janeiro gepresenteerd. Hij draagt de naam Brazuca, die verwijst naar de trotse houding van het Braziliaanse volk. De term wordt ook gebruikt voor Brazilianen die in het buitenland wonen.

Geijsel: "Oranje kan op WK beter direct reizen"

De voorbereidingen richting het WK in Brazilië zijn in volle gang. Ook deze keer spelen factoren als reistijd en temperatuurverschil een rol. Zo houden verschillende deelnemende landen er verschillende strategieën op na.

Toch zijn er ook overeenkomsten. Zo eist de FIFA dat ieder deelnemend team een vaste uitvalsbasis in Brazilië heeft. Die voorschriften stuiten op kritiek van Jos Geijsel. De gerenommeerde topsportfysioloog stelt dat Oranje beter direct van speelstad tot speelstad kan reizen. "De wedstrijden zijn slopend en vragen, na herstel, om wederopbouw van de conditie. Dat kan het beste gebeuren in de nieuwe speelstad", zo liet hij het ANP optekenen.

Indien Oranje na ieder duel eerst terug naar het basiskamp in Rio de Janeiro zou moeten, om vervolgens verder te reizen naar een nieuwe speelstad, zou er teveel hersteltijd verloren gaan. Bovendien vergen de diverse klimatologische omstandigheden aanpassingstijd.

Als het aan Geijsel ligt, slaat Oranje Rio de Janeiro als tussenstop over. "Dan win je tijd om te wennen aan de lokale temperatuur, het klimaat, de voeding. Vaak heb je vier dagen tussen de wedstrijden, ideaal om goed te kunnen trainen." Oranje slaat een kamp op in een hotel aan het Ipanema-strand. De trainingen werkt de selectie van Louis van Gaal af op de trainingscomplex van Flamengo.

Gomes verwacht in januari club te vinden

Heurelho Gomes heeft het WK in Brazillië nog niet uit zijn hoofd gezet. De oud-PSV'er wil Tottenham Hotspur in januari verlaten om in beeld te blijven bij De Goddelijke Kanaries. Gomes komt bij Tottenham niet in de plannen voor van manager André Villas-Boas.

De 32-jarige keeper zit al langere tijd op een zijspoor bij Spurs. Vorig seizoen werd de Braziliaan verhuurd aan TSG Hoffenheim. Ook in de Bundesliga kende Gomes geen gelukkige periode. Een armblessure hield de voormalig PSV'er een periode aan de kant bij Hoffenheim.

Na zijn terugkeer bij Tottenham bleek Villas-Boas geen toekomst voor ogen te hebben met Gomes, die tussen 2004 en 2008 bij PSV onder de lat stond. In Eindhoven werd de Braziliaanse keeper vier keer kampioen van Nederland.

Na vier succesvolle jaren in de Eredivisie verkaste Gomes naar Tottenham. In Londen heeft hij een aflopend contract, maar de goalie kan mogelijk al in januari transfervrij vertrekken. "Ik heb met Tottenham gesproken over een transfervrij vertrek. De kans is groot dat ik naar mijn vaderland terugkeer", zegt Gomes in gesprek met Sambafoot.

"Ik heb twee aanbiedingen uit Brazilië", aldus de 11-voudig international van De Goddelijke Kanaries. Gomes hoopt met een nieuwe club in beeld te blijven bij bondscoach Luiz Felipe Scolari. "Ik ben 32, voel me goed en denk dat de carrière voor een doelman nu eigenlijk pas begint. Als ik in januari weer aan de slag kan, denk ik dat mijn kansen op het WK groot zijn."

Gomes wilde afgelopen zomer al weg bij Spurs, maar de Engelse club vroegen een te hoge transfersom volgens de ex-PSV'er. "Tottenham blokkeerde om financiële reden een transfer. Ik heb geprobeerd om te vertrekken, maar Tottenham heeft mij nooit geholpen. De club wilde de tien miljoen euro die men in mij geïnvesteerd had, terugverdienen. Dat is niet realistisch", besluit de keeper.

Maaskant na half jaar weg bij Dinamo Minsk

Robert Maaskant is na een halfjaar al weer weg als trainer van Dinamo Minsk. Het contract van de 44-jarige coach is met wederzijds goedkeuren ontbonden. Dat heeft de formatie uit Wit-Rusland woensdag bekendgemaakt. 

"Dit seizoen heb ik alle gestelde doelstellingen gehaald", aldus Maaskant. In Wit-Rusland is de competitie al ten einde. Dinamo Minsk werd derde en mag volgend seizoen uitkomen in de Europa League. De club had uiteindelijk dertien punten achterstand op kampioen BATE Borisov. Shakhtyor Salihorsk werd tweede in de Vysheyshaya Liga. 

"De clubleiding was tevreden, maar ze wilden een stap verder en richting het kampioenschap", gaat Maaskant verder. "Ik was het daarmee eens, maar heb wel aangegeven dat er dan bepaalde dingen moeten veranderen. Daar konden of wilden ze niet in meegaan. Dan heeft het geen zin om het traject te vervolgen."

Afgelopen juni tekende Maaskant een verbintenis voor anderhalf jaar. Met zijn directe toekomst is hij nog niet bezig. "Ik ben nu met vakantie en blijf voorlopig nog wel even in het buitenland." De geboren Schiedammer is voorlopig nog in Minsk om de afwikkeling van zijn contract af te ronden. 

Australiër Lane nieuwe bondscoach rugbysters

Chris Lane is door de Nederlandse rugbybond aangesteld als nieuwe bondscoach van de Sevens-vrouwenploeg. De 47-jarige Australiër tekent een contract tot en met de Olympische Spelen van Rio de Janeiro in 2016, waarvoor Oranje zich nog hoopt te plaatsen. Hij is de opvolger van Gareth Gilbert, van wie het aflopende contract niet werd verlengd.

Lane komt over van de Australische rugbybond, waar hij eveneens hoofdcoach was van de vrouwen Sevens. Hij zegt de Nederlandse ploeg de laatste jaren op de voet te hebben gevolgd. "Ik ben altijd onder de indruk geweest van hun rugbyskills en atletisch vermogen. Er staat een trainingsprogramma van wereldtopniveau en ik kijk ernaar uit om dit naar een nog hoger niveau te tillen."

Sevens is een nieuwe discipline die in 2016 in Rio de Janeiro debuteert als olympische sport. De Nederlandse vrouwen eindigden afgelopen zomer op het WK in Moskou als tiende.

American Hustle wint beste film in New York

Het misdaaddrama American Hustle van regisseur David O. Russell wist dinsdagavond in New York drie van de belangrijkste New York Critics Circle Awards in de wacht te slepen. De film met Christian Bale en Bradley Cooper in de hoofdrollen won de prijs voor beste film en beste scenario. Jennifer Lawrence won de prijs voor beste actrice in een bijrol.

Robert Redford werd benoemd tot beste acteur voor zijn rol in het schipbreukdrama All is Lost van J.C. Chandor. Cate Blanchett ging er met de prijs voor beste actrice vandoor voor haar rol in Blue Jasmine van Woody Allen. Beste acteur in een bijrol was dit jaar Jared Leto, voor zijn rol als transseksueel met hiv in het drama Dallas Buyers Club van Jean-Marc Vallée.

De NYCC bestaat uit filmcritici die in en rond New York werkzaam zijn. De awards, die jaarlijks worden uitgereikt, dienen als een belangrijke indicator voor de favorieten bij de Oscars, die altijd een paar maanden later worden uitgereikt. Volgend jaar is dat op 2 maart.


American Hustle wint beste film in New York (Foto: Novum)

FOK!sport foto-onderschrift maandag 2 december

Aan het begin van het jaar was het foto-onderschrift wekelijks een populair onderdeel. We vonden het zo leuk dat we de draad weer oppikken. Elke maandag zal er een nieuwe editie van het FOK!sport foto-onderschrift online komen.

De FOK!sport-redactie zal een winnaar aanwijzen die de eer krijgt van het grappigste/leukste onderschrift. De winnaar van deze week zal bekend worden gemaakt in de volgende editie van volgende week maandag.

Tijdens de wedstrijd tussen PEC Zolle en RKC Waalwijk van afgelopen weekend maakt Prince-Désir Gouano deze duikvlucht. Waar is hij toch mee bezig hier? (Foto: Pro Shots)
Tijdens de wedstrijd tussen PEC Zolle en RKC Waalwijk van afgelopen weekend maakt Prince-Désir Gouano deze duikvlucht. Waar is hij toch mee bezig hier? (Foto: Pro Shots)

KNVB wil opheldering van FIFA over loting

De KNVB wil opheldering van wereldvoetbalvoetbalbond FIFA over de gewijzigde opzet die vrijdag wordt gehanteerd bij de loting voor het WK. Dat heeft directeur betaald voetbal Bert van Oostveen woensdag laten weten aan de NOS. Omdat onder de Europese landen eerst een 'voorloting' plaatsvindt, loopt Nederland het risico om in de ongunstige pot twee te belanden.

Van Oostveen had verwacht dat zoals gebruikelijk de laagst geklasseerde van de negen Europese landen in pot vier zou worden overgeheveld naar pot twee. Frankrijk was in dat geval het kind van de rekening geworden. "Daar is kennelijk niet voor gekozen. Ik ben benieuwd hoe dat zit en zal die vraag dan ook zeker stellen."

Illusies dat de beslissing juridisch kan worden aangevochten, heeft Van Oostveen niet. "Onze juristen hebben gekeken of dit zomaar kan en het antwoord is kennelijk ja", zegt de directeur, die de loting vrijdag bijwoont in Brazilië. "In het reglement staat dat de toernooiorganisatie dit bepaalt. Dus je kunt er verder niet veel aan doen."

Van Oostveen is vooral benieuwd naar de achterliggende gedachte van de gewijzigde opzet. "Ik snap dat ze willen voorkomen dat er drie Europese landen in dezelfde poule zitten. Mijn vraag gaat vooral over de waarde van de FIFA-ranking bij het bepalen daarvan. Het was logischer geweest om het laatste land, in dit geval Frankrijk, die positie toe te bedelen."

Het Europese land dat bij de voorloting wordt getrokken, komt terecht in pot twee met Algerije, Kameroen, Ivoorkust, Ghana, Nigeria, Chili en Ecuador. Is Nederland de ongelukkige, dan behoort een 'poule des doods' met bijvoorbeeld Brazilië, Portugal en Japan tot de mogelijkheden.

Brussel geeft banken miljardenboete

De Europese Commissie in Brussel heeft een groep banken een recordboete opgelegd van in totaal ruim 1,7 miljard euro voor het manipuleren van rentetarieven die banken hanteren voor leningen onderling.

Europees Commissaris Joaquin Almunia (Mededinging) maakte dat woensdag bekend. Bij de gestrafte instellingen gaat het om Citigroup, Deutsche Bank, Royal Bank of Scotland, JPMorgan Chase, Société Générale en vermogensbeheerder RP Martin. De manipulatie betreft onder meer de rentetarieven Euribor en Libor.

Rabobank was ook betrokken bij de fraude en trof al schikkingen van in totaal 774 miljoen euro met toezichthouders in Nederland, het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten en Japan.

Brussel geeft banken miljardenboete
Brussel geeft banken miljardenboete (Foto: ANP)

Raad van State: vossenjacht in het donker verboden

In de nacht jagen op vossen met behulp van kunstlicht is niet toegestaan in Nederland. Dat heeft de Raad van State woensdag bepaald in twee zaken over door provincies verleende ontheffingen voor het doden van vossen in de nacht. Tegen de uitspraak is geen hoger beroep mogelijk.

De Faunabescherming stapte naar de Raad van State om de ontheffing aan te vechten die het provinciebestuur van Noord-Holland in 2010 aan de stichting Faunabeheereenheid Noord-Holland verleende voor het afschieten van vossen in de nacht om weidevogels te beschermen. Daarbij mocht gebruik worden gemaakt van kunstlicht en honden.

De Raad van State bepaalt nu dat de ontheffing onterecht is verleend. De provincie had zich gebaseerd op de Flora- en faunawet, maar die is in strijd met een overeenkomst van de Benelux. Daar staat in dat het jagen op vossen alleen is toegestaan in het eerste uur na zonsondergang en het laatste uur voor zonsopgang. Kunstlicht mag bij het jagen in de nacht sowieso niet worden gebruikt.

De rechtbank in Haarlem oordeelde in 2010 dat bij het doden van vossen geen honden mogen worden gebruikt en dat niet geschoten mag worden vanaf auto's. De Faunabescherming ging daartegen in beroep bij de Raad van State, omdat de stichting vindt dat de provincie de ontheffing helemaal nooit had mogen verlenen. De Raad van State deed woensdag ook uitspraak in een soortgelijke zaak die in Friesland speelde.

Bussemaker wil titel universiteit beschermen

Alleen opleidingen die echt een universiteit of hogeschool zijn mogen zich zo noemen. Minister van Onderwijs Jet Bussemaker (PvdA) wil voor eind volgend jaar met een wetsvoorstel komen dat dit wettelijk regelt, schrijft ze woensdag op haar weblog.

De minister reageert daarmee op de zaak rond de Alhuraa Universiteit in Den Haag. De rechtbank bepaalde dinsdag dat die een boete van vijftigduizend euro, waarvan de helft voorwaardelijk, moet betalen voor het vervalsen van diploma's. De instelling heeft zich jarenlang voorgedaan als universiteit, terwijl het geen geaccrediteerde opleiding is en dus geen wettelijk erkende diploma's mag verstrekken.

Ruim honderd leerlingen kregen tussen april 2007 en juli 2010 een diploma. De rechtbank bepaalde dat een van hen een schadevergoeding van ruim 4600 euro krijgt omdat ze dat kwijt was aan studiekosten voor een diploma dat niets waard blijkt te zijn.

"Als je je bij een universiteit inschrijft en ettelijke duizenden euro's betaalt om een bachelor- of masterdiploma te halen moet je er van uit kunnen gaan dat het een echte universiteit is, die echte diploma's afgeeft", schrijft de minister.

De minister wil voorkomen dat initiatieven als de universiteit van Nederland en de Volksuniversiteit worden geraakt. Die claimen namelijk niet dat bij hen wettelijk erkende diploma's kunnen worden gehaald.

De rechter bepaalde overigens ook dat de school op zijn website een tekst in het Engels en Arabisch moet plaatsen waarin staat dat de instelling niet bevoegd is om bachelor- en masterdiploma's uit te reiken. Die tekst is woensdag nog niet aanwezig.

'Google komt volgend jaar met muziekdienst'

Google komt pas volgend jaar met een betaalde muziekdienst. De internetgigant zou nog niet tevreden zijn over de muziekstreamingdienst. Het bedrijf zou bijvoorbeeld willen dat persiflages en covers naast een officiële muziekvideo getoond worden. Dat schrijft het Amerikaanse techweblog All Things D.

Google heeft zelf nog geen duidelijkheid verschaft over de betaalde muziekdienst. Verschillende techweblogs gingen er echter van uit dat de app dit jaar nog op de markt gebracht zou worden.

De muziekdienst zou het mogelijk moeten maken on- en offline muziek af te spelen, zonder reclames en zonder dat de applicatie permanent in beeld is. Zo wil het bedrijf de concurrentie aangaan met het Amerikaanse Pandora en Spotify.

Met Youtube heeft Google een sterke positie op het gebied van online video. Muziek luisteren via Youtube is een van de populairste bezigheden op de website. Het dansnummer Gangnam Style van de Zuid-Koreaanse artiest Psy is met 1,8 miljard views een van de populairste video's ooit.

Bij het gebruik van Youtube op een mobiele telefoon worden geregeld reclames getoond. Daarnaast werkt de applicatie alleen op de voorgrond, zodat de muziek niet langer te horen wanneer een telefoongebruiker bijvoorbeeld een berichtje wil versturen. Bovendien is een internetverbinding vereist. Op deze punten zou de nieuwe muziekdienst beter zijn dan de Youtube-applicatie.

Vooraankondiging nieuw Tales of-deel

Na allerlei updates op de teasersite van Namco Bandai is er een nieuwe countdown verschenen. Op 12 december weten we dan eindelijk waar het allemaal om gaat en wordt het nieuwe deel van de Tales of-franchise bekendgemaakt.

Het nieuwe spel zal worden aangekondigd tijdens een NicoNico-stream om 19:00 Japanse tijd. Ondertussen blijft Namco de teasersite updaten met nieuwe screenshots. Wachten, aankondiging van aankondiging, wachten, aankondiging. Wacht jij op een nieuw verhaal in de Tales of-franchise?

tales of...

NS-machinist akkoord met taakstraf voor ongeluk

De treinmachinist die vorig jaar een dodelijk ongeluk veroorzaakte bij Amsterdam Centraal, gaat akkoord met een taakstraf van 120 uur. Dat heeft het Openbaar Ministerie in Amsterdam woensdag bevestigd. Bij de botsing tussen de sprinter en de intercity kwam een vrouw om het leven en vielen tweehonderd gewonden.

De machinist passeerde in april vorig jaar een rood sein terwijl ze beroepshalve aan het bellen was en wist dat het sein zou komen. Justitie besloot de vrouw te vervolgen omdat ze nalatig was in haar werk. Als ze de taakstraf niet had geaccepteerd, had ze zich voor de rechter moeten verantwoorden.

De NS vindt de straf erg zwaar. Het vervoerbedrijf respecteert het besluit van de machinist, maar benadrukt dat geen enkele machinist bewust door rood rijdt. "Een ongeval met slachtoffers is één van de ergste dingen die een machinist kan overkomen en deze taakstraf gaat naar de mening van NS dan ook eigenlijk te ver", stelt de NS in een verklaring.

'Excuses aan De Roy van Zuydewijn'

De SP vindt dat premier Mark Rutte (VVD) excuses moet aanbieden aan Edwin de Roy van Zuydewijn. Dat zei SP-Kamerlid Ronald van Raak woensdag tijdens het debat met Rutte over de begroting van het Koninklijk Huis. Regeringspartij PvdA eist nadere uitleg van de premier.

Van Raak wees erop dat het meer dan tien jaar heeft geduurd voordat duidelijk is geworden dat prins Bernard heeft gevraagd om onderzoek te doen naar De Roy van Zuydewijn. "Ik vind dat excuses op zijn plek zijn. Is de premier bereid om die excuses te geven?", vroeg Van Raak.

Ook de PvdA hekelde de gang van zaken. "Het is opmerkelijk dat het toen niet naar boven is gekomen", zei Jeroen Recourt. Hij eiste een toelichting van Rutte. Dat het tien jaar heeft geduurd 'verdient zeker niet de schoonheidsprijs', aldus de sociaaldemocraat.

Alexander Pechtold (D66) vindt dat Rutte in gesprek moet gaan met De Roy van Zuydewijn om de kwestie 'persoonlijk tot een goed eind te brengen'. Die is 'op een manier in zijn privacy benaderd waar vraagtekens bij te stellen zijn', zei Pechtold. "Dat moet toch een vervolg krijgen."

Pechtold wil verder dat de premier een 'compleet feitenrelaas' naar de Kamer stuurt. Ook wilde hij weten of Rutte bereid is om de commissie die toezicht houdt op de geheime diensten, de CTIVD, onderzoek te laten doen naar de rechtmatigheid van het handelen van de diensten in deze kwestie.

De onthulling dat prins Bernard vroeg om het onderzoek heeft ervoor gezorgd dat de deksel voor een deel van de doofpot is, zei van Raak verder. "Ik denk dat het voor De Roy van Zuydewijn een opluchting is geweest." Rutte schreef dinsdagavond dat Bernard de Dienst Koninklijke en Diplomatieke Beveiliging (DKDB) in november 2000 heeft gevraagd onderzoek te doen naar De Roy van Zuydewijn, toen de aanstaande verloofde van prinses Margarita.

De brief blijkt aanleiding voor meer vragen. De prins was kennelijk in staat om een onderzoek naar De Roy van Zuydewijn te laten instellen zonder medeweten van de regering. "Ik vind dat een springend punt", zei Van Raak. "Wie stuurt in Nederland de geheime diensten aan? Is dat altijd de regering of zijn er derden in Nederland die dat ook kunnen doen? Ik zou dat zeer onwenselijk vinden en in strijd met de rechtsstaat."

Ook Recourt sneed dit punt aan. Burgers in Nederland bepalen niet waar de politie en de geheime diensten onderzoek naar doen, zei hij. "Ook niet als het burgers van koninklijke huize zijn."

De Roy van Zuydewijn volgt het debat vanaf de publieke tribune. De kwestie vormt geen aanleiding tot vragen voor regeringspartij VVD. Brigitte van der Burg maakte er geen woorden aan vuil. Ook het CDA deed er bij monde van Madeleine van Toorenburg het zwijgen toe. De PVV nam überhaupt niet deel aan het debat.

Honderden bestellers illegaal vuurwerk gewaarschuwd

Bij een actie tegen het online aanschaffen van illegaal vuurwerk zijn tot nu toe 350 bestellers gewaarschuwd. Zij hebben een persoonlijke videoboodschap van de politie in hun mail gehad en een brief op hun thuisadres gekregen, meldt de Task Force Opsporing Vuurwerkbommenmakers woensdag.

De taakgroep kondigde de nieuwe aanpak vorige maand aan, maar wilde niet toelichten hoe achterhaald wordt wie illegaal vuurwerk bestellen. Het meeste illegale vuurwerk zou bij webshops in Polen worden besteld.

De actie veroorzaakte op fora voor vuurwerkliefhebbers al voor de nodige onrust. Het wantrouwen richting Poolse webshops met in Nederland verboden vuurwerk zou toenemen omdat de bestellers denken dat die hun gegevens doorspelen naar de Nederlandse politie of de taskforce. Of dat zo is, wil de taakgroep niet zeggen. Als mensen weten hoe hun gegevens worden achterhaald werkt het niet meer, gaf een woordvoerder vorige maand aan.

Wel benadrukt de taakgroep dat de politie geen inzage krijgt in persoonlijke gegevens. De taakgroep, waar onder meer politie en justitie in zijn vertegenwoordigd, krijgt die gegevens wel om de waarschuwing te kunnen sturen. "Maar die worden daarna gelijk vernietigd, ook om te voorkomen dat een eventueel strafproces wordt verstoord doordat de gegevens onterecht zijn bewaard."

De politiewoordvoerder die de persoonlijke video's inspreekt, zou alleen de initialen van de bestellers te zien krijgen. Voor zover bekend heeft niemand zijn bestelling na de waarschuwing doorgezet.

Het doel van de actie is dat mensen niet meer geloven dat ze veilig en anoniem illegaal vuurwerk kunnen bestellen. Die bestellingen zijn volgens de taakgroep ook gevaarlijk voor onder meer postverwerkers, omdat de bestellingen onherkenbaar worden verpakt en vaak tijdens de verzending al kruit zouden lekken.

Keaton accepteert Golden Globe namens Allen

Diane Keaton neemt op 12 januari de Cecil B. DeMille Award van Woody Allen in ontvangst. Dat schrijft het Amerikaanse tijdschrift Entertainment Weekly. De prijs is een Golden Globe voor zijn gehele carrière.

Allen heeft een notoire hekel aan prijzenfestijnen en geeft vrijwel nooit acte de présence. Keaton en Allen hebben jarenlang een relatie gehad en waren in 1977 samen te zien in de romantische komedie Annie Hall.

De inmiddels 77-jarige Allen is in totaal maar liefst 36 keer genomineerd voor Golden Globes en Oscars en wist zesmaal te winnen. Nooit was hij bij een van de uitreikingen aanwezig, naar verluidt omdat hij liever klarinet speelde in zijn huis in New York. In 2002 verscheen hij dan eindelijk op het podium van de Oscaruitreiking, voor een apart onderdeel waarin films in New York in het zonnetje werden gezet.


Keaton accepteert Golden Globe namens Allen (Foto: Novum)

"Matchfixing kan voetbal kapot maken"

Matchfixing bedreigt volgens UEFA-voorzitter Michel Platini het voortbestaan van het profvoetbal. De Fransman maakt zich meer zorgen over corruptie dan over racisme.

Platini maakt zich grote zorgen over matchfixing in de voetbalwereld. De voormalig topvoetballer uit Frankrijk voorspelt dat het beïnvloeden van wedstrijden weleens het einde van de proftak van de sport kan betekenen. In Engeland werden afgelopen week twee mensen aangehouden op verdenking van deelname aan matchfixing. In Estland zijn elf spelers beschuldigd van corruptie.

Matchfixing kan volgens Platini ertoe leiden dat supporters over de hele wereld het vertrouwen verliezen in de sport. De integriteit komt volgens de oud-speler van onder meer Juventus steeds meer in het geding. Platini vindt omkoping en het beïnvloeden van wedstrijden een groter probleem in de voetbalwereld dan racisme.

"Dit is een groot probleem dat het voetbal direct aanvalt", vertelt de 58-jarige voorzitter van de Europese voetbalbond UEFA tegen AS. "Als het resultaat van een wedstrijd al voor de start bekend is, kan onze sport opgedoekt worden."

"Dit is iets dat we met z'n allen moeten voorkomen. We moeten de handen ineen slaan. Ook de media moeten daaraan meedoen. Als er sterke indicaties zijn van corruptie moeten we optreden. Racisme is wat mij betreft een ander verhaal. Dat is een bedreiging van buitenaf en gebeurt in de stadions. Matchfixing is geboren in het voetbal. Een bedreiging van binnenuit."

"De UEFA heeft contact met politie in alle Europese landen. Maar ik vind dat niet alleen de overheden ervoor moeten zorgen dat matchfixing stopt. Voorop staat dat wij, degene werkzaam in het voetbal, ook journalisten, deze problemen moeten oplossen", besluit Platini.

Vonn terug op de skipiste

Lindsey Vonn keert woensdag terug op de skipiste. De 29-jarige Amerikaanse doet in Lake Louise mee aan de training van de wereldbekerwedstrijd op de afdaling. Daarna beslist ze of ze ook daadwerkelijk zal starten in de wedstrijd in Canada.

Vonn is herstellende van een scheurtje in de kruisband van haar rechterknie. Die kwetsuur liep de olympisch kampioene op de afdaling zo'n 3 weken geleden op bij een training. Die tegenslag wierp haar terug in haar strijd om topfit te worden nadat ze in februari op het WK in Schladming diezelfde kruisband volledig doorscheurde. Daaraan moet de Amerikaanse nog een keer geopereerd worden, maar die ingreep staat gepland na de Olympische Spelen in Sochi.

Vonn terug op de skipiste
Vonn terug op de skipiste (Foto: ANP)

AC Milan hoeft Van Basten niet te bellen

Marco van Basten heeft een aflopend contract bij sc Heerenveen. Met een nieuw contract is de trainer niet bezig. De stap naar het buitenland is hij niet bezig. "Daar ben ik op dit moment ook helemaal niet mee bezig. Ik ga ervan uit dat het wel goed komt", zegt de 49-jarige Van Basten in gesprek met de NOS.

De oud-spits van Ajax en AC Milan ziet het in ieder geval niet zitten om weer aan de slag te gaan als bondscoach van het Nederlands elftal. "Dat speelt totaal niet. Ik houd me verre van de keuze die de KNVB moet maken. Ik wil mezelf hier bij Heerenveen gewoon blijven ontwikkelen."

Ook zijn oude liefde AC Milan hoeft voorlopig nog niet aan te kloppen. "Ik heb er geen behoefte om naar het buitenland te gaan. Ik ben bij Heerenveen tevreden. Zolang ik hier op deze manier mijn werk kan doen en ze hier ook tevreden over mij zijn, zie ik geen reden om te vertrekken."

Van Basten was eerder ook trainer van Ajax. Als beginnende coach had hij het moeilijk, net zoals Philip Cocu dat nu heeft bij PSV. Cocu kan rekenen op de steun van Van Basten. "In het begin van het seizoen hebben ze bij PSV de keuze gemaakt om voor de jeugd te gaan. Dan weet je dat de prestaties wisselvallig kunnen zijn."

"Jonge spelers zijn vooral met zichzelf bezig en om een goed team te vormen. Nu is die wisselvalligheid er en dan wordt er moord en brand geschreeuwd. Dat er nu vraagtekens bij de kwaliteiten van Cocu worden gezet, dat klopt niet", aldus Van Basten.

Benfica meldt zich voor Superboer Parzyszek

De Graafschap raakt spits Piotr Parzyszek mogelijk kwijt. De Portugese topclub Benfica heeft zich officieel gemeld bij de Achterhoekers, laat algemeen directeur Henk Bloemers woensdag weten in De Gelderlander. De 20-jarige Pool is momenteel topscorer in de Jupiler League met vijftien treffers.

"Benfica volgt Parzyszek al geruime tijd. Ze hebben hem vaak bekeken, zowel bij de Graafschap als bij Jong Polen", zegt Bloemers. "Nu hebben ze zich ook officieel gemeld bij ons om te praten over een transfer." Parzyszek verlengde vorig jaar zijn contract bij de Achterhoekers tot medio 2016. Of Benfica de Pool al in de winterstop wil overnemen, is nog niet duidelijk.

'Baanbrekende' WK-bal Brazuca gepresenteerd

De bal die volgend jaar wordt gebruikt tijdens het WK voetbal in Brazilië heet de Brazuca. Dat bleek dinsdagavond tijdens een presentatie in Rio de Janeiro, waar de WK-bal door onder anderen Clarence Seedorf werd gepresenteerd. Fabrikant Adidas spreekt van een bal met 'baanbrekende innovatie' en een 'revolutionair design'.

De naam Brazuca werd via een stemming op internet gekozen. Het verwijst naar de trotse houding van het Braziliaanse volk. De term wordt ook gebruikt voor Brazilianen die in het buitenland wonen. Voor de kleuren groen, blauw en rood is gekozen als verwijzing naar de traditionele wensarmbandjes die door veel mensen worden gedragen.

Ruim zeshonderd spelers hebben de bal de afgelopen maanden al uitgeprobeerd. Daarmee is het de meest geteste bal van Adidas in de historie. Ook werd de bal in het geheim al gebruikt bij een vriendschappelijke interland tussen Zweden en Argentinië en op het WK voor spelers onder 20 jaar.

Adidas was drie jaar geleden op het WK in Zuid-Afrika ook verantwoordelijk voor de Jabulani. Op die bal was destijds veel kritiek vanwege de onvoorspelbare bewegingen.

Bekerwedstrijd Cambuur - Utrecht toch in de avond

De bekerwedstrijd tussen Cambuur Leeuwarden en FC Utrecht van 18 december wordt toch 's avonds gespeeld. De wedstrijd begint om 20.00 uur, maakten de clubs woensdag bekend. De aftrap stond gepland om 16.45 uur vanwege de opening van het Glazen Huis van 3FM in de Friese stad. Dat leidde tot kritiek van met name FC Utrecht.

Burgemeester van Leeuwarden Ferd Crone dacht niet genoeg agenten te hebben voor beide evenementen. Na overleg met beide clubs, de politie en de KNVB werd alsnog besloten de wedstrijd naar de avonduren te verplaatsen. De voetbalbond juicht deze uitkomst toe en heeft vertrouwen in een goede samenwerking tussen de partijen.

De gemeente Leeuwarden komt met dit besluit vooral tegemoet aan FC Utrecht. De domstedelingen hadden erop gewezen dat supporters een vrije dag moesten nemen om het duel, dat in eerste instantie om 15.30 gepland stond, in Friesland bij te kunnen wonen. Algemeen directeur van FC Utrecht Wilco van Schaik spreekt over 'fantastisch nieuws' voor de supporters en de club doneert voor elke fan in het uitvak een euro aan het Glazen Huis.

Daniël Arends heeft maar weinig met acteren

Daniël Arends heeft eigenlijk een hekel aan acteren. De stand-upcomedian maakte met een hoofdrol in de komedie Bro's before Ho's zijn acteerdebuut, maar het leven op de set viel hem soms zwaar. "Er is daar helemaal niets, behalve catering en collega's", zegt hij lachend voor de camera van Novum Nieuws. "Je verzint van alles om te kunnen ontsnappen aan de tragische sfeer van alledag."

Arends speelt in Bro's before Ho's Jules, de geadopteerde broer van Max, een rol van Tim Haars. De twee hebben elkaar vroeger bezworen nooit een vaste vriendin te nemen. Ze worden echter smoorverliefd op de beeldschone Anna, gespeeld door Sylvia Hoeks, wat hun relatie danig onder druk zet.

"Een filmset is totaal niet glitter en glamour", gaat de 34-jarige Arends verder. "Film maken is verdomd zwaar werk. Je moet veel wachten en op het juiste moment pieken, maar je weet nooit precies wanneer dat is. Het was moeilijk voor me om mijn energie goed te verdelen."

"Ik ben erachter gekomen dat ik niet zo van acteren houd", zegt Arends onomwonden. "Als ik tijdens een conference boos moet worden, heb ik daar een persoonlijke reden voor. In een filmrol is dat veel moeilijker, zeker als ik zo'n scène meerdere malen na elkaar moet spelen. Het is nog niet eens zozeer dat ik dertig keer 'dezelfde plek moet opzoeken', zoals dat in jargon heet, maar dat ik überhaupt niet weet hoe ik bij die plek kom."

Waar Arends wel veel voldoening uit haalde, waren zijn tegenspelers. "Tijdens het wachten hebben we soms de leukste momenten meegemaakt. Want uit die lamlendigheid komt natuurlijk humor voort, zeker als je een paar komieken bij elkaar zet die elkaar al jaren kennen."

Arends benadrukt dan ook dat hij dolgraag nog een keer wil samenwerken met Steffen Haars en Flip van der Kuil. Zij zijn de bedenkers achter de bekende tv-serie New Kids en aanverwante films, en regisseerden en schreven het scenario van Bro's before Ho's. "Als zij me vragen, zeg ik meteen ja", zegt Arends. "Zolang het iets is wat ik kan, want ik ben geen acteur. En ik moet ruimte hebben in mijn agenda."

Bro's before Ho's, met ook Sylvia Hoeks, Tim Haars, Henry van Loon, Huub Smits en Theo Maassen, verschijnt donderdag in de bioscoop.


Daniël Arends heeft maar weinig met acteren (Foto: Novum)

Cocu: "Andere keuzes als Wijnaldum instroomt"

De teleurstellende resultaten liggen als een blusdeken over de ambities van PSV. Phillip Cocu hoopt weer een vuurtje aan te wakkeren. Cocu hoopt het lek boven te krijgen. Inzet tonen, zo luidt het credo.

"Hard blijven werken", aldus de 43-jarige oefenmeester ten overstaan van De Telegraaf. "En leren van de dingen die niet goed gaan. Dat is het enige wat we kunnen blijven doen." En andere mogelijkheid is het aantrekken van versterking in januari. PSV schuwt de transfermarkt niet, maar laat eventuele keuzes afhangen van ontwikkelingen in de ziekenboeg. Zo staan Tim Matavz, Ji-Sung Park en Georginio Wijnaldum voorlopig buitenspel.

Met name laatstgenoemde wordt node gemist in Eindhoven. Wanneer de 23-jarige aanvoerder kan terugkeren is vooralsnog onduidelijk. Technisch manager Marcel Brands liet zich eerder al ontvallen dat de herstelperiode van Wijnaldum van invloed is op de transferpolitiek.

Dat wordt woensdag bevestigd door Cocu. "Als Georginio Wijnaldum in januari volgens schema in kan stromen, dan zullen we andere keuzes maken dan wanneer hij langer weg is", legt hij uit. "Dat geldt ook voor Tim Matavz."

De terugkeer van Park lijkt op korte termijn plaats te vinden. Ze ervaren Zuid-Koreaan neemt alweer deel aan de groepstraining, en is op korte termijn weer inzetbaar voor Cocu. De krachtmeting met Vitesse van zaterdagavond komt evenwel nog te vroeg.

Ook Jetro Willems en Ola Toivonen zijn nog niet wedstrijdfit. Het ligt in de lijn der verwachting dat beide spelers donderdag aansluiten bij de groepstraining. Willems herstelt van een botkneuzing in zijn knie, terwijl Toivonen kampt met een liesblessure.

Newey wil hoger minimumgewicht F1-bolides

Red Bull Racings technisch directeur Adrian Newey wil dat het minimumgewicht voor de Formule 1-bolides in 2014 omhoog gaat naar 700 kilogram. Zo wil hij ervoor zorgen dat de langere en zwaardere coureurs vanaf komend seizoen niet de nadelen van de regelveranderingen zullen gaan ondervinden.

Een F1-bolide moest dit jaar minimaal 642 kilogram wegen en voor 2014 is dit opgehoogd naar 690 kilogram, omdat de nieuwe aandrijflijn ongeveer vijftig kilo zwaarder zal worden dan de huidige. Idealiter wil een team een kleine marge ten opzichte van de limiet hebben, zodat er met gewicht geschoven kan worden. Bij een zwaardere coureur gaat dit minder makkelijk, waardoor zij gedwongen zijn zo licht mogelijk te worden. Ze hebben echter ook massa nodig om de bolide te kunnen besturen.

De F1 Strategy Group heeft de gewichtslimiet voor 2015 al naar 700 kilogram kunnen verhogen en is ook bezig om dit voor volgend seizoen te regelen. Volgens Newey hebben alle renstallen, op naar verluidt Mercedes na, hier al mee ingestemd. Dat er een team dwarsligt lijkt logisch, omdat nieuwbakken Red Bull-coureur Daniel Ricciardo heeft laten weten met zijn 66 kilogram nog steeds twee kilo te zwaar te zijn voor de auto van het team uit Milton Keynes.

Ecclestone bevestigt schrappen race New Jersey

Formule 1-baas Bernie Ecclestone heeft tegenover The Wall Street Journal bevestigd dat New Jersey niet op de kalender voor het seizoen 2014 zal staan. Eerder werd al duidelijk dat de wedstrijden in Zuid-Korea en India volgend jaar niet verreden zullen worden.

Het is het tweede jaar op rij dat de wedstrijd in New Jersey, onder de skyline van New York, niet verreden zal worden. Volgens Ecclestone zijn er veel redenen voor. "We zijn er niet van overtuigd dat alles op tijd af zal zijn. We mikken nu op 2015." De organisatie van de race wilde niet reageren tegenover The Wall Street Journal, maar zei tegenover Bloomberg dat er een officiële verklaring volgt zodra de F1-kalender 2014 definitief is geworden.

Alone in the Dark verschijnt op Dreamcast

De SEGA Dreamcast heeft nog steeds een groot aantal loyale aanhangers en er verschijnen om de zoveel tijd nog steeds games voor de SEGA-console. Deze keer heeft zelfs een ambitieuze Dreamcast-fan de alombekende klassieker Alone in the Dark geport.

Het is mooi om te zien dat veel mensen de SEGA Dreamcast nog steeds een warm hart toedragen. Coder Corbyn is verantwoordelijk voor deze port en maakt hierbij gebruik van de originele engine, die gedemonteerd en opnieuw opgebouwd wordt binnen de grenzen van de Dreamcast-hardware. Hoe dat eruit ziet kun je hier onder bekijken.

[NBA] Detroit maakt eind aan zegereeks Miami

Miami Heat heeft na een serie van tien overwinningen op rij eindelijk weer eens een nederlaag geleden in de NBA. De regerend kampioen werd in eigen stadion met 107-97 verslagen door Detroit Pistons. Maar liefst zeven spelers van Detroit scoorden minimaal tien punten. Kyle Singler werd met achttien punten topscorer.

LeBron James en Michael Beasley namen bij Miami beiden 23 punten voor hun rekening. Dwyane Wade ontbrak wegens een knieblessure. De spelers van de thuisploeg kwamen tot een schotpercentage van slechts 44 procent, de laagste score van dit seizoen.

Miami blijft ondanks de nederlaag tweede staan in de Eastern Conference. Koploper Indiana Pacers, dat woensdag op bezoek moet bij Utah Jazz, heeft twee overwinningen meer.

Overige uitslagen
Philadelphia - Orlando 126-125
Boston - Milwaukee 108-100
Brooklyn - Denver 87-111
Memphis - Phoenix 110-91
Dallas - Charlotte 89-82
Sacramento - Oklahoma 95-97
Golden State - Toronto 112-103

Luigi is overleden

De Canadese acteur Danny Wells, het best bekend voor het spelen van Luigi in de jaren 1980 televisieprogramma 'The Super Mario Bros Super Show', is overleden op de leeftijd van 72.

Danny Wells overleed al op 28 november 2013, maar het nieuws werd later naar buiten gebracht. Wells deed ook voiceover-werk voor een aantal geanimeerde televisieprogramma's en video games, waaronder Heathcliff, Winx Club en Batman: The Animated Series.

The Super Mario Bros Super Show liep 65 afleveringen. Wells werkte toentertijd samen met de in 2009 overleden Lou Albano, die Mario speelde.

Moeder verhoord na dood baby in Kalmthout

Een Belgische moeder is dinsdag meegenomen voor verhoor nadat haar vier maanden oude baby dood werd gevonden in een waterput in Kalmthout, tegen de Nederlandse grens aan. De vrouw had aangegeven dat ze haar kind kwijt was, meldt de Belgische krant Het Laatste Nieuws.

De moeder is de schoondochter van de korpschef van Kalmthout, Rudy Verbeeck. Burgemeester Lukas Jacobs spreekt volgens de krant van een 'tragisch gezinsdrama'. Hij is ingelicht omdat hij een professionele band heeft met de korpschef.

[HWL] Nederland in kwartfinale tegen Nieuw-Zeeland

Oranje neemt het in de kwartfinale op tegen Nieuw-Zeeland. De ploeg van bondscoach Max Caldas eindigde dinsdag als koploper in poule A na de 3-1 overwinning op Zuid-Korea, dat de poulefase op de derde plek afsloot. Doordat Nieuw-Zeeland dinsdag met 5-1 verloor van Australië, eindigde het team op de laatste stek in poule B.

Gastland Argentinië veroverde de tweede plek in poule B en neemt het in de kwarfinale op tegen Zuid-Korea. Engeland kruist de degens met China en Australië staat tegenover Duitsland. 

Kwartfinales op 5 december (volgens Nederlandse tijd)
13.00 uur Nederland - Nieuw-Zeeland
15.30 uur Australië - Duitsland
22.30 uur Engeland - China
01.00 uur Argentinië - Zuid-Korea

Gele borden verdwijnen van NS-stations

De meeste gele overzichtsborden met vertrektijden verdwijnen vanaf april volgend jaar van de stations. Elk station houdt voorlopig nog één set over, bevestigt een woordvoerder van de NS woensdag.

De gele borden zijn volgens de NS niet meer van deze tijd. Reizigers zouden hun reis vooral online plannen en op de stations wordt vooral naar de digitale borden gekeken. Van de 3400 informatieborden die er nu landelijk zijn blijven er aanvankelijk zevenhonderd over. Uiteindelijk moeten alle borden verdwijnen.

Van de reizigers gebruikt slechts twee tot vier procent de borden nog om de reis te plannen, stelt de NS op basis van klantonderzoek. Wel zou 79 procent de borden nog raadplegen om de vertrektijden te controleren. Iets meer dan de helft gebruikt ze om het perron van vertrek op te zoeken.

Bij verstoringen of werkzaamheden zouden de borden reizigers echter op het verkeerde been zetten. Als een trein later vertrekt of vanaf een ander perron staat dat er namelijk niet. De digitale schermen die nu op bijna alle stations hangen geven ook actuele wijzigingen weer.

Verder hebben steeds meer reizigers een smartphone, waardoor ze de reisinformatie ook online kunnen opvragen. De NS erkent wel dat de huidige digitale informatie geen volwaardig alternatief voor de gele borden is. Daarom wordt overlegd met het Landelijk Overleg Consumentenbelangen Openbaar Vervoer (Locov) over een alternatief.

In een brief aan het Lovoc staat dat bijvoorbeeld meer digitale informatie op de grote stations kan worden gegeven. Die alternatieven moeten er begin 2015 zijn. Het Locov verwacht in januari met een advies over het verzoek te komen.

Vaticaan: VN geen inzage in misbruikdossiers

Het Vaticaan is niet van plan om informatie te verschaffen over het vermeende seksueel misbruik door priesters, nonnen en monniken. De Rooms-Katholieke Kerk in Rome komt daarmee niet tegemoet aan de Verenigde Naties (VN) die om deze informatie hadden gevraagd.

De VN-commissie voor de Rechten van het Kind vroeg in juli bij de Heilige Stoel om gedetailleerde informatie over alle kindermisbruikzaken die sinds 1995 bij het het Vaticaan zijn aangegeven.

Het pauselijk gezag weigert echter deze informatie te verstrekken, omdat het geen taak van de Heilige Stoel is, aldus de BBC dinsdag.

Vaticaan: VN geen inzage in misbruikdossiers
Vaticaan: VN geen inzage in misbruikdossiers (Foto: ANP)

Uitkeringsgerechtigde pleegt vaker zelfmoord

Mannen en vrouwen met een bijstands- of arbeidsongeschiktheidsuitkering plegen vijf tot acht keer vaker zelfmoord dan mensen met een baan. Dat blijkt uit onderzoek van GGD Den Haag in samenwerking met het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De gemeente Den Haag maakte dit woensdag bekend.

De onderzoekers bekeken de ruim 15.000 zelfmoorden die tussen 2002 en 2011 in ons land werden gepleegd (gemiddeld vier per dag). Mensen met een werkloosheidsuitkering slaan al wat vaker de hand aan zichzelf, maar uitkeringsgerechtigden die in de bijstand zitten of arbeidsongeschikt zijn, doen dat nog meer.

De gemeente Den Haag noemt de verschillen opvallend groot. ,,Het hoge aandeel van mensen met een uitkering in de groep die zelfdoding pleegt geeft aan dat het langdurig niet deelnemen aan de arbeidsmarkt een belangrijke factor is.’’

Achmea schrapt circa 4000 banen

Verzekeringsconcern Achmea schrapt de komende 3 jaar ongeveer 4000 banen. Dat heeft het concern, de grootste verzekeraar van Nederland, woensdag bekendgemaakt. Achmea heeft in totaal 19.000 mensen in dienst, waarvan ongeveer 17.000 in Nederland.

Voor een deel betreft het gedwongen ontslagen. Achmea wil de kosten verlagen omdat de premie-inkomsten onder druk staan, onder meer doordat steeds meer mensen hun eigen risico verhogen en omdat er minder aanvullende verzekeringen worden afgesloten. Daarnaast sluiten steeds meer klanten hun verzekering via internet af.

"Verdere standaardisatie en complexiteitsreductie van onze processen moeten gaan zorgen voor een meer concurrerend kostenniveau", aldus bestuursvoorzitter Willem van Duin.

De medezeggenschap en vakorganisaties zijn op de hoogte gebracht van de reorganisatie.

Achmea heeft enkele jaren geleden al een reorganisatie doorgevoerd waarbij 2500 banen werden geschrapt.

EA: 'Microsoft en Sony krijgen concurrentie'

Electronic Arts-baas Andrew Wilson denkt dat Microsoft en Sony nog maar een paar jaar hebben voordat bedrijven zoals Google en Apple mee gaan doen met de race om huiskamer-entertainment. Tijdens de Credit Suisse 2013 Technology Conference gaf de voorzitter aan dat PlayStation 4 en Xbox One niet rustig achterover kunnen gaan zitten.

"Onze markt ontwikkelt zich in een zeer, zeer, zeer snel tempo. Ik denk dat Microsoft en Sony een echte kans hebben om een sterke aanhang op te bouwen en een sterke install base, omdat zij nog steeds de beste manier zijn om high-fidelity, high definition interactieve entertainment naar je 80-inch televisie te brengen", zei hij.

"Als je denkt over de strategie van Microsoft - en ik denk dat Sony deze op lange termijn deelt, om een breder entertainment-apparaat in uw woonkamer te zijn- ik denk dat ze die tijd nu nog hebben. Ik denk dat drie jaar vanaf nu, vier jaar vanaf nu, ze een aantal vrij zware concurrentie erbij krijgen voor de woonkamer, van mobiele providers, van Apple, van Google, van Roku, van Comcast, om te proberen die woonkamer-ervaring te bezitten."

Wilson zegt daarbij dat het Electronic Arts niets uitmaakt en dat ze zullen zijn waar de gamers op dat moment zijn. Dat is op dit moment op next-gen consoles, maar in vijf jaar tijd kan dat elk apparaat zijn. "Wij zijn minder gefocust op het apparaar en meer gefocust op de inhoud van de game omdat we denken dat dat zal blijven, ongeacht welk stukje technologie wordt gebruikt voor het leveren van die content."

Andrew Wilson

Congres KNWU: geen extra geld dopingaanpak

Het najaarscongres van de KNWU heeft dinsdagavond het plan verworpen om 50.000 euro per jaar extra vrij te maken voor dopingbestrijding. De stemgerechtigde vertegenwoordigers van de aanwezige districten en de belangenverenigingen voelden er niets voor. Ze vinden de maatregel, overgenomen uit de aanbevelingen van de commissie-Sorgdrager, niet nodig en te duur.

Het hoofdbestuur van de KNWU wilde het geld gebruiken om 100 extra controles uit te voeren, als aanvulling op de 313.000 euro die het ministerie van Sport heeft uitgetrokken voor de aanpak van de dopingproblematiek. Om de 50 mille te financieren stelde de wielerbond voor alle licentiehouders 5 euro meer te laten betalen gedurende een periode van vier jaar.

Bro's Before Ho's

In 2010 verrasten Steffen Haars en Flip van der Kuil de filmwereld met New Kids Turbo. Met ruim 1,1 miljoen bezoekers is het een van de succesvolste films van de laatste tijd. Opmerkelijk, aangezien aanvankelijk geen enkele zender iets zag in de korte sketches van de asociale Brabanders en het na plaatsing op YouTube pas een ontzettend groot succes werd. Dat beide heren doen waar ze zin in hebben, bleek nadat zij na het vervolg New Kids Nitro bekend maakten te stoppen op het hoogtepunt met de New Kids. De stap naar hun volgende project was dan ook groot: een romantische komedie.

Lesje World of Warplanes

Vliegen, mikken en schieten is het enige dat je hoeft te kunnen om World of Warplanes te spelen. Toch is er meer mogelijk in het gratis vliegspel. Om dit uit te leggen heeft Wargaming een video uitgebracht waarin zij de mogelijkheden rond munitie en consumables vertellen.

Via de credits die je in de gevechten verdient kun je andere soorten munitie kopen voor jouw vliegtuig. Deze doen meer schade, gaan sneller door pantser heen of ontploffen als ze raken. De consumables zorgen er bijvoorbeeld voor dat jouw vliegtuig tijdelijk meer motorkracht heeft of dat opgelopen schade wordt gerepareerd.

World of Warplanes is gratis te downloaden voor Windows.

FOK! wat een weer... Eerst wat regen, later enkele opklaringen

Goedemorgen! Gisteren bleef de mist lokaal hardnekkig, maar er waren ook een aantal plaatsen waar de zon nog heeft geschenen. Later in de middag begon de mist zich weer wat uit te breiden. In de loop van de nacht liepen de zichten langzaam weer op omdat er een zwakke storing naderbij kwam. Uit deze storing valt vanochtend en aan het begin van de middag een beetje regen, waarna het later op de dag weer langzaam opklaart.

In het zuidoosten blijft het echter nog vrij lang druilerig en arriveren de opklaringen pas tegen de avond. In het westen klaart het uiteraard als eerste op en zeker langs de kust kan het dan nog een heel aardige middag worden. De temperaturen liggen over het algemeen rond de 6 of 7 graden. De wind begint toe te nemen en in het Waddengebied kan er al een krachtige noordwestenwind komen te staan.

En dan donderdag. Nog steeds is er een gerede kans op storm en daarbij kunnen er zware tot zeer zware windstoten voorkomen. Ik weet hier morgenochtend uiteraard veel meer over. Kleine details kunnen tot op het laatste moment grote verschillen maken.

Nederland

Ik zou graag zien waar jij vandaag uithangt en daarom kun je jouw leukste kiekje mailen naar weer@fok.nl onder vermelding van FOK! wat een weer. Vermeld hierbij tevens je (gebruikers)naam, waar de foto gemaakt is en wat je op dat moment aan het doen was. De leukste foto's plaats ik bij het weerbericht van de dag erop.

 

 

 KOUD
De kou weerhield Dumpiej er niet van om even creatief bezig te zijn.

 MistG
Dit is natuurlijk echt schitterend! Vanaf het cruiseschip in Groningen kijken we samen met Nikky uit over de uitgestrekte mistvelden.

Rijpb
Ook D_etje was vroeg op en ze zag dat het ook daar gevroren had. Prachtig gezicht altijd.

 Koud2
 En dan nog een koud plaatje van Dumpiej. Ook dit is een plaatje om in te lijsten. Jullie waren vroeg op mensen!

 

 

 

 

 

Nintendo ook bij Spike VGX voor Wii U-titel

VGX heeft wat meer aangekondigd als het gaat om de Spike VGX awards aankomende zaterdagnacht. Zelfs Reggie Fils-Aime van Nintendo Amerika komt opdraven om een Wii U-titel te laten zien.

De muziek van Grand Theft Auto V krijgt speciale aandacht met enkele van de uitvoerende artiesten. South Park-makers Matt Stone en Trey Parker komen langs voor een kijkje naar South Park: The Stick of Truth. Andere games die het witte doek getoond zullen worden zijn onder andere Titanfall, Quantum Break, Broken Age, Dying Light, Tom Clancy’s The Division, The Witcher 3: Wild Hunt en twee trailers van nog onbekende Square Enix-spellen. Er worden nog enkele exclusives aangekondigd.

VGX zullen te volgen zijn via Xbox One, Xbox 360, Playstation 3, Twitch, Hulu, Yahoo, Steam en websites van Spike TV, ComedyCentral, MTV, MTV2 en GameTrailers. Het begint op 8 december om 0:00 en gaat drie uur duren. Gelukkig kunnen we op zondag uitslapen.

Reggie in actie 1 (Foto: FastRDust)

Spec Ops-ontwikkelaar gaat next-gen

Ontwikkelaar Yager, bekend van Spec Ops: The Line, zoekt mensen om te werken aan een free-to-play, next-gen titel. Dat is te lezen op de vacaturesite van het bedrijf.

De vacatures noemen het allemaal een triple-A project. Verder is er te lezen dat het spel gevechten met voertuigen, wapens en actie bevat. Dat zegt nog niet zo heel veel, maar free-to-play, next-gen en de laatste versie van de Unreal Engine, nummertje vier dus, zijn wel noemenswaardig. Spec Ops: The Line werd prima ontvangen maar werd te weinig gekocht om zeker te zijn van een vervolg.

Spec ops: The Line

Need for Speed over je netwerk

EA heeft een video online gezet van Need for Speed: Rivals waaruit blijkt hoe Overwatch spelers in staat stelt  te zien welke vrienden spelen in real-time en tegen ze te racen.

Met behulp van de Autolog in Need for Speed zien spelers ook hun voortgang, welke items en mogelijkheden bijna unlocked zijn en kunnen ze hun volgende race plannen met behulp van hun mobiele telefoon.

Need for Speed: Rivals is nu beschikbaar voor de PS4, Xbox One, Xbox 360, PS3 en PC.

Demo Soul Sacrifice laat het verschil zien

Een downloadable demo van Soul Sacrifice Delta komt op 12 december beschikbaar op de Japanse PlayStation Network. De demo zal speelbaar zijn op PlayStation Vita en PlayStation Vita TV.

Spelers kiezen één van de facties, Avalon, Sanctuary, of Grimm. Er zullen nieuwe monsters te bevechten zijn zoals elfen, de 'Snow White' en Red Riding Hood. Ad-hoc en internet multiplayer worden ondersteund. Savedata van de demoversie geeft toegang tot exclusieve accessoires.

Soul Sacrifice Delta komt in maart uit in Japan.

Je bek houden

Mijn mond houden. Altijd een lastige. Ik ben de tijd voorbij dat ik alles meteen als onrecht zag en er ook steeds meteen bovenop dook. Dat doet leeftijd. Je wordt ouder en je bent zelf ook al vaak genoeg op je bek gegaan. Als je je eigen fouten gaat zien, snap je ook dat sommige dingen vaak toch echt gewoon je 'eigen schuld' zijn en dat het zogenaamde onrecht dan enkel een reactie van anderen op jouw stommiteiten is.

PvdA: bijstandsvoorstel te streng

De PvdA vindt de aanscherping van de bijstandsregels die het kabinet voorstelt op sommige punten wel erg ver gaan. Tweede Kamerlid John Kerstens wil meer ruimte voor gemeenten om maatwerk te bieden. Zo heeft hij moeite met de bepaling dat iemand die bijstand aanvraagt eerst aannemelijk moet maken dat hij in de voorafgaande 4 weken alles heeft gedaan om werk te vinden.

Kerstens zei dat dinsdagavond bij de behandeling van de begroting van Sociale Zaken in de Kamer.

Staatssecretaris Jetta Klijnsma kwam enkele weken terug met een voorstel om de regels voor bijstand strenger te maken. Uitkeringsgerechtigden krijgen straks een lagere uitkering als ze met meer mensen een woning delen. Ze moeten ook een maatschappelijke tegenprestatie gaan leveren voor hun financiële ondersteuning.

Gemeenten en belangenorganisaties hebben grote moeite met de plannen, bleek vorige week tijdens een hoorzitting van de Kamer.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
©FOK.nl e.a.