Raadslid Urk boos om 'stigmatiserende' uitspraak OM

Een SGP-raadslid in Urk is woedend omdat een officier van justitie zijn woonplaats zou hebben gestigmatiseerd. In de zogenoemde omkatzaak, waarin drie Urkse visbedrijven goedkopere vissen als schol hadden verkocht, zei officier van justitie Wil Frank 'het gebeurt weer op Urk'.

Justitie stelt dat Frank deze uitspraak in een breder verband deed. "Hij refereerde aan eerdere onderzoeken naar visfraude op Urk en merkte daarbij op dat dit ook op Urk speelde. Het was uiteraard niet zijn bedoeling heel Urk in een kwaad daglicht te stellen", zegt een woordvoerder.

"Die opmerking is stigmatiserend voor alle hardwerkende Urkers", schrijft raadslid Jan Hakvoort in een brief aan het college van burgemeester en wethouders. "Stel je voor dat een officier van justitie zou zeggen 'en het is weer een buitenlander'. Nederland zou dan te klein zijn." Het raadslid spreekt van een ongepaste uitspraak, 'die ik meer kwalificeer als borrelpraat'.

Het raadslid vraagt het college zijn ongenoegen uit te spreken in een brief aan het OM. Officier van Justitie Frank zou zich voor zijn uitspraak moeten verantwoorden. Het raadslid kondigt aan bij de zitting aanstaande vrijdag persoonlijk zijn ongenoegen richting Frank te uiten. "Als Hakvoort met ons in gesprek wil gaat, staan wij hem uiteraard graag te woord", zegt de woordvoerder van justitie hierover.

In de zaak eiste justitie vorige maand dat de bedrijven een boete van 680 duizend euro krijgen. Tegen zes betrokkenen werden werkstraffen tot 240 uur, een voorwaardelijke celstraf tot een jaar en boetes geëist. De rechtbank in Lelystad doet vrijdag uitspraak.