Daniël Arends heeft maar weinig met acteren

Daniël Arends heeft eigenlijk een hekel aan acteren. De stand-upcomedian maakte met een hoofdrol in de komedie Bro's before Ho's zijn acteerdebuut, maar het leven op de set viel hem soms zwaar. "Er is daar helemaal niets, behalve catering en collega's", zegt hij lachend voor de camera van Novum Nieuws. "Je verzint van alles om te kunnen ontsnappen aan de tragische sfeer van alledag."

Arends speelt in Bro's before Ho's Jules, de geadopteerde broer van Max, een rol van Tim Haars. De twee hebben elkaar vroeger bezworen nooit een vaste vriendin te nemen. Ze worden echter smoorverliefd op de beeldschone Anna, gespeeld door Sylvia Hoeks, wat hun relatie danig onder druk zet.

"Een filmset is totaal niet glitter en glamour", gaat de 34-jarige Arends verder. "Film maken is verdomd zwaar werk. Je moet veel wachten en op het juiste moment pieken, maar je weet nooit precies wanneer dat is. Het was moeilijk voor me om mijn energie goed te verdelen."

"Ik ben erachter gekomen dat ik niet zo van acteren houd", zegt Arends onomwonden. "Als ik tijdens een conference boos moet worden, heb ik daar een persoonlijke reden voor. In een filmrol is dat veel moeilijker, zeker als ik zo'n scène meerdere malen na elkaar moet spelen. Het is nog niet eens zozeer dat ik dertig keer 'dezelfde plek moet opzoeken', zoals dat in jargon heet, maar dat ik überhaupt niet weet hoe ik bij die plek kom."

Waar Arends wel veel voldoening uit haalde, waren zijn tegenspelers. "Tijdens het wachten hebben we soms de leukste momenten meegemaakt. Want uit die lamlendigheid komt natuurlijk humor voort, zeker als je een paar komieken bij elkaar zet die elkaar al jaren kennen."

Arends benadrukt dan ook dat hij dolgraag nog een keer wil samenwerken met Steffen Haars en Flip van der Kuil. Zij zijn de bedenkers achter de bekende tv-serie New Kids en aanverwante films, en regisseerden en schreven het scenario van Bro's before Ho's. "Als zij me vragen, zeg ik meteen ja", zegt Arends. "Zolang het iets is wat ik kan, want ik ben geen acteur. En ik moet ruimte hebben in mijn agenda."

Bro's before Ho's, met ook Sylvia Hoeks, Tim Haars, Henry van Loon, Huub Smits en Theo Maassen, verschijnt donderdag in de bioscoop.


Daniël Arends heeft maar weinig met acteren (Foto: Novum)