Duitse bitcoinhackers opgepakt

De Duitse politie heeft maandag twee computerfraudeurs gearresteerd die op illegale wijze bitcoins hadden gegenereerd. De virtuele muntstukken zouden zo'n zevenhonderdduizend euro waard zijn en zijn in beslag genomen. De verdachten werden opgepakt in de deelstaten Beieren en Nedersaksen.

Door via internet malware te verspreiden, kon de rekenkracht van andere computers worden ingezet om bitcoins te genereren. Hoe meer rekenkracht, hoe makkelijker dat is. Bitcoins worden gegenereerd door wiskundige puzzels op te lossen.

De Nederlandsche Bank noemde de bitcoin dinsdag risicovol voor consumenten. Het gebrek aan regulering door een overheid of bank zorgt ervoor dat consumenten geen garanties hebben.

Een bitcoin is in een jaar tijd verhonderdvoudigd in waarde. De virtuele munt was woensdagmiddag 884 euro waard. De stijgende waarde van de bitcoin trekt oplichters aan.

Maandag sloot bitcoinhandelscentrum Sheep Marketplace plotseling zijn deuren. De eigenaar zou er met veertigduizend bitcoins, ter waarde van miljoenen euro's, vandoor zijn gegaan.